icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

diablikovci
31. jan 2026
@biba_18

@anonym_autor a koľko tam je mladých?

@biba_18 @anonym_autor
Mladých ? plno ľudí z agentúry na živnosť a ma prísť do roboty a nepríde sak je víkend a on chce mať voľno.

simca06022011
31. jan 2026
@alica110

@simca06022011 Ty si pracuj aj za minimálnu mzdu, ak chceš, dnes mladí skutočne nemusia nič dokazovať a ani sa uspokojiť s nízkou mzdou ako kedysi. Dnes odídu do zahraničia a Slovensko príde o ďalších ľudí. Reálne keď zemi ponúkajú 1000€, ale z tej mzdy nevyžijem, tak takú prácu za tú mzdu logicky nevezmem. Ľudia chcú aj žiť a nie otročiť na niečí kkt.

@alica110 a neviem, preco dnes mlady nema nic dokazovat, prax si nabrat, ucit sa ,prisposobit sa? To mu maju pecene holuby do huby padat?? Su v niecom specialni? Oproti mladym spred 10 alebo 20 rokov? Trosku divny a dost skodny pristup. Kazdy mlady, ktoreho poznam a dari sa mu, maka na sebe a dokonca maloktory chodi do jednej prace 8-16... ano potom si mozu dovolit mesiac v lete cestovat atd... ale iste nemaju ani u nas v office niekolkotisicove platy. To by museli mozno aj niekolkonasobne zvysit pocet klientov.

alica110
31. jan 2026
@simca06022011

@alica110 😂 ale ved ja to chapem, nemusia samozrejme dokazovat. Chcem vidiet ako bez praxe mladym, bude platit 2t eur, aby boli spokojni aspon chvilu. Vela stastia v takychto snoch, najma ked naozaj v sr malo firiem si to moze dovolit, kedze tu mame vysoke naklady na vsetko a naozjat to treba zarobit.
Mozno trochu rozumu aj od rodicov by mohli dostat, ze nie vsetko je hned mozne. A ano vela mladych odide do zahranicia ( vela by odislo aj keby tu boli lepsie podmienky) = na ake pozicie a co im to da? Malo ich tam odide do it, zdravotnictva, administrativy.. vratia sa a su na zaciatku.

@simca06022011 Nie je možné všetko hneď, no na Slovensku to bohužiaľ nie je možné ani po rokoch práce. Keď chceš pridať, vymenia ťa. Alebo sú práce, kde nejaký posun nie je možný. A 2000€ v zahraničí zarobí nekvalifikovaný človek bez problémov, zarobí si, našetrí, jazykový kurz zadarmo priamo s domácimi ;)

simca06022011
31. jan 2026
@diablikovci

@biba_18 @anonym_autor
Mladých ? plno ľudí z agentúry na živnosť a ma prísť do roboty a nepríde sak je víkend a on chce mať voľno.

@diablikovci toto som pocula... alebo jun- august nerobim, leto si musime uzit... a to velakrat uz mlady rodic rodiny 😂 ale tak ked na to maju je to v poriadku, len sa netreba stazovat na zly svet.

simca06022011
31. jan 2026
@alica110

@simca06022011 Nie je možné všetko hneď, no na Slovensku to bohužiaľ nie je možné ani po rokoch práce. Keď chceš pridať, vymenia ťa. Alebo sú práce, kde nejaký posun nie je možný. A 2000€ v zahraničí zarobí nekvalifikovaný človek bez problémov, zarobí si, našetrí, jazykový kurz zadarmo priamo s domácimi ;)

@alica110 ale to bolo vzdy v zahranici tak. Len tam si tiez bytik nekupi a z tych 2t tiez ltt vyjde tym padom. Tak aj B treba povedat k tomu.

alica110
31. jan 2026
@diablikovci

@biba_18 @anonym_autor

@diablikovci Veď správne, prečo by nemohli mať víkend voľno? Už nie je komunizmus, ľudia už premýšľajú vďakabohu inak.

alica110
31. jan 2026
@simca06022011

@alica110 ale to bolo vzdy v zahranici tak. Len tam si tiez bytik nekupi a z tych 2t tiez ltt vyjde tym padom. Tak aj B treba povedat k tomu.

@simca06022011 Ale ten bytík si môže kúpiť na Slovensku potom alebo inde v zahraničí nejaký apartmán a na dôchodok môže ísť žiť na Bali a piť kokosové drinky na pláži 😄

simca06022011
31. jan 2026
@alica110

@diablikovci Veď správne, prečo by nemohli mať víkend voľno? Už nie je komunizmus, ľudia už premýšľajú vďakabohu inak.

@alica110 tak nema byt nahlaseny na takuto pracu v agenturach 😂 ked nechcem byt spinava, nejdem robit automechanika. Nechcem robit vikendy = nie som prihlasena v agenture na takuto pracu. Nech ludia nestracaju cas.

anonym_2cfa85
31. jan 2026
@simca06022011

@alica110 tak nema byt nahlaseny na takuto pracu v agenturach 😂 ked nechcem byt spinava, nejdem robit automechanika. Nechcem robit vikendy = nie som prihlasena v agenture na takuto pracu. Nech ludia nestracaju cas.

@simca06022011 A si myslis, ze su mozu tolko vyberat? Mam par kolegov, co ako mladi robili v agenturach - vsetko na zivnost, vyzmykst, vyzmykat, vyzmykat - par schopnych prejde do korporatov.. a potom az zistia, ako ma vyzerat normalny pracovnopravny vztah..

alica110
31. jan 2026
@simca06022011

@simca06022011 Tie vztahy musia byť obojstranné, v dnešnej dobe ghost jobs, keď samotní zamestnávatelia nie sú fer, tak ani zamestnanci nemajú chuť byť loajálni. Tak im treba.

simca06022011
31. jan 2026
@alica110

@simca06022011 Ale ten bytík si môže kúpiť na Slovensku potom alebo inde v zahraničí nejaký apartmán a na dôchodok môže ísť žiť na Bali a piť kokosové drinky na pláži 😄

@alica110 nekupi. Vacsina sa vrati s holou ritou alebo s par tisicami.. a koncia na kadejakych poziciach pomocnych tu. A ze na dochodok?? Do 5-10-25r najneskor je velka cast spat a do dochodku bud behaju hore dole alebo tu zoberu hocijaku zase nekvalifikovanu pracu, cize im karierne ten pobyt v zahranici nepomoze, ti stastnejsi zacnu podnikat, najdu si kontakty, vymyslia nie co. Su taki, ktori su sikovni a ostanu v zahranici, na kvalifikovanych pracach, odbornici. Ale to uz sa nejdem opakovat. V zahranici samozrejme sa idu potentovat z mladych zahranicnych pracantov a tu su vykoristovani 😂
Mna by zaujimalo kto tebe skocil na otlak. A ci si uz niekoho zamestnala niekedy 😂

diablikovci
31. jan 2026
@alica110

@alica110 správne ? A ty čo prídu do prace tak nevedia kde im hlava stojí.

alica110
31. jan 2026
@simca06022011

@alica110 nekupi. Vacsina sa vrati s holou ritou alebo s par tisicami.. a koncia na kadejakych poziciach pomocnych tu. A ze na dochodok?? Do 5-10-25r najneskor je velka cast spat a do dochodku bud behaju hore dole alebo tu zoberu hocijaku zase nekvalifikovanu pracu, cize im karierne ten pobyt v zahranici nepomoze, ti stastnejsi zacnu podnikat, najdu si kontakty, vymyslia nie co. Su taki, ktori su sikovni a ostanu v zahranici, na kvalifikovanych pracach, odbornici. Ale to uz sa nejdem opakovat. V zahranici samozrejme sa idu potentovat z mladych zahranicnych pracantov a tu su vykoristovani 😂
Mna by zaujimalo kto tebe skocil na otlak. A ci si uz niekoho zamestnala niekedy 😂

@simca06022011 To skôr tebe, tie tvoje pasívno-agresívne smajlíky mi už kolú oči.

alica110
31. jan 2026
@diablikovci

@alica110 správne ? A ty čo prídu do prace tak nevedia kde im hlava stojí.

@diablikovci To je ich problém.

diablikovci
31. jan 2026
@alica110

@diablikovci To je ich problém.

@alica110 Nemôžeš sa k tomu takto stavať. Lebo keď sa takto bude riešiť situácia tak to zle skončí.

ejanjelik
31. jan 2026

@anonym_autor co ideme robiť? Na Slovensku je kopec žien,ktoré chcú robiť a aj to vedia. Problém je,ze majú deti. Zamestnávatelia da budú radšej handrkovat s mladými,ktorí majú kopec výhovoriek hlavne ,ze sú bezdetni. To je taky problém vytvoriť smenu aby žena stíhala škôlku? Véd, keď chce pracovať,tak urobí viac prace ako nejaký vymýšľač.

simca06022011
31. jan 2026
@alica110

@simca06022011 To skôr tebe, tie tvoje pasívno-agresívne smajlíky mi už kolú oči.

@alica110 urcite😂 ked treba odpovedat, ideme si vymyslat. A ja mam smajliky rada, ak ti pridu pasivno agresivne, tak ma to mrzi a chapem aj tvoj pohlad na pracu tu.

anonym_3122e6
31. jan 2026

@anonym_autor Odpoveď na otázku, kto tu bude robiť je jednoduchá - zahraniční pracovníci, pre ktorých sa tu za ponúkanú mzdu oplatí robiť a berú to ako dočasné riešenie, po čase sa posunú inde. Rovnako ako Slováci, ktorí si boli zarobiť v zahraničí. Ja si myslím, že ľudské zdroje a firmy celkovo spohodlneli. Len nezaúčať nových, lebo je to otrava, resp.nie je na to kapacita. Len aby ľudia nebrali paragrafy, lebo aj pol dňa spôsobí firme ujmu. Fluktuácia je úplne normálna vec a do firiem prináša dynamiku. Zmena musí prísť v personálnej politike. Ak ide o špecifickú odbornú prácu, nepretržitú prevádzku, má byť adekvátne zaplatená, vykonávaná kmeňovými zamestnancami a nie dodávateľmi. Čiastočné úväzky sú extrémne zriedkavé, prečo? Ženy s malými deťmi znevýhodnené, 40nici a 50nici nezaujímaví - prečo? Firmy sa pýšia duálnym vzdelávaním, a žiaci sa dostanú na prevádzku k ľuďom, ktorí sú tam 30rokov, majú neoceniteľné skúsenosti, ale ktorí x-rokov nemuseli nikoho zaúčať a pre ktorých sú žiaci príťažou a nič ich nenaučia, nevenujú sa im. Dynamika vo filme nulová. Ak firmy prijmú fluktuáciu ako prirodzený jav a prispôsobia sa jej, bude to lepšie.

bosorkabb
31. jan 2026
@ejanjelik

@anonym_autor co ideme robiť? Na Slovensku je kopec žien,ktoré chcú robiť a aj to vedia. Problém je,ze majú deti. Zamestnávatelia da budú radšej handrkovat s mladými,ktorí majú kopec výhovoriek hlavne ,ze sú bezdetni. To je taky problém vytvoriť smenu aby žena stíhala škôlku? Véd, keď chce pracovať,tak urobí viac prace ako nejaký vymýšľač.

@ejanjelik to nie je až tak pravda. Máme v práci ženy a dosť. Až na výnimky všetky každú chvíľu OCR, voľno cez víkend, prázdniny tiež.
Je však pravda že to čo pred 10 rokmi robilo 6 ľudí dnes ledva dvoch dajú. Ľudia sú unavený, zničený.
Každý mesiac im zamestnávateľ nariadi 2 dni dovolenky. Nechcú ju ale dostanú. A príde leto a hádajte čo? Šup na OCR,PN lebo dovolenka minutá a to muži aj ženy.
Takže nie len zamestnanci ale aj zamestnávatelia sa musia trochu zmeniť. Potom plaču že nemajú zamestnancov. Majú chvíľu a potom odídu.

rainee
31. jan 2026

S týmto uplne súhlasím- zamestnávatelia nie sú fer, tak ani zamestnanci nemajú chuť byť loajálni. Chcete do firiem mladých vzdelanych ambicióznych ludi, najlepsie s x rocnou praxou a nech nedajbože nie je PN, ocr, nejde na materskú, maká 10h denne, žiadne HO a za 1000 brutto 😃 A potom sa sťažujete na HR ze nie su ľudia, lebo o taku pracu nemaju zaujem. Ludi treba aj motivovať a dávať im nejaké benefity a flexibilitu, ved dnes je úplne iná doba. Na oplátku mozno získate kvalitnych zamestnancov co si budú prácu vážiť.

A čo sa týka žien s detmi to je úplný postrach a prečo? Stačí im upraviť prac.dobu, zriadit aj skratene uvazky, keď je dieťa chore alebo sú prázdniny poskytnúť HO a tým pádom nikto nejde na OCR, nemusi vymýšľať a praca je hotová. Čiže obe strany spokojne. Ja som takto roky fungovala vďaka ústretovému zamestnávateľovi s ktorým sa dalo dohodnúť na prac.case a HO.

rainee
31. jan 2026
@bosorkabb

@ejanjelik to nie je až tak pravda. Máme v práci ženy a dosť. Až na výnimky všetky každú chvíľu OCR, voľno cez víkend, prázdniny tiež.
Je však pravda že to čo pred 10 rokmi robilo 6 ľudí dnes ledva dvoch dajú. Ľudia sú unavený, zničený.
Každý mesiac im zamestnávateľ nariadi 2 dni dovolenky. Nechcú ju ale dostanú. A príde leto a hádajte čo? Šup na OCR,PN lebo dovolenka minutá a to muži aj ženy.
Takže nie len zamestnanci ale aj zamestnávatelia sa musia trochu zmeniť. Potom plaču že nemajú zamestnancov. Majú chvíľu a potom odídu.

@bosorkabb a ty sa čudujes? Nie kazdy ma dedkovcov na varovanie za zadkom. Ako majú vykryť prazdniny a choroby deti keď nemajú žiadnu flexibilitu a ešte im zamestnavatel nariaďuje povinnu dovolenku keď ju ani nechcú. 🤦‍♀️

slovakboy
31. jan 2026

@anonym_autor ja vidím problém v očakávaniach mladých ľudí na ich životný štandard. Stále sú na sociálnych sieťach kde sa porovnávajú s reálnymi aj vymyslenými statusmi. Práca nie je ich forma sebarealizácie, ale forma zarábania prňazí. Ja som šiel do firmy v 90 tých rokoch, kedy už toho bolo dosť na kúpenie v obchodoch, ale oproti dnešku stále málo. Manželská posteľ bola príšerne drahá. Rovnako chladnička, práčka. Výber mizerný. Poľsky nábytok nejvalitný. Aspoň vtedy. Našťastie nás založili rodičia a nemusel som riešiť existenčné problémy. Venoval som sa práci a na peniaze som nepozeral. Prácu doteraz považujem za hru. Moja filozofia bola, že peniaze prídu ako výsledok. Ale mladí sú dnes pod oveľa väčším tlakom, ako sme boli my. Byty sú voči platom o 1,5 krat drahšie ako boli vtedy. Rodičia im nič nedajú, lebo celá krajina prešla na hypotekárny systém pôžičiek. To by až taký problém nebol, lebo ja tiež som musel šetriť svojim deťom. Ale tie hypotéky zdvihli ceny. Nestavia sa dosť. Bohatí skúpili byty, ktoré nám Mečiar dal skoro zadarmo a postupne sa dostanú do rúk pracháčov, ktorí budú ryžovať nájomné. Do toho mladí strácajú motiváciu lebo je vedecky dokázané, že visenie na mobile a scrolovanie znižuje motiváciu na všetko. Učenie, zábavu zmysluplnú, spoznávanie sa, budovanie hocičoho vrátane vzťahov, šport aj prácu.

bosorkabb
31. jan 2026
@rainee

@bosorkabb a ty sa čudujes? Nie kazdy ma dedkovcov na varovanie za zadkom. Ako majú vykryť prazdniny a choroby deti keď nemajú žiadnu flexibilitu a ešte im zamestnavatel nariaďuje povinnu dovolenku keď ju ani nechcú. 🤦‍♀️

@rainee ja niekde píšem že sa im čudujem? Ja píšem ako to je.

alica110
31. jan 2026
@rainee

S týmto uplne súhlasím- zamestnávatelia nie sú fer, tak ani zamestnanci nemajú chuť byť loajálni. Chcete do firiem mladých vzdelanych ambicióznych ludi, najlepsie s x rocnou praxou a nech nedajbože nie je PN, ocr, nejde na materskú, maká 10h denne, žiadne HO a za 1000 brutto 😃 A potom sa sťažujete na HR ze nie su ľudia, lebo o taku pracu nemaju zaujem. Ludi treba aj motivovať a dávať im nejaké benefity a flexibilitu, ved dnes je úplne iná doba. Na oplátku mozno získate kvalitnych zamestnancov co si budú prácu vážiť.

A čo sa týka žien s detmi to je úplný postrach a prečo? Stačí im upraviť prac.dobu, zriadit aj skratene uvazky, keď je dieťa chore alebo sú prázdniny poskytnúť HO a tým pádom nikto nejde na OCR, nemusi vymýšľať a praca je hotová. Čiže obe strany spokojne. Ja som takto roky fungovala vďaka ústretovému zamestnávateľovi s ktorým sa dalo dohodnúť na prac.case a HO.

@rainee Hlavne tu horekujú poniektoré, že mladí majú nereálne požiadavky. Ale sú skutočne nereálne, keď byty majú astronomické ceny, nájmy detto. A zamestnávatelia? No koľkí pridajú aj keď zamestnanec je spoľahlivý, pracovitý? Málokto a ešte sa škrabú za ušami, že firme sa moc nedarí, ale nové auto si ten smrad kúpi a aj na dovolenky so svojou milenkou pôjde.
Mladí už nemusia pracovať za pár drobných pre nevďačného šéfa.

anonym_1c9585
31. jan 2026
@alica110

@rainee Hlavne tu horekujú poniektoré, že mladí majú nereálne požiadavky. Ale sú skutočne nereálne, keď byty majú astronomické ceny, nájmy detto. A zamestnávatelia? No koľkí pridajú aj keď zamestnanec je spoľahlivý, pracovitý? Málokto a ešte sa škrabú za ušami, že firme sa moc nedarí, ale nové auto si ten smrad kúpi a aj na dovolenky so svojou milenkou pôjde.
Mladí už nemusia pracovať za pár drobných pre nevďačného šéfa.

@alica110 ako čerstvý absolvent nemôžem jednoducho očakávať, že z platu si zaplatím 4 izb.novostavbu, auto na leasing a 4x dovolenku. Toto je ten problém. Všetci sne nejako začínali a vypracovali sa postupne. Toto mladým chyba nechápu to, lebo všetko chcú hneď!

alica110
31. jan 2026
@anonym_1c9585

@alica110 ako čerstvý absolvent nemôžem jednoducho očakávať, že z platu si zaplatím 4 izb.novostavbu, auto na leasing a 4x dovolenku. Toto je ten problém. Všetci sne nejako začínali a vypracovali sa postupne. Toto mladým chyba nechápu to, lebo všetko chcú hneď!

@anonym_1c9585 Problém je, že s tými platmi ani na garsónku hypotéku nedostaneš. To sa tu rieši.

anonym_1c9585
31. jan 2026
@alica110

@anonym_1c9585 Problém je, že s tými platmi ani na garsónku hypotéku nedostaneš. To sa tu rieši.

@alica110 bolo úplne normálne, že sme aj my mali brigády a šetrili si už co to počas školy. Teraz? Vsak si užívaj kým môžeš. Ok, ale potom neplač, ze nemáš ani na tu garsónku.

alica110
31. jan 2026
@anonym_1c9585

@alica110 bolo úplne normálne, že sme aj my mali brigády a šetrili si už co to počas školy. Teraz? Vsak si užívaj kým môžeš. Ok, ale potom neplač, ze nemáš ani na tu garsónku.

@anonym_1c9585 O čom píšeš? Šetriť dnes môžeš koľko chceš, za rok sú nehnuteľnosti zas drahšie a si tam, kde si bola. Kedysi nebolo tak ťažké sa dostať k bytu na hypo. Dnes už treba nadštandardný plat, ten má koľko ľudí? Koľko ľudí ani na dovolenku nemôže ísť. Toto tvoje krátkozraké videnie sveta 🤦‍♀️

ibatanecnica
31. jan 2026
@anonym_7f6b29

@anonym_autor v gastre a viem, že aj v iných oboroch je normálne, že dostaneš na pásku minimálku a zbytok na ruku, do školských jedální zohnať kuchára je už skoro nemožné. A vypočítaj si, z tých platov, ktoré si uviedol, kedy si zabezpečia vlastné bývanie. Nečuduj sa, že sa hrnú všetci von, stačí, keď tam zo dve, tri letá brigádujú, vidia, ako to tam chodí a beží, získajú kontakty a už ti tu nebudú muklovať za 1000-1200 eur v čistom

@anonym_7f6b29 ja mam 50 + dostala som pracovnu ponuku na 1100 v cistom. Povedala som ze chcem min 1400 ze to nie. A to uz mam velke deti ziadny uver a stale mi to nelride ako nadstandardny zarobok. Ak si ma.clovek zabezpecit byvanie uz len to ake je drahe v dnesnej dobe. Z coho ma zit? Iba muklovat aby mohol 30 rokov splacat uver?

anonym_1c9585
31. jan 2026
@alica110

@anonym_1c9585 O čom píšeš? Šetriť dnes môžeš koľko chceš, za rok sú nehnuteľnosti zas drahšie a si tam, kde si bola. Kedysi nebolo tak ťažké sa dostať k bytu na hypo. Dnes už treba nadštandardný plat, ten má koľko ľudí? Koľko ľudí ani na dovolenku nemôže ísť. Toto tvoje krátkozraké videnie sveta 🤦‍♀️

@alica110 a kde je písané, že každý musí mať byt a ísť na dovolenku? Keď na to mam, tak to mam a keď na to nemám, tak bohužiaľ. Ako socializmus už skončil, kde sme mali všetci rovnako.