Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?
Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?
V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.
Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.
Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.
Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.
Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?
Vďaka.
@anonym_f2f5ce lebo by som si musela dorabat dalsie studium a to sa mi teda nechce. Som v regione, kde je velmi tazko si zohnat pracu, tak som rada, ze nejaku mam a ze ju mam 7-15 a stiham deti.
Vies, mne je smiesno ze ucitelia skuvinaju, ako je skolstvo zle. Mate tabulkove platy, mate istotu vyplaty, robite si atestacie, skolenia, automaticky sa vam platy zvysuju. Prazdniny, prac doba. A najviac na smiech je to, ked nadavate na pripravy a opravovanie pisomiek vecer. Ved nikde nie je napissne, ze musite prasit z prace po 13tej, o 14tej. Ved ostante tam tie dve hodiny, dorobte vsetko v praci a nemusis vecer pri telke.
@anonym_ddaa5e Neviem o tom, že by učitelia mali prázdniny, atestácia a inovačné si platí učiteľ zo svojho. Sú to stovky eur. U nás bežne v škole aj do 15:00-16:00. Byrokracia a administratíva sa robí. A až potom príprava na vyučovanie. Plus zastupovanie v ŠKD .
@anonym_f2f5ce lebo by som si musela dorabat dalsie studium a to sa mi teda nechce. Som v regione, kde je velmi tazko si zohnat pracu, tak som rada, ze nejaku mam a ze ju mam 7-15 a stiham deti.
Vies, mne je smiesno ze ucitelia skuvinaju, ako je skolstvo zle. Mate tabulkove platy, mate istotu vyplaty, robite si atestacie, skolenia, automaticky sa vam platy zvysuju. Prazdniny, prac doba. A najviac na smiech je to, ked nadavate na pripravy a opravovanie pisomiek vecer. Ved nikde nie je napissne, ze musite prasit z prace po 13tej, o 14tej. Ved ostante tam tie dve hodiny, dorobte vsetko v praci a nemusis vecer pri telke.
@anonym_ddaa5e aha, takže Ty skuvinas, no kvalifikáciu si nezvýšiš. Ja si tie skolenia musím robiť vo voľnom čase - mnohé z nich za svoje. Nepoznám inú profesiu, kde si to zamestnanci musia takto riešiť. Môj muž sa školí v zahraničí na náklady firmy, vo svojej pracovnej dobe a ešte má aj diéty. Vieš prečo si berieme roboty domov - lebo v práci sme na jeden notebook tri, nie vždy ide internet. Tak hybaj, neskuvinaj a dorob si výšku, tabuľkové platy čakajú.
Aby som si vôbec zvýšila plat, musela som si sama uhradiť rigorózne konanie 500€. Do toho školenia, kde jedno stojí aj 200€, ak chceš kvalitu. Zamestnávateľ hradí len 200€ za školský rok, čiže ak chceš viac, smola, zaplať si sama. Žiadny firemný notebook, žiadny pracovný mobil, všetko na svoj súkromný. Staré, hnusné materiálne vybavenie a ak chceš viac pre deti, zaplať si.
A potom chceš učiť inovatívne, učiť vonku prírodovedu na školskom dvore a zrazu zistíš, koľko potvrdení musíš mať a schválení, aby ste vôbec mohli mať zážitkovú hodinu. Alebo ti to zamestnávateľ neschváli a uč si inovatívne v triede. Kde nonstop blbne PC alebo dataprojektor a IT-čkar príde len 1x do týždňa opraviť, lebo on robí externe a má aj iné veci.
A potom, že nie sme frustrovaní z toho. Chcem učiť zážitkovo, inovatívne, a potom zistím, že vedenie ti to nedovolí alebo dostaneš správu od rodiča, ako som si dovolila vziať deti na dvor a učiť ich tam o rastlinách!
Som už znechutená z tohto. Mám veľmi rada deti a poviem pravdu, vždy sa tešili na takéto hodiny. Preto som si platila školenia, nech mám motiváciu a nápady.
A potom ti to zabije taký rodič alebo vedenie, ktoré ti len dáva polená pod nohy. 🤢🤮
@anonym_autor hľadaj a odíď.Do školstva sa môžeš vždy vrátiť.Su aj dobre práce v kancelárii.Jediny benefit celého školstva sú prázdniny
A ešte jeden hlod, učila som INF na 1. stupni. Keď boli počítače, ani sme s tým nemohli nič robiť. Pritom niekedy blbli tak, že stačilo odpojiť z wifi a pripojiť. Prosím pekne, dieťa sedelo a robilo si akurát tak v skicári nákres. Boli to štvrtáci. Jasne, že sedeli znudene, lebo toto sa nemohlo spraviť na PC, hento sa nemohlo... Tak na čo taká informatika? Hrajkáme sa v trapnom skicári? Keď dnešné deti už sú tak nastavené, že vedia niekedy viac než my. Tak akože o čom to je... Ale áno, učiteľ ma motivovať. S čiernou obrazovkou a obrázkom v skicári a worde.
@anonym_autor mňa osobne demotivuje že my učitelia triedni učitelia máme toho kopec papierov agendy kupovať si všetko do triedy teraz po novom učiť ale školy nič nula pomôcky žiadne všetko si rob pripravuj a študovali sme 5 rokov pedagogické fakulty a potom si tam ženy z ulice tzv asistentky dpč čo by niekedy do školstva ani nepachli robía sa múdre majú veskere žiadne starosti a zodpovednosť a majú o 100 eur menej. Dnes už nikto nechce učiť všetky len asistentky šak čo by nie😡👎
@mamaaja82 Preco,pri dnesnych rodicoch,?Ja mam deti v skole ale este ani raz som sa nestazival na nic,ostatni rodicia tiiez nie,to mam deti v 3 triedach.Stale tu pisete o rodicoch a nemoznych detoch ale co vam chodia deti do osobitky?
@anonym_6bbc3e tak to ti grautulujem.U nas ked sa nieco riesi s triedou ja mam zaludocne krce a par rodicov premotivovanych by som poslala do niekam.Ucitelka nie som,len mam tri deti v zariadeniach.2v mš a jedno zš.Rodicia niektori na odstrel az mi je luto uciteliek.
baby ale v každej práci, kde sa robí s ľudmi je to náročné. ak ideš zo školstva kvôli deťom, rodičom, čo si myslíš, že stretneš v inej práci. ja pracujem s dospelými ľuďmi a je to tu občas ako materská škôlka mixnutá so psychiatrickou ambulanciou :D a bez prázdnin. čiže celý rok v strese ako vykryjeme s deťmi prázdniny, riaditeľské voľná a pod.. :(
@petik22 presne. Práca s ľuďmi je náročná a je jedno či ide o deti alebo dospelých.
@anonym_autor Učím od 2011, ale mám za sebou 2 materské, tak 2 pauzy, chvalabohu. Som vyhorená. Ja to ani neviem popísať,ako zle sa cítim pred nástupom do roboty. Už to vidím: nespavosť, hnačka,migréna, už teraz mi je na grc. Prečo? Žiaci sú iní, rodičia sú iní a vedenie školy nepodrží. To som tak v skratke zhrnula moje pocity. Už sa "teším" na tie stavy.
@anonym_autor mňa osobne demotivuje že my učitelia triedni učitelia máme toho kopec papierov agendy kupovať si všetko do triedy teraz po novom učiť ale školy nič nula pomôcky žiadne všetko si rob pripravuj a študovali sme 5 rokov pedagogické fakulty a potom si tam ženy z ulice tzv asistentky dpč čo by niekedy do školstva ani nepachli robía sa múdre majú veskere žiadne starosti a zodpovednosť a majú o 100 eur menej. Dnes už nikto nechce učiť všetky len asistentky šak čo by nie😡👎
@lulua15 ahoj, videla som vyplatnu pasku asistentky, chcela nieco poradit s dovolenkou a FAKT tam mala o 100€ menej ako ja (ucitelka 2.stupna + triedna ucitelka + lietam po skole ako handra). Cize mas pravdu !!!
Ked mate prestavky medzi hodinami preco si neurobis kavu?Ved po kazdej hodine je prestavka,potom velka a obedova.Neprehanas tak troska,?V kamcelarii robia ludia od 7-15:30 a cniekedy aj dlhsie.Ved vy ste doma uz na prvom atupni o 12:30 13:00.Podla mna si jednoducho slabisa psychicky,mozno by sa ri hodila praca v automobioke lebo ťam by si nemala zaidnubzataz len fyzicku.Este si to dobre rozmysli lebo take volno ako maju ucitelia nikde nenajdes,aj praca v kanci ma svoje nevyhody plus rivalitu medzi kolegami.
@anonym_6bbc3e ja som cez prestávku medzi hodinami ani nestihla hocikedy na wc, kedze som sa musela presunúť z jedného krídla do druhého, mala som nachodené kilometre schodov, vyjdes z triedy, smerujes do kabinetu, ktory je kdesi na druhom konci, vymeniť si materiály, mozno stihneš odpit z vody a bežíš na ďalšiu hodinu do inej triedy, lebo uz znova zvoní.
@anonym_ddaa5e akurát nervy mi robíš, aké dve hodiny? prípravy hodin na dalsi den a príprava písomiek, potom ich oprava... a kde je ostatná administratíva, evidencia v edupage atd. , v škole som bola vždy minimálne do 15 h a to sa nedalo robit si tam prípravy, na jeden počítač sme boli asi 5 osôb... pracovna doba učiteľov sa skladá nielen z prace v škole, ale aj doma, ak by ste si to skusili, hned by ste vedeli, ze aj ked niekto konci o 13, zďaleka nemá skoncenu pracu v ten deň. ale škoda hovoriť
@anonym_autor ja práve opúšťam tu skvelú kancelársku prácu s dobrým platom. Vo firme mam vybudovanu pozíciu, sú to roky driny. Pokiaľ učitelia čerpajú dovolenku, my sa ideme v práci pretrhnut, každý deň sme v práci 10 hodín. Cele leto mam fuč, nič z neho, ešte aj na dovolenku mi každý deň vyvolávali. U nás ja teraz podstav kvôli dlhodobejsej chorobe kolegu a plus cerpame dovolenky a zastupujeme sa. No hrôza, kolegovia si už hľadajú novú prácu. Ja ju už, chvalabohu mam, idem učiť na VŠ. Poviem pravdu, že plat bude obstojny a hlavne, ja už chcem voľno. V škole majú jeden deň HO a tie nekonečné prázdniny (pardon dovolenka). Bola som si v lete viac krát vybavovať v škole papiere a vkuse ani duša, nikto nikde. Ja viem, práca s ľuďmi je náročná, neviem, aký tam bude kolektív. Ale ja už konečne chcem žiť, nie makať 10 hodín a ešte prácu, ktorá nedáva zmysel. Mňa by už nepresvedčili žiadne peniaze, aby som pracovala viac. Či bol bastup do školstva dobrý krok, uvidím až neskôr, som realista, nemám ružové okuliare.
Ako to je teraz s tými asistentmi prečo ich toľko prepustili, keď Drucker hovoril, že asistentov je potrebných veľa a budú sa dávať do každej triedy?Som v skupinke asistenti na FB a veľa ich po dlhých rokoch prepustili.Syn chodí na gymnázium a teraz uprosili 2 učiteľky, aby nešli do dôchodku a aspoň pár hodín ucili a priviedli decká k maturite, lebo majú málo jszykarov.Synova triedna si dorabala aprobaciu IT teraz počas toho ako im je triedna a môj 19 r syn nevie robiť v exceli pre mňa to bol šok.V Ba to lepia ako sa dá.Moja sestra pracuje v škole na HR mzdy, zmluvy nechcite vedieť ako sú tam učitelia dohoda, brigádnik pár hodinové úväzky len, aby to pokryli a to je veľká základná škola.jeden príde, dvaja odídu.
Ako to je teraz s tými asistentmi prečo ich toľko prepustili, keď Drucker hovoril, že asistentov je potrebných veľa a budú sa dávať do každej triedy?Som v skupinke asistenti na FB a veľa ich po dlhých rokoch prepustili.Syn chodí na gymnázium a teraz uprosili 2 učiteľky, aby nešli do dôchodku a aspoň pár hodín ucili a priviedli decká k maturite, lebo majú málo jszykarov.Synova triedna si dorabala aprobaciu IT teraz počas toho ako im je triedna a môj 19 r syn nevie robiť v exceli pre mňa to bol šok.V Ba to lepia ako sa dá.Moja sestra pracuje v škole na HR mzdy, zmluvy nechcite vedieť ako sú tam učitelia dohoda, brigádnik pár hodinové úväzky len, aby to pokryli a to je veľká základná škola.jeden príde, dvaja odídu.
@anonym_d3a879 pretože klame ako celá vláda. My sme boli celí šťastní, že máme sociálnu pedagogicku, ktorá fakt kopec roboty neucitelskej, ale školskej, porobi, tak po roku jej úväzok znížili na 50 %.
@letfenixa Nemusí. Prečo by musela. To je problém zamestnávateľa. A ak by bola nútená sa zrazu presťahovať x km, odišla by na PN alebo nedajbože horšie. Aj také sa stane, že učiteľ zomrie uprostred škol.roka alebo tesne pred jeho začiatkom. Dokonca riaditeľ školy. Takže výpoveď kedykoľvek.
@anonym_f2f5ce tak nemusí. Hlavne že tu aj na FB podchvíľou čítam, ako je možné, že sa deťom menua učitelia, prečo SI to riaditeľ školy nevie zariadiť. No lebo nikto nič nemusí.
@anonym_f2f5ce tak nemusí. Hlavne že tu aj na FB podchvíľou čítam, ako je možné, že sa deťom menua učitelia, prečo SI to riaditeľ školy nevie zariadiť. No lebo nikto nič nemusí.
@letfenixa Pokiaľ má niečo lepšie, ohľady nikto brať nebude.
@anonym_6bbc3e Moja lekárka aj pediater sú v práci asi 5 hodín denne, chodia na 8.00 a popoludní pracujú hodinu. Zdravotné sestry sú tam od 7.00 do max.14.00. Popoludní je všetko zatvorené, aká pracovná doba 6.00 -18.00? Sa ti asi snívalo. A takto to funguje takmer všade u lekárov a nikomu to neprekáža, ale do učiteľov sa tu budete navážať.
@anonym_6ed96d vies kolko sestier robi v ambulanciach?A vies kolko v nemocnici,ja ked som robila v nemocnici 12.12,Nocna po nocnej si sa vysoala a rano zasa na 12 -6-18.Vikedny sviatky,piatky
@michaela329 prepichnutu pneumatiku sme mali aj my na skole, kde sa ucilo, vulgarne nadavky, tiez nejake trestne oznamenia rodicia navzajom na seba a kolegyna musela ist svedcit,
@anonym_6bbc3e toto moze napisat len clovek neznaly pomerov, vies kolko casu stoji napr vyrobit jeden pracovny list, ked ide ucitel nieco precvicovat? Ked ucis vkuse 5 hodin, nie, nestihas urobit nic pomedzi to, potom o 12:45 som zacala pripravu na dalsi den, museli sme byt na pracovisku do 14:00, zvacsa som stihala opravit poisomky - ked som ucila na ZS, na gympli nehrozilo, tam som opravovala aj cez vikendy, najma slohove prace z cudzieho jazyka, to som ani naraz nedala, co sa mi z toho chcelo grcat, aby som vsetko poopravovala, ziaci skrabali, nedalo sa citat poriadne. Potom som isla na ZS radsej, lebo za ten isty plat a prace omnoho viac.
@zuzana76 Pane jane ale ved to dookola robis uz 30 rokov,tu pripravu cize to mas za par minut,dookola to iste.Sestra robi v skolstve,zasa strasne vsetko zvelicujete,jeden edupage a zapis znamky z toho robite problem.Ja pokladam pracu ucitelku za jednu z tych najlahsich,pre mna su tazke prace kde sa mozu stazovat,prace v korporatoch,vysoky marketing,uctovnictvi,mzdarky ,prevadzky s nocnou pracou.Ale ucitelstvo je z tych lahsich prac,len ucitelky dost ufnukane.
@anonym_autor ja práve opúšťam tu skvelú kancelársku prácu s dobrým platom. Vo firme mam vybudovanu pozíciu, sú to roky driny. Pokiaľ učitelia čerpajú dovolenku, my sa ideme v práci pretrhnut, každý deň sme v práci 10 hodín. Cele leto mam fuč, nič z neho, ešte aj na dovolenku mi každý deň vyvolávali. U nás ja teraz podstav kvôli dlhodobejsej chorobe kolegu a plus cerpame dovolenky a zastupujeme sa. No hrôza, kolegovia si už hľadajú novú prácu. Ja ju už, chvalabohu mam, idem učiť na VŠ. Poviem pravdu, že plat bude obstojny a hlavne, ja už chcem voľno. V škole majú jeden deň HO a tie nekonečné prázdniny (pardon dovolenka). Bola som si v lete viac krát vybavovať v škole papiere a vkuse ani duša, nikto nikde. Ja viem, práca s ľuďmi je náročná, neviem, aký tam bude kolektív. Ale ja už konečne chcem žiť, nie makať 10 hodín a ešte prácu, ktorá nedáva zmysel. Mňa by už nepresvedčili žiadne peniaze, aby som pracovala viac. Či bol bastup do školstva dobrý krok, uvidím až neskôr, som realista, nemám ružové okuliare.
@anonym_5899a2 👍
@zuzana76 Pane jane ale ved to dookola robis uz 30 rokov,tu pripravu cize to mas za par minut,dookola to iste.Sestra robi v skolstve,zasa strasne vsetko zvelicujete,jeden edupage a zapis znamky z toho robite problem.Ja pokladam pracu ucitelku za jednu z tych najlahsich,pre mna su tazke prace kde sa mozu stazovat,prace v korporatoch,vysoky marketing,uctovnictvi,mzdarky ,prevadzky s nocnou pracou.Ale ucitelstvo je z tych lahsich prac,len ucitelky dost ufnukane.
@anonym_6bbc3e Takze ja som asi fakt ufnukana. A ked si taka premudrala,ako by si riesila situacie, ked napr. na teba nakrici rodic? Alebo ako by si riesila situacie a konflikty s detmi, ktore hranicia s trestnymi cinmi? Ako by si riesila, ked sa ziaci navzajom osocuju: sami kokot, sama pica. Podotykam,ze neucim ziakov z osady ale zevraj by to mali byt ziaci s nejakym domacim zazemim. Pod si to vyskusat na pol roka.
@anonym_6bbc3e vidíš to svojou optikou.uputat pozornosť detí, niečo ich naučiť, keď sú tam rôzne deti aj s poruchami, tlak od riaditeľa, rodičov učiteľstvo je hlavne psychicky náročná práca, vyskúšaj si 5 hodín rozprávať.Ale nevylučujem, že tak isto si náročnebl tie pravé, ktoré pises.A tu je problém, že keď sa narobím chcem aspon zarobiť a, aby som nebol fackovsaci panáčik.Dmes máš v triede štvrtinu deti s poruchami učenia.Dobry učiteľ je z môjho pohľadu ten, čo si chráni svoje hranice a nedá do toho veľa, lebo ide proti sebe.Do 3-4 r ti, čo idú do školstva s ambíciami ako budú dobri učitelia, budú to robiť inak, aké bude všetko fajn deti milé príde prvá facka
@anonym_6bbc3e učím MAT, ktorá sa nemení, ale menia sa žiaci, čo som použila v jednej triede, v druhej nepouzijem. Preto sa stále pripravujem.
@anonym_6bbc3e Takze ja som asi fakt ufnukana. A ked si taka premudrala,ako by si riesila situacie, ked napr. na teba nakrici rodic? Alebo ako by si riesila situacie a konflikty s detmi, ktore hranicia s trestnymi cinmi? Ako by si riesila, ked sa ziaci navzajom osocuju: sami kokot, sama pica. Podotykam,ze neucim ziakov z osady ale zevraj by to mali byt ziaci s nejakym domacim zazemim. Pod si to vyskusat na pol roka.
@anonym_129565 takto praca s ludmi vie byt vselijaka,no je hlupost si mysliet ze v kancli to je vyhoda.Ja by som napriklad brala tie prazdniny,to je najvacsi bonus v skolstve,kde inde nebyva.No a k tym reakciam,to zalezi od povahy,nie kazdy to dokaze a vie,to je snad kazdemu jasne.
@anonym_6bbc3e ja som účtovníctvo robila, nie, nie je to porovnateľné na psychiku. Ani zďaleka. Podmienky neporovnateľne lepšie, homeoffice a školenia mi platil zamestnávateľ. Boli náročnejšie týždne - ale nikto na mňa nebol drzý, nikto si nedovolil spochybňovať moju prácu - čo u učiteľov robia non stop. Ja nemať dieťa, už som späť. A môj muž je vyšší manažment, v podstate non stop k dispozícii, veľká zodpovednosť za výsledky...no moju prácu berie ako hodne podhodnotenu a čuduje sa, čo všetko robím mimo svoje povinnosti.
@anonym_129565 takto praca s ludmi vie byt vselijaka,no je hlupost si mysliet ze v kancli to je vyhoda.Ja by som napriklad brala tie prazdniny,to je najvacsi bonus v skolstve,kde inde nebyva.No a k tym reakciam,to zalezi od povahy,nie kazdy to dokaze a vie,to je snad kazdemu jasne.
@anonym_6bbc3e Ďakujem za reakciu. Uz o sebe pochybujem. Na zaciatku "kariery" prve roky,som mala hrosiu kozu - srdce ako kamen. To sa hodi do skolstva. Problemy som si nepripustala. Odkedy sa mi narodili moje dve deti,neviem sa odosobnit. Som citliva, som placliva. Uznavam, ze co som zazila za posledne 3 roky v skolstve sa tak lahko nevidi a to som napisala vyssie. Asi to uz ani nemozem robit.
@anonym_129565 ja som učila osadníkov roky a to neprajem ani nepriateľovi zažiť ten smrad, vsi blchy choroby útoky jebnutych matiek cigániek s iq20 do toho slahnute vedenie čo sa vozili po učiteľkach a potom ďalší level druhý stupeň kde vás 14 ročne hovada doslovne napádajú slovne vyhrážky vulgarizmy do picoch nakladu...jaj dalo by sa hovoriť na dlho..
@anonym_6bbc3e a kto by prázdniny nebral? Akurát nejaký workholik.

@anonym_ddaa5e A teba čo drží v tej kancelárii? Robota na prd, plat na prd. Prázdniny nemáš. Prečo nie si v školstve?