icon

Viete si predstaviť pracovať do 65 rokov?

Včera o 14:01

Ahojte, dnes mi prišla dôchodková prognóza 😨

Vyšlo mi, že do dôchodku pôjdem až v 65 a pol roku. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Keď sa človek pozrie okolo seba na ľudí po 60-ke, tak nechcem povedať, že sú nepoužiteľní, ale jednoducho už majú svoje limity a je to úplne pochopiteľné.

Ja robím v kancelárii, sedavú prácu, a aj tak mám niekedy dosť a to sa vekovo blížim k 50tke. Neviem si predstaviť fungovať naplno ešte v tom veku. A čo potom ľudia, čo robia fyzicky – stavby, sklady, zdravotníctvo…

A to už ani nevravím, či sa vôbec toho veku dožijem :-/
Taká nejaká frustrácia ma z toho chytila. Vy ste spokojné?

anonym_7f86c4
Včera o 15:47

Otec ma 66 a stále pracuje, kondične je na tom lepšie ako tridsiatnici. Tešil sa na dôchodok a vydržal doma asi 2 týždne a už sa nudil.

wiliam3royal
Včera o 15:48

@anonym_autor clovek bude kludne robit do dôchodku do 75 ked bude ako nasi pani poslanci, 62 dni si odrobi do roka, k tomu asistent a kralovska vyplata z ktorej pôjde 2x na 3 tyzdne do kupelov kde sa ako psychicky tak fyzicky zregeneruje s tym vedomim, ze ked sa do svojej prace vrati, zas ho bude cakat pekne vychladena/vykurena kancelaria a k tomu more casu na kvalitny obed, ps-vsetko statom hradene.

Do buducnosti je to jasne nastavene tak ze sa clovek dôchodku uz nedozije, priamo sa s tym v tabulkach pocita, oni tie analyticke svine z ministerstva prace velmi dobre vedia d-p-okym clovek dokaze pracovat aby vedel podat konstantny/stabilny/bezpecny vykon a od ktorej doby to uz unho zacne rapidne klesat, preto vekova hranica nad 64 rokov uz je jednoducho proti zdravemu rozumu, jediny kto pôjde skutocne do dochodku su Husakove deti a ludia vysluhovy, po nich uz nikto, len vysoka statna sprava.

Chodim do obchodu, objednavam si majstrov a chodim do uradov a poviem jedine, ty ludia uz len cakaju na svoj odchod do dôchodku, pocitatu/strihaju si dni ako mazáci pred svojim odchodom do civilu, keby dnes Erik Tomas slubil predcasny dochodok ludom po 35 rokoch, ma smer buduce volby na 100% vyhrate, za toto sa plne podpisem.

anonym_93b694
Včera o 15:50

Dcéra má 19, práve maturuje. Jej prognóza je 69 rokov a 10 mesiacov. Presne toľko má teraz moja mamka. Je aktívna, samostatná dôchodkyňa, má zopár diagnóz. Občas u nej prespí môj 8-ročný syn, ktorý je pokojný a na svoj vek celkom primerane samostatný, no aj tak na nej vidím, že je unavená. Neviem si predstaviť, aby bola v tomto veku v mojej práci, v škôlke pre deti s autizmom. Už ja si občas hovorím, že mám dosť a uvažujem nad zmenou. Dvadsať rokov za sebou, dvadsať pred sebou. Príde mi to svojim spôsobom v takom veku už aj nebezpečné. A úprimne, neviem či by som chcela, aby moje deti učila 65 ročná babka. V takom veku môžem ísť do dôchodku ja.

anonym_b4f0c4
Včera o 15:50
@anonym_283d7f

@anonym_b4f0c4 zmeň prácu. nemá to význam takto pracovať. na figu pre teba aj pre deti, ktoré učíš

@anonym_283d7f nemá to význam. Do potravín ma nevezmú (pretože mám “moc skoly”), neviem anglicky, na PC fakt slabé základy, ale kopu pedagogiky áno+špecku…😵‍💫 sedavú prácu nechcem, ešte zlata žila mi chýba. Na gastro som už stará.🤷‍♀️ takto je do cca 3rokov po mne….🤷‍♀️ 🙈 ja tie decka ľúbim, ale psychika je už v keli.

anonym_47ad85
Včera o 15:52

@anonym_autor otazka je, co by si si predstavovala ako riesenie... Ak sa niekto dozije 90 rokov, tak stale je 25 rokov na dochodku (40 dajme tomu pracoval, 25 studoval)... takze 50 rokov "nepracoval" a 40 pracoval... Uz aj tak to statna kasa nedava. Mozme to spravit tak, ze kazdy za seba a pojdes do dochodku kedy sa ti bude dat (financne)... len to by asi ludia vesali druhych na kandelabre... takze musime (ako spolocnost) najst nejaky "sweet spot" (nevravim, ze to co sa deje na SK je s kostolnym poriadkom)... ale ziadne pravo na skory dochodok a nerobit nemame...

sara07
Včera o 16:02
@anonym_47ad85

@anonym_autor otazka je, co by si si predstavovala ako riesenie... Ak sa niekto dozije 90 rokov, tak stale je 25 rokov na dochodku (40 dajme tomu pracoval, 25 studoval)... takze 50 rokov "nepracoval" a 40 pracoval... Uz aj tak to statna kasa nedava. Mozme to spravit tak, ze kazdy za seba a pojdes do dochodku kedy sa ti bude dat (financne)... len to by asi ludia vesali druhych na kandelabre... takze musime (ako spolocnost) najst nejaky "sweet spot" (nevravim, ze to co sa deje na SK je s kostolnym poriadkom)... ale ziadne pravo na skory dochodok a nerobit nemame...

@anonym_47ad85 chápem , len prečo niekto má vynikajuce pravidla a podmienky a pri nás tieto podmienky nebudu
vlada sa tvari že to sa ich netyka, je im to jedno, vedia ako to bude aj tak ..
a ludí čo sa dožiju 90 bude čim dalej menej, lebo je sakra rozdiel ist do dôchodku v 52 a 64 fyzicky aj psychicky

anonym_411ccb
Včera o 16:03

ale nebudu nase deti robit do 70, vsetko sa zautomatizuje, bude vsetko riadit AI a ludia budu zit z davok ako cigani. Roboty uz bude pre ludi malinko, len oblasti ktore sa naozaj nedaju nahradit. Ja este ocakavam ze dovtedy vymyslia nejaky virus, ktory zredukuje populaciu na par milionov, ti su budu sunky valat a obsluhovat ich budu roboty a AI

anonym_93b694
Včera o 16:06
@anonym_411ccb

ale nebudu nase deti robit do 70, vsetko sa zautomatizuje, bude vsetko riadit AI a ludia budu zit z davok ako cigani. Roboty uz bude pre ludi malinko, len oblasti ktore sa naozaj nedaju nahradit. Ja este ocakavam ze dovtedy vymyslia nejaky virus, ktory zredukuje populaciu na par milionov, ti su budu sunky valat a obsluhovat ich budu roboty a AI

@anonym_411ccb a z čoho budú žiť papaláši?

anonym_411ccb
Včera o 16:06
@anonym_93b694

@anonym_411ccb a z čoho budú žiť papaláši?

@anonym_93b694 som napisala ze vestko budu robit roboty a AI, aj v polnohospodarstve

anonym_bfd8b9
Včera o 16:11

Na plny uvazok si to neviem predstavit, na ciastocny asi ano.

gribka1
Včera o 16:13

A to ešte niekto závidí ľuďom niekde v priemysle, na smeny, že odídu do predčasného dôchodku. Druhá vec je, že naše zdravotníctvo je na takej úrovni, že stredná dĺžka života sa môže znižovať a v tom prípade aj vek odchodu do dôchodku.

anonym_d97232
@anonym_411ccb

@anonym_411ccb
len tie roboty su ešte v plienkach , a stoja majland
stále najlbližie roky bude človek lacnejší
nepíšem o AI robotoch , v polnohospodarstve tak v učtovnictve, objednavanie , riadenie ano ...
tie roboty musíš aj naučit robit a na 100% , to že sa vie hybat , tancovat je užasné ale čo z toho že aj tak neumyje riad , rozflaka ho stale

suge

Aký dôchodok? Rovno z oddelenia si prejdem ľahnúť na patológiu.😄 Inak sa dákymi prognózami nezaoberám. Neviem, koľko sa dožijem a akú hodnotu budú mať vtedy peniaze.

anonym_d97232
Včera o 16:15
@gribka1

A to ešte niekto závidí ľuďom niekde v priemysle, na smeny, že odídu do predčasného dôchodku. Druhá vec je, že naše zdravotníctvo je na takej úrovni, že stredná dĺžka života sa môže znižovať a v tom prípade aj vek odchodu do dôchodku.

@gribka1 o tej urovni by som pomlčala
otázne je či budú prachy na liečbu a vymeny klbov ako teraz ...
špajza v dlhoch, malo pracujucich ludi, velká armada dôchodcov, väčšia ako teraz ako to nestihne pomriet

anonym_47a308
Včera o 16:18

ja sa vobec nespolieham na ich dochodky a tuto uzasnu vladu a stat.Nastastie podnikam pracujem sama na seba,mam zakazky aj v zahranici.Toto mozem robit aj do konca zivota, takze ja ich akurat tak mozem bozat.Tu na Sk sa radsej nespoliehat na nic a ani od nich nic necakam.Esteze som zobrala rozum do hrsti a zariadila sa ako sa zariadila

anonym_283d7f
Včera o 16:19
@anonym_b4f0c4

@anonym_283d7f nemá to význam. Do potravín ma nevezmú (pretože mám “moc skoly”), neviem anglicky, na PC fakt slabé základy, ale kopu pedagogiky áno+špecku…😵‍💫 sedavú prácu nechcem, ešte zlata žila mi chýba. Na gastro som už stará.🤷‍♀️ takto je do cca 3rokov po mne….🤷‍♀️ 🙈 ja tie decka ľúbim, ale psychika je už v keli.

@anonym_b4f0c4 tak ľúb aj seba a nerozčuľuj sa, usmej sa miesto toho, láska je silnejšia ako hnev, keď to vnímaš, že to nie je ok, tak zmeň prístup, aby to ok bolo, v podstate si manažér, na tebe záleží, ako prebieha tvoja hodina...

anonym_9a52b6
Včera o 16:21
@anonym_411ccb

@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹

@anonym_411ccb fajn super logika, ked budu vsetci odrbavat tak si to mozeme hodit vsetci.... a co tak neodrbavat nikto a bude to fungovat?

anonym_283d7f
Včera o 16:21
@anonym_9a52b6

@anonym_411ccb fajn super logika, ked budu vsetci odrbavat tak si to mozeme hodit vsetci.... a co tak neodrbavat nikto a bude to fungovat?

@anonym_9a52b6 a budeme sa mať ako v Nemecku...

patriciah1
Včera o 16:26

@anonym_autor nespolieham sa v ničom na štát, ale iba na seba, štát ma iba zodiera....

anonym_2f4180
Včera o 16:33

v 65 by som ešte brala, mne vyšlo až 68. keď sa pozriem na šéfku, ktorá by mala ísť do dôchodku tento rok, vôbec na to nevyzerá, je to aj o tom ako sa sama nastavíš, ale chápem, ide aj o prácu , ktorú vykonávaš. priateľ má kolegyňu 70ročnú a sama vraví, že nedokáže byť doma, zvyknutá je robiť a kým vládze, prečo by nerobila, aj keď má voľno, robí stále niečo okolo domu

anonym_616411
Včera o 16:34

mam 43 a nevladzem, ale liecim sa na depresiu a uzkosti v 65 predpokladam, ze nezvladnem uz pracovne tempo, nechapem ludi ktori namiesto oddychu dobrovolne niekde trcia od rana 8 hodin ked mozu byt na dochodku a oddychovat v starobe

katkazatka
Včera o 16:39
@marsmykkok

@anonym_autor A máš nejaký iný nápad ak sa predlžuje doba dožitia a dnes ľudia sa dožívajú 80-90 rokov? Nedá sa do 20tky alebo 25tky napríklad ako decko vyciciavať štát iba, potom odpracovať 30 rokov a v 55tke ísť na dôchodok alebo v 60tke a byť doma dalších 30 rokov a len brať od štátu zase , teda reálne robiť nejakých cca 30 rokov a 50-55 brať od štátu. Je to daň za lepšie lieky, že dnes ľudia aj s chorobami žijú dlhšie. Jasné že po 30tke už pomaly odchádza energia, v 50tke je jej málo, v 60tke ešte menej, v tom s tebou súhlasím. ale ako to inak riešiť?

@marsmykkok presne toto isté som chcela napísať. Vek dožitia sa stále predlžuje, nič neobvyklé ak človek žije cez 90 rokov. Je neúnosné pre štát, aby udržoval ludi najprv do 25 rokov ktori študujú -platiť za nich zdravotné odvody a potom od šesťdesiatky ďalších 30 rokov. V dnešnej dobe je 65-ročný človek ešte plný síl. Všade vidím plno dôchodcov, aj 70-ročných, ktorí pracujú aj keď nemusia. Prepytujem- nemusia. Pracujú preto, lebo chcú. V dnešnej dobe je 65-ročný človek úplne iný ako pred 30 až 50 rokmi. Vtedy boli 50ničky staré zhrbené a zrobené babky, teraz sú päťdesiatničky v najlepších rokoch, cestujú po svete, venujú sa svojím koníčkom. Za môjho detstva boli sedemdesiatnici starí ľudia, ktorí umierali a nebolo to nič neobvyklé. Teraz chodia po v meste 95-ročné babky a veselo nakupujú. Je úplne iná životná úroveň, ina doba. Tých 65 rokov ale považujem za taký strop. Už len treba dúfať že 13. dôchodky nás nezruinujú tak, že do budúcna nebude žiaden príspevok pre dôchodcov. Sme na najlepšej ceste ako Grécko.

komir63
Včera o 16:56
@anonym_411ccb

@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹

@anonym_411ccb Odvody platíš na dnešných dôchodcov. Tvoje dcéry budú platiť na tvoj dôchodok. Tak je nastavený systém, bohužiaľ. Ak chceš, aby sa tvoje dcéry mali dobre, veď ich k tomu, aby si od prvej chvíle čo sa zamestnajú odkladali nejaké peniaze na horšie časy. Ich dôchodok bude už len "na kávu" a čo si nezarobia za produktívneho života, to im bude chýbať.

anonym_0aa7c1
Včera o 17:17

@anonym_autor aj mne tak vyšlo, mám teraz 48 rokov, ale teda ja sa fyzicky aj psychicky cítim veľmi dobre a nevidím v Tom žiadny problém. Cítim sa tak Max na 30 rokov. Psychicky myslím.
Športujes? Zdravo sa stravujes?
Lebo podľa toho čo píšeš si myslím že nie.

anonym_ac4069
Včera o 17:19

Problém je to, že ako štát neprodukujeme toľko peňazí aby sme si dovolili vyskakovať
Už teraz je to nastavene nadpriemerne, čo si nevieme dovoliť a ide sa do mínusu
A len kvoli tomu lebo ľudia nechcú počuť, že prídu o výhody,peniaze, budú viac platiť
Lebo to hneď peklo na zemi
Ale jednoducho je pravda, že nezakrývame sa perinou na ktorú máme
Ale s tou na ktorú nám požičiavajú
Samozrejme aj peniaze, ktoré letia oknom zo štátu ale to je všade
Len my nie sme na trhu žiadna topka aby sme si mysleli, že máme na luxus pre každého

mateson2004
Včera o 17:20

Moja mamina pracovala do konca roka 2025. Už teda iba dva dni v týždni. Ak by to sama neukončila, tak majitel firmy by si ju este nechal. V júli bude mat 82🙂. Mzdová účtovníčka. V 81 rokoch naprosto s prehladom zvládala robotu. Este si zaučila nástupkyňu.

earlgrey
Včera o 17:22

Áno. Žiaden problém 😁

anonym_c4f6ee
Včera o 17:23

jasné že robia aj 70 ročný dôchodci, Aj u nás na sK.
Na ministerstvách ich sedí požehnane , aj lekári sa nájdu v tomto veku, docenti na VŠ, - ale to sú všetko práce kde sa sedí ,popr. prekladá papiere z jednej strany stola na druhú . Ani jeden nebehá okolo pása v automobilke, alebo nemaká na lešení ako robotník vo výške 15 m - v týchto prácach nenájdete 70r. dôchodcov.
Takže kĺudne budeme sedieť aj v práci, len záleží aká tá práca bude.

mateson2004
Včera o 17:24

Ona ale nepracovala, že by musela z finančných dôvodov. Ale že chcela. Ju to baví.

anonym_c4f6ee
Včera o 17:25

rod. známy pracoval do 84r.
bola to jeho firma , po čase to zobral jeho syn. Žil ešte ďalších 10 r.