13 ročná dcéra chudne
Ahojte mamičky. U nás v rodine sme vzdy zdravo jedli. No dcéra (13) začala vymýšľať. Najprv sa stala vegánkou. Neprišlo mi na tom nic zle. Jej rozhodnutie. Už takto " experimentovala" mnoho raz a vydržalo to maximálne mesiac. Teraz už neje skoro nic. Vraj chce schudnúť. Je chudá odjakživa. Cela rodina sme taká. Ma 165 cm a 41 kg. Neviem co s ňou mam robiť. Zobrať ju k psychologovi, psychiatrovi ? Bojím sa o ňu aby to neprepuklo do anorexie..
@annamarcon tak skús v Prahe, je tam aj klinika na poruchy výživy. Kamarátka tam chcela dať sestru. Ale určite oslov psychiatričku, ženu, ktorá sa tomu venuje. To nebude jednorazová záležitosť, takže možno skús skôr tam, kde žijete.
@janickacrazy je zdrava ako buk.je stihla a nikdy nepriberie .lebo jej tak suoerrychlo spaluje...ako co je na tom na nepochopenie???su aj take postavy.ako ked niekto ma 250kg je to tiez neuveritelne a predsa taki ludia su....ty taka chuda nikdy nebudes.preto to nepochopis ale ja moju sestru poznam cely zivot.okrem toho sme z oravymteda sa aj s tou musou vahou namakala na poliach.a stihala nam .okrem toho ma tri zdrave deti a po porodoch ani kilo neostalo.keby zdrava nebola asi by ani tri deti neporodila.nemyslis? A ozaj.onatoho zje asi dvojnasovne ako ja.ja jej zavidim.moze sa najest kolko chce a nepriberie ani gram a postavu ma peknu.nato ze je taka stihla .je pekne formovana.nevyzera ako z koncentraku.len ultra srihlo☺mat jej postavu a apetit by som dopriala kazdemu
@annamarcon ja byt ale tebou okrem tej psychologicky .skusim aj vyzivovu poradkynu.dcera musi hlavne pochopit.ze jest v jej veku je dolezute kvoli vyvoju.a to si musi dostat do hlavy.je dolezite aby vedelamze ked nebude jest co to spravi s jej zdravim.ze to narusi hl vybin zenskych organov.ze sa jej budu kazit zuby a lamat kosti..nesraci len psycholog.ona to musi pochopit hlavne..a vyzivova piradkyna ju nauci kt jedla su pre nu dobre.nemusi jest rezne a hranolky.nauci ju ako zdravo jest a vyvijat sa.
@mandala77 to nevies ani ty,z jedneho prispevku nemozes vediet celkovyvsrav toho pat.to by si musela mat nejake vestecke schopnosti.ci sa aj jedna o nejaku psych poruchu tazko povedat.taketo mlade baby casto zacinaju diety a poom ich prejdu.to ale neznamena ze su este anorekticky alebo k nim smeruju...pani sa pytala na radu tak ich mam.ja osobne si myslim.ze potrebuje aj niekoho kto jej vysverli ako telo fungujee a co potrebuje.na 13 rokov 40 kg sa mi nezda alarmujuce.su aj chudsiie dievcata. a eate jedno ta poprosim.mna komentovat nemusi.ja som si radu nepytala a ci sa ti moja odpoved autorke pozdava to si nechaj pre seba.alebo ak nemas co robit .tak si chod utierat prach.diky za pochopenie a respektovanie draha mandala
@ciernypes Tak ked myslíš, ale mne sa to zdá naozaj extrém. To, že porodila zdravé deti neznamená, že je ona sama zdravá. Mám kamošku, čo je na vozíku a má ťažkú diagnozu a 2 zdravé deti porodila. No ale nejdem sa tu hádať, možno ona je výmimka, čo potvrdzuje pravidlo. Alebo sa to prejaví neskor.
Sú prázdniny, riešila by som to okamžite. Čím hlbšie padne tým horšie sa to bude liečiť .
@ciernypes asi o anorexii moc nevieš, ak si myslíš, že dievča, ktoré má 40 kíl a myslí si o sebe, že je tučná, je úplne zdravé a má zdravý sebaobraz a sebavnímanie a časom ju to prejde. Kiež by to tak bolo a mýlila by som sa. Veľmi by som to dcére autorky a aj autorke priala.
Ty môžeš v diskusii označiť aj iné ako autorku témy a komentovať ich a ja to isté voči Tebe nemôžem (vychádzam z Tvojich komentárov v diskusii)?
Ja označím v diskusii koho uznám za vhodné rovnako ako si to robila Ty. Nemusíš na mňa reagovať. Ignoruj ma. Je to rozhodne moja vec komu čo napíšem. A ak si myslím, že 13 ročnému dieťaťu odporúčať výživovú poradkyňu je blbosť, tak to napíšem.
@mandala77 este nieco pani psycholovicka? btw osobne som sa s anorexiou viacej stretla ako ty..okrem toho robila som aj na psychiatrii kde sme mali aj toto...netvrdim ze psychlog nie ale rozhodne aj vyzivovy poradca...ale o tom ty nic nevies.sama urcujes diagnozy z jedneho prispevku.to by si nedovolil ani ten najlepsi psychiater....ale ty budes asi vynimocna psychologicka.
Nemusis zavrbovat.co sa tebe nepaci.a vnucovat svoje nazory.prispevok nebol o tebe autorka si asi hadam sama vyberie.a nechaj troska priestoru aj ostatnym.peknu nedelu
@janickacrazy nemam dovot ta zavadzat.ona je ozaj chuducka ako.davala si robit aj viacero testov .napr stitnu.celiakiu a nic z toho nevyslo.ked bola dietat chodila na injekciee aby pribrala.a sily ma za dvoch..Ona je asi po otcovi.nas otec ked siel na vojnu vazil 50kg.180cm vysoky....robila si aj nejake testy a ma pravdepodobne megarychly metabolizmus.ona napr ked neje 3hod tak je hladna a musi najest.lebo jej tak rychlo spaluje....inak ja v okoli poznam viacero takhch ultrastihlych ludi.podobnych sestre.kt tiez jedia a su taki chudi...to je v genetike...Ano ale povataina anorekticiek deti nema .pokym nepride na normalnu vahu.cize tam by bol problem..na vozicku moze mat deti.pokial je inak zdava ale anorekticky .tym ze chudnu. nemaju obalene vajecniky tukom a preto nemaju ani menstruaciu a rokmi hladovania ostatnu zvatsa neplodne.....
@annamarcon ahoj..mozno blbost poradim no ja som napr chodila psychologicke na take dychove a relaxacne cvicenia aby som sa naucila relaxovat- teraz je to trend v amerike presne tietpo treningy a kazdu chvilu niekde citam v casaku ze to praktikuje angelina jolie a x dalsich hviezd...
Neda sa ani na toto nalakat? A ked uz tam bude, spracujea si ju psychologicka. Toto jw jediny dovod co ma napada lreco by 13rocna slecna mala zaujem tam ist. Ak nepomoze tak jedine raznym slovom povedat ze to a to sa ti nepaci ze robi a bojis sa o nu a preto tam idete. Mozno jej tak trosku tym dat aj ultimatum ze ak dovtedy nezacne zpnormalne jest tak sa tomu nevyhne..
@ciernypes píšeš, že s anorexiou si sa stretla viac ako ja a ja o nej nič neviem. Nechápem ako si na to prišla, že si dovolíš také tvrdenie keď nevieš o mne vôbec nič.
S takým ľuďmi ako Ty nemám dôvod viesť debatu. Takže teraz obrátene, láskavo sa ku mne nevyjadruj a nekomentuj ma.
@annamarcon ono fakt, že sa dievcinka zaoberá zdravou výživou nie je sam o sebe nebezpečný. naopak. Ale to, či to bude robiť správne, je už otázne. máme to v blízkej. Rodine. Dievca už niekoľko rokov vymýšľa, a niekedy bol extrém taký, že jedlá na kilá jablká, ostrý kečup a cornflakes.... 🙄 takže totálny des pre organizmus. dcéra je ešte neskúsená na to, aby si vedela zladiť jedálniček a zostaviť tak, aby pokryla všetky potreby organizmu. Takže ak sa tomu chce venovať seriózne, mala by vedieť, čo to obnáša a mali by ste to konzultovať s poradcom. Tak možno nabažíš jej potrebu zaujať a prejde ju to 😉 Jednoducho hľadá spôsob, ako upútať pozornosť. Toto by bolo na takú rodinnú psychoterapiu. Niečo sa vám dievča snaží povedať. Chce ukázať, že má právo rozhodovať o sebe sama. (Bohužiaľ takýmto nešťastným spôsobom). U nás sa tiež zdravo stravujeme (vramci normy). Dcéra ale športuje, takže teraz v puberte je to riadna "kyselina" 🙂 Hlavne vie, že tam, kde je výdaj, musí byť aj príjem.... Výdaj je zabezpečený (štúdium, šport...) takže príjem je nutný. Jasné, že už tiež vníma problematiku "výzoru človeka v spoločnosti". Ako to vníma okolie... Ale snažím sa ju viesť k tomu, že jedlo je super vec, treba si ho vedieť aj užiť, neprežierať sa, hýbať sa, byť aktívna... Doma máme pojmy ako bielkoviny, polysacharidy, rastlinné a živočíšne tuky, vláknina... zaužívané v bežnej komunikácii, ale nie preto, aby mala na Instagrame peknú selfie 😉 .... ale aby bola zdravá, aby "fungovala" v škole, mala zdravú pleť, vlasy, zuby... Takto jej tonod malička komunikujem a dúfam že to tak aj chápe. Chce to veeeeľa debatovať, ale najúčinnejší je príklad rodiča. Rovnako, ako je nebezpečné, keď je dieťa svedkom rodičovskej kritiky, či zosmiešňovania "nesprávne vyzerajúcich ľudí" v okolí, či nedajbože zažije kritiku svojej osoby, pričom všetko vníma a utvára si obraz o svete , o sebe, tiež pre jeho život nie je dobrý nezdravý životný šýl rodičov (nezdravý spôsob stravovania, fajčenie, časté posedavanie pri PC, TV, kávičke, koláčiku, žiadne športové aktivity...). Treba nájsť zdravý kompromis. Akurát včera, keď sme vybehli na vyletík, som nad touto problematikou uvažovala (zase raz 🙂... Narazila som nie niekoľko (!) opačných situácií. Obézne deti. Je toho naozaj dosť. A u väčšiny to naozaj nie je otázka genetiky ☹
@mandala77 nepisala som ze o nej nic nevies.len ze som sa s nou osobne stretla viacej ako ty.neviem kde si citala .ze o nej nic nevies.
A neviem co sa urazas.som ti to napisala celkom slusne.
Este opakujem ja sem nehladam dovod chytat ludi za slovicka,u teba ano ale tak sa zameravaj skor na autirky a nie na diskutujucih.ked budem chciet aby si sa k mojej teme vyjadrila.zalozim temu.a kludnw aa vyjadruj.ale takto vybracat nazory diskutujucim mi pridie take pletkarske.okrem toho.kebyze napisem nieco nemieatne alebo uplne odveci ale ver mi vyzivovy piradca v tychto pripadoch hra velku rolu,nakolko anorexiu ako taku nevymazes len tak,stale sa bfues pozerat na jedlo ako nepfiatela .preto je dobre najsr vyzivoveho poradvu kt ta aspon nauci co je zdrave.co jest musis a co mozes vyradit.napr tie bravcove rezne.
@ciernypes Tá moja kamoška má vážnu chorobu, nie je zdravá ani zdaleka, má niekoľko vážnych diagnoz a tie ju aj posadili na vozík. Takže aj chorá žena može mať zdravé deti. No máš pravdu, že anorektičky vačšinou nemajú deti, ale čo napr. Beckhamová? Ved to je tiež anorektička a aké má pekné deti.
Ahoj... necitala som vsetky prispevky, pridavam len vlastnu skusenost..
Ja ako 13rocna som tiez zacala vymyslat.. a veru prepuklo to do anorexie.. pri 153 cm som mala 26 kil ☹ no nastastie som sa velmi rychlo potom dala do poriadku ( psyholog) a dnes som zdrava. No psyhcike mi to dlho ostalo. Je lepsie cim skor zakrocit...takke deti nevedia co robia a nectiac do toho spadnu..
@janickacrazy neviem ci je Viktoria B anorekticka.to by som si nedovolila tvrdit.fakt je ze je stihla ale ona bola stihla vzdy.teda aspon od jej zviditelnenia.
@ciernypes nechápem ako môžeš s takou istotou tvrdiť, že Ty si sa s ňou stretla osobne viac ako ja. Nevieš o mne zhola nič. A úplne s istotou a bez pochybností tvrdíš niečo čo nie je pravda.
Neurčuj mi, čo ja mám robiť a na koho sa v diskusii zameriavať. Svoj názor smerom k druhému môžem vyjadriť, inak by sa nedalo odpovedať aj iným ľuďom, ktorí do diskusie prispejú a dalo by sa vyjadrovať len k zakladateľke témy.
@ciernypes Podľa mna je skor vychudnutá ako štíhla a teda bola predtým určite normálna, ked začínala, nájdi si jej fotky. Keby nemala prsné implantáty, tak je ako z koncentráku. Oblečenie kadečo zakryje.
Ja by som len chcela reagovat na to, co som tu kde tu zahliadla. Nejake nizke vahy, vela jedenia a rychle spalovanie a ze to nie je mozne. No veru je to mozne. Poznam taku rodinku, to keby ste videli co tie baby zjedia, by ste az vracali...su vsetci velmi vysoky, na ranajky zjedia tie dievcata( vek cca 24 a 19) MINIMALNE 5 rozlov s kadecim, ziadne obmedzovanie nicoho, na co maju chut zjedia. Ci je to mastne vyprazane sladke to je jedno. A tych sladkosti oni vedia zjest neskutocne kopy. A su vychudnute totalne. Netvrdim, ze je to pekna chudost. Oni su uplne laty, ani cici, ani rici, ziadne boky, nic. Proste lata. Ked ich niekto vidi vyzera to skutocne jak podviziva, no pritom kazda z nich zje za den to co ja za styri. Neraz som im preto tisko zavidela, pretoze ja som musela vyskrtnut bielu muku uplne a prejst na delenu stravu, samozrejme som aj cvicila, aby som bola aspon ako tak. A furt som mala kila navyse....a oni sa tlacia jak prasce a nic 😄
@janickacrazy tak mne sa jej postava paci viacej ako postava Jenifer Lopez alebo Byonse..ale to je vec vkusu
@mandala77 co pises?si precitaj pozorne co som napisala a potom si nieco domyslaj..nic take som nespominala ze som sa s tou autorkou.ci kek dcerou ci na koho to narazas stretla.pisala som ze mam s rym osobnu skusenost.myslela som anorexiu a robila som aj na psych klinike...asi tak.nabuduce si nasad okuliare na oci....Okrem toho.ja som nekomentovala tvoje prispevky a ani ich nezavrhovala.ved kazdy nazor moze pomoct a za to ze si ja mysmim.ze pomoze v tejto veci aj vyzivovy poradca hl taky kt dokaze vysverlit preco je dolezite jesr.kvoli vyvoju...je to moj nazor ..
@mima283 No ved toto je v pohode možné, sú ešte mladé a pochybujem, že vážia 38kg každá pri výške 168cm či áno? Ja tiež možem zjesť hocičo a nepriberám, som štíhla, ale váhu mám normálnu, nie podvýživu.
@ciernypes napísala si, že si sa s ňou (anorexiou) stretla osobne viac ako ja. A ja som Ti na to odpísala: "nechápem ako môžeš s takou istotou tvrdiť, že Ty si sa s ňou (anorexiou) stretla osobne viac ako ja. Nevieš o mne zhola nič. A úplne s istotou a bez pochybností tvrdíš niečo čo nie je pravda."
Takže ak niekto má čítať pozorne, nie som to ja, ale Ty.
Nechápem prečo by som nemohla vyjadriť nesúhlasný príspevok. Aj tak tá, ktorá tému zakladala si vyberie čo uzná za vhodné. A ak sa jej bude pozdávať výživový poradca, tak pôjde za ním.
Osobná skúsenosť je pre mňa to, čo človek zažil na vlastnej koži. Takže ak si zažila anorexiu na vlastnej koži, tak potom som ticho.
Nemám rada takéto doťahovačky na koníku, takže toto je môj posledný komentár smerom k Tebe.
@janickacrazy tazko definovat co je podvyziva.podvyziva je hl ked telo trpi nedostatkom.co pri normalne strave ak sa nevyluci nejake ochorenie.(celiakia.crown choroba.drazdive crebo) nehrozi.napr pripad mojej sestry.ona aj napriek 38kg nie je podvyzivena.lebo to by mala nedostaok zivin .ale kedze normalne az moc je a nema spominane ochorenie.je stihla. A ja poznam ozaj vela ludi v okoli co su takto stihli.hoc sa normalne sttavuju a nemaju dake ochorenia.aj jedna na tomto fore to tu uz tuez spominala.ze pozna jednu rod ultrastihlych...Ono na svete je 5miliard ludi.je normalne ze aj taketo odchylky od normalnosti sa najdu.ako uz spomonani 250kg tak aj taki 38kg a zdravi jedinci sa najdu...hic o tych 250kg a zdravych by som uz skor polemizovala..a sorry za preklepy.niekedy nedopisem myslienku ale pisem zo samsungu a na nom sa mi zle pise.
@janickacrazy
Mne by moja mama nikdy "neschvalila" rozhodnutie veganstva v takomto veku..Uz vobec nie so slovami "Jej rozhodnutie" napriek tomu ze deti si v dnesnej dobe vyspelsie v tomto moc rozumu nemaju...Su velmi ovplyvnovany mediami kde sa ukazuju "celebrity" so svojimi akoze dokonalymi postavami,decka to beru ako vzor a to moc spravne nieje..Urcite navsteva lekarov je nutna,ci uz psycholog,stravovaci poradca hlavne niekde zacat
@ciernypes No možno sú také výnimky, ale mne osobne sa také kostry teda nepáčia. Akože normálna štíhla postava áno, ale zase 38kg pri 168cm to nemože byť pekné podľa mna. Mám kamošku, ktorá má pri tej výške 45kg a vyzerá vychudnuto a tie nohy čisté tyčky do fazule. A ona zje pol rožka na ranajky, že jej to stačí. 😀
@nyusika presne tak, tiez som bola tak vychovavana,ze sa nediskutuje... A nikdy neboli taketo problémy... Kdeze aby dieta diktovalo,co bude.robit...a hlavne,ked si tym.nici zdravie...

@mandala77 dakujem za radu teraz už žijeme v Prahe. Ale chystáme sa do BA za rodinou tak to rovno vybavíme. Myslim že dcere bude príjemnejšie ísť za doktorkou ako za psychologickou.