Nechce sa mladým ľuďom robiť?
Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.
Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.
Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.
Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.
Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.
Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.
Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.
Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.
Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.
Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?
Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.
Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?
@anonym_1c9585 Aha, hlavne ze máš ty, druhí mať nemusia, že? Pokrytec.
@alica110 tak sa snaž, makaj na sebe a budeš mat aj ty. Zavistlivec
@anonym_1c9585 Ja mám, vďakabohu, sle nie som sebecká špina ako ty. Chápem dnešných mladých.
@alica110 keď dôjdu argumenty, nastupuje urazanie druhých. Typicky znak mentalnych atlétov
@123profil321 Tak to mas inu predstavu o platoch 😅. Maloktory inzinier a veduci ma plat 1500 btto. Preco by mladi nemali chciet primerane ohodnotenie za svoju pracu?
@dadis to nevravím, že nemajú chcieť byť primerane ohodnotený. Ale otvor si profesiu a pozri sa, ako sú hodnotené ktoré profesie. Nuž, 15-ročné decko nenapadne vyberať si školu podľa toho, aký plat bude potom môcť mať. A za 4 roky kým vyštuduje sa ponuka na trhu práce môže zmeniť 🤷🏻♀️ a zas, keby máme len samých inžinierov, kto by robil iné práce? A to je ten problém, že mladí sú rozmaznaní a radšej sedia v detskej izbe, než by zobrali aj prácu mimo ich kvalifikácie...
Môžu byť radi, že nezažili to, že keď nechceli chodiť do roboty tak basa-priživnik štátu…
@dadis to nevravím, že nemajú chcieť byť primerane ohodnotený. Ale otvor si profesiu a pozri sa, ako sú hodnotené ktoré profesie. Nuž, 15-ročné decko nenapadne vyberať si školu podľa toho, aký plat bude potom môcť mať. A za 4 roky kým vyštuduje sa ponuka na trhu práce môže zmeniť 🤷🏻♀️ a zas, keby máme len samých inžinierov, kto by robil iné práce? A to je ten problém, že mladí sú rozmaznaní a radšej sedia v detskej izbe, než by zobrali aj prácu mimo ich kvalifikácie...
@123profil321 tak 15r decko snad usmernia rodicia vo vyberte skoly ci? Ti by mali mat prehľad o trhu práce trosku. Áno moze sa to zmeniť rokmi, trh sa vyvíja a hold musime sa prispôsobiť. Vela pozícii nahradia stroje a AI, všímam si ze niektoré miesta akoby vymizli a nahradili ich iné. Ale je super ze na profesii uz uvádzajú platy, aspoň človek vie kde ma (ne)reagovať.

@alica110 a kde je písané, že každý musí mať byt a ísť na dovolenku? Keď na to mam, tak to mam a keď na to nemám, tak bohužiaľ. Ako socializmus už skončil, kde sme mali všetci rovnako.
@anonym_1c9585 Aha, hlavne ze máš ty, druhí mať nemusia, že? Pokrytec.