Prečo učitelia opúšťajú školstvo nadobro?
Prosím, sú tu nejakí učitelia, ktorí opustili školstvo?
V školstve som od roku 2018, no toto bude môj piaty školský rok priamo v pozícii pedagóga a druhý v pozícii triedneho učiteľa. Čoraz častejšie však premýšľam nad tým, že školstvo opustím úplne.
Dôvodov je, samozrejme, viac. Jedným z nich sú peniaze, ale čoraz viac si uvedomujem aj to, že už jednoducho nezvládam všetko, čo s touto prácou súvisí - veľké množstvo ľudí, nálady, nekončiace povinnosti, tlak a pocit, že človek musí stále dávať viac a viac. Mám pocit, že len zo seba dávam a nič sa mi nevracia naspäť. Navonok to tak nevyzerá, vedenie je so mnou veľmi spokojné a žiaci tiež.
Priznám sa, že závidím mojej známej prácu v kancelárii. Vždy rozpráva o tom, ako si za deň urobí aj 6 prestávok na kávu, sem-tam ťukne niečo do počítača, nemusí riešiť žiadne konflikty, nemusela študovať vysokú školu a má vyšší plat ako ja.
Desím sa začiatku školského roka a znovu ako debil už teraz míňam svoje peniaze na to, aby trieda na začiatku školského roka pekne vyzerala.
Preto by ma zaujímalo, či sú tu učitelia, ktorí si týmito pocitmi prešli. Odišli ste zo školstva? A ak áno, čo ste začali robiť a ako svoje rozhodnutie vnímate s odstupom času?
Vďaka.
@zuzana76 Pane jane ale ved to dookola robis uz 30 rokov,tu pripravu cize to mas za par minut,dookola to iste.Sestra robi v skolstve,zasa strasne vsetko zvelicujete,jeden edupage a zapis znamky z toho robite problem.Ja pokladam pracu ucitelku za jednu z tych najlahsich,pre mna su tazke prace kde sa mozu stazovat,prace v korporatoch,vysoky marketing,uctovnictvi,mzdarky ,prevadzky s nocnou pracou.Ale ucitelstvo je z tych lahsich prac,len ucitelky dost ufnukane.
@anonym_6bbc3e nerobila som to iste, ucila som tri predmety, na jazykoch (ucila som dva cudzie jazyky a treti jazyk ako kruzok) sa nam menili kazdych 5-6 rokov ucebnice, plus mi dali obcas ucit techniku, ci vytvarnu.
@anonym_7975ed Tak ucitelka vo ma napriklad prvacikov je doma 13:00.A viem mam susedu co takto chodi.Moja sestra je ucitelka v specialnej skole ma autistov je doma o 14,v pondelky byva dlhsie do 15.Ale ona si nevie vynachvalit a to ma autistov najtazsi stupen,tolko nenarieka prave si neskutocne vychvaluje tie dohe prazdniny cez leto a pocas roka
@anonym_6bbc3e tak šup šup študovať,na čo čakáš. A budeš si aj Ty pochvaľovat. 👏 U nás chyba niekto na fyziku,matiku a mne kolegyňa na telesnu
@zuzana76 Pane jane ale ved to dookola robis uz 30 rokov,tu pripravu cize to mas za par minut,dookola to iste.Sestra robi v skolstve,zasa strasne vsetko zvelicujete,jeden edupage a zapis znamky z toho robite problem.Ja pokladam pracu ucitelku za jednu z tych najlahsich,pre mna su tazke prace kde sa mozu stazovat,prace v korporatoch,vysoky marketing,uctovnictvi,mzdarky ,prevadzky s nocnou pracou.Ale ucitelstvo je z tych lahsich prac,len ucitelky dost ufnukane.
@anonym_6bbc3e ja som uz vyse roka prec a podnikam a nema to nic s ucenim spolocneho
Dookola tú istú prípravu 30 rokov? To v akom predmete? Lebo učebnice angličtiny sa menia pravidelne, moje odborné predmety, ktoré učím v angličtine, tak na tie ani nie sú učebnice, takže to si pripravujem úplne sama, dva predmety, každý 4 ročníky, si treba spočítať, koľko je to hodín a aj kolegyne čo učia na druhom stupni, tak tiež menia pracovné zošity, tiež je to viacero ročníkov, viacero predmetov... To môže písať len niekto, kto sa vôbec nevyzná do toho, ako to v škole chodí. Ja keby som učila 20 rokov podľa tých istých príprav, to by sa ani nedalo, to je sci-fi.
Dookola tú istú prípravu 30 rokov? To v akom predmete? Lebo učebnice angličtiny sa menia pravidelne, moje odborné predmety, ktoré učím v angličtine, tak na tie ani nie sú učebnice, takže to si pripravujem úplne sama, dva predmety, každý 4 ročníky, si treba spočítať, koľko je to hodín a aj kolegyne čo učia na druhom stupni, tak tiež menia pracovné zošity, tiež je to viacero ročníkov, viacero predmetov... To môže písať len niekto, kto sa vôbec nevyzná do toho, ako to v škole chodí. Ja keby som učila 20 rokov podľa tých istých príprav, to by sa ani nedalo, to je sci-fi.
@chocolate_cake ja milujem, keď rodič príde niečo, čokoľvek, riešiť a ako silný argument použije: " Ja viem, ako to je, ako to chodí, JA som do tejto školy chodil." A to je na rovnakej úrovni ako že 30 rokov používaš tie isté prípravy.
@petik22 Tiež si za tých dospelých zodpovedná? A ak by sa im niečo stalo, tak súd a basa?
@anonym_f2f5ce poznáš nejakú učiteľku v base? Ja nie..a to sme mali úrazy v škole. Btw,pred každou akciou vypisujem papiere v zmysle,že som poučila dieťa o rizikách. Pred korčuliarsky sme dostali na podpis papier,že beriem na seba zodpovednosť za úrazy a škody.
A tie argumenty,že rodičia na Vás kričia.. akože ste dospelé? Ak na mňa v práci zvyšuje niekto hlas,upozorním ho,že budeme pokračovať,keď sa ukľudní...takéto správanie si vyprosujem. A áno,aj takéto ataky som zažila a stávajú sa i mimo školstva.
@chocolate_cake ja milujem, keď rodič príde niečo, čokoľvek, riešiť a ako silný argument použije: " Ja viem, ako to je, ako to chodí, JA som do tejto školy chodil." A to je na rovnakej úrovni ako že 30 rokov používaš tie isté prípravy.
@letfenixa 😀 Všetci to máme s rodičmi veselé. Veď tu na koňovi zvyknú neučitelia presviedčať učiteľov, aká je to skvelá práca. Tiež si mohli vyštudovať a učiť, keď je to také rozprávkové. Ja stále hovorím, že som sa stala učiteľkou kvôli peniazom a sláve.
@anonym_f2f5ce poznáš nejakú učiteľku v base? Ja nie..a to sme mali úrazy v škole. Btw,pred každou akciou vypisujem papiere v zmysle,že som poučila dieťa o rizikách. Pred korčuliarsky sme dostali na podpis papier,že beriem na seba zodpovednosť za úrazy a škody.
A tie argumenty,že rodičia na Vás kričia.. akože ste dospelé? Ak na mňa v práci zvyšuje niekto hlas,upozorním ho,že budeme pokračovať,keď sa ukľudní...takéto správanie si vyprosujem. A áno,aj takéto ataky som zažila a stávajú sa i mimo školstva.
@petik22 Ja som si vypočula aj vulgarizmy a áno, presunula som rozhovor do riaditeľne, ale ten cirkus, ktorý otecko spravil na chodbe pred ostatnými rodičmi a tie vulgarizmy... Nie každý sa vie ovládať. Zbytočne sa mi potom ospravedlňoval. To mi naozaj nestojí za to. Ale tiež musím povedať, že tieto extrémy nastali až po kovidovom období, ľudia vystresovaní zo všetkého, aj žiaci, aj rodičia. Dovtedy to malo akú-takú kultúru.
@anonym_autor maju po krk zbesnetych deti a ich rodicov...ja sa cudujem hocikomu kto sa v dnesnej dobe, vedomy ake to je a zaroven aky je plat, rozhodne pre ucitelstvo
@anonym_674b80 som v 5.skupine, ale už mám za sebou 23 rokov praxe.
@letfenixa 😉
5.sk
sú tí, kt. majú rešpekt, sú kvalifikovaní, vidia všetky tienisté stránky, ale stále sa vedia zasmiať a povzniesť nad všetkým- vytvárajú kostru celej spoločnosti.....a to vidíte ďalšie 4.sk.učiteľov+vedenie+rodičov a aj tak tie deti dáte do laty a ešte ich aj naučíte a najradšej na vás spomínajú....
A širokej verejnosti len malý odkaz- ak sa vám zdá, že robíme málo, čo sa zdať samozrejme môže, verte že stojíme na prahu postnovoveku a je to sakra ťažké, niesť na pleciach vzdelanie detí idúcich do sveta, o kt. nikto netuší, aký bude.
@petik22 Áno, sú súdne spory, keď došlo k úmrtiam detí. A ja som o žiadnom kričaní nepísala.
@letfenixa 😉
5.sk
sú tí, kt. majú rešpekt, sú kvalifikovaní, vidia všetky tienisté stránky, ale stále sa vedia zasmiať a povzniesť nad všetkým- vytvárajú kostru celej spoločnosti.....a to vidíte ďalšie 4.sk.učiteľov+vedenie+rodičov a aj tak tie deti dáte do laty a ešte ich aj naučíte a najradšej na vás spomínajú....
A širokej verejnosti len malý odkaz- ak sa vám zdá, že robíme málo, čo sa zdať samozrejme môže, verte že stojíme na prahu postnovoveku a je to sakra ťažké, niesť na pleciach vzdelanie detí idúcich do sveta, o kt. nikto netuší, aký bude.
@anonym_674b80 no, to som celá ja.
@anonym_autor nie som učiteľ ale chápem tvoju frustráciu. Už len zvonku vidno ako školstvo každým rokom upada... Len ono to ani inde v rámci Slovenska nie je ružové, možno administratíva v Bratislave, ta je normálne zaplatená, ale aj tam da prepúšťa. Ak si z malého mesta, tak na úradoch sú nižšie platy ako v školstve plus prác. úväzok 40 h/týždeň bez prázdnin.
Robim v kancelárii. Plat 900 v cistom. Som rada ked za 10 minut nahadzem obed do seba. Stale nas niekto za niečo dzube,vymyslaju sprostosti. Kavu si uvarim alurat tak Nescu rano. Do prace odchadzam o 6, prichadzam o 16 keďže cestujem. Vymeníme? A ozaj, VŠ mam tiez.
@anonym_autor nie som učiteľ ale chápem tvoju frustráciu. Už len zvonku vidno ako školstvo každým rokom upada... Len ono to ani inde v rámci Slovenska nie je ružové, možno administratíva v Bratislave, ta je normálne zaplatená, ale aj tam da prepúšťa. Ak si z malého mesta, tak na úradoch sú nižšie platy ako v školstve plus prác. úväzok 40 h/týždeň bez prázdnin.
@lucia245 na uradoch je uvazok 37.5
@anonym_7975ed Tak ucitelka vo ma napriklad prvacikov je doma 13:00.A viem mam susedu co takto chodi.Moja sestra je ucitelka v specialnej skole ma autistov je doma o 14,v pondelky byva dlhsie do 15.Ale ona si nevie vynachvalit a to ma autistov najtazsi stupen,tolko nenarieka prave si neskutocne vychvaluje tie dohe prazdniny cez leto a pocas roka
@anonym_6bbc3e vieš,kľudne som mohla.pracovat.na úrade na vyššej pozicii No nezmyselná práca úradníčky ma nenaplnala...rivalita a este keď si mala riešiť niečo,čo je úplný nezmysel,no musela som...🙊 ..plus len sedieť na zadku v kancli a rozdávať pečiatky.🤔🙉 Tak počas materských som si urobila druhu školu a som spokojná. Tie prázdniny sú fakt super,nemusím sa s chlapom dohadovať,kedy môže z roboty...atď ....
Robim v kancelárii. Plat 900 v cistom. Som rada ked za 10 minut nahadzem obed do seba. Stale nas niekto za niečo dzube,vymyslaju sprostosti. Kavu si uvarim alurat tak Nescu rano. Do prace odchadzam o 6, prichadzam o 16 keďže cestujem. Vymeníme? A ozaj, VŠ mam tiez.
@anonym_df2434 presne tak, dlhsie som robila v súkromnej firme. Rivalita, o letné dovolenky boli ,,bitky,,. Veľa nadčasov,nonstop na telefóne, plat.meskal častokrát. ....
@anonym_df2434 stále viac ako 22 plus prazdniny
@lucia245 Preco si myslis, ze ucitel pracuje 22 hodin za tyzden?
@lucia245 Preco si myslis, ze ucitel pracuje 22 hodin za tyzden?
@anonym_bc2322 podľa zmlúv. MŠ 28h, školy 22h. Tak ako ty píšeš že na úradoch je to 37,5. Áno, podľa zmluv je to takto. Reálny prác. čas v akomkoľvek zamestnaní nemusí papierovo zodpovedať, samozrejme. Aj v niektorých firmách máš písaných 40 a keď je uzávierka ťahajú podstatne dlhšie.
Ja poukazujem na fakt, že odísť z jednej profesie do druhej vôbec nemusí byť podľa očakávaní
@anonym_bc2322 podľa zmlúv. MŠ 28h, školy 22h. Tak ako ty píšeš že na úradoch je to 37,5. Áno, podľa zmluv je to takto. Reálny prác. čas v akomkoľvek zamestnaní nemusí papierovo zodpovedať, samozrejme. Aj v niektorých firmách máš písaných 40 a keď je uzávierka ťahajú podstatne dlhšie.
Ja poukazujem na fakt, že odísť z jednej profesie do druhej vôbec nemusí byť podľa očakávaní
@lucia245 to je priama činnosť 🤦 Úväzok sa skladá z priamej činnosti a potom je príprava. Úväzok celkom je 37.5 h. A tuto krásne vidno ako tomu rozumieš.
@lucia245 to je priama činnosť 🤦 Úväzok sa skladá z priamej činnosti a potom je príprava. Úväzok celkom je 37.5 h. A tuto krásne vidno ako tomu rozumieš.
@michaela329 ja viem že je to priama činnosť. Aj v iných profesiách je to čo je v zmluve priama činnosť 40 hodín. Takže keď učitelia pracujú nad rámec, veriť, že iní nie, je absurd. A za menej volna. Prečítaj si viackrát, čo píšem, asi ty ty nerozumies pisanemu textu. Jasne uvádzam, že sa nejdem dohadovať s vystresovanymi ženami, ktora profesia to má horšie. Ale to, že každá má svoje úskalia a netreba si idealizovat iné. Ale jasne, v slovenskom ponímaní je tráva u suseda vždy zelensia🙂
@lucia245 Ja som nic o uradoch a 37.5 hodinach nepisala, to si si ma s niekym poplietla, ale to je jedno. Ucitel tiez na zmluve nema napisanych 22 hodin, takze si nevymyslaj blbosti.
@lucia245 akých zmlúv? Ja mám pracovnú zmluvu na 37,5 h týždenne. A nemám tam žiadne plus prázdniny.
@lucia245 Ja som nic o uradoch a 37.5 hodinach nepisala, to si si ma s niekym poplietla, ale to je jedno. Ucitel tiez na zmluve nema napisanych 22 hodin, takze si nevymyslaj blbosti.
@anonym_bc2322 má, držala som takú v ruke nedávno... A zapájať sa do diskusie s cieľom urážať a hádať sa je tu už štandard. Pozerať sa na vec z viacerých uhlov je asi príliš náročné
@anonym_bc2322 má, držala som takú v ruke nedávno... A zapájať sa do diskusie s cieľom urážať a hádať sa je tu už štandard. Pozerať sa na vec z viacerých uhlov je asi príliš náročné
@lucia245 Tak to je zaujimave, ale nerealne.
@lucia245 Neviem preco pises o urazani, urazaju tu najma neucitelia, to si si nevsimla?

@chocolate_cake tak som si otvorila edujobs v NR kraji, kde robim. Pre strednu skolu je tam iba 22 pozicii, vacsina odborne predmety, co je jasne, kto pojde do skolstva ucit informatiku a elektrotechniku, ked inde zarobi minimalne raz tolko. Moja aprobacia, na ktoru mimochodom dostane moja riaditelka rocne niekolko ziadosti, tam je iba 2x, z toho raz na zastupovanie pocas MD. A nedostatok inych aprobacii je markantny v BA, zas je to logicke, vieme dovody.
@anonym_78044d Jasné, záleží od kraja a od predmetov, ktoré máš vyštudované. Učitelia s jazykmi napr. majú viac možností. A je august, najlepšie sa hľadá tak v apríli.