icon

Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?

18. aug 2026

Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?

V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.

Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.

Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.

Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.

Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?

Vďaka.

letfenixa
19. aug 2026
@petronelag

Toto porovnávanie profesii - napr. učiteľ - administratívny pracovník je zbytočné, lebo na prácu v škole treba mať vzťah k deťom a administr. pracovníci majú zase iné úlohy, nehovoriac o účtovníctve a často tiež robia s ľudmi (zákazníkmi). Netreba vidieť iba lepšiu stránku inej profesie, všade sa nájdu aj ťažšie oblasti. Ja si myslím, že je dobrý minister školstva a zlepšuje, čo sa dá, aj platy trochu narástli. Ale aj v školstve, podobne ako v iných profesiách nemajú učitelia dobré vzťahy už medzi sebou, okrem toho čo písal anonym b85bf5.

@petronelag myslíš Druckera? Ten nemá ani šajn o školstve.

petronelag
19. aug 2026
@ibatanecnica

@anonym_6bbc3e presne ako pises. alebo nech ide k nam do zdravotnictva. Chodim do prace min pol hod pred zaciatkom aby som si nachystala amb a pripravila kavu ktoru dopijem studenu o 10 hod. Stale na nohach. Uz som zacala chodit aj na obedy lebo keby som bola v amb tak nemam ani cas na obed. A kopa pacientov ich rodinnych prislusnikov. Kopa jednkduchsich ludi ktori nechapu co od nich chces a co mjlaju robit. Riesis kopu nezmyselnych papierovaciek, zalezistostuli z poistovnami a kopu inych veci A plat......

@ibatanecnica Veru zdravotníctvo je ešte náročnejšie ako školstvo, ja sa vždy snažím zdravotníkom vychádzať v ústrety.

letfenixa
19. aug 2026
@elz1920

@anonym_919276 nechcem ti brať ilúzie, ale bola som dnes ako rodič na RZ v škôlke a mala som nervy aj za tie učiteľky. Z rodičov.

@elz1920 to máš pravdu. Keď som bpla ako rodič na RZ v škôlke, to bolo strašné.

michaela329
19. aug 2026

Od nás tento rok odišli dve - obe zhodne nedávali rodičov (ale to vidíš aj tu na fóre, aké majú predstavy) a jedna sa čerstvo rozvádza a už teraz vie, že z toho platu by sa jej žilo ťažko (ex je živnostník a rovno jej povedal, že výživné bude nízke a nemieni dať viac). Jedna ide do zahraničia za sestrou - ešte nevie, čo bude robiť. Druhá si pomerne rýchlo našla kancelársku prácu vo veľkej fabrike. Ja som robila aj kancelársku prácu - konkrétne účtovníctvo, robila som dvanástky na predajni, brigády od výmyslu sveta. Takže viem aké je to pracovať mimo školy a úprimne, nemať malé dieťa, tak som naspäť v tej kancelárii.

letfenixa
19. aug 2026
@anonym_16388c

Začínam teraz 5. rok v škole od roku 2022. Od začiatku po VŠ ma hodili do vody a bola som triedna učiteľka. Vysnívala som si túto prácu. Bavila má prvé 3 roky. Dala som všetko do nej, pre tie deti. Až sa cítim zle, že tak krátko som vydržala. Chcem skončiť a najradšej by som dala výpoveď teraz v auguste. Neteším sa už. Ale v školstve si za blbca, keď chceš dať výpoveď na konci prázdnin, lebo ako k tomu prídu deti a rodičia. Aj tak potom zistíš, že im je to jedno. V inej práci výpoveď môžeš dať kedykoľvek. Veľmi to zvažujem.

@anonym_16388c môžem sa spýtať, prečo zvažuješ dať výpoveď v auguste? Prečo si ju nedala koncom júna?

michaela329
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@anonym_7975ed Tak ucitelka vo ma napriklad prvacikov je doma 13:00.A viem mam susedu co takto chodi.Moja sestra je ucitelka v specialnej skole ma autistov je doma o 14,v pondelky byva dlhsie do 15.Ale ona si nevie vynachvalit a to ma autistov najtazsi stupen,tolko nenarieka prave si neskutocne vychvaluje tie dohe prazdniny cez leto a pocas roka

@anonym_6bbc3e zase tá suseda 🤣 Učila som na prvom stupni, nie. O jednej som doma nebola, pričom prípravy som robila aj do piatej.

anonym_f2f5ce
19. aug 2026
@letfenixa

@anonym_16388c môžem sa spýtať, prečo zvažuješ dať výpoveď v auguste? Prečo si ju nedala koncom júna?

@letfenixa Možno ešte zvažovala. Prečo by mala prihliadať na niekoho a nie na seba?

michaela329
19. aug 2026
@ibatanecnica

@anonym_6bbc3e presne ako pises. alebo nech ide k nam do zdravotnictva. Chodim do prace min pol hod pred zaciatkom aby som si nachystala amb a pripravila kavu ktoru dopijem studenu o 10 hod. Stale na nohach. Uz som zacala chodit aj na obedy lebo keby som bola v amb tak nemam ani cas na obed. A kopa pacientov ich rodinnych prislusnikov. Kopa jednkduchsich ludi ktori nechapu co od nich chces a co mjlaju robit. Riesis kopu nezmyselnych papierovaciek, zalezistostuli z poistovnami a kopu inych veci A plat......

@ibatanecnica Ty si stihneš za 5-10 minút urobiť a vypiť kávu? Pričom sa ešte presúvaš medzi triedami, musíš so ísť po podklady k hodine (u nás je medzi zborovnou a budovami prvého a druhého stupňa jedna budova, dlhe schody. A bežne mávame dozory prestávky sú pre deti, nie pre učiteľov. Ja mám kopu rodinných príslušníkov v zdravotníctve, rôzne typy od ambulancií (vraj fajn práca) až po sestry na urgentoch. No necítim sa byť kvalifikovana sa vyjadrovať k pracovnej záťaži - je zaujímavé, že k učiteľom sa vyjadruje každý.

anonym_83d2fb
19. aug 2026

Zaujímavá diskusia, žiaľ som prečítala len úvodné príspevky, nestíham.. paradoxne, ja som tam ísť chcela, po pätnástich rokoch praxe v inom odbore. Konkrétne z advokácie. Napokon to zostalo len v rovine predstáv, ale stále to nepovažujem za zlý nápad a uvažujem nad tým, že si proste doplním vzdelanie. Môžeš vyskúšať zmenu, a potom uvidíš, či si sa rozhodla správne. Len ťa chcem upozorniť, že kancelárska práca (akákoľvek) nemusí byť o tom, že som zatvorila o tretej dvere a dovidenia. Kľudne sa môže stať, že po nociach budeš riešiť ďalšie veci, a tam nepôjde o neopravené písomky 5. A. Alebo to bude úplne skvelá zmena. Nevyskúšaš, nevieš.

letfenixa
19. aug 2026
@anonym_f2f5ce

@letfenixa Možno ešte zvažovala. Prečo by mala prihliadať na niekoho a nie na seba?

@anonym_f2f5ce slušne som sa spýtala, je učiteľka, vie ako to chodí. Úväzky a rozvrh hotové, ak dá výpoveď teraz, a zamestnávateľ nenájde náhradu s totoznou aprobaciou, tak bude zrejme musieť učiť do konca výpovednej lehoty.

anonym_f2f5ce
19. aug 2026
@letfenixa

@anonym_f2f5ce slušne som sa spýtala, je učiteľka, vie ako to chodí. Úväzky a rozvrh hotové, ak dá výpoveď teraz, a zamestnávateľ nenájde náhradu s totoznou aprobaciou, tak bude zrejme musieť učiť do konca výpovednej lehoty.

@letfenixa Nemusí. Prečo by musela. To je problém zamestnávateľa. A ak by bola nútená sa zrazu presťahovať x km, odišla by na PN alebo nedajbože horšie. Aj také sa stane, že učiteľ zomrie uprostred škol.roka alebo tesne pred jeho začiatkom. Dokonca riaditeľ školy. Takže výpoveď kedykoľvek.

anonym_6bbc3e
19. aug 2026
@anonym_f2f5ce

@ibatanecnica A teba tam držia nasilu? Nepáči sa ti, choď inde. To aj učkám radia.

@anonym_f2f5ce Len tu nie je skoro kazdy tyzden tena ako zdravotaco nezvladsju pravu,naozaj podla mna ucitelia by sa stazovali vsade.

anonym_6bbc3e
19. aug 2026
@michaela329

@anonym_6bbc3e zase tá suseda 🤣 Učila som na prvom stupni, nie. O jednej som doma nebola, pričom prípravy som robila aj do piatej.

@michaela329 tak potom si smatlava,ono to je aj o manazovani si prace.Co chces preboha robit ked deti ,prvaci koncia vyucko o 12:45?No za to ze nestihas si pracu potom si ju aj domov nosis,ale zasa to si nosia aj ludia z kancli.

anonym_6bbc3e
19. aug 2026

Ale zaujimalo by ma co ti rodicia stale riesis potom,ved dajte priklady ze co take je na nich narocne,ked to je najvacsi problem v skolstve rodicia.

anonym_ddaa5e
19. aug 2026

Joooj, mne sa to tak paci, ako niekto opisuje kancelarku pracu ako nenarocnu, len kava sa pije atd 😀😀😀
Robim v kancelarii, mam popri tom aj teren, pohodova pracicka podla autorky.. a aj napriek tomu sa u nas vystriedalo vela ludi, co im praca prisla neskutocne narocna za nizky plat. O ucitelskom plate ja mozem snivat. A este som aj par hodin dlhsie v praci ako ucitelia..
Kazda praca ma svoje pozitiva aj negativa. Veeelkou vyhodou su u ucitelov tie prazdniny. Ale ved nikto vas v skolstve nedrzi, kludne si mozete vyskusat aj iny typ prace, sediet 8 hodin v kancelarii, za smiesnych 900 eur ak vobec.. a vybavovat klientov, mnohokrat negramotnych, riesit cez prazdniny co s detmi.. Razom prask by ste hned utekali do skolstva.

michaela329
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@michaela329 tak potom si smatlava,ono to je aj o manazovani si prace.Co chces preboha robit ked deti ,prvaci koncia vyucko o 12:45?No za to ze nestihas si pracu potom si ju aj domov nosis,ale zasa to si nosia aj ludia z kancli.

@anonym_6bbc3e hovorí sa tomu pracovná doba Ty šmatľavá, u nás na škole musí byť človek do 14 a v okolí teda nepoznám nikoho, kto by končil skôr, alebo sa premiestňoval vzduchom, aby bol o jednej doma, ak by aj koncil o 12:45 ako tá Tvoja bajna suseda.

anonym_f2f5ce
19. aug 2026
@anonym_ddaa5e

Joooj, mne sa to tak paci, ako niekto opisuje kancelarku pracu ako nenarocnu, len kava sa pije atd 😀😀😀
Robim v kancelarii, mam popri tom aj teren, pohodova pracicka podla autorky.. a aj napriek tomu sa u nas vystriedalo vela ludi, co im praca prisla neskutocne narocna za nizky plat. O ucitelskom plate ja mozem snivat. A este som aj par hodin dlhsie v praci ako ucitelia..
Kazda praca ma svoje pozitiva aj negativa. Veeelkou vyhodou su u ucitelov tie prazdniny. Ale ved nikto vas v skolstve nedrzi, kludne si mozete vyskusat aj iny typ prace, sediet 8 hodin v kancelarii, za smiesnych 900 eur ak vobec.. a vybavovat klientov, mnohokrat negramotnych, riesit cez prazdniny co s detmi.. Razom prask by ste hned utekali do skolstva.

@anonym_ddaa5e A teba čo drží v tej kancelárii? Robota na prd, plat na prd. Prázdniny nemáš. Prečo nie si v školstve?

anonym_6bbc3e
19. aug 2026
@michaela329

@anonym_6bbc3e hovorí sa tomu pracovná doba Ty šmatľavá, u nás na škole musí byť človek do 14 a v okolí teda nepoznám nikoho, kto by končil skôr, alebo sa premiestňoval vzduchom, aby bol o jednej doma, ak by aj koncil o 12:45 ako tá Tvoja bajna suseda.

@michaela329 cize ides na 7:30 a koncis o 14,do toho mas 45 dni dovolenky a rozne volno,ked si zratas vsetk prazdniny,tusim to vyhadza na 60 dni.No a stazujes sa.No ak si pomala,potom sa necuduj ze si pracu nesies domov.Ved od 12:45 -14 mas cas si spravit pripravu na druhy den.Kludne si mozes aj privstat o 6 a poopravovat pisomky do 7:30,vies tie zdravotne sestey co podla teba maju pohoda pracu robia 6-18:00

michaela329
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

Ale zaujimalo by ma co ti rodicia stale riesis potom,ved dajte priklady ze co take je na nich narocne,ked to je najvacsi problem v skolstve rodicia.

@anonym_6bbc3e moje top žiadosti z ich strany:
- Utierajte prosím mojej prváčke ritku po stolici, ona mi chodí zo školy so špinavými gatkami.
- Po zavolani, že dieťa zvracia sa ma matka opytala, či už má hotové ulohy, lebo že ona poň príde až keď ich urobí v družine.
- krádeže hotovosti z peňaženky kolegyne, matka reagovala otázkou, či sme si isté, že to ukradol on (priznal sa a o týždeň okradol spolužiaka).
- Rodičia po tom ako ich syn napadol fyzicky iné dieťa, bežali na napadnuté dieťa podať trestné oznámenie - aby predbehli rodičov napadnutého
- Odmietania diagnostiky očividne PAS detí (toto sa našťastie končí, už budú musieť ísť)
- Prepichnute pneumatiky kolegyne, lebo si dovolila navrhnúť dvojku zo správania (za šikanu)
Mohla by som pokračovať do nekonečna, hoci sú aj fajn ľudia a deti ako také nebývajú zlé - len si nosia svoj náklad z domu.

michaela329
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@michaela329 cize ides na 7:30 a koncis o 14,do toho mas 45 dni dovolenky a rozne volno,ked si zratas vsetk prazdniny,tusim to vyhadza na 60 dni.No a stazujes sa.No ak si pomala,potom sa necuduj ze si pracu nesies domov.Ved od 12:45 -14 mas cas si spravit pripravu na druhy den.Kludne si mozes aj privstat o 6 a poopravovat pisomky do 7:30,vies tie zdravotne sestey co podla teba maju pohoda pracu robia 6-18:00

@anonym_6bbc3e nie, idem na siedmu a odchádzala som o 14:00 - domov, k svojmu PC a k svojmu internetu, lebo to v škole nemam. Bez obednej prestávky. Všetko voľno nad rámec si nadrabame a nikoho nezaujíma, že školiť sa skolime najmä vo voľnom case -casto za svoje. A kde som napísala, že majú zdravotné sestry pohodu? Lebo nejak sa mi zdá, že tým sledovaním susedy si prišla o schopnosti čítania s porozumením.

anonym_6ed96d
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e Moja lekárka aj pediater sú v práci asi 5 hodín denne, chodia na 8.00 a popoludní pracujú hodinu. Zdravotné sestry sú tam od 7.00 do max.14.00. Popoludní je všetko zatvorené, aká pracovná doba 6.00 -18.00? Sa ti asi snívalo. A takto to funguje takmer všade u lekárov a nikomu to neprekáža, ale do učiteľov sa tu budete navážať.

letfenixa
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e kde beriete tých 60 dní voľna? 45 dní dovolenky.

letfenixa
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@anonym_6bbc3e ale veď tá učiteľka nie je len pri prvakoch. Ešte môže byť aj v ŠKD, mať konzultácie a to rodičia prvákov radi na ne chodia, plus úväzok v iných triedach.

zuzana76
19. aug 2026
@anonym_6bbc3e

@michaela329 prepichnutu pneumatiku sme mali aj my na skole, kde sa ucilo, vulgarne nadavky, tiez nejake trestne oznamenia rodicia navzajom na seba a kolegyna musela ist svedcit,
@anonym_6bbc3e toto moze napisat len clovek neznaly pomerov, vies kolko casu stoji napr vyrobit jeden pracovny list, ked ide ucitel nieco precvicovat? Ked ucis vkuse 5 hodin, nie, nestihas urobit nic pomedzi to, potom o 12:45 som zacala pripravu na dalsi den, museli sme byt na pracovisku do 14:00, zvacsa som stihala opravit poisomky - ked som ucila na ZS, na gympli nehrozilo, tam som opravovala aj cez vikendy, najma slohove prace z cudzieho jazyka, to som ani naraz nedala, co sa mi z toho chcelo grcat, aby som vsetko poopravovala, ziaci skrabali, nedalo sa citat poriadne. Potom som isla na ZS radsej, lebo za ten isty plat a prace omnoho viac.

zuzana76
19. aug 2026

Ale viem, ze aj uctovnicky sa mi zvyknu stazovat, ze sa im obcas chce grcat, najma v urcitom obdobi.

michaela329
19. aug 2026
@zuzana76

@michaela329 prepichnutu pneumatiku sme mali aj my na skole, kde sa ucilo, vulgarne nadavky, tiez nejake trestne oznamenia rodicia navzajom na seba a kolegyna musela ist svedcit,
@anonym_6bbc3e toto moze napisat len clovek neznaly pomerov, vies kolko casu stoji napr vyrobit jeden pracovny list, ked ide ucitel nieco precvicovat? Ked ucis vkuse 5 hodin, nie, nestihas urobit nic pomedzi to, potom o 12:45 som zacala pripravu na dalsi den, museli sme byt na pracovisku do 14:00, zvacsa som stihala opravit poisomky - ked som ucila na ZS, na gympli nehrozilo, tam som opravovala aj cez vikendy, najma slohove prace z cudzieho jazyka, to som ani naraz nedala, co sa mi z toho chcelo grcat, aby som vsetko poopravovala, ziaci skrabali, nedalo sa citat poriadne. Potom som isla na ZS radsej, lebo za ten isty plat a prace omnoho viac.

@zuzana76 a bude horšie, vďaka tomuto postoju ľudí ako táto autorka múdrych komentárov o práci, ktorú pozná zo sledovania susedy (ktorá možno ani nemá plný úväzok). Mňa ešte posadilo, keď mi jedna matka popriala "peknú dovolenku", keď sme išli do školy v prírode 🤣 Že dovolenka...27 detí deň aj noc, od pondelka do štvrtka sme nespali...ale dovolenka.

anonym_d1b60d
19. aug 2026

to je len taka prupovidka, ze ucitelov je nedostatok
mama cca 90 tisic pegagogov napriec vsetkymi typminskol a volnych miest je aktualne max 1,5% z ich poctu to je hlboko pod hranicou standardnej vymeny (RD umrtie odchody)
a ano viem ze napr v BA chybaju áe v inych regionoch si ucitelske miesta drzia lebo je to tam dobra praca

anonym_f2f5ce
19. aug 2026
@anonym_d1b60d

to je len taka prupovidka, ze ucitelov je nedostatok
mama cca 90 tisic pegagogov napriec vsetkymi typminskol a volnych miest je aktualne max 1,5% z ich poctu to je hlboko pod hranicou standardnej vymeny (RD umrtie odchody)
a ano viem ze napr v BA chybaju áe v inych regionoch si ucitelske miesta drzia lebo je to tam dobra praca

@anonym_d1b60d Zvláštne, že potom len v našom meste vždy od cca apríla/mája hľadajú cca 5 učiteľov s konkrétnym aprobačným predmetom. A to je v meste asi 10 škôl.

anonym_d1b60d
19. aug 2026
@anonym_f2f5ce

@anonym_d1b60d Zvláštne, že potom len v našom meste vždy od cca apríla/mája hľadajú cca 5 učiteľov s konkrétnym aprobačným predmetom. A to je v meste asi 10 škôl.

@anonym_f2f5ce no sak si zober ten pomer pedagogov (kolko ich je vo vasom meste voci tomu co hladaju to je par miest a zober si kolko CV pride na tych par pozicii co napicitas na jednej ruke
dnes je celkovo problem na trhu prace ale pocet volnych miest pegagogov v pomere k poctu pegagogov je najnizsi za poslednych desat rokov

anonym_f2f5ce
19. aug 2026
@anonym_d1b60d

@anonym_f2f5ce no sak si zober ten pomer pedagogov (kolko ich je vo vasom meste voci tomu co hladaju to je par miest a zober si kolko CV pride na tych par pozicii co napicitas na jednej ruke
dnes je celkovo problem na trhu prace ale pocet volnych miest pegagogov v pomere k poctu pegagogov je najnizsi za poslednych desat rokov

@anonym_d1b60d To je len jeden aprobačný predmet. Na ten žiadne CV nechodia. Plus ďalšie predmety. Na veľa z nich CV tiež nechodia.

Na slovenskom trhu práce aktuálne chýba približne 2 000 až 3 000 kvalifikovaných učiteľov pre ZŠ a SŠ. Ak sa však pozrieme na celkový počet chýbajúcich zamestnancov vrátane pomocného personálu, stredné školy samotné hlásili historický nedostatok viac ako 8 500 zamestnancov, zatiaľ čo ministerstvo školstva registruje výpadok až 17-tisíc pedagogických asistentov.