icon

Ako zvládať nekonečné množstvo prádla?

24. sep 2025

Mam 2 male deti. Pere sa u n nas kazdy 2.den je to vecny kolotoc u nas v kupelni je stale vylozene pradlo zo susicky na jednej kope. Ked ju uz konecne spracem za 2 dni je tam zas potom zas a proste stale dokola nie a nie sa zbavit tej kopy 😄 Rano sa v nej len prehrabavam hladam ponozky, gatky, teplaky...😄uz som rozmyslala kupit 3 kose- jednej malej, druhej malej, a jeden nas s muzom. Ake zlepsovaky mate vy?

natalka13
24. sep 2025
@anonym_e33c06

Moj jediny typ je počkať kým budes časť prace prekladať na deti. Moje malé dieťa okolo 2 rokov si vedelo odniesť veci do práčky. Dieta od cca 3 rokov si vedelo odniesť poskladané veci do skrine. A od 5 rokov si uz vedia skladať svoje prádlo aj samé. Takze ja uz skladám najmenšiemu a vacsie si uz skladajú samé, len im rozdelím kôpky. Iny typ nemam ale obdivujem baby co skladajú prádlo rovno zo sušičky.

@anonym_e33c06 a co to nechas v susicke? Alebo vyberes a hodis do kosa?

quaxi
24. sep 2025

My sme doma štyria, deti sú teenageri takže už všetko oblečenie má dospelácku veľkosť. Traja takmer každý deň športujú, dvaja pracujú v dielni takže toho zašpinia veľa. Mám 9kg práčku a 6kg sušičku. Periem vtedy keď je prádla za plnú práčku a to mi vychádza zhruba po 5 dňoch. Operiem, potom to musím dať na 2x do sušičky lebo naraz mi nevojde. Vyberiem zo sušičky do koša a triedim buď hneď alebo do pár hodín - kôš si dám na posteľ takže na to nemám šancu zabudnúť. Vytriedim to po osobách a každý si už svoje uloží sám. Raz za 5 dní pár minút práce. Aj keď boli deti malé tak som prala takýmto systémom a to mi vychádzalo že sa práčka púšťala raz za 10-14 dní lebo veci boli menšie a minulo sa menej. Predtým sme mali úzku 4,5kg práčku a stále som nemusela prať častejšie ako raz za týždeň. Ja si úprimne nedokážem predstaviť čo sa dá prať tak často. Používajte veci kým nie sú naozaj špinavé alebo spotené, naplň práčku do plna, a budeš mať túto nepríjemnú prácu menej často a ešte aj ušetríte za vodu, elektrinu a prášok. Nájsť si na to čas raz za týždeň alebo 4x už je ozaj rozdiel, uvidíš že ti to pomôže.

anonym_e33c06
24. sep 2025
@natalka13

@anonym_e33c06 a co to nechas v susicke? Alebo vyberes a hodis do kosa?

@natalka13 preložím na špeciálne miesto v spálni 😀

kvoli
24. sep 2025

@anonym_autor ja periem podla farby (modre, zelene, sive, čierne, biele... a potom podla teploty uteraky na 60, posteľné prádlo...) a periem az keď je napríklad z modrej dost aby som bubon naplnila. Pri troch chlapoch to vôbec nieje problém naplnit 😁 a suché skladam podla jeho majiteľa. Najprv napriklad moje leginy, potom tricka potom ponozky - 1 kôpka. Potom partenrove -2. kôpka. Potom každý dostane svoju kôpku a info, ze si to má potriedit aby neboli prekvapený, ked idu spať, že tam je kôpka prádla. Znie to zdlhavo ale ušetrím kopu času ❤️

20erika07
24. sep 2025

My sme štyria, cez školu traja, syn je na internáte. Periem zväčša raz denne , vyjde mi veľakrát aj kazdy druhy deň. Ja a deti meníme kazdy den oblečenie, aj ked sa nespotime a nezašpiníme. Pre mňa je to uz nekomfortne obliecť si to znova, milujem pocit čistého pradla na sebe, plus aj forma napr trička, ked je nepoužité je mi prijemnejsie ako uz take použité, inak uz vyzera tá látka. Dcéra je v pohybe ,puberta ,hormony, nedala by som jej rovnaké oblečenie 2x. Syn ma na internáte na kazdy den čisté prádlo, okrem teplákov, rifli, to ma po 1kuse ,kratasov si berie viac. Mikiny aj dve. Počas týždňa sa snažím nam trom poprat ,aby som cez vikend dala prať synovi a manželovi monterky do prace. Ja si tiez musim castejsie prať do prace, mame rovnošaty, striedam len dve .
Odkedy je syn na internate si z ukladania nerobím tazku hlavu, lebo ked nemam cas alebo sa mi aj nechce hned, pekne to vystriem na jeho postel a počká ma to tam.
Alebo napr teraz mi dosušila sušička, no uz všetci spia a uz to nemam kde ist poskladat ( mini byt) tak som to prekvacila na dvierka od sušičky. Veľakrát to tak vecer robím . Ráno s novou energiou a priestorom to kľudne spracem. Ked nejde o život, nejde o nič. Je to sice nekonečný príbeh, ale to uz je tak, ked chceme byt v čistom ,ina cesta nie je.

kissinka111
24. sep 2025

Ty brďo, ja sa nestačím čudovať ako často periete teda väčšina. Ja periem cez víkend tmavé bledé a hotovo. Sme 4 z toho jeden školák a jedna ani 2r. Tričká a spodné meníme každý deň a aj tak si neviem predstaviť prať častejšie. Uteráky menim po týždni a malé na ruky každý 3 deň. Obliečky menim raz za 2-3tyzdne tak to je várka naviac ale i tak. Práčku aj sušičku mám 8kg. Šak by sme sa nedoplatili elektriky a vody keby periem toľko. Ostatné máte vodu za darmo? 😁.

zltalienka
24. sep 2025
@kissinka111

Ty brďo, ja sa nestačím čudovať ako často periete teda väčšina. Ja periem cez víkend tmavé bledé a hotovo. Sme 4 z toho jeden školák a jedna ani 2r. Tričká a spodné meníme každý deň a aj tak si neviem predstaviť prať častejšie. Uteráky menim po týždni a malé na ruky každý 3 deň. Obliečky menim raz za 2-3tyzdne tak to je várka naviac ale i tak. Práčku aj sušičku mám 8kg. Šak by sme sa nedoplatili elektriky a vody keby periem toľko. Ostatné máte vodu za darmo? 😁.

@kissinka111 tak je rozdiel ci mas doma 8 a 2 rocne deticky alebo pubertiaka 180cm vysokeho a k tomu 2m chlapa. Oni 2 ked sa vonku uspinia mam plnu pracku ....tmave som prala v nedelu a dnes opat. Do vikendu bude urcite dalsia varka tmaveho, mozno aj 2 ...ale nas je 6 ludi.

anonym_4e242e
24. sep 2025

@anonym_autor Ja sušičku nemám a ani nechcem, respektíve nechyba mi.Pri troch deťoch, dvich dospelých tiež vždy kopec prádla.A to ešte keď stíham nevyhnutné zehlim.Vzdy prádlo rovno z vesiaka skladám a rovno do skrine triedim.Tricka ak sú pokrčené ma kôpku a snažím sa vyžehlit.Ked viem, že nebudem stíhať rovno do skrine..Už akp chodím na nočné už nežehlím toľko len vyslovene keď treba. A nikdy haldy predla ani koše nemám. A to bili času keď som mala za deň aj tri práčky .

anonym_4e242e
24. sep 2025
@viestta

Jednoducho to riesim. Suche pradlo hned skladam a odkladam do skrin. Spinave je v kosi na spinave pradlo, ciste je v skriniach. Ziadnymi kopami sa prehrabavat nikto nemusi

@viestta Presne tak.Hned skladam aj ja a už za tie roky to neriešim. Najhoršie to kopenie..

terry658
24. sep 2025

@anonym_autor ja periem denne minimálne jednu práčku ak nie aj dve.
Máme tri deti. Školopovinné každý deň nové tričko musí byť. Však v tom sedia aj 7 hodín. Najmenšie sa učí na záchod a ešte máva nehody plus sa učí sám kŕmiť.
Ja chodím do práce a tiež si tričko nedám dva dni po sebe. Keď sa k tomu pridá zašpinenie domáceho oblečenia, pyžám, spodné prádlo. No u nás beží práčka stále.
Ja som si dala limit jeden veľký kôš na usušené prádlo. Keď je kopcom tak riešim. Nie každý deň vládzem skladať, žehliť. Keď to robím fakt pravidelne, trvá mi to denne 20 minút. Ak to robím 1x do týždňa tak aj 3 hodiny.

subartic
24. sep 2025

tak ja zvesím prádlo a deti si berú prádlo svoje k sebe do izieb a skladajú si ho , aj ten 7 ročný . Taktiež si ho dávajú samé do skríň . Momentálne sme piati doma , a periem v sobotu v dvoch pračkách , otočím na každej po 2-3 várky . Od jari do jesene suším hlavne vonku na terase , cez zimu to kombinujem so sušičkou .

srdeenko19
24. sep 2025

Poznám to. Tiež mám dve deti a manžela. Perieme nonstop. Každý deň. Malá sa častokrát precika, zašpini od jedla a nikdy ju tak nenechám, niekedy prezliekam aj 3x za deň. Druhá dcéra je už veľká slečna, takže každý deň do školy čisté veci. Ma športové krúžky, volejbal, hip hop, čiže ďalšie oblecko spotene. Plus uteráky, osušky, deky, posteľné, furt dačo 😂😂 To sa nedá inak. Ale už to neriesim. Prestala som žehliť, takže zo sušičky rovno skladám a do skrine. V kúpeľni máme 3 pradlove koše, takže žiadne špinavé prádlo nie je vidieť.

nyusika
25. sep 2025
@quaxi

My sme doma štyria, deti sú teenageri takže už všetko oblečenie má dospelácku veľkosť. Traja takmer každý deň športujú, dvaja pracujú v dielni takže toho zašpinia veľa. Mám 9kg práčku a 6kg sušičku. Periem vtedy keď je prádla za plnú práčku a to mi vychádza zhruba po 5 dňoch. Operiem, potom to musím dať na 2x do sušičky lebo naraz mi nevojde. Vyberiem zo sušičky do koša a triedim buď hneď alebo do pár hodín - kôš si dám na posteľ takže na to nemám šancu zabudnúť. Vytriedim to po osobách a každý si už svoje uloží sám. Raz za 5 dní pár minút práce. Aj keď boli deti malé tak som prala takýmto systémom a to mi vychádzalo že sa práčka púšťala raz za 10-14 dní lebo veci boli menšie a minulo sa menej. Predtým sme mali úzku 4,5kg práčku a stále som nemusela prať častejšie ako raz za týždeň. Ja si úprimne nedokážem predstaviť čo sa dá prať tak často. Používajte veci kým nie sú naozaj špinavé alebo spotené, naplň práčku do plna, a budeš mať túto nepríjemnú prácu menej často a ešte aj ušetríte za vodu, elektrinu a prášok. Nájsť si na to čas raz za týždeň alebo 4x už je ozaj rozdiel, uvidíš že ti to pomôže.

@quaxi ja si zase nedokazem predstavit mat doma tolko oblecenia, ze mi staci prat raz za 10-14 dni...pripadne raz za tyzden

viestta
25. sep 2025
@kissinka111

@kissinka111 ono zavisi aj od toho aku mas pracku. Niekto ma patkilovu a naplni ju za dva, tri dni, niekto ma devatkilovu, ten do plneho bubna sklada pradlo tyzden. Niekto perie destske oblecenie velkosti 90, dalsi uz perie dospelacke velkosti, dospelackymi vecami naplnis bubon rychlejsie ako detskymi. Takze ano, ja mam takmer kazdy den aspon jednu davku v sestkilovej pracke plnu dospelackych velkosti, lebo uz aj syn nosi dospelacke.

marcellka32
25. sep 2025

Ja čakám kedy sa moja 17 ročná práčka pokazí a nechce sa 🙂 pretože je len na 6 kg, a my sme 4 veľki ľudia už...preto musím často prať, ...nenávidím žehlenie, radšej budem jamu kopať🙂 umas si každý sám skladá svoje zo susiaka

evansova
26. sep 2025
@viestta

@anonym_autor 3 kose cisteho pradla ti nic nevyriesia. Udrziavat poriadok je rychlejsie a jednoduchsie ako likvidovat bordel. To plati aj pri pradle aj pri vsetkom. Kazda vec ma mat svoje miesto, na ktore sa vrati hned po pouziti. Teda pradlo ma miesto v skrini a ma sa tam vratit hned ako je ciste. Jednu varku pradla poskladas a odlozis za 10 minut, Usetris kazdodenne 15 minutove prehrabavanie sa v kope cisteho pradla. Na toto ziadna finta okrem toho, ze to budes hned odkladat neexistuje.

@viestta Presne si vyjadrila aj môj postoj. Základom je veci hneď odložiť tam kam patria. Neviem si predstaviť, že by som upratovanie či pranie začínala tým, že chodím po dome a zbieram neporiadok.
Ak treba niečo spraviť, spravím to hneď, neznášam pocit nedokončenej práce.

earlgrey
26. sep 2025
@kissinka111

@kissinka111 Periem každý deň. A stále mám preplatok za elektrinu a aj za vodu 🤷‍♀️

oskvarka
26. sep 2025

@anonym_autor ja mám 4 deti a to sa nezlepší žiaľ...zlepší sa len to že budes mať viac času alebo si budeš ľahšie na to vedieť urobiť čas ale inak sa to celé len zhorší lebo čím väčšie deti tým väčšie kusy a tým viac prádla 😂 ale inak ja som zrušila sušičku a prácu si rozdelila s chlapom zistila som že na susiakoch mu to vydrží a nemusím to robiť hneď ..má to rozčuľovalo že to bolo potom pokrčené ak som to nespravil hneď...a tiež sušičky som musela mať dole a tam mám vlhko a na poschodí sa mi dobre suši...len teda ja mám miesto... A ešte sa mi podarilo dať časť ťarchu na manžela a deti...najstaršieho som naučila ovládať práčku 😂 sam chcel... A manžel vešia a skladá...nezehlim...česť vinimkam...no Anja už potom len dám do skrin ale máme veľa košov takže keď je nejaký hustý týždeň že nič nestíham tak mám v spálni aj 4 veľké koše neroztrieseneho poskladaného...a gatki a ponožky aj nie sú tak zo zusiaka 😂 ale málokedy sa stava

natalka13
26. sep 2025
@earlgrey

@kissinka111 Periem každý deň. A stále mám preplatok za elektrinu a aj za vodu 🤷‍♀️

@earlgrey preplatok snad zalezi od zaloh🙈

oskvarka
26. sep 2025
@nyusika

@anonym_2b9c6c ja si zase neviemk predstavit robit toto cez vikend. kazdy den nieco spravime, vikendy mame volne, na oddych
ale je prravda, ze sme dvaja dospeli, bez deti...aj tak by som sa ale snazila mat volne vikendy.

@nyusika ako pmto si aj mi niekedy spravíme ale určite to nieje tak že máme porobene skorej sa na všetko vydlabeme a máme voľný víkend a robota nás počká...mávame aj metrový kopu nad košom na prádlo 😂...u nás nehrozi všetko stíhať ale tak snažíme sa cez týždeň čo najviac .

natalka13
26. sep 2025
@kissinka111

@kissinka111 asi nesportujete teda nemas + 6 uterakov a oblecenia navyse.
A ja v 8kg pracke 30-35 triciek + 30ks spodnehono pradla + pyzama 8 mikin 12 uterakov neoperiem. A v tom niesu veci na sport

natalka13
26. sep 2025
@anonym_e33c06

@natalka13 preložím na špeciálne miesto v spálni 😀

@anonym_e33c06 jednoduchsie je zlozit a dat pred izby ako tahat do spalne, navyse u nas je spalna minimalistickejsia ako obyvacka. Ziaden sklad.

earlgrey
26. sep 2025
@natalka13

@earlgrey preplatok snad zalezi od zaloh🙈

@natalka13 no áno, ale tak ona tam spominala nedoplatky za vodu a elektrinu 😁 že ten kto perie každý deň, musí mať nedoplatky..no nemusí...

natalka13
26. sep 2025
@earlgrey

@natalka13 no áno, ale tak ona tam spominala nedoplatky za vodu a elektrinu 😁 že ten kto perie každý deň, musí mať nedoplatky..no nemusí...

@earlgrey nechapes? Nemusi ked plati preplatok ktorym uveruje elektrarne.

earlgrey
26. sep 2025
@natalka13

@earlgrey nechapes? Nemusi ked plati preplatok ktorym uveruje elektrarne.

@natalka13 Veď chápem...ale ty asi nechápeš...vravím, že používaním pračky každý deň nemusíš mať nedoplatok...a tým to končí...tak už nerýp alebo rýp do niekoho iného 😁

tinka8512
26. sep 2025

Ach jaj, ja mam 5 deti vo veku od 4-15 , periem jeden den v tyzdni 4-5 davok, pracka -susicka , do vecera mam oprate na druhy den poskladam odlozim a mam vybavene na dalsi tyzden.Mne sa osvedcilo mat nakupene viac spodneho pradla a ponoziek , pre pripad zeby som nestihla poprat .

princezna_bosorka
26. sep 2025

@anonym_autor mam dve male deti (3 r a 1,5 r), oblecenie periem 1x tyzdenne detske, 1x tyzdenne dospele, kazde extra, lebo je to jednoduchsie na triedenie (aj kose na spinavu bielizen mam dva). Uteraky, deky, navliecky, potah na detsku jedalensku stolicku a pod. sa peru separe. Susicku nemam, susim na balkone. Po vysuseni skladam s detmi (vysypem pradlo na zem v detskej, starsi mi podava, mladsi sa v tom nadsene hrabe. Mame precku na 10 kg pradla.

gerrwie_girl
27. sep 2025
@akvi

Napriklad neprat tak casto. Mozno to nie je tvoj pripad, ale ja ked tu citam, ze niekto perie uteraky po jednom pouziti a periny po dvoch dnoch a oblecenie po jednom noseni, aj ked nie je spinave ani spotene, tak sa ani necudujem, ze ma haldy pradla denne.

@akvi no toto som aj ja čítala a skoro som odpadla. Ze nejaká žena utierku do kuchyne aj uterák po jednom utreti ruk hned dala do prania. Kks to kde by sme boli keny to robil každý? Ved to je strasne...

gerrwie_girl
Autor odpoveď zmazal
mia2906
27. sep 2025

@anonym_autor to fakt taká diskusia na MK? 🤣 Miesto čítania odpovedí na MK čo robiť s prádlom ho rozdel a poskladaj🤣🤣