18 ročná dcéra a prespávanie u priateľa
Ahojte baby, dovolili by ste svojej 18 roc. dcere, ktora je v maturitnom rocniku, aby prespavala u svojho chalana, s ktorym chodi?
Trochu to objasnim. Mlady ma tiez iba 18 r., tiez maturant, byva na private, ktory mu platia rodicia, lebo je z ineho mesta a chcu, aby mal pohodu na studium, co by na internate nemal. Aj dcera aj on su vyborni ziaci (alebo aspon boli doteraz), podporovani rodicmi, aby uspesne ukoncili studium, obidvaja sa chystaju studovat na VS. Obidvaja su do seba velmi zalubeni, uplne ich to chytilo, u mojej dcery je to jej prva laska.
Coho sa obavam. Ze dcera nezmaturuje tak, ako by mohla, ked s nim bude travit vela casu, a najma, ked tam chce prespavat, aj keby spolu rovno nespali, co pochybujem, tak by dlho vykecavali, nevyspali by sa a v skole by boli unaveni. Dalej, on je mily chlapec, ale este take decko (vzhladom na taky vek u chalana) zavisle od rodicov (moja dcera je zavisla na rodicoch tiez), ani jeden druhemu nie su schopni poskytnut nejaku istotu, obaja sa potrebuju postavit predovsetkym na vlastne nohy.
Manzel sa na dceru hneva, ze pokym ju zivime a este ani nezmaturovala, nema co vobec chciet spat u nejakeho chalana. A uz sa vyhrazal (ale to len pri mne), ze ak chce u niekoho spat, tak len so vsetkymi dosledkami - t.j., ze my ju uz nebudeme zivit a moze tam rovno zostat.
Dalej, to prespavanie sa nam zda uplne nevhodne aj vzhladom na postavenie toho chlapca, ze privat mu platia rodicia a ocakavaju preto od neho v skole co najlepsie vysledky, nie ze si bude vodit na izbu nejake dievca.
Dcera bola vzdy rozumna, vychovavana v tom, ze sex je zodpovednost a ked uz, tak s niekym a v obdobi, ked sa uz viem aj postarat o dieta a beriem na seba zodpovednost aj za dieta aj za partnera (ved ziadna antikoncepcia nie je 100%-na - ale jasne, to je uz take odbocenie, ved aby mali sex, nemusi tam byt dcera cez noc, to je nam jasne...)
A potom este, ako sa zachovat, ak si postavi hlavu. Dat jej jednoznacne najavo nas nazor, ze sa nam to nepaci a nesuhlasime s nou, ale nechame to na jej rozhodnuti, ak tam bude prespavat alebo tvrdo vyzadovat, aby tam nespala, aj za cenu financnych zakazov a pod. Inak si myslime, ze im to nevydrzi, ze su velmi mladi, najma on, a nasa dcera sa velmi sklame. Ale tak, to nechce pre svoje dieta ziadny rodic, laskou si aj tak prechadza kazdy sam...
Dakujem vam vsetkym za nazory, zaujimalo by ma aj ako to vidia rodicia synov. Ze ci im to je jedno, s kym je syn, "ved je chlapec" alebo ako? A co rodicia dievcat?
Baby, u mna vobec nejde o to, "mat maturitu pre maturitu". Ale, gymnazium si vybrala ona, lebo presne vie co chce robit a k tomu potrebuje VS. Od mala bola vedena k tomu, ze musi sa vediet uzivit. Ak by isla na odbornu skolu alebo uciliste, takisto by som trvala najprv na ukonceni. A teda v jej pripade je ta maturita, aby mala aspon nejaky zaciatok v rukach.
@hestiakrona
podle meho, kdyz o Tve teme od rana premyslim.. 😉
mela bys promluvit s chlapcem, zda jsou o teto "spolecne domacnosti" informovani jeho rodice..
pokud ne, zrejme bych trvala na tom, aby jim to sdelil on sam..pokud to mysli s mou dcerou vazne, nemel by se branit a nic namitat.. 😉
V pripade,ze by nesouhlasil a i nadale by s nim bydlela ma dcera (zbytecna ultimata)ve spolecne domacnosti..na ktere vylohy plati vyhradne jeho rodice,trvala bych a zadala o schuzku s jeho rodici..
V pripade, ze jeho rodice souhlasi, zadala bych rovnez o schuzku..a domluvila bych se spolecne s nima "o nezbytnych platbach za pobyt me dcery ve spolecne pronajate domacnosti" 😉
@anjelicek26 a Ty nemas VS? Pokial viem tak ano. Mas ju len pre papier? Nepomozem si, ale nepacia sa mi taketo vyhlasenia, najma nie od VS vzdelanych, ze vsak VS na vsetko netreba a zarobit sa da aj s vyucnym listom. Preco si Ty teda nezarabas robotnickou profesiou? Kazdy ma nejake predstavy, plany, ambicie. Niekto ich nema. A ak ich niekto ma, tak nech si za nimi ide. Znevazujuce reci na VS tych ostatnych su zbytocne, najma ak my sme si tie svoje ambicie naplnili, nie? 😉
@jabadaba - neznevazujem, len konstatujem. Ale sama uznas, ze je rozdiel vysoka skola a vysoka skola v dnesnej dobe. Taka VS v Sladkovicove je pre mna vysmech kazdeho, kto kedy studoval. Plus tiez hlasky na koniku - a preco nejdes na vysku? Pocuvam po kazdy raz pri takychto temach. Ako keby to bolo povinne. Nie nerobila som vysku len kvoli papieru, ale kvoli mojej praci, plus ma to bavilo. Dost dolezity bod. Nerobila som to z povinnosti.
Predpoklad, ze na vysku moze ist kazdy nie je ok. Nie sme vsetci rovnaky, ani nasim potencialom. A ani sa to neda vyzadovat a ocakavat od kazdej mladej zeny. Co vravim - VZDY - tu padne otazka s vycitavym podtonom - a preco nejdes na vysku? - ked mlada zena da temu, ze chce babo.
nečítala som,píšem len svoj názor,mám dcéry 17 a skoro 19 ani by ich nenapadlo u chalana prespávať,zatiaľ majú len kamarátov...neide o sex,ide o princíp,tiež sú zodpovedné,rozumné,ale odtiaľ-potiaľ..tvoj manžel má pravdu....nebránila by som v stretávani-popoludní,večer,cez víkendy,ale nie prespávanie celú noc v byte,ktorý platia chlapcovi rodičia
@hestiakrona NIE nedovolila, sama som zacala prespavat v byte s muzovymi rodicmi az po 3r vztahu, zeby som po 4m navrhla take daco? uplna hlupost. aj to najprv prespal on u nas aj to "nedobrovolne" , usiel mu posledny bus a so stiahnutou ritou sme sa obaja vratili k mame.
Neviem kto to tu pisal ale aby som v 16 spala s chlapcom? hmm som asi z divnej casti slovenska ale v mojom okoli 16r sexovali iba spoluziacky s nizsim IQ a socialnym zazemim.
Sama som mala tesne pred 18 a aj ked som mala co to nacitane a bola som to ukazkove dieta co nikdy nerobi problemy, ide na VS dobrovolne a teraz sa tym dost dobre zivi, zodpovednost za pripadne dosledky bola nulova, povedzme si na rovinu ze by som ostala s holou ritou.
nemyslim si ze spolu nesexuju, lebo teraz sa to snad berie ako stredoskolsky sport, ale nasyslit sa k niekomu do bytu? ako vynimocne pochopim, ale ziadne pravidlo.
A byt matkou chlapca tak mu poviem ze ak si tam chce nosit prespavat frajerky nech si zacne platit najom. Nieco ine je dlhodoba znamost a to veru 4m nie su.
Z muzom som od 17tich, budem mat 36.
a este doplnam: riesis ci je to mas "dovolit" takze aj ked sa tu baby ohanaju 18r co je pravna sposobilost, uz len to ze este u vas v rodine to mate snahu riesit povoleniami, ty vydavas a dcera ho zrejme chce a pyta je dobre, ale na strane druhej ak jej to dovolis, aj proti svojmu nazoru len aby si bola za dobru a bude z toho problem, ty budes ta ktora to dovolila
Já bych jí tam přespávat nechala, alespoň o víkendu. Vždyť je dospělá a on taky. Zákazy nic nezmůžou, podle mě to naopak jen zhorší, mohla by začít lhát apod.
@slady mne nemusis vysvetlovat, ja som tiez VS vzdelana. Netvrdim, ze som z nej vysla ako hotovy clovek, to ani omylom. To vsak neznamena, ze sa na to teraz budem pozerat tak, ze ju mam zbytocne. Nie nemam. A ak si to niekto o tej svojej mysli, fajn. Ale davat rady typu, ze vyuceni si zarobia aj tak viac gtak naco a aj tak VS maju mnohi pre papier a hocijaku... Netvrdim, ze u nas su skoly kvalitne a ano, vzniklo par paodborov, ktore su zrejme len pre ten papier. Ale aj tak...
@slady aku pracu robis? Pretoze ja robim pracu, kde VS musi byt a aj urcite narocne predpoklady. Vysokoskolaci ktori su sikovni robia obycajne narocnejsiu pracu ako stredoskolaci, ktori su urceni na rutinne vykonavanie cinnosti.
Ja som rada, ze mam VS, mam dobru skolu, dobre som sa uplatnila a robim za relativne slusny peniaz.
@anjelicek26 ano je, netvrdim, ze nie. Ale vieme aku skolu si mieni vybrat dcera zakladatelky? Nie. Preto som povazovala za zbytocne to takto zmiest zo stola. Nic v zlom. A uz vobec neviem ako suvisia predpoklady k VS s touto temou. Postradam kontinuitu tychto dvoch tem.
kočky, akosi to meníme na tému o VŠ 🙂 ja napríklad som sa tiumen spýtala, či nechce ísť na VŠ lebo v príspevku uviedla, že je v maturitnom ročníku. Neuviedla akú školu študuje. A až potom mi odpísala že nie lebo remeslo , má zlaté dno. Takže som jej popriala veľa šťastia so snažilkovaním. Nemyslím si že moja otázka mala vyčítavý podtón...:/ Ja napríklad som z gymnázia, takže matura by mi bola na veľké .... a ten smer ,ktorým sa chcem uberať bez VŠ nemá zmysel. A áno, otázka maturantke, že či nechce ísť na VŠ je snáď prirodzená nie ?
@anjelicek26
@jabadaba
Tak ja mam už dvoch dospelakov.Milan na frajerku už stvrtí rok a sem tam u nas prespava ako on u nich.v 18 rokoch je to podla mna uplne v pohode-ved to je dospelý človek a snad ak by chcela studovat dalej vie ako neotehotniet.
@slady nechcem ist mimo temy autorky, len asi posledna reakcia k tomuto: kvalitny preklad chce kvalitneho cloveka - odbornika. Okrem toho vysokoskolsky vzdelani clovek by mal znacne vediet ponuknut viac. Len skoda, ze dnes si mnohi vysku robia len kvoli titulu...ale aj tak trh to preriedi a prave taki ostavaju v stredoskolskych poziciach. A aky jazyk? 😉
@jabadaba jasne ze skola sa hodi ale vravim, vela z nich je srandovnych ale samozrejme je to kazdeho osobny vyber. ak chcela ist dotycna na vyskou a je taka ako ju tu jej mama popisuje nemyslim si ze by vsetko zahodila kvoli chalanovi. ved sa bavime len o prespavani a nie o tom ze by sa chcela vykaslat na vysoku a mat hned deti nie? trochu dovery by nezaskodilo podla mna. a ano, sex v osemnastich je uplne normalny a prirodzeny a po 4 mesiacoch vztahu absolutne prirodzeny. boze ved nechodi po krcmach a neskace do postele kazdemu, prist o panenstvo v osemnastich je v dnesnej dome prejavom zrelosti a zodpovednosti (pretoze ci sa vam to paci alebo nie, VELA dievcat ma prvy krat sex okolo 16), neviem kto by si o nej myslel ze je "lahka" a vobec, co koho po tom co si o nej bude kto mysliet... nechajte ju zit 🙂
@mima4 "vzdelanY" clovek 🙂 prepac, nedalo sa prehliadnut 🙂 anglictina a francuzstina. dufam ze je to tak ako vravis, ale vacsinou klientovi nejde o kvalitu ale o cenu, je to smutne a mozno to znie neuveritelne ale pri prekladoch je to tak, fakt, ked si das stavat dom tak chces to nejlepsie aby ti to nespadlo na hlavu, ale ked si ludia davaju nieco prelozit posudzuju to len podla vlastnych jazykovych schopnosti ktore byvaju casto dost zanedbane, cize im to staci... ach jo.
@slady dík za opravu.. ja ju niekedy potrebujem 😉
Anglina a franina, to mas velku devizu do zivota!! Ja som lepsia vo franine...horsia v angline 😉 Moj nazor inak co sa tyka VS - myslim si, ze na niektore povolania by stacil iba bakalar (v zahranici veeelmi uznavany) - napr. socialni pracovnici, ucitelia na MS, ZS a SS a podobne. Ale celkovo si myslim, ze ak clovek nema nejake karierne ambicie, tak vysoka skola je pre neho iba strata casu. Studovala si asi v BB, ze? Ja tiez tam.
hej v BB 🙂 ja mam zase lepsiu anglinu, len teraz je to tak, ze kto robi v UK dva roky au pair tak si mysli ze tlmocenie a preklad ma vo vacku, skoda reci, ty si co studovala?
@hestiakrona nečetla jsme všechny příspěvky jen to co jsi sem psala ty. Já jsem u svého chlapce spala od 17ti let, ale mohla jsem jen v pátek nebo v sobotu. Bydlel s rodiči, ale byl starší o 4roky. mě 17, jemu 21. Oba jsme studovali a byli jsme opatrní - brala jsem antikoncepci.Taky nám rodiče řekli, že pokud se zhoršíme ve škole tak naše přespávání utnou. Od 20ti let s přítelem (teď už manželem) žiju. Začali jsme spolu bydlet při vysoké škole na koleji. Vystudovali jsme oba.
Pozrite sa baby, ta vasa diskusia o VS je dost off topic. 🙂
Co sa tyka mojej dcery, vedome by nechcela polavit v "plneni si povinnosti", len ja sa obavam, aby sa jej nestalo, ze zrazu nestiha. Aj preto tato diskusia. Co sa tyka jej buducej VS, ide o profesiu, ktoru ani nemoze a ani nevie bez vzdelania vykonavat clovek bez patricneho vzdelania na univerzite. A okrem toho, jej vzdelanie uz doteraz, nas rodicov, stalo nie malo penazi, co si ona uvedomuje a je vdacna. Aj chape nase obavy na jednej strane, aj nevie laske rozkazat.
@slady
@mima4
@alexandramaria
@jabadaba
@anjelicek26
@hestiakrona podla prispevkov je to jedna zodpovena dospela mlada zena ktora vie co chce, nemas podla mna dovod jej nedoverovat.
@bzubzalka
A ako ta brali jeho rodicia?
Inak, ja som so svojim muzom tiez chodila od 17-tich, on mal 20, ale neprespavali sme navzajom u rodicov, ja by som tam nespala za nic 🙂
@hestiakrona My máme teprve 17letou dceru, ale také už má přítele, co bude letos maturovat. My jí necháváme, když chce tak může přespat u přítele nebo on u nás. Oba dva jsou zodpovědní, na školní výsledky to vliv zatím nějak nemá. Takže dokud se to neprojevuje na školním prospěchu, tak ji necháváme.
S dcerou jsme mluvili na téma sex, takže v tomto je zodpovědná a přítel na ni nějak netlačí.
@hestiakrona Nečetla jsem diskuzi celou, ale něco k tomu mám 🙂 Jako matka osmnácitletého syna (čistě hypoteticky), kterému platím byt, si vůbec nedělám iluze, že by si tam nevodil holky 🙂 A vůbec to nemusí znamenat, že jsou holky lehko k mání. Tedy pokud tam nemá pokaždé jinou, ale tady se jedná o "trvalý" vztah. A jako matka maturující dcery bych jí dovolila občas přespat u přítele, ale spíš někdy o víkendu.
Jinak s manželem jsme od mých 18 let (on 20) a jelikož nás dělilo 75km, byli jsme spolu o víkendech. Jednou u nich, podruhé u nás a v podstatě jsme u sebe přespávali hned od začátku. Už je to 10,5 roku, manželé jsme 5,5 roku a máme 15 měsíčního chlapečka 🙂
@irriss
Nejde o ziadnu spolocnu domacnost, dcera tam chce obcas prespat, napr.v piatok alebo ak by sa dlhsie ucili. Cez den je dcera vytazena, najprv skola (tam su spolu), potom ma dcera nejaky kruzok, par krat do tyzdna chodia spolu do telocvicne, niektore vecery sa spolu ucia, vtedy su u neho (1-2x do tyzdna), ale dcera ide spat domov. Takze jej pobyt u neho je minimalny, cez vikend maju divadlo, kino, sport, (nieco z toho) su s kamaratmi plus sa ucia, kazdy sam. (Ach, sladka mladost 🙂 ).
Takze si myslim, ze nejake financne prispievanie by bolo zbytocne. Skor mi ide o princip, ako tu bolo spomenute.
@klarka2112
Prespat v rodine a este v inej izbe je podla mna ine, ako v byte, a pritom su iba stredoskolaci.
@hestiakrona Já bych to teda dceři dovolila, až po maturitě, těch pár měsíců ještě můžou vydržet.
A ještě jako matka synů, tak by se mi to nelíbilo, když by si syn bez našeho vědomí, tahal do bytu nějakou holku. Už jen proto, že ten byt jsme mu pořídili, aby měl klid na studium a ne aby si tam vodil návštěvy.

@jaja018 jaji, nic v zlom, ale gramatika....mas dost hrubok. Mozno stalo za to sustredit sa viac na tu maturitu. 😉