icon

Viete si predstaviť pracovať do 65 rokov?

Dnes o 14:01

Ahojte, dnes mi prišla dôchodková prognóza 😨

Vyšlo mi, že do dôchodku pôjdem až v 65 a pol roku. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Keď sa človek pozrie okolo seba na ľudí po 60-ke, tak nechcem povedať, že sú nepoužiteľní, ale jednoducho už majú svoje limity a je to úplne pochopiteľné.

Ja robím v kancelárii, sedavú prácu, a aj tak mám niekedy dosť a to sa vekovo blížim k 50tke. Neviem si predstaviť fungovať naplno ešte v tom veku. A čo potom ľudia, čo robia fyzicky – stavby, sklady, zdravotníctvo…

A to už ani nevravím, či sa vôbec toho veku dožijem :-/
Taká nejaká frustrácia ma z toho chytila. Vy ste spokojné?

anonym_48e6d5
Dnes o 17:26

@anonym_autor Moja svokra robila do 76, ale ona bola ucitelka a robila len par hodin tyzdenne.

anonym_c4f6ee
Dnes o 17:27

budeme pracovať čoby nie, ak budeme mať na zapisovanie dochádzky len ceruzku a papier ako lekári . Papier znesie veľa. 😉
My vo firme máme elektr. zapisovanie už od r 98.

marsmykkok
Dnes o 17:31
@anonym_c4f6ee

jasné že robia aj 70 ročný dôchodci, Aj u nás na sK.
Na ministerstvách ich sedí požehnane , aj lekári sa nájdu v tomto veku, docenti na VŠ, - ale to sú všetko práce kde sa sedí ,popr. prekladá papiere z jednej strany stola na druhú . Ani jeden nebehá okolo pása v automobilke, alebo nemaká na lešení ako robotník vo výške 15 m - v týchto prácach nenájdete 70r. dôchodcov.
Takže kĺudne budeme sedieť aj v práci, len záleží aká tá práca bude.

@anonym_c4f6ee Proste ak bol za mlada napríklad tesár nebude behať po streche, ale pôjde napríklad niekde na vrátnici strážiť... Zase je dosť ľahších pozícií čo zvládnu aj dôchodcovia, či ľahšia administratíva, niekde v malom obchode/stánku predávať kde nechodí moc ľudí, tá vrátnica, upratovanie na pár hodín a podobne...

anonym_c49837
Dnes o 17:31
@anonym_c4f6ee

jasné že robia aj 70 ročný dôchodci, Aj u nás na sK.
Na ministerstvách ich sedí požehnane , aj lekári sa nájdu v tomto veku, docenti na VŠ, - ale to sú všetko práce kde sa sedí ,popr. prekladá papiere z jednej strany stola na druhú . Ani jeden nebehá okolo pása v automobilke, alebo nemaká na lešení ako robotník vo výške 15 m - v týchto prácach nenájdete 70r. dôchodcov.
Takže kĺudne budeme sedieť aj v práci, len záleží aká tá práca bude.

@anonym_c4f6ee ja mám 56 , nepracujem fyzicky, sedím v kancli. A neviem si predstaviť tam byť do 64. Nie to tažká fyzická práca. Ak sa bude dať a nezrušia to, určite pôjdem do predčasného. Kolegyňa odchadza ku koncu tohto mesiaca, taktiež do predčasného. V lete bude mať 61.

hiro
Dnes o 17:36

@anonym_autor 65? 🤣 To je úplne v pohode. Pracovať je už teraz nastavený štátny plán po 70 pre neskôr narodených.
Odvždy ľudia pracovali kým vládali až už len ležali za pecou. Neboli desiatky rokov na platenej dovolenke.

zuzanaete
Dnes o 17:41
@zuzubb007

Veď, ale to sú kraviny čo chodia nechápete, teraz máte pomaly 50 o 15 rokov určite nepojdete v 65 do dôchodku ale skôr niečo blížiace sa k 70tke to sa bude zakaždým posúvať

@zuzubb007 Moja mama zvykla hovorit, ze cim je starsia, tym ma dalej do dochodku, co to stale posuvaju.

hiro
Dnes o 17:41
@anonym_d97232

@anonym_411ccb
len tie roboty su ešte v plienkach , a stoja majland
stále najlbližie roky bude človek lacnejší
nepíšem o AI robotoch , v polnohospodarstve tak v učtovnictve, objednavanie , riadenie ano ...
tie roboty musíš aj naučit robit a na 100% , to že sa vie hybat , tancovat je užasné ale čo z toho že aj tak neumyje riad , rozflaka ho stale

@anonym_d97232 "len tie roboty su ešte v plienkach , a stoja majland" to je hlúposť. Obyčajný robot z Číny sa sám splatí za 3 roky.

anonym_07432a
Dnes o 17:42

Neviem a prave preto uz teraz pracujem na tom, aby som nemusela.

anonym_24ea11
Dnes o 17:43

@anonym_autor ja mám 24 a už teraz odkladám 1000€ mesačne. Nemám v pláne robiť po 45. Prišla mi prognóza vek 69 rokov. Ani náhodou. Proste si treba zarábať na vlastný dôchodok

anonym_ced226
Dnes o 17:48

Je zaujímavé, že v Číne až do roku 2025 bol dôchodkový vek u mužov 60 rokov, u žien 53 - 55 rokov. Až od tohto roku sa to začalo navyšovať cca o tri roky.

katkazatka
Dnes o 17:59
@anonym_ced226

Je zaujímavé, že v Číne až do roku 2025 bol dôchodkový vek u mužov 60 rokov, u žien 53 - 55 rokov. Až od tohto roku sa to začalo navyšovať cca o tri roky.

@anonym_ced226 skús si dohľadať výšku toho dôchodku. V Číne sa spoliehajú hlavne na svoje deti, tie ich živia až do smrti. Tam nehrozia rozhadzovačni dôchodcovia a už vôbec nie 13.dôchodky. Zijú tam z pár desiatok € na mesiac. Keby nemali deti tak by tam pomreli od hladu. Keď povieš A , tak povedz aj B. Neexistuje tam taký dôchodkový systém ako u nás a uz vôbec nie su dôchodcovia taki roztatáreni ako tu.

anonym_3963aa
Dnes o 18:14

Ja viem že s dôchodku nevyžijem . Ak vôbec bude budúcnosti nejaký dôchodkový systém. Nemám ani vlastný byt. Budem pracovať dokedy budem vládať a potom ..... 5 kubikov vzduchu do žili. To zastaví srdca a dovi dopo

jogy1984
Dnes o 18:17
@anonym_24ea11

@anonym_autor ja mám 24 a už teraz odkladám 1000€ mesačne. Nemám v pláne robiť po 45. Prišla mi prognóza vek 69 rokov. Ani náhodou. Proste si treba zarábať na vlastný dôchodok

@anonym_24ea11 blahoželám že si schopná toľko odložiť. Ale mnohy si nedokážu odložiť ani 100 eur . Poznám ľudí čo nevedia odložiť vôbec nic

akvi
Dnes o 18:17

Ja si myslím, že najhoršie dopadne naša generácia husakovych detí. Z tejto generácie si málokto sporí cielene na dôchodok, je nás veľmi veľa a v čase, keď budeme mať ísť do dôchodku, tak ten systém padne na hubu, keďže pracujúcich bude málo. Aj ak by hneď teraz začal niekto reformy systému, naša generácia bude mať proste smolu, reformy už nezvrátia nevyhnutné. Mladší ak majú rozum, tak si už cielene šetria, ak nemajú, tak pochopia, keď ten systém kľakne a budú mať akú takú šancu ešte našetriť. Takže ja sa v podstate dáko nespolieham na štát v tomto a nebudem aspoň prekvapená 😂😅 A treba si uvedomiť, že najjednoduchšie opatrenie je proste posúvať vek odchodu do dôchodku, takže nieže v 65-ke ešte budeme makať, ale asi aj v 70-ke. Len som zvedavá, kto nás zamestná, keď už teraz má 50-tnik problém nájsť prácu. Bude to ešte veľmi zaujímavé.

anonym_006cbd
Dnes o 18:19

A ja v 68 rokoch. Dnes sme boli na pohreb svokrovi, ktorý mal pred 3 mesiacmi 60tku. Dôchodku sa nedožil, a také mal plány. A my s mužom na tom budeme rovnako, dnešná doba proste nepraje po žiadnej stránke.

jaond19
Dnes o 18:22

@anonym_autor moji stari rodicia zomreli v 61 a 65r a to boli od cca 51-52r na dochodku. Moj otec sa nedozil 60tky, odrobenych 40rokov... ozaj netusim ako dopadneme.... vyratali mi 66r 10mesiacov. To si neviem predstavit :(

anonym_cbc4d2
Dnes o 18:35

@anonym_autor mne prislo, ze 66 rokov a 61 dni a to mam aj 4 deti, nuz, co ja viem, je to vysoky vek. Mam 43, no neopustam sa, len...ked si predstavim, tak moja mama uz v tom veku dost nevladala a hlavne na chrbticu, uz si potrebovala castejsie oddychnut. Svokrovci isli do docjodku okolo 60 +/-, ale to bol najvyssi cas...bude to tazke...o nejakych eurach, co tam akoze vypocitali, tak to bude v tom case almuzna. Ak bude vobec.

anonym_dacad5
Dnes o 18:35

ja mam pocit, ze ma vynesu "nohami popredku"... este cca 10 rokov, uz teraz som vystavena ako citron..psychicky...tu co s apise, ze tesar nebude behat po strechach, bude robit menej narocnu pracu...ale..ak budu este vobec nejake dochodky z vypoctu, nie formou davky, tak toto narobi sarapatu...

anonym_cbc4d2
Dnes o 18:36
@anonym_3186ae

Ja do 68cky a vysiel mi dochodok 910 eur

@anonym_3186ae mne 560, so 4 detmi, odchod do dochodku 66 aj dake 2 mesiace...naaaadhera

anonym_cbc4d2
Dnes o 18:41
@anonym_411ccb

@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹

@anonym_411ccb no, mame vseobecne malo deti, nas je vela proste a kedysi sa tak hovorilo, ze jedno dieta za manzela, jedno za manzelku a jedno pre "stat", to znamena, ze aby mal kto na dochodky robit, tak treba mat tie deti aspon 3. Samozrejme, nadsazka, ale ked este tie deti z tejto krajiny odidu, tak nebude kto mat platit tie odvody. My odvadzame pre terajsich dochodcov, to si nesporime pre seba, na nase dochodky budu robit nase deti, logicky.
No a potom, ja budem mat coskoro piate dieta, tak ja sa "snazim", ale nespasim to tu, ze ano 🤣, a stat ma odmeni odchodom do dochodku v 67 rokoch, supeeer...

chestnut
Dnes o 18:41
@anonym_411ccb

stale len to Nemecko, dokelu oni maju uuuplne ine pracovne podmienky ako my a nerobia tka ako my, tak uz prestante porovnavat. Maju milion dovoleniek, sviatkov, skratene uvazky v neskorsom veku. Je bezne ze robia len 4 hodiny denne a za dobry plat.

@anonym_411ccb tieto populisticke sracky, sorry😄asi si nikdy nezila v nemecku a btw tu sa hovori o dochodkovom veku ze bude 70;)

hiro
Dnes o 18:43
@anonym_ced226

@anonym_ced226 No áno, minimálny dôchodok 20 dolárov, super 🤣 Inak dostávajú niečo medzi 30 až 500 dolármi.

michaela329
Dnes o 18:44

@anonym_autor 65? Ja budem do 67 🤣 Nie, neviem si to predstaviť, Pracujem v školstve a už teraz je to tam divočina. Predpokladám, že budem musieť prácu meniť, lebo 26 detí v tom veku neviem, či ustriehnuť bude reálne.

anonym_10ddcf
Dnes o 18:44

@anonym_autor
Na dôchodky sem na 100 % dovezú zopár austrálskych poradcov. V princípe na štátnu penziu nemá nikto automatický nárok, vôbec nezáleží na tom, koľko daní platil. Najprv musí prejsť tzv. eligibility testom, teda testom spôsobilosti. Austrália minula miliardy na sledovanie obyvateľov, takže okamžite vedia, či prenajímate byty a koľko máte peňazí. Také veci ako previesť majetok na manželku alebo darovať peniaze deťom sa nepočítajú — a basta. Zrazu tak eliminujete tri štvrtiny penzistov.

anonym_cbc4d2
Dnes o 18:52
@anonym_7f86c4

Otec ma 66 a stále pracuje, kondične je na tom lepšie ako tridsiatnici. Tešil sa na dôchodok a vydržal doma asi 2 týždne a už sa nudil.

@anonym_7f86c4 moji rodicia a ani svokrovci sa veru nenudia 🤔. Stale maju co robit.

maryetta
Dnes o 18:53

Mne uz vyslo 67 🙈 budem rada ak sa toho vobec dozijem.

anonym_9603fd
Dnes o 18:56

@anonym_autor Ja pracujem len 1 rok v školstve a mám pred sebou ešte 40. Už teraz mi je na grcanie, nedávam to 🙈🤣 Ale s kolegyňou sa smejeme, že po tých dlhých chodbách sa budeme premávať na vozíčku a že nás odtiaľ už rovno odvezú 🤣

rejon21
Dnes o 19:06
@vler

@anonym_411ccb ja zijem v USA preto som pridala aktualny dochodkovy vek ako reakciu na prispevok autorky

@vler zabudla si dodať, ze dochodci v USA pokračujú v práci, lebo by nevyžili

anonym_cbc4d2
Dnes o 19:13
@maryetta

Mne uz vyslo 67 🙈 budem rada ak sa toho vobec dozijem.

@maryetta no a este mas aj 4 deti nie? Mne tiez tak...a obavam sa, ze realita bude este tvrdsia.

hiro
Dnes o 19:18

Nechápem prečo stresujete. Už na základnej si hádam každý vybral zamestnanie ktoré ho bude baviť do dôchodku a hádam aj po ňom ako môjho kolegu. Čo by robil doma? Mať depresiu že je nepotrebný? Bude robiť koľko bude môcť. Je medzi ľuďmi s ktorými si rozumie a zabaví za. Čo má ísť do klubu dôchodcov každý deň? Tak to má byť. Ja tiež neplánujem prestať pracovať kým budem môcť.