icon

Pokazené predné zúbky

4ocka
5. dec 2011

Mamičky,mam problem.. Mame pokazene predne zubky,ked mala N. okolo roku,zanedbalo sa jej umyvanie,no potom som zacala riadne umyvat,no ten povlak s jej stale siri z jedneho zubku na druhy,pouzivame elmex pastu,na noc dostane bud mlieko Beba, necukreny caj,alebo cistu vodu.. Sladkosti jedava asi v normalnom mnozstve,ziadne lizatka,cikriky..ked tak napr. Bebe keksik dobre rano, brumika,raz za cas lipo tie male cukriky,cokolada uff.maloo..no aj ked umyvam,( uz rok bude tomu co nechce dobrovolne,musim mu prilahnut a nasilu umyt,...akurat tyzden co dovoli ked jej pustim nieco v telefone).. Uz neviem ako to mam riesit,neviete mi.pomoct,ma niekto podobny problem? Opytat sa zubara..no skusim,idem coskoro na vysetrenie,no mala mu zubky neukaze lebo sa doktorovv boji a ja zas toho ze ma zje s topankami zato co ma N. v puse.. 😖 neviem preco sa jej ten kaz siri dalej,ani ako tomu zabranit..sklovina je akoby vyzrana,na dotyk ju to boli,takze kefkou musim uplne jemne ..a ma ich take slabe ze dva sa jej uz vybili :'( Vsetkym maminam dakujem za odpovede

sonia2010
26. mar 2012

@katana11 ďakujem za info, už budem kľudnejšia 😉 doteraz som mu dávala cez deň piť väčšinou hipp alebo sunarka čajíky ale ako som si čítala príspevky vyššie, tak dva dni pije len nesladené detské čajíky. aj keď som vedela že to nieje pre zúbky najlepšie, dávala som mu to, ale maminky tu mi otvorili oči a možno zachránili malému zúbky, takže vďaka 🙂 ale on aj tak toho za deň vypije straaaaašne málinko, stačí mu od smädu moje mliečko, takže väčšina tých granulových čajíkov skončila aj tak v dreze...

katana11
26. mar 2012

@sonia2010 pre zubky ani deci by som nedala... isto nie moja tak prisla o prve 4 zubky a aj na stolickach sa defekt ukazal 😢 akonahle sme to odstranili a zubky po kazdom jedle zacali umyvat nove zubky su ako perlicky zdrave a krasne klop-klop-klop a co je horsie tak s tej hornej jednotky sa uz jej zubok stiepi takze isto nevidrzi do predskolskeho veku mliecny chrup 😔 o to viac si budeme vazit trvacny.

slady
14. sep 2012

no fluor pozor, radsej ho prijimat v strave prirodzene (v rybach napriklad), mne fluorovali zuby ako decku a skoncila som s flakatymi zubami a proti kazom mi to aj tak nepomohlo, prvy mi robili ako stvorrocnej. a existuje nemalo odbornikov, ktori zastavaju nazor ze skodi, ci uz vnutorne alebo v zubnej paste. Preco sa asi nemoze zubna pasta prehltat? lebo fluor je jed.

sisulka7
15. sep 2012

Nasa mala nema problem s umyvanim, doslova zubky drhneme a aj tak ma taky zvlastny povlak. BOli sme s tym aj u zubarky a povedala, ze to je proste predispozicia, vraj len umyvat a umyvat. Tak drhneme, vraj ak je ten povlak tvrdy, tak nevadi. No a mame uz aj prvy zubny kaz. Minuly tyzden sme tam boli a krasne jej ho vyvrtala, mala ani nepipla, ktrasne sa drzala pusinka otvorena a vobec ju to nebolelo. Bolo to len take malicke a ani to nechcela zubarka moc opravovat, lebo vraj deti moc nevydrzia a radsej maly kaz ako zle urobeny zub, ale mala bola nesktutocne statocna az pani zubarka neverila vlastnym ociam.

ivetka2007
27. sep 2012

Ahojte baby... Nečítala som úplne celú diskusiu... Neviete mi poradiť , čo okrem cukru a genetiky môže byť príčinou pokazených zúbkov??? Počula som, že aj detičky s cukrovkou ich majú... Nestretli ste s tým? Nám sa to stalo keď mal drobec necely rok... Horný zubček nám vyšiel už žltý a onedlho sa chytil aj vedľajší ... Ďakujem za odpovede...

bambina1009
1. okt 2012

ahojte, nás zúbky trápia tiež, malá má 4 roky a polovicu zúbkov zlých. A to ich denne umývame, a používame aj fluor. A aj tak ich má slabé a rozpadávajú sa. U zubára sme ešte neboli, pretože malá by neposedela, má DMO, a sem tam aj také krče, že si myslím že nás ami žiadny zubár ambulantne neošetrí, a budú jej ich musieť robiť v nemocnici. Našťastie ju zatiaľ nebolia, dúfam že tento stav potrvá ešte veľmi dlho.

drzubok
1. okt 2012

@bambina1009 aj deti s dmo je možné ošetrit ambulantne, ale musíš hladat . ak dieta neotvorí spontánne neznamená že sa nedá ošetrit.

drzubok
1. okt 2012

@ivetka2007 genetika s tým nemá nič. ale skor stav zubov matky otca, kaz, je totiž infekčné ochorenie.... prenosné

bambina1009
2. okt 2012

@drzubok ďakujdem za odpoveď, áno, viem že zubár si ústočká otvorí aj sám, to dokázali aj v našom detstve, ale neviem či by som ju udržala keď ju chytí zrovna ten jej "tik", neviem to opísať, ale myslím že vtedy by jej mohol skôr ublížiť ako omôcť. Preto sa staráme koľko sa len dá, aby ju nezačali bolieť, aj keď asi aj to príde🤐

karamel
2. okt 2012

@4ocka moze to byt sposobene aj liekmi, teda castym uzivanim antibiotik 😒

verkom
2. okt 2012

Ahojte ja budem písať to čo mám info od maminky, ktorá má asi 5 ročného chlapčeka a radí mi do prvého bábätka 🙂 Je to baba, ktorá sa venuje vitamínom a sú taká ta zdravo sa stravujúca rodina, ktorá športuje a nikdy nie je chorá, čo by sme asi chceli všetci 🙂 Mám informácie, že nedostatok vitamínu C je hlavná príčina kedy sa deťom kazia zuby a nie len deťom ale aj dospelým. Preto treba dopĺňať C-čko, ak je záujem zistím viac. Tá kočka vitamíny predáva už roky a vie o nich veľmi veľa, takže môžem sa s ňou poradiť, že aké treba brať a s kombináciou akých ešte, aby bol účinok čo najlepší. Vitamínov sa inak netreba báť, nedá sa z nich predávkovať, maximálne sa vykakajú, alebo vycikajú a to je signál, že ich má telo už dosť, ale to je vždy u každého vitamínu iné. Viem, že keď je dostatok C vitamínu, tak sa to prejaví jednou hnačkou a vedy je toho dosť. Treba vitamín prestať v ten deň brať. Mne sa stalo, že kým som mala dostatok vitamínu C tak sm musela zjesť 4000 ml. Takže sa toho netreba vôbec báť. Naozaj skúste C a úplne vysadiť sladkosti, radšej ovocie a keď už niečo sladké tak so steviou (rastlinka, ktorá sa používa namiesto cukru) Je to prírodné a dokonca má ešte aj dobré účinky pre organizmus.... Ale ak chcete vedieť viac, dajte mi vedieť, mile rada sa popýtam a pomôžem 🙂

lenadka
2. okt 2012

@4ocka ahoj prelúskla som celú diskusiu, lebo malej 2 roky aj 2 mesiace na preventívke Dr. tiež zistila, že predné zúbky sa jej začínajú kaziť. Dosť ma to prekvapilo, nič som si nevšimla, tak mi to Dr. ukázala, vraj ja to ešte normálne nemôžem vidieť a tak mi to osvetlené, zrkadielkom, totiž to začína zozadu na jednotkách, nemá ich ešte čierne, len už pidi žlté fliačiky. Tiež si nechcela dať zúbky umývať do roka tiež len zhýzla kefku a umyť sa nám podarilo občas. Myslím že nasilu a nútením by som u nej dosiahla opak. Od cca rok a pol už čistíme niekoľko krát za deň. Ráno si sama, po obede ja a večer tiež my dospeláci dôkladne. Pred 2 mesiacmi prekonala zápal ďasien, mala totak rozsiahle, že prestala jesť, piť a skončili sme s horúčkami v nemocnici. Ďasienka ju strašne boleli, zúbky si umývať nedala, keď sme nasilu samá krv a aj v nemocnici nám zakázali, kým sa to nezhojí. Trvalo mesiac kým si zas dala zúbky umyť. Tú vodičku elmex fluid dostanem aj bez predpisu? Lebo na nete v lekárňach ju nedostať 😝. Radšej by som jej tie zúbky ešte natierala, kým sa celkom nepokazia 😕
Sladké papá občas, má staršiu sestru /ktorá má zúbky v poriadku, 2 opravené minikazy na mliečnych stoličkách, ktoré jej zubárka nechcela opravovať, ale malá si prikázala, že chce opraviť a jeden medzizubný, ten jej zubárka nechce oraviť/ a tak chce všetko čo má ona a aj babky sem tam nabalia, ale jej sladkosti našťastie nechutia, radšej si dá mäsko ako mamina, ale pije cez deň čaj sladený medom, to viem že musím vylúčiť.

lenadka
2. okt 2012

@drzubok Poprosila by som o radu, alebo názor, ako jeto z vitamínom C v prášku. Kúpila som ho v DM drogérii a občas ho deťom dám do čaju. V zime staršej dcére pravidelne jednu odmerku /60mg/ do fľaše s vodou do školy. Zloženie výrobku je uvedené :čistá kyselina askorbová 100%, čo mi je jasné že je to názov vitamínu C. Môže takéto pravidelné užívanie spôsobovať zubný kaz ? Alebo mám radšej dávať C-čko v tabletách ktoré prehltnú a nepríde tak dlho do styku so zúbkami?

drzubok
2. okt 2012

@lenadka kyseliny ako také sposobuju skor eroziu zubnej skloviny - čo predstavuje takisto jej stratu - ale so zubným kazom nesúvisí. myslím si že je vhodnejšie to prijat 1,2,3,4 krat za den ako to popíjat bez dozoru...neustále, pH to nezvýši 🙂 , čiže prirodzenej remineralizácii to určite nenapomože

lenadka
3. okt 2012

@drzubok ďakujem, vlastne som to zle napísala, myslela som čí sa tým zúbky nekazia - sklovina a keď sa potom sklovina poškodí je náchylnejší zúbok k pokazeniu. Mohla by som aj malej 2 ročnej tak cca 1x do týždňa dať na tie "načaté" zúbky elmex gél, alebo tú elmex fluid vodičku?

drzubok
4. okt 2012

@lenadka vysoko koncentrované fl. prípravky niesu do ruk rodičov... pravidelna a dokladná hygiena ich plne nahrádza. efekt remineralizacie je efektívnejší pri nižších koncentráciach

vianne
4. okt 2012

ahojte, mam problem s 15mesacnym synom, resp. s jeho zubkami. v 4roch mesiacoch mu vysli predne horne zuby a mal na nich biele skvrnky, ktore odpadli po par dnoch a ostami mu tam male jamky, ktore sa ale rychlo zvacsovali. O mesiac mu vysli aj spodne zubky a na jednom nich sa mu urobila rovnaka jamka ako na hornych. Pocas mojej preventivky som jeho zubky ukazala zubarovi, ktory povedal ze ide zrejme o vrodene poskodenie skloviny ( preco sa mu ale jamka na spodnom zubku urobila neskor?) a ze sa s tym neda nic robit, pokial tam nebude mat kaz.
Podotykam, ze maly pije bud cistu vodu alebo nesladeny cajim, neje sladkosti, ani mu nesladim, papa vela ovocia a zeleniny, zubky odkedy vysli cistime 2x denne. Neviete poradit, co na to, nechcem cakat kym sa mu urobi bolestivy kaz, a uz ma na zuboch nepekne hnede jamky, ktore su dost viditelne...

lili177
24. mar 2013

pridavam sa skusenostou, syncekovi sa to zacalo po roku, ked mal hore len styri zubky, sladke nejedol len sirupy na kasel a antib zubky som neumyvala v presvedceni ze sa im nemoze nic stat, nocne kojenie vsak bolo, vysledok bol hnede skvrnky na prednych zubkoch pri dasnach co sa za mesiac neskutocne rychlo sirili, chytila som paniku, vsetko vylucila, v noci nic nepil, cistit tri krat denne, nic sladke a uspech prisiel, zastavilo sa to, dnes ma tri roky a zubky ako ked mal rok, teda hnedo zlte skvrnky, mozno malinko vacsie ako vtedy, moj ciel vsak bol splneny, aby neostal bezzuby v troch rokoch,verim, ze este aj v 5rokoch tam budu a nebude trpiet ani chvilnku navyse kvoli mojej vtedajsej lenivosti.takze da sa to, uverila som lebo som to zazila, cistit cistit a cistit, neverila som tomu, lae uz verim

nathalie111
26. mar 2013

Moja mensia ma 18 mesiacov.Asi pred mesiacom som si vsimla na hornych 4 zubkoch akoby taky povlak,hore pri dasienku.Som myslela,ze jej to pretriem gazickou,aby to zislo dolu (to sa obcas objavilo aj starsej v taktomto veku a v pohode sa to dalo odstranit) a potom som si vsimla,ze to sa nam asi odlupuje sklovina.
Uz ma prerezane aj horne ocne zuby,cize spolu zatial 14 ks,robi sa jej to len na hornych jednotkach a dvojkach.
Zubky pravidelne cistime Elmex zubnou pastou.
Obmedzili sme cajiky a sladkosti,ak nieco sladke spapa,hned potom umyvame zubky.A este,stale je dojcena...citala som,ze mozno aj tym nocnym dojcenim by to mohlo byt...tazko vsak povedat....lebo kolko ludi,tolko nazorov...
Chcem sa spytat,da sa ten proces poskodenia skloviny nejak zastavit,resp.aspon spomalit?
Chcela by som,aby malej tie zubky vydrzali co najdlhsie,vie mi niekto poradit,co robit a co jej na to mozem dat?
Velmi ma to mrzi,starsej (teraz ma 6.5 roka) sme zubky cistili rovnako,pila taky isty cajik,jedla zhruba to iste,do 18 mesiacov bola tiez dojcena a zubky ma ako perlicky,krasne,bez akehokolvek poskodenia,kazu...
A mladsia toto... Aj genetika tam zohrava nejaku rolu? Alebo moze mat malo nejakych mineralov,vitaminov?
K zubarovi som ja objednana o mesiac,planujem,ze malu zoberiem,nech sa jej na to pozrie...ale co dovtedy?vdaka za akekolvek rady...

martina4m
28. apr 2013

@nathalie111 máme ten istý problem, mladší syn má 27mes., od 14m sa mu začali rozpadavať horne zubky 1 a 2, najprv biele bodky, potom hnede, vtedy sme išli k mojmu zubarovi, ten s tym nemal skusenost, tak mi odporucil detsku zubarku. Lenze potom sa drobcovi zacala olamovat sklovina, teraz ich ma uplne polamane az k dasienku, dokonca mu už zacinaju černieť. Vtedy nam ich zubarka osetrila /pred rokom/ , chodime na kontrolu 2x do roka, myslela som ze sa to nejako zastavi, ale dnes som objavila dierku aj na stolicke 4 vpravo hore ☹ Umyvame zubky minim. 2x za deň, kefka a elmex pastička, sladkosti vela nepapa, myslim tym nie kazdy den, pije vodicku cistu, obcas so sirupom alebo caj s medom, ale kamen urazu bude asi aj v nocnom dojceni ☹ Az teraz prestavame s dojcenim a asi to ukoncim hned, cickal si iba rano a vecer, popr. 2x v noci. Od narodenia bral aj železo /maltofer/ vraj to mohlo byt aj z toho. Sama som prekvapena, aky rychly priebeh ma ta kazivost a vobec, ze tolko deti ma s tym problem a v podstate neviem zistit kontretnu pricinu a nasledne riesenie, chapem ale, ze to moze byt z roznych dovodov. Co sa tyka genetiky, ja mam celkom dost pokazene zuby, aj pocas tehu, sice teraz uz su poopravovane. Velmi na to trapi, lebo neviem ako bude dalej kusať, papať, a aj kvoli jeho krasnemu velkemu usmevu 😀 A zabudla som dodať, že so starším sme nemali žiaden problém 🙂, ale nebol dojčený ☹

lukila
29. apr 2013

@martina4m Ahoj moj maly ma 32 mesiacov a predne 1 a 2 sa mu ropadli po uzivani antibiotik. Nasledne mu zacali cierniet takze ich ma v otrasnom stave aj ked ich dennodenne umyvame elmex pastou a sladkosti papa raz za cas. Boli sme aj u zubarky ta s tym nic neurobila len ma obvinila ze za to mozem JA....Teraz som si vsimla ze sa mu na dolnej stolicke urobil kaz a takisto na hornych 2 stolickach ma malinka kazy. Normalne mam strach ist opat k tej zubarke ze ma zasa bude chiet zabit - obrazne povedane... Myslim ze je to geneticky dane ja som tiez ako dieta mala zuby pokazene s liekov.... Kojila som ho do 2 rokov. Mal z toho povlak na zubkov. Nebudem predsa po nocnom kojeni budit dieta a cistit mu zuby. Takze niektore nazory su fakt o nicom 🙂 🙂 🙂 A ako to teraz riesite. Chystate sa k zubarovi?

martina4m
29. apr 2013

@lukila Ahoj, jedna známa má tiež s malou problém so zúbkami, ma 3rôčky, už majú plomby na stoličkách, horné 1a2 rozpadnuté. Vravela nech idem zaplombovať, ale neviem si to predstaviť, naposledy môj drobec u zubárky strašne vystrájal a nechcem mu spôsobiť traumu na celý život. Zatiaľ mu nič nerobila, len skontrolovala a dala flour pastičku, len pri tom veľmi plakal ☹ Boli sme 3krát na preventivke, z toho 1. a 2. krát v pohode, plakal až teraz. V podstate mi tiež nejak extra neporadila ako tomu zabrániť, preto si myslím, že problém je geneticky alebo nastala chybička "vo výrobe" 😀 Ale som sa cítila ako nejaká špinďúrka, že mu neumývam zuby a akoby jedol v jednom kuse sladkosti. Neviem či to risknúť a ísť plombovať alebo...? ☹

zvonkohra
30. apr 2013

@martina4m ja som bola s malou vrtat lebo ju strasne bolela stvorka dole vpravo ale sli sme tak ze sme ju museli uspat lebo nas detsky neordinoval a spravil jej to moj a tak sme boli este 2x vrtat a to uz detsky bez uspavania poplakala ja zo sestrickou sme ju drzali ale konecne presla bolest...nasa ma tie horne 4vorky uz len asi stvrtinu a zacinaju tiez cerniet uz keby vypadli

katarina43
3. máj 2013

@anjelicek26 neviete mi poradit ci sa daju dorabat odlomene zubceky?dakujem

martina4m
7. máj 2013

@katarina43 nám zubárka nedorabala odlomene zubky ☹ horne 4mame pokazene, uz cerneju, stalo sa mu to ked mal 14mes. to by asi nevydrzal sediet

martina4m
7. máj 2013

@lukila včera sme boli opraviť tu stvorku vpravo hore, sedel mi na rukach, aj si poplakal, mali pustenu aj rozpravku, lenze ho to vobec nezaujimalo, hlavne zeto mame za sebou, na povrchu bola mala dierka, ale vo vnutri bol rozbity zubcek, takze najvyssi cas ze sme prisli, asi by sa mu rozpadol. dostal od zubarky male auticko za odmenu, take z kinderka 🙂 , ale zobral ho , co ma prekvapilo, ale inac sa na zubarku nepozrel. Dufam, ze sa mu to casto nestane, taky kazik. Este som sa pytala, ako posilnit v tele vapnik, tak mi odporucila rybi tuk ,ale kupit v biopotravinach, takze idem popozerat cez net, kde co maju 🙂

katarina43
7. máj 2013

@martina4m a teraz ma kolko syncek rockov?zacinali sa mu zubky kazit?alebo spadol a sa vam zo zubkov odlomilo?

martina4m
8. máj 2013

@katarina43 ked mal 14mes. tak som zbadala že ma biele fliaciky na zubkoch, postupne boli hnede, to uz som volala zubarovi/môjmu/ , ten nám s tym velmi nepomohol, ale poslal nas za detskou zubarkou. Lenze to sa mu uz zacala olamovat sklovina, po malych kuskoch. Zubarka povedala, ze ak by bol vacsi tak by mozno zvladol opravu, ale tak male baby asi nie, u neho sa velmi rychlo pokazili tie horne 4, v priebehu mesiaca od bielych skvrniek po rozpadnute zubky ☹ Teraz ma 2roky a 4mes., za ten rok som nezbadala ziaden kaz, az teraz na tej jednej stolicke, ako som pisala vyssie

zvonkohra
10. máj 2013

@martina4m ake ma tie hornezubky?lebo nasa uz len asi stvrtinu a vsetky medove