Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?
Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?
V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.
Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.
Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.
Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.
Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?
Vďaka.
@chocolate_cake Tazka rozhdone nie je,ak by ste mali platy 3000 v cistom,tak by ju chcel robit kazdy,to nie je o narocnosti ale o plate.Plat ale nikto nekomentuje,nemate najviac ale ani najmenej a nezabudni krasne bonusy v podobe volna naviac,tolko volna nijake zamestnanie nema.Ved preto si ak vela 40-50 robi pedagogicku skolu aby do dochodku mali kludnejsie zamestnanie.
@anonym_6bbc3e Sú profesie, kde je voľna viac ako v školstve. Učitelia majú 45 dní dovolenky. Sú profesie, kde je tých voľných dní cez 50.
Toto porovnávanie profesii - napr. učiteľ - administratívny pracovník je zbytočné, lebo na prácu v škole treba mať vzťah k deťom a administr. pracovníci majú zase iné úlohy, nehovoriac o účtovníctve a často tiež robia s ľudmi (zákazníkmi). Netreba vidieť iba lepšiu stránku inej profesie, všade sa nájdu aj ťažšie oblasti. Ja si myslím, že je dobrý minister školstva a zlepšuje, čo sa dá, aj platy trochu narástli. Ale aj v školstve, podobne ako v iných profesiách nemajú učitelia dobré vzťahy už medzi sebou, okrem toho čo písal anonym b85bf5.
Ja som skončila tento rok. Bude mi chýbať učenie, aj humor na hodinách a pokec s kolegami, ale za posledné roky sa toho nakopilo a ta zábavná časť toho byť učiteľom sa extrémne zmenšila a výrazne prevažujú všetky nevýhody. Teraz pracujem na svojom vlastnom biznise, čo bude chíľu trvať, ale aspoň mám kľud a neriešim každých päť minút dačo. A večer namiesto príprav trávim čas so svojou rodinou, príjemná zmena 🙂
@chocolate_cake tiez tak isto, odisla som minuly rok
@chocolate_cake Tazka rozhdone nie je,ak by ste mali platy 3000 v cistom,tak by ju chcel robit kazdy,to nie je o narocnosti ale o plate.Plat ale nikto nekomentuje,nemate najviac ale ani najmenej a nezabudni krasne bonusy v podobe volna naviac,tolko volna nijake zamestnanie nema.Ved preto si ak vela 40-50 robi pedagogicku skolu aby do dochodku mali kludnejsie zamestnanie.
@anonym_6bbc3e Myslím si, že plat je dosť podstatný. Určite je to veľké negatívum a keď si spočítam hodiny, ktoré práci venujem, a to nie sú len odučené hodiny, ale aj prípravy, opravovanie testov, porady, rodičká, konzultácie, atď., tak je to mizerný plat pre vysokoškolsky vzdelaného človeka. Mne by to už za týchto podmienok v školstve aj tak nestačilo, lebo u mňa je na prvom mieste dobrá atmosféra v práci. Ale je pravda, že keby sa takto zvýšil plat učiteľov, výrazne by sa zvýšila aj konkurencia, motivácia, postavenie učiteľov, a tým pádom, verím, aj komunikácia rodičov s učiteľmi. Lebo to, čo som počula a zažila je niekedy nehodné ľudskej bytosti.
@chocolate_cake tiez tak isto, odisla som minuly rok
@zuzana76 Chápem ťa, veď máme aj iné možnosti. A môžem sa opýtať, akú prácu robíš teraz a ako si spokojná?
Toto porovnávanie profesii - napr. učiteľ - administratívny pracovník je zbytočné, lebo na prácu v škole treba mať vzťah k deťom a administr. pracovníci majú zase iné úlohy, nehovoriac o účtovníctve a často tiež robia s ľudmi (zákazníkmi). Netreba vidieť iba lepšiu stránku inej profesie, všade sa nájdu aj ťažšie oblasti. Ja si myslím, že je dobrý minister školstva a zlepšuje, čo sa dá, aj platy trochu narástli. Ale aj v školstve, podobne ako v iných profesiách nemajú učitelia dobré vzťahy už medzi sebou, okrem toho čo písal anonym b85bf5.
@petronelag V čom vidíš zlepšenie?
Pri dnesnych rodicoch sa tym ucitelom ani necudujem.Drzim palce aby si sa spravne rozhodla.
@zuzana76 Chápem ťa, veď máme aj iné možnosti. A môžem sa opýtať, akú prácu robíš teraz a ako si spokojná?
@chocolate_cake podnikanie
@chocolate_cake podnikanie
@zuzana76 No tak to máme narovnako. Ja ešte len rozbieham, ale už teraz cítim tú úľavu. Tak ti prajem, nech si spokojná a nech sa ti darí ❤
@anonym_494554 Zostávam v téme školstva, lebo tam mám skúsenosti a viem, ako veci fungujú. Nechcem konkretizovať, ale je to v online priestore. A ty?
@zuzana76 No tak to máme narovnako. Ja ešte len rozbieham, ale už teraz cítim tú úľavu. Tak ti prajem, nech si spokojná a nech sa ti darí ❤
@chocolate_cake dakujem, podobne
@anonym_autor Ja som odisla po roku pred x rokmi - plat a to, ze som bola vkuse chora. Nie, nechcela by som sa vratit.
Ale zas ani praca v kancelarii nie je taka uzasna, ako si to niektori predstavuju. Vsetko ma svoje pre a proti. Kazdy si idealizuje to, co nerobil.

@anonym_6ed96d to kde je taka praca ze mate 3000e ako zena v cistom? Velmi by ma to zaujimalo, lebo moj plat po 12r v korporate (a to som momentalne senior pozicia s dvoma aktivnymi jazykmi) je 2000e
@anonym_5c1bfe Oblasť riadenia rizík v bankovníctve.