Prečo sú mladí ľudia demotivovaní v práci?
Nedivím sa mladým ľuďom že majú takú veľkú demotivaciu v práci keď si veľa z nich uvedomuje že peniaze ktoré zarobia nie sú peniaze na dovolenky,veci, výlety alebo niečo iné čo ich robí šťastným ale na šetrenie na vlastnú budúcnosť, vlastné bývanie a nejaké úspory nakoľko je to dnes ťažké a ak zarobí nejaký mladý chalan plat 900-1300€ tak si všetci myslia že ako má byť z toho happy a pracovať o 106 ale mladí nie su hlúpi a vidia koľko stoja rôzne poplatky na úradoch, lekároch, nehnuteľnosti,potraviny alebo iné služby ktore sú potrebné k dôstojnemu životu.
@viestta ano pravda, lenže to si musi najskôr na tu skušku zarobit , začina tak od 300 € hore základna , tam sa toho dost nazbiera
@sara07 ano, ale tak ako si mnohi ini zvysuju kvalifikaciu popri robote, platia jazykove kurzy, nadstavby, tak si moze aj zvarac zaplatit kurz. A ked je dobry, tak mu ten kurz zaplati aj zamestnavatel. Ak teda zvaraca so skuskami potrebuje, ked nie, tak smola, musi to zacalovat zo svojho a na ukor svojho volneho casu, tak ako mnohi ini, ktori si zvysuju kvalifikaciu aby sa posunuli nielen karierne ale aj platovo.
@abbey1 Toľko aby mal na dôstojný život nie len na platenie nevyhnutných veci...A áno hnala by ho keby dostane normálne zaplatene lebo za 900-1300€ si ja predstavujem prácu max niekde na vrátnici na stoličke
@xopino definuj ten tvoj dôstojný život prosím ta. A za 1300€ byt na vrátnici? Moja milá, to je nejvalifikovana práca, kde aj minimálna mzda je veľa.
Myslím, že mladí ľudia by v prvom rade si mali zrealnit svoj pohľad na život.
@anonym_03edb3 Tvoja hlúposť že sa takto necháš využívať, mladí chalani urcite nechcu robiť za 5-6€ na hodinu keď byty aj služby aj poplatky stoja enormne vela a idu stále hore.... Akože nechapem ako si to predstavujete niekoho makať v sklade,fabrike ,pri volante za 900€ aj keď minimálne polovicu z toho mesačne minie na nevyhnutné bežné veci a ďalšiu si odlozi bud na dovolenku alebo do bucuna a za rok pri lepšom ušetrí 6000€ takže sa nedožije ani vlastnej garsónky....
@xopino ono holt, mala si sa lepšie učiť, a mala by si na hodinu 50 aj 100€. Za prácu v sklade nečakaj 2litre v čistom
@anonym_0cff12 Všade by mali byť platy lepšie
@xopino ešte raz čo dokáže ponúknuť ten mladý človek. V našej rodine mladá 23r baba, študentka práva, stáž v Haagu, v Štrasburgu, plynulá angličtina, francúzština, štátnice z oboch jazykov. Chápem, že pri tých vedomostiach, znalostiach a skúsenostiach bude mať (ak ostane na SVK) vyššie ohodnotenú prácu. Čiže čo dokáže ponúknuť ten mladý chalan o ktorom sa bavíme?
@billy_jean študent ked vylezie zo školy, predsa zamestnavatel dostava dotaciu, neviem teraz akou formou, čiže jeho zaškolenie podla seba má čiastočne vykompenzovane
ale to neznamená že tieto platy su adekvatne , no nie su v žiadnom odbore
@sara07 nedostávam na študenta žiadnu dotáciu, nevyužívam AP. Ak nastupuje ku mne absolvent VŠ, s plynulým jazykom a výbornou prácou s PC, začína niekde na 1300 eur brutto. Ale beriem iba absolventov, čo popri škole niečo robili, čiže majú pracovné skúsenosti.
@anonym_0cff12 Všade by mali byť platy lepšie
@xopino mozno by aj platy boli vyssie, keby tu nebolo tak nehorazne danove a odvodove zatazenie z ceny prace a aj zo zisku zamestnavatelov, O dalsich daniach, ktore sa z roka na rok len a len zvysuju radsej ani nebudem pisat.
Skor ako napises dalsi koment pozri si kolko je tvoja cena prace, kolko z tej ceny prace zaplati tvoj zamestnavatel odvody, potom si pozri kolko platis ty dane a odvody. V podstate polovicku z ceny prace vezme stat, kazdemu jednemu z nas. Polovicku toho co vyprodukujes das statu. Do juna kazdy rok robis len na dane a odvody, potom uz su to len tvoje peniaze. Vola sa to den danovej slobody a vlani bol 26.juna, tohto roku sa predpoklada, ze bude este o par dni neskor. Niektore prognozy su, ze to bude az jul.
@xopino definuj ten tvoj dôstojný život prosím ta. A za 1300€ byt na vrátnici? Moja milá, to je nejvalifikovana práca, kde aj minimálna mzda je veľa.
Myslím, že mladí ľudia by v prvom rade si mali zrealnit svoj pohľad na život.
@lienka.7 Svoj pohľad na život? Šetriť do 60ky na posratu garsonku ,nikde na dovolenku preto nechodit a potom na dôchodku nemať ziadne úspory?
@xopino mozno by aj platy boli vyssie, keby tu nebolo tak nehorazne danove a odvodove zatazenie z ceny prace a aj zo zisku zamestnavatelov, O dalsich daniach, ktore sa z roka na rok len a len zvysuju radsej ani nebudem pisat.
Skor ako napises dalsi koment pozri si kolko je tvoja cena prace, kolko z tej ceny prace zaplati tvoj zamestnavatel odvody, potom si pozri kolko platis ty dane a odvody. V podstate polovicku z ceny prace vezme stat, kazdemu jednemu z nas. Polovicku toho co vyprodukujes das statu. Do juna kazdy rok robis len na dane a odvody, potom uz su to len tvoje peniaze. Vola sa to den danovej slobody a vlani bol 26.juna, tohto roku sa predpoklada, ze bude este o par dni neskor. Niektore prognozy su, ze to bude az jul.
@viestta Nezabudni povedať o koľko dvihol zamestnávateľ cenu tovaru a služieb
@sara07 nedostávam na študenta žiadnu dotáciu, nevyužívam AP. Ak nastupuje ku mne absolvent VŠ, s plynulým jazykom a výbornou prácou s PC, začína niekde na 1300 eur brutto. Ale beriem iba absolventov, čo popri škole niečo robili, čiže majú pracovné skúsenosti.
@billy_jean Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) si pozri su tri druhy dotácii, pozri si podmienky,
@anonym_a6a11b Tak nech zamestnavatelia nečakaju za tých pár šupov neviem aký výkon 🙂
@xopino Tak nech ten mladý človek s takýmto prístupom čaká aj tomu zodpovedajúce ohodnotenie, pripadne rovno výpoveď.
A ešte nám vymenuj všetky tie vysnené krajiny, kde mladý človek zarobí rovno na slušný život, diviltnky a vlastné bývanie pár rokov po škole.
@viestta Nezabudni povedať o koľko dvihol zamestnávateľ cenu tovaru a služieb
@xopino ano, pretoze sa mu zvysili dane, odvody, energie, vsetky ceny vstupov od subdodavatelov, zvysila sa mu cena za dopravu materialu a samozrejme zvysili sa mu aj mzdove, danove a odvodove naklady. Za kazdu jednu fakturu za pridany aj prijaty tovar plati dan z prevodu, to len aby sme nezabudli. Dan z prevodu plati aj ked ti posiela vyplatu na ucet. Dokonca aj za tu vodu, ktorou v robote splachnes to co si v mise zanechal plati kazdy rok viac a viac.
@billy_jean Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) si pozri su tri druhy dotácii, pozri si podmienky,
@sara07 ja viem podmienky. AP som využívala keď sa začali aplikovať. Aktuálne ich nemám. Nepotrebujem. S ÚP spolupracujeme na iných veciach.
Požiadavka na moje miesto je 3. stupeň VŠ, absolvovaná zahraničná stáž, jazyk, prax a plat taký, že keby som nemala manžela, tak sama by som na hypo len tak nenašetrila ani len základ a výška v akej by som ju s mojim platom dostala by tak či tak nebola nič moc… chápem čo tu chcete viaceré povedať a aj súhlasím, ale neplatí to vždy a všade, stále sú tu odbory, kde človek nezarobí dobre, aj keď ponúka veľa… samozrejme, mohla by som ísť aj do súkromného sektoru alebo zahraničia a nezostávať tu na univerzite, ale to by vyriešilo len môj osobný problém a nie globálny… ja si to našťastie môžem vďaka mužovi dovoliť, ale toľko šikovných ľudí, ktorí naozaj chceli zlepšiť úroveň nášho školstva a vedy proste odísť muselo, lebo tu motivácia 0 bodov a príde mi to ako veľká škoda… ale to je už o inom debata
@anonym_a6a11b Tak nech zamestnavatelia nečakaju za tých pár šupov neviem aký výkon 🙂
@xopino tak nech mladý človek za taký výkon nečaká viac. Ci takto to otočiť sa nedá?
Požiadavka na moje miesto je 3. stupeň VŠ, absolvovaná zahraničná stáž, jazyk, prax a plat taký, že keby som nemala manžela, tak sama by som na hypo len tak nenašetrila ani len základ a výška v akej by som ju s mojim platom dostala by tak či tak nebola nič moc… chápem čo tu chcete viaceré povedať a aj súhlasím, ale neplatí to vždy a všade, stále sú tu odbory, kde človek nezarobí dobre, aj keď ponúka veľa… samozrejme, mohla by som ísť aj do súkromného sektoru alebo zahraničia a nezostávať tu na univerzite, ale to by vyriešilo len môj osobný problém a nie globálny… ja si to našťastie môžem vďaka mužovi dovoliť, ale toľko šikovných ľudí, ktorí naozaj chceli zlepšiť úroveň nášho školstva a vedy proste odísť muselo, lebo tu motivácia 0 bodov a príde mi to ako veľká škoda… ale to je už o inom debata
@lindous stále môžeš ísť aj do toho súkromného sektora, len u sukromnika si tak nebudeš môcť riť valat ako niekde v úrade. Cize si môžeš vybrať, bud budeš v pohode s tisickou alebo vyšťavená s 1300-1400 u sukromnika. Žiadny týždeň dovolenky navyše ani iné "vymozenosti". Lebo ani ten ti zase nedá dvojnasobok oproti štatu. Hm?
@xopino vies co, zaloz si firmu, zamestnaj ludi a daj im tolko, kolko si myslis, ze by im malo byt dost. Nepozeraj na to, co vedia, ako robia, akym su prinosom pre firmu, pozeraj len na to, aby si vo volnom case mohli z platu od teba uzivat zivot plnymi duskami, hned po skusobnej aby mohli ziadat o hypo a mat nasetrene tych 20% z ceny nehnutelnosti. Nedaj sa odradit danovym zatazenim, odvodmi, povinnostami, len nech sa maju tvoji zamestnanci lepsie nez ktokolvek iny 🙏
A daj vediet, ako sa ti dari 🤭
@xopino ano, pretoze sa mu zvysili dane, odvody, energie, vsetky ceny vstupov od subdodavatelov, zvysila sa mu cena za dopravu materialu a samozrejme zvysili sa mu aj mzdove, danove a odvodove naklady. Za kazdu jednu fakturu za pridany aj prijaty tovar plati dan z prevodu, to len aby sme nezabudli. Dan z prevodu plati aj ked ti posiela vyplatu na ucet. Dokonca aj za tu vodu, ktorou v robote splachnes to co si v mise zanechal plati kazdy rok viac a viac.
@viestta Ok tak to ma teda vynahradene ked zdvihne ceny môže zvýšiť platy...A hovoríš akokeby my ľudia nemusime platit viac za energie,vodu, nájom,potraviny, služby atď.... Takže plat by mal sit hore minimálne s inflaciou
@lindous stále môžeš ísť aj do toho súkromného sektora, len u sukromnika si tak nebudeš môcť riť valat ako niekde v úrade. Cize si môžeš vybrať, bud budeš v pohode s tisickou alebo vyšťavená s 1300-1400 u sukromnika. Žiadny týždeň dovolenky navyše ani iné "vymozenosti". Lebo ani ten ti zase nedá dvojnasobok oproti štatu. Hm?
@anonym_a6a11b ako odborný asistent na VŠ robím aktívne výskum a učím, požiadvky na výkon sú vysoké, keďže žijeme z európskych projektov, takže o válaní rite sa tu hovoriť nedá... a neviem či si čítal/a pozorne, ale píšem tam aj o tom súkromnom sektore, že to vyrieši problém jednotlivca, ale nie upadajúceho školstva a vedy, lebo keď všetci kvalitní ľudia odídu, tak posledný nech zhasne...
V iných debatách sa tu obhajujú vymyslené PN a ID, s každým prdom na urgent, vraj nezavid, nech Sociálna a zdravotna platí, ale to sú práve peniaze z vysokých odvodov, ktoré by možno mohli byť polovičné a hneď by platy stúpli o pár stoviek.
A platy nikdy nepôjdu hore s inflaciou (všetky), keďže cieľ inflácie je práve znehodnotenie platov.
@xopino Ahoj a potom je tu vela mladych, ktorí za 1300 nevytiahnu ani pätu z domu, tym padom neprispievaju na domacnost aspon co-to rodicom, nesetria si vobec ze nic, lebo maju sny o vyssom plate, ale nikde ich z ich poziadavkou nevezmu, lebo na nejakom plate treba zacat, kedze po skole ma prax nula-nula-nic a tu prax naberie jedine tak,ze pojde aj za tych 1300 a postupne sa vypracuje aj na vyssi, ale to uz zavisi aj od sikovnosti jednotlivca. Takze je mi luto rodicov prave takíchto dospelakov, ktorí maju silne reci, ale aby sa niecim za ten plat, ktorí by aj chceli, nejak sa tomu pricinili -podotykam este raz bez praxe- tak to uz maju obe ruky lave a este sa zahra na chudacika, aky je ten svet dnes nespravodlivy voci mladím🤷♀️ Velmi sa mi pacia tí, co idu pracovat aj za taký plat (1300) lebo prevzali zodpovednost a vedia, ze zivot a svet sa nebude donekonecna krutit len okolo nich a ze si nenechaju prdelku ofukovat do nemlátom - cest takymto mladím, vedia,ze casom sa mozu posunut, alebo ziskat pracu inde, ale uz bude mat potrebnu prax. Ano dnes tie hypo niesu dobre nastavene...to uznavam. Ale skor ako nadtym vela mladích place a pritom by nevstali z postele za 1300? Tak prosim, nech nevstanu, ale ked rodicia povstanu lebo im dojde sväta trpezlivost, potom im ani svätena voda nepomoze😄🤷♀️
Zober si, že si chceš otvoriť malý obchodík v meste, a mať jednu predavačku s platom 1300 eur/m brutto. Zamestnanec ma stojí 1770 eur/m, k tomu musím prirátať ešte stravné, náhradu mzdy za dovolenku, za lekára, za doprovod RP, prípadné príplatky za sobotu a za sviatok, čiže celkovo je to mesačne cca. 2000 eur. Teraz platím nájom, energie, miestne dane, účtovníčku, pokladňu, terminál, SW cca. 1600 eur/m. Ak chcem sama sebe vykázať zisk cca. 1000 eur/m - musím zarobiť cca. 4600 eur/m. Ale, to som ešte nepokryla náklady na tovar, provízie banke za platby kartou, poplatky za komunálny odpad, poistky, nedoplatky za energie, a nerátam výpadky zamestnanca PN, OČR, Paragrafy apd a potrebujem zástup. Čiže záver - aby si bol niekde na 0, pri 30% marži v retaily musíš mať tržbu niekde na úrovni 15 000 eur/m. A to je tvoj zisk na úrovni niečo okolo 1000 eur. Tak ideš do toho? Začneš podnikať a zamestnáš niekoho? A to som ešte nehovorila o webe, reklame apd....
@xopino vies co, zaloz si firmu, zamestnaj ludi a daj im tolko, kolko si myslis, ze by im malo byt dost. Nepozeraj na to, co vedia, ako robia, akym su prinosom pre firmu, pozeraj len na to, aby si vo volnom case mohli z platu od teba uzivat zivot plnymi duskami, hned po skusobnej aby mohli ziadat o hypo a mat nasetrene tych 20% z ceny nehnutelnosti. Nedaj sa odradit danovym zatazenim, odvodmi, povinnostami, len nech sa maju tvoji zamestnanci lepsie nez ktokolvek iny 🙏
A daj vediet, ako sa ti dari 🤭
@sissy27 Keby sa mi darí tak im určite 900€ nedám....
@anonym_a6a11b ako odborný asistent na VŠ robím aktívne výskum a učím, požiadvky na výkon sú vysoké, keďže žijeme z európskych projektov, takže o válaní rite sa tu hovoriť nedá... a neviem či si čítal/a pozorne, ale píšem tam aj o tom súkromnom sektore, že to vyrieši problém jednotlivca, ale nie upadajúceho školstva a vedy, lebo keď všetci kvalitní ľudia odídu, tak posledný nech zhasne...
@lindous na VS mas plat plus keď robíš na projektoch za to máš peniaze navyše plus platu. Co sa tyka samotného platu, mas základný tabuľkový plat plus osobne ohodnotenie, ktoré môže byť až do výšky tarifnej platu. Takže zase až takí chudacikovia na tých VS nie ste. No pokiaľ máš iba ten základ, rieš to s vedúcim katedry alebo kto je tvoj nadriadený. Ak sa ti nepáči, stále mas možnosť odíst a ost robiť výskum aj do súkromného sektoru.
@viestta Ok tak to ma teda vynahradene ked zdvihne ceny môže zvýšiť platy...A hovoríš akokeby my ľudia nemusime platit viac za energie,vodu, nájom,potraviny, služby atď.... Takže plat by mal sit hore minimálne s inflaciou
@xopino vies, ja som tiez len "clovek", nie som podnikatel. Ale vidim priciny, dosledky aj suvislosti, ktore ty nevidis. Ty sa nevies pozriet na fungovanie ekonomiky ako celok. Nikde som ale nepisala, ze by sme nemohli zarabat viac, ked uz musime viac minat. Ale na to aby sme mohli zarabat voac, na to by musela fungovat ekonomika a ta zial nefunguje. Nefunguje (mimo ineho co by sme zhrnuli pod vis major) aj kvoli nesystemovym, priam likvidacnym zasahom do jej fungovania od statu. Staci sa pozriet na to kolko fabrik ohlasilo, ze zatvara prevadzky na Slovensku a odchadza tam, kde su podmienky na podnikanie lepsie

@xopino vela ludi to ma tak, ze zaraba na zivobytie, nie na luxusny zivot. Nasi rodicia to mali rovnake, mali Vs ale ziadne auto, ziadne dovolenky v zahranici, na SR len podnikove ubytovne kde mali. Manzel bol rad, ze mali co jest a obliect si. Bol ale nauceny robit, co dnesnym casto chyba. Moj manzel zvara uz 13r, ide mu to do zdravia, uz ho to nebavi, ale tazko tu najst lepsiu pracu, z platu 900e by sme teda nevyzili.
@euka210 nikto nepotrebuje bali na mesiac luxusny rezort
stači taliansko prenajaty apartman v strede mesta
toto čo pišeš nie je dôvod aby platy ostali tak ako su