Prečo sú mladí ľudia demotivovaní v práci?
Nedivím sa mladým ľuďom že majú takú veľkú demotivaciu v práci keď si veľa z nich uvedomuje že peniaze ktoré zarobia nie sú peniaze na dovolenky,veci, výlety alebo niečo iné čo ich robí šťastným ale na šetrenie na vlastnú budúcnosť, vlastné bývanie a nejaké úspory nakoľko je to dnes ťažké a ak zarobí nejaký mladý chalan plat 900-1300€ tak si všetci myslia že ako má byť z toho happy a pracovať o 106 ale mladí nie su hlúpi a vidia koľko stoja rôzne poplatky na úradoch, lekároch, nehnuteľnosti,potraviny alebo iné služby ktore sú potrebné k dôstojnemu životu.
@xopino vies, ja som tiez len "clovek", nie som podnikatel. Ale vidim priciny, dosledky aj suvislosti, ktore ty nevidis. Ty sa nevies pozriet na fungovanie ekonomiky ako celok. Nikde som ale nepisala, ze by sme nemohli zarabat viac, ked uz musime viac minat. Ale na to aby sme mohli zarabat voac, na to by musela fungovat ekonomika a ta zial nefunguje. Nefunguje (mimo ineho co by sme zhrnuli pod vis major) aj kvoli nesystemovym, priam likvidacnym zasahom do jej fungovania od statu. Staci sa pozriet na to kolko fabrik ohlasilo, ze zatvara prevadzky na Slovensku a odchadza tam, kde su podmienky na podnikanie lepsie
@viestta Odchádzajú tam kde budú môcť druhých zdierať vďaka svojej nenažranosti ešte viac....
@xopino presne tak, ako píšeš. Každý by mal zarobiť tak, aby po zaplatení všetkých poplatkov INKASO, mobil, cestovné do práce, mal dostatok financií na zaplatenie potravín a ešte nie o odložil. No tu z výplaty už ľudia uťahujú na potravinách, nie to ešte aby ušetrili nieco. Som zástancom toho, že ak mi nevyhovuje plat v danej firme, prejdem tam, kde si výhodnejsie platové podmienky. A áno, dá sa to, susedov syn prešiel, dostal aj firemné auto, vlastnú kanceláriu a plat, s ktorým ani nerátal.
@anonym_6ea350 a pozor,v čistom! 4 dňový prac.týždeň,najlepšie HO, firemný mobil plus auto,a k tomu 13,14,15ty plat....čo som zabudla?
@rozculena sick days, benefity, vzdelavanie, práca od 09-15, plus minimalne hodina a pol na obed. A hlavne ziaden nadriadeny, im nebude nikto zadavat ulohy!
@anonym_6ea350 a pozor,v čistom! 4 dňový prac.týždeň,najlepšie HO, firemný mobil plus auto,a k tomu 13,14,15ty plat....čo som zabudla?
@rozculena prenamentky do wellnesu, stravenky v hodnote 10€ na den, 2x v roku teambuiding niekde pre mori a 2x v roku tyzdnovy rekondicny a kavovar do kazdej domacnosti s pravidelnymi dodavkami premiovej kavy. Hygienicky balicek ako samozrejmost, lebo nebude minat vlastny toaletak pocas toho ako pracuje
@lindous na VS mas plat plus keď robíš na projektoch za to máš peniaze navyše plus platu. Co sa tyka samotného platu, mas základný tabuľkový plat plus osobne ohodnotenie, ktoré môže byť až do výšky tarifnej platu. Takže zase až takí chudacikovia na tých VS nie ste. No pokiaľ máš iba ten základ, rieš to s vedúcim katedry alebo kto je tvoj nadriadený. Ak sa ti nepáči, stále mas možnosť odíst a ost robiť výskum aj do súkromného sektoru.
@anonym_a6a11b táto diskusia bola o štarte do života, banku však 4 roky môjho doktorandského štipendia nezaujímalo, rovnako ako moje osobné ohodnotenie, ktoré je pohyblivé, preto píšem, že sama by som dnes hypo nemala… mňa moja práca baví a napĺňa, nesťažujem sa ja ako osoba, takže naozaj mi nemusis tretíkrát písať, že môžem ísť do súkromného sektora, viem to a napísala som to hneď v prvom mojom komente… píšem o ľuďoch, ktorí tak spraviť museli len kvôli financiám a že to je škoda, lebo sme prišli o ľudí, ktorí mali pre túto prácu vášeň a písala som to ako odpoveď na otázku, že čo mladý človek ponuka zamestnávateľovi, že ten základný plat (nástupný bez odrobených rokov) je smutný, aj keď požiadavky vysoké
@billy_jean Svoj voľný čas a námahu, na veľmi veľa pozícii stačí zaučiť par dní až týždňov a máš zamestnanca tak to nie je problém, da sa naučiť byť skladnikom,šoferom,predajcom alebo pracovať vo fabrike, len keby sa aj normálne zaplatilo a nie za fyzicky namahavu robotu platit almužnú niekde dokonca len 900-1000€...
@xopino mojko,plačeš nad nesprávnym hrobom.
Netreba mať veľké oči a netreba vidieť život cez peniaze
@rozculena a nic nerobit,iba sem tam potukat do pc,nic odborne,a samozrejme bez jazykov,cize ziadna komunikacia.
@xopino tak ja som sa stretla skôr s tým že mladých demotivuje ten prístup vedenia pomaly ani nenastúpia a už aby si robil všetko bez vysvetlenia ako keby si mal 5 ročnú prax, ale s platom začiatočníka . Mladým nie vždy vadí ten plat ak je prístup v pohode. Ak chce zamestnávateľ aby človek robil za troch a ešte ako keby sa v tej práci narodil tak nech to aspoň skúsi zaplatiť. Kedysi bolo normálne že človek sa aspoň mesiac zaucal podľa toho aká bola práca . Dnes sú schopný ťa nadriadeny do... ať už na 3 deň v práci . Potom im tam fakt nik nevydrží ale tak im treba..
@rozculena a nezabudnime na zeny,aby zostali pri dietati,lebo skolka od-do,takze ked dieta bude doma,alebo cez rodicak sem tam si tuky,tuk do pc,popritom obed uvareny,dieta obstarane a na ucte 3000eur.Tak si to aj zeny predstavuju,co tu je mnoho,mnoho takych tem.
@xopino ale rozumieš, že aby ten človek mal mesačne 900 eur v čistom, teba ako podnikateľa bude stáť minimálne 1800 eur? A ty zaplatíš štátu ako zamestnanec 350 eur zo svojej mzdy? Chápeme sa?
@anonym_df3935 ja tomuto rozumiem, zamestnávame odvody sú naozaj šialené, ale zamestnanca to nemá čo trápiť keď nemáš na zamestnanca nezamestnavaj a makaj sám alebo si zozen brigádnikov, btw zamestnávatelia často výberu flakaciv a potom sa sťažujú...
Darmo sa tu jedujete komu koľko nestačí... Pozrime sa na to z tej druhej strany. Polovicu ceny prace dostane štát, len polovicu dostane zamestnanec. Z odvodov, dani, atd koľko človek fakt dostane naspäť v bezplatnom skolstve a bezplatnom zdravotníctve? Velke guľové... Tu bude najväčší problem, ze z ceny práce si velku cast odkroji stat a nic z toho.... keby si ukrojil menej, viac by cloveku ostalo, zilo by sa lahsie. To ako to dosiahnut je ta otázka...za mna treba volit niekoho ineho ako Smer, Hlas, Sns a Republiku. Drzte sa!
No dobre a kde je ta zdrava hranica,ze si clovek povie tak a teraz som s platom spokojny.
Ako dlho,bude clovek spokojny???A opät bude chciet viac a viac.Kde je ta hranica???
@anonym_0cff12 Všade by mali byť platy lepšie
Vieš čo je cena práce?
Vieš koľko zamestnávateľ odvádza štátu?
Koľko u teba zarobia ľudia?
@anonym_df3935 ja tomuto rozumiem, zamestnávame odvody sú naozaj šialené, ale zamestnanca to nemá čo trápiť keď nemáš na zamestnanca nezamestnavaj a makaj sám alebo si zozen brigádnikov, btw zamestnávatelia často výberu flakaciv a potom sa sťažujú...
@anonym_332dd2
Vďaka tomu zamestnávateľovi ten zamestnanec nepodochne od hladu!!!
Nech si založí živnosť keď je taký mudrlant
Prečo nariekaš a nehrabeš sa ďalej? Ja som sama mladá. Okrem hlavnej práce mám popri tom ďalšie 3-4 projekty. Z hlavnej práce mám +/- 1300€. Každý projekt ďalších 150-300€. Zrazu mám na dovolenky, výlety, vlastný byt… vezmi popri práci ďalšiu brigádu a môžeš dovolenkovať každý mesiac. Akože niektorí čakajú, že budú zarábať v 20tich milióny, lebo to videli na instagrame ale vitaj v realite. Naposledy kedy boli byty lacnejšie bolo pred 12-15r nikdy predtým a nikdy potom, aj to len preto, že boli nízke úroky na hypotéku. Takže miesto plakania nad svojim platom sa skús zamyslieť, čo vieš urobiť preto, aby si zarábal viac.
@xopino ale peniaze si treba zasluzit. Ze sa firme dari nie je len vdaka tebe (pravdepodobne mas na tom najmensi podiel, ak vobec nejaky). Ved nevahaj a chod za sefom so ziadostou o zvysenie platu. Normalne si spis na papier co vsetko si firme priniesol a za co si zasluzis vyssi plat. Bola by som celkom zvedava, co tam napises, ako sam zhodnotis svoju pracu.
Prečo nariekaš a nehrabeš sa ďalej? Ja som sama mladá. Okrem hlavnej práce mám popri tom ďalšie 3-4 projekty. Z hlavnej práce mám +/- 1300€. Každý projekt ďalších 150-300€. Zrazu mám na dovolenky, výlety, vlastný byt… vezmi popri práci ďalšiu brigádu a môžeš dovolenkovať každý mesiac. Akože niektorí čakajú, že budú zarábať v 20tich milióny, lebo to videli na instagrame ale vitaj v realite. Naposledy kedy boli byty lacnejšie bolo pred 12-15r nikdy predtým a nikdy potom, aj to len preto, že boli nízke úroky na hypotéku. Takže miesto plakania nad svojim platom sa skús zamyslieť, čo vieš urobiť preto, aby si zarábal viac.
@anonym_fe52c1 V akej oblasti sa prosím pohybuješ? Ja keď som ťahala popri práci 2 ďalšie privyrobenia, tak som bola rada, že som rada. Peniaze boli, ale čas nie.
1300 euro je pre mladeho chalana (a mozno bez nejakeho extra vzdelania) viac nez kralovsky plat. Akoze ja mam za sebou takmer 10r praxe v kvalifikovanej praci s VS a nemam tolko. Ci co myslis, ze mladi ludia hned budu robit za 2tis? A Ty si kedy a kde zacinala? My ked sme boli mladi, tiez sme setrili na vlastne byvanie, zivot, potreby pre deti, a dovolenka bola len ked zvysilo, pokladam to za nirmalne.
Ja sa skor nedivim zamestnavatelom aki su demotivovani pri zamestnavani mladych ludi - 80% z nich nema pracovne navyky, nechce robit fulltime, nic suvisiace so zodpovednostou a o celkovych "schopnostiach" do zivota radsej pomlcim, ked to sledujem...
@anonym_03edb3 ja neviem ale mne pride ze mate vsetci strasne nizke naroky. Ja od druhaku na vyske zarabam 3500€ v hrubom, k tomu kazdy mesiac beriem side joby kde jeden je vzdy tak cca 400€. Moj priatel zarobi za mesiac 4500€ 😃asi je problem niekde inde. Kazdym rokom mi zvysia plat o 400€ minimalme plus rocny bonus 4000€. Asi si treba vyberat dobry odbor.
@xopino reálne mám do 1000€ mesacne, z toho 230€ mesacne precestujem…. Síce bez hypotéky, ale nebyť manžela, ani na poplatky mi to mesacne nevyjde.🫣
@anonym_03edb3 ja neviem ale mne pride ze mate vsetci strasne nizke naroky. Ja od druhaku na vyske zarabam 3500€ v hrubom, k tomu kazdy mesiac beriem side joby kde jeden je vzdy tak cca 400€. Moj priatel zarobi za mesiac 4500€ 😃asi je problem niekde inde. Kazdym rokom mi zvysia plat o 400€ minimalme plus rocny bonus 4000€. Asi si treba vyberat dobry odbor.
@anonym_c02b92 To treba, ja sa tiež nemôžem sťažovať, ale nemôžu všetci robiť to isté, nie každý má na každú prácu kapacitu a aj keby, každé povolanie je potrebné a niekto musí aj upratať, aj navariť v školskej jedálni, aj odučiť, aj v sklade robiť, aj v obchode atď.
@anonym_fe52c1 V akej oblasti sa prosím pohybuješ? Ja keď som ťahala popri práci 2 ďalšie privyrobenia, tak som bola rada, že som rada. Peniaze boli, ale čas nie.
@anonym_7a9089 v marketingu, tam sa to dá, bez problémov. Môj hlavý príjem je zo 60h mesačne. Zvyšnými vecami si dorovnávam aspoň aj pracovný čas, nech neskysnem nudou a mozog pracuje. Ale v okolí mám kopec učiteliek, administratívnych pracovníčok atd., ktoré si privyrábajú napr v kaviarni cez víkendy. Samozrejme, dlhodobo to nejde ale keď človek vie, že potrebuje šetriť napr 1-3r, tak sa to dá.
@xopino akože si myslím, že sebareflexia mladým by nezaskodila. To by chceli nástupný plat 3000 a hneď mat aj poriesene bývanie a hneď aj aspoň 3 x do roka dovolenku a samozrejme znackove oblecenie by nemalo chybat. Niekde je treba začať a postupne sa vypracovať, či ako si to predstavuješ?

@sissy27 Keby sa mi darí tak im určite 900€ nedám....
@xopino ale rozumieš, že aby ten človek mal mesačne 900 eur v čistom, teba ako podnikateľa bude stáť minimálne 1800 eur? A ty zaplatíš štátu ako zamestnanec 350 eur zo svojej mzdy? Chápeme sa?