13 ročný syn nechce chodiť do kostola
Ahojte kočky, mám problém s mojim 13 ročným synom. Odmieta s nami chodiť do kostola, vraj on bude ateista. Veľmi nás to s manželom zasiahlo. Vždy sme ho viedli ku viere tak neviem čo sa to stalo. Moja svokra to vyčíta hlavne mne odkedy jej to manžel povedal, vraj som zlyhala ako matka a toto je dôsledok mojej benevolentnej výchovy a vraj on aj ja skončíme v pekle. Myslíte že to mohol pochytiť niekde v televízii, na internete či od nejakého spolužiaka ? Prosím poradte mi ako ho priviesť naspäť k rozumu, nechcem aby na nás ľudia ukazovali prstom.
no ešte som rozmýšľala, keby mi moja 13 dcéra dnes povedala, že nebude chodiť do školy, .... alebo nebude robiť niečo iné, .... asi by som sa pozastavila nad tým, či "prišla k rozumu" a zrazu má právo sa rozhodovať, .... je to maximálne citlivá téma, ale je to dieťa a v 13-tich sa isté veci dajú rešpektovať a iným sa musí prispôsobiť, .... hovoríme, prišiel k rozumu a nebude chodiť do kostola - lebo sme ochotní to tolerovať a nepovažujeme to za dôležité, .... ale ani do školy sa im nechce chodiť - tolerujeme to ? a keby sa uveril v alaha a vydal sa na cestu k moslimom, .... úprimne, málo kto má dosť rozumu v 13-tich 🙂
Niekto tu spomenul,tym ze nechce chodit do kostola ze prestal verit v boha,ja verim v boha ale do kostola nechodim,snazim sa zit dobre nerobit zle pomoct inym aj modlim sa k bohu a anjelom ale do kostola nejdem,cirkev neuznavam aj farari ma sklamali,neverim im,a viem ze boh vie co citim a viem ze sa na mna On preto ns mna nehneva ze nepojdem do ,,divadla,, 🙂
@katka822 myslim, ze toto nie je vhodne forum na podobne diskusie, tu pochopenie nenajdes. Obrat sa na krestanske webstranky, ako areopag napriklad.
PS: nikoho nemozes prinutit k viere, jednoducho bud to v cloveku je alebo nie je. Nemozes nikoho nutit, prikazovat a obraciat na vieru, musis ist synovi prikladom ale urcite ho do toho nenut, lebo vsetko co dosiahnes je odpor...
@lenka4514 no, 13-ročný má dosť rozumu na to, aby si zľahčil čo sa dá. Jasné, že v tomto veku je mu obtiažne ráno v nedeľu vstať, obliecť sa a ísť sa do kostola pomodliť. Samozrejme, že by radšej ležal na posteli, prstom prechádzal po mobile a vegetoval. Treba pubertiakom v tomto veku ozrejmiť, že v kostole sa treba sústrediť na to, čo kňaz hovorí, vždy sú to kázne s nejakým posolstvom súvisiace s prečítaným Božím slovom. Ak sa človek dokáže sústrediť a vie sa aj zamyslieť a nemyslí na to, kedy to už skončí, sú to zväčša skutočne obohacujúce slová a myšlienky, ktoré vnímavému človeku dajú niečo do života.
A reakcie o tom, že verím ale nechodím do kostola... máte na to právo, každý máme svoju cestu. Ale netreba zabúdať na to, že sám Ježiš založil cirkev, čiže zmysel cirkev určite má. To, že v cirkvi v nastali zlyhania, bolo zlyhaním konkrétnych ľudí, nie Boha. Toto sú ťažké témy pre tých, ktorí to vnímajú po svojom.
Ja by som s dotyčným mládencom urobila dohodu: skús inak vnímať kázne v kostole, skús sa nad tým viac sústrediť, zamýšľať, vydrž ešte nejaký čas, aby si sa skutočne utvrdil vo svojej viere/neviere a až potom sa definitívne rozhodni. Myslím, že toto je rozumný návrh - žiadne nútenie, len pokus o iné, možno hlbšie vnemy.
Vyhrážajúcu sa babku by som rozhodne nebrala do úvahy, ani nejaké pekelné scenáre.
@katka822, jedna vec je nechodit do kostola, druha vec je byt neveriaci. Ja som v 13 alebo 14 rokoch mala birmovku, vsetka ta saskaren okolo toho plus samotna birmovka, ako bol plny kostol starych bab a my birmovani sme stali 3 hodiny v preplnenom kostole, kde sa ani dychat nedalo, a aj jedno dievca odpadlo, na mne to zanechalo taky efekt, ze som do kostola prestala chodit. Bola som este na omsi za babku, ale tie sproste reci tipu, zlaty slon oroduj za nas, a podobne, co predmodlievali babky mi natolko stacili, ze ajked uz nie som v puberte, ale som uz dost stara ma uplne od kostola odstavili. Ale napriek tomu mam vacsiu Vieru ako som mala v casoch, ked som chodila do kostola, lebo som sa tesila, ze cestou z kostola pojdeme na zmrzku. Aj moju maminku to urcite trapilo a mozno aj trapi, ale moja Viera v Boha neutrpela. Nevravim, ze by som nesla do kostola, ak by mi niekto povedal, ze je tam super knaz, co ma peknu kazen a budem mat cas, tak preco nie, ale nasilu rozhodne nie, ani v puberte, ani teraz. Dalsia vec je povaha. Moj muz ostal veriaci po odchode od rodicov a jeho brat je atesta, hoci boli vedeni rovnako a robi zlobu. Netrap sa preto, skor ho ved k Viere inak a nie nasilu ho nutit chodit do kostola.
@0silvia0 ono toje všetko strašne diskutabilníé. Ty na základe niečoho môžeš tvrdiť, že práve cirkev Rímskokatolícka je tá pravá, ktorú založil JEžiš, iní zas vnímaju JEžišovu cirkev ako spoločenstvo ludí spojených v Kristovi a nemusí v tom bezpodmienečne byť nejaká tá hierarchia aku poznáme v RKC...
Farizeji a zákonníci si tiež mysleli, že oni sú tí vyvolení stávali v chrámoch v popredných miestach a JEžiš im povedal, že neviestky a mýtnici ich budu predchádzať....
nečítala som celúdiskusia, je toho strašne veľa, ale môžem ti povedať moju skúsenosť. bola som od mala vedená k viere, do kostola som chodila pravidelne a rada, ale ked som už bola staršia, tak už som tie veci vnímala inak. teraz ked mám 25, stále ma mama núti chodiť do kostola, idem, ale účinok je taký, že odsedím a nič mi to nedá, práve naopak, sprotivuje sa mi to, tak ak v ňom nechceš vypestovať averziu voči kostolu, nenúť ho.
čo sa týka viery, verím a je pre mňa dôležitejšie mať vzťah s Bohom, ktorý nepotrebujem ukazovať v kostole pánu farárovi ani ľudom. takže si myslím, že to že niekto nechodí do kostola, z neho nerobí druhotriedneho ani menšieho kresťana.
Boh je v srdci človeka, nie v kostoloch a ešte jedna veta ma pri tomto napadá, kdesi som ju čítala,:
to že chodíš do kostola z teba ešte nerobí kresťana, tak ako sa z teba nestane auto, ked budeš chodiť do garáže.
@vejula veď práve - táto téma aj téma viery celkovo je veľmi diskutabilná a aj tu je vidieť, aké rôzne postoje a názory sa z jednotlivých ľudí vykotúľali 🙂 Niekto si vypestuje vieru od detstva a prevezme spôsob viery od svojich rodičov, niekto začne veriť v dospelosti a vyrastal ako ateista.
Áno, ako hovoríš "Farizeji a zákonníci si tiež mysleli, že oni sú tí vyvolení stávali v chrámoch v popredných miestach a JEžiš im povedal, že neviestky a mýtnici ich budu predchádzať...." aj táto téma sa opakuje v kázňach od kňazov na jednotlivých omšiach... kto tam chodí, môže si aj týmito Ježišovými výrokmi vstúpiť do svedomia, či práve on nie je ten farizej 🙂
Ja fakt nemienim tu riešiť vieru niekoho iného, to sa ani nedá, ani nemienim riešiť kňazov a rôzne farizejstvá či už od ľudí alebo od kňazov, to by sme sa nedoriešili. Každý skutočne veriaci je presvedčený o tom, že práve jeho viera je tá pravá - ak by o pravosti vlastnej viery niekto pochyboval, tak nemôže skutočne úprimne veriť, si myslím.
Ale myslím si, že každý, kto si pestuje vlastnú vieru (verím, ale do kostola nechodím), by si mal aspoň naštudovať základy katechizmu, aby vedel, čo ktorá viera (ku ktorej sa hlási) vlastne obsahuje. Iné je veriť napr. vesmíru, v niečo tam hore, ale nešpecifikovať to a iné je veriť konkrétnemu Bohu, ale ignorovať jeho ustanovenia. Pretože Boh nemá rád vlažných veriacich.
@vejula myslím, že nemá zmysel to tu teraz v tejto téme rozpitvávať, kto ako vníma svoju cirkev a svoju vieru. Ani si vlastne neviem predstaviť postoj, že toto mi napr. v rkc nesedí, idem hľadať tú svoju cirkev, v ktorej mi bude všetko sedieť. A teraz budem hľadať, pátrať, no neviem, poväčšine to býva tak, že nás ovplyvnia ľudia, ktorých poznáme, rodičia za nás rozhodnú/nerozhodnú a preberáme vieru svojich predkov, alebo potom vieru svojich partnerov atď. Cestu hľadania tej ideálnej cirkvi si ani neviem predstaviť, ale možno má niekto aj takúto skúsenosť.
určite ho netreba nútiť, ked viete ak by išiel, čo máte z toho,,,ked viete, že to berie len z donútenia,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,mali by ste chodiť bez neho, porozprávať sa s ním ,,,,,,,,,,,,,,,,,svokre povedz, že pomodlí aj doma,,,aby sa nestarala,,,,,,,,,,,,ja som evan. a malú sme dali pokrstiť a ak nebude chcieť, určite ju nebudem nútiť,,,však aj ja len na Vianoce som bola a terat už vôbec,,,,,,,,,,,,,,,,už je doba iná, mladí to ináč berú, aj kámoška viedla detičky dvojičky od malička k viere a vždy do kostola, chodili,,,ale ako konfirmovali,,,už nie,,,,,,,,,,,,už majú iné záľuby
Ja by som syna nenútila. Ak sa ho nepodarilo k viere nasmerovať doteraz, tak asi to veľký význam nemá. Mňa sa pred týždňom pýtal moj žiak, či by sme nemohli mať stužkovú slávnosť v nedeľu, aby nemusel ísť do kostola. Rodičia totiž naňho každú nedeľu naliehajú, aby tam šiel. No načo to je dobré?
nutenim sa nic nevyriesi a chlapec uz zacina nebyt deckom ktore treba viest. ak si vybral svoju cestu nech ide. nebo peklo??? vedte ho k empatii, spravodlivosti, dobru. ak nejake nebo existuje, tak takou cestou v nom bude skor ako ludia co sa v kostele prezehnavaju ze ruky nepolamu ale kazde ich slovo je zlo a falos.
@lenka4514 ale skola sa s kostolom porovnavat neda!!!!!
Nemôžem uveriť niektorým komentárom. To, že vy ste tu niektoré ateistky, nechodíte do kostola, atď. je len a len vaša vec. To, že zakladateľka témy je evidentne veriaca a zrejme je to pre ňu dôležité je zas niečo celkom iné. Buď ste veriaci, alebo nie ste. Pokiaľ je viera u vás na veľmi dôležitom mieste, verte, nediskutovali by ste s pubertiakom (v tomto prípade ešte predpubertiakom) o týchto veciach. To nie je záujem, je to spôsob života. Áno, každý sme vystrájali, komu by sa v tomto veku chcelo do kostola??? Ale u nás sa o tom nediskutovalo, proste sa šlo nech by som sa aj na hlavu postavila. Pokiaľ dieťa žije v mojom dome a je moje jedlo, bude sa správať podľa mojich pravidiel. Tobôž v tomto veku. Najprv to bude kostol a o rok už odíde na dva dni na stanovačku???
A ako by som to riešila so synom??? Ja učím na cirkevnej škole a aj doma je pre nás viera dôležitá tak by som mu asi vysvetlila, že Boh nám dáva všetko, čo potrebujeme a hodinu, ktorú mu venujeme vie v kostole obsedieť aj 3- ročné dieťa. A dodala by som, že keď bude mať svoj byt tak nech si je čím chce 😀 Ako som písala, toto rodiny, ktoré tým nežijú nikdy nepochopia, preto sa divím, že sa tu vôbec ateistky vyjadrujú.
@katka822 velmi ma boli srdce ak niekto fanatizuje vieru takto že nasilne proti presvedčeniu človeka nutia aby sa klanal cirky! sama mam cirkevnu školu všetky sviatosti ale ja cirky neverím v boha ano a je dosť evaniei kde boh hovorí lasku najdeš všade nehladaj ju pod kamenmi(teda aj kosto) je smutné že muž ti to dáva za vinu on si má ctiť svoju manželku a stáť pri nej ak si podla neho zlyhala ty zlyhal aj on prepáč ale nemôžete na silu nútiť syna on možno verí ale neverí poklonkovanie cirky.čo bolo pre vás vedenie k bohu? cirky? že sa povinne musel podrobovať vačšine a chodiť s vami do kostola doteraz?pýtali ste sa niekedy aké má zaujmi pozerali ste na jeho pocity?to že chce byť ateista má dôvod skús ho rešpektovať mna do cirkevnej školy natlačili na silu v puberte bolo vela otázok na ktoré mi nevedeli adekvátne odpovedať prečo ked boh miluje všetkých niekto umiera prečv mene boha niekto vraždí prečo cirkev v mene boha palila ženy,zneužíva deti? on sám sa k takým informáciam isto dostal na dejepise rozoberali križiacke výpravi pre mna ked skončila škola skončila aj cirkev príde mi to najorganizovanejšia mafia aka na svete je a z najdlhšimi korenmi,tým ta nechcem odrádzať od vieri bože chrán ,moja svokra je tiež tažký katolík a nútila deti chodiť do kostola ked utekali s otcom na ryby nahánala ich aby šli na omšu,docielila len to že deti maju averziu na cirkev kostoli a tým ich viera skončila,miesto rybarčenia,hrania sa museli sedieť kostoloch to u detí vyvoláva nechuť.dnes moja svokra každú nedelu na omše vo flaše od bonaqi ma vodku celý život nenavidí ludí čo sa majú lepšie ako ona a nikoho pre svoju povahu nemá preto hladá utočisko v kostole,smutné ale práve preto tam chodia tak často starý ľudia lebo blízky zlyhali a tam majú pocit že nie su sami,možno veria že im bude odpustené ak nie tak navyše živia zo svojich úspor cirkev.nenúť svojho syna nebudte extremisti ktorý lásku ku dieťaťu meraju jeho vierou si jeho matka máš ho milovať aký je podporovať nie násilne nútiť do niečoho v čo neverí,ty s láskou sa môžeš modliť a veriť že raz sa to obráti a do kostola pôjde dobrovolne nie na silu!potom môžeš povedať že ano uveril ak ho budeš nútiť veľmi sa ti odcudzí a ľahko v 18tich prídeš o syna a pre vieru sa budeš trápiť a modliť aby ti bolo odpustené pri tom je to také ľahké nenútiť a s láskou rešpektovať to že tvoje dieťa je samostaný svojprávny človek ktorý sa má právo sám rozhodnúť kým bude a v čo bude veriť!
Nútiť dieťa proti vôli chodiť do kostola spôsobí presne opačný efekt. Tiež som mala 13, keď sa vo mne niečo vzpriečilo a kostol ma prestal zaujímať. Babka to ale nemohla prežiť, za každú cenu sa ma snažila izolovať od rovesníkov a nútila ma chodiť do kostola. Každú nedeľu prišla k nám domov a naháňala ma po byte, aby som išla s ňou do toho kostola. Čím viac som sa vzpierala, tým bol väčší nátlak. Možno keby ma vtedy tak veľmi nenútila, začala by som tam po čase chodiť znovu. Dieťa v 13 rokoch začína kriticky myslieť, začína spochybňovať veci a už mu nestačí argument "takto sa to má". Keď som po čase znovu párkrát vkročila do kostola a snažila sa pochopiť veci, ktorým som nerozumela, posledným klincom do rakvy bola birmovka. Aj keď som sa na ňu necítila, babka ma citovo vydierala, že ju musím hneď v 16-tich absolvovať. Ešte mi napadlo, aby neskončili v pekle takí, ktorí tam posielajú ostatných najviac. Oháňať sa peklom je citové vydieranie, a nikto nevie, či pôjde do neba, ľudia nemajú právo súdiť iných. V prvom rade by sa mali dívať na seba.
Škandál, hriech, upáliť ho za toto! Ale nie...nechápem ako ho môžete do toho nútiť. Vám by sa páčilo keby teraz príde vaša mama a povie že máte byť moslimka?
Mňa volakedy babka tiež nútila do kostola, potom som povedala že nie, že už tam nikdy nevkročím a každemu to je teraz jedno. A pokial viem tak viera má byť dobrovolná a nie nútená, potom ten človek sám neverí a nejaké chodenie do kostola nemá pre neho význam.
Ze ak dieta je moje jedlo tak sa bude robit podla mojich pravidiel 😀 nasa mala bola naposledy v kostole vnutri ked bola krstena a to je skoro mesiac uz. Dnes ide prvykratna detsku omsu. Samozrejme teraz si nevybera ale ked bude starsia resp bude at ako chalan 13 ked povie ze nie tak ju nikto nutit nebude. Verit sa da aj bez kostol ... A co sa tyka pekla nikto nevie kam pojde aj ten najvacsi katolik takm moze skoncit ... Mozno to tak neni ale ja si myslim ze boh nepocita kolkokrat bol niekto v kostole ale napr kolkym pomohol ... Podla mna ho nezaujima ci pojdem do kostola v rifliach alebo budem mt rasne saty lebno to je kostol ..
pokial chodíte do kostola cela rodina, chlapec bude chodit s vami...ked posielate len jeho, je to na zvazenie - preco ma ist on, ked rodiacia nejdu ?
@katka822 : )) myslim ze je v puberte a ze ho netreba tlacit ... mna tiez nikto v takom veku nic neprinutil, otec mohol aj nakricat, mala som vlastnu hlavu - nehovorim o kostole, ale vseobeccne. ... ale teraz obcas s manzelom do kostola zajdem. Alebo aj sama, ale z vlastnych potrieb, nie kvoli zvyku. Keby som teraz povedala sestre v puberte, ze ci ide do kostola, asi by len dvihla jedno obocie, ze ci mi neprihara ; )
@katka822 jemine a tie demonisticke reci od manzela a svokry ... dakujem bohu za to co som si vybrala, aj ked obcas na ine veci nadavam.. v Tvojom pripade by som dvihala na tych Tvojich obocie ja (o:
@katka822 dalsia platena osobka s vdacnou temou,ktora sa zaregistruje a otvori vdacnu temu,ktoru tato stagnujuca stranka potrebuje a potom sa neunuva do nej ani zapajat.tak strasne ju to trapi,ze vraj syn nechce chodit do kostola.Ja uz nechapem kam tato stranka smeruje,ked den co den sa registruju divne osoby,ktore maju zjavne jediny ciel rozhybat to tu na chvilocku a jedinym prispevkom sa nezapajaju do diskusie,ktoru sami vytvorili.Toto je uz na dennom poriadku.Temy sa tu x krat opakuju.Boli casy,ked sa mazalo jedna radost ak bola duplicitna tema...evidentne uz je v tom velky bordel,ze uz nic nevadi...ani x totoznych tem.
Mňa naší tvrdě nutili chodit do kostela a vypěstovali ve mně takový odpor, že teď nechodím do kostela vůbec.

by ma zaujimalo ze co to sa tak vsetci ohanate ze po rozvode ako to beriete a nedajboze mate novych partnerov, tak potom vlastne zijete v permanentnom hriechu 😀