icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

anaj_janka
10. okt 2024

Kebyže je tvoja dcéra flakač, pochopím, ale toto mi príde čisto ako neprajnost zo strany "dôležitej" riaditeľky.
Choď za ňou....

janka30
10. okt 2024

@daniela237 urcite sa dohodnut, vysvedcenie s 9. rocnika ide na prijimacky a ist s 2 zo spravania kvoli vymeskanym hodinam na prijimacky nie je dobre (-15 az -20 bodov dolu). Na dobre skoly je natresk a za kazdu horsiu znamku su body dole a na jednom bode moze zavisiet prijatie/neprijatie. A odvolanie tiez asi nebude uspesne 🤷‍♀️

abbey1
10. okt 2024

@anaj_janka Tvoja švagriná v UK mala teda riadne šťastie. Bežne v UK Rodicia pekne zaplatia pokutu, keď dieťa chcú vziať zo školy mimo prázdnin a škola to neschváli. A ver tomu, že 95% schváli iba skutočne závažné dôvody. V UK by som dieťa skutočne vychovávať nechcela práve kvôli tým pravidlám, ktoré sú ďaleko za čiarou.

anaj_janka
10. okt 2024

@abbey1 vidíš, záleží od uhla pohľadu. Ja zasa nechápem, prečo sme my tu na seba takí zlí a neprajní akoby tých pár dní dovolenky dieťa úplne osprostelo.
Áno platia tam pokuty,ale vidíš,že vždy sa dá dohodnúť a žiť nielen pre robotu a školu.....
možno preto napr tá švagriná cestuje po svete - 2 mesiace a pritom aj pracuje cez Pc - mám pocit, že tam sú ľudia viacej otvorení životu a chápu, že tých 25 dní dovolenky je nič,tak umožňujú aj iný spôsob vykonávania práce - samozrejme záleží od druhu roboty.
A túto by ťa ľudia asi zožrali. Pritom stačí trocha ľudskosti a keď je dodržaná zodpovednosť z oboch strán,prečo nie? Ži.

anaj_janka
10. okt 2024
evaachesa
10. okt 2024

Rozhodla si sa najskôr zaplatiť dovolenku a až potom riešiť ospravedlnenie. Tak teraz ju buď stornuj alebo si urob po svojom a choďte na tú dovolenku s tým, že budeš klamať že ide o zdravotné problémy. Pre mňa nepochopiteľné riešiť dovolenku cez školský rok a dokonca keď ide o 9ty ročník. 🤷

simca06022011
10. okt 2024

No tak u nas v provom rade kazdy zaciatok roka, a posledne 2 roky dost prisne, opakuju ze nebudu tolerovat dovolenky pocas skolskeho roka, nech si to rodica planuju inak. Preto napr. ja som potrebovala dieta zobrat na 2dni (naozaj za 8rokov skoly prvykrat) a nepisala som ziadnu ziadost, opytala som sa medzi recou na to triednej a dohodla to s nou. Do 5dni to ospravedlnuje u nas ona. napisala som ospravedlnenku, pisomnu triednej a potom som ospravedlnila aj tie hodiny cez edupage a vybavene. Urobila som to takto prave kvoli tomu, ze deti pocas skoly nemaju chodit po dovolenkach = vieme to, a ak by sa nedalo, napisem do skoly ze jej nie je dobre a neriesim.

A tize nie je argumetn, ze ma len 3dni, je len zaciatok oktobra.. tak ma az tri dni.

lucia245
10. okt 2024

@daniela237 rodič môže ospravedlnit 5 dní po sebe. Ries to tak. Na jednej strane sa nedivím, že Slováci chodia mimo sezóny - pri tých cenách to inak nejde. Na druhú stranu su aj taki, čo nevedia, čo s peniazmi a sú každý mesiac preč.... To chápem, že sa školám nepáči, keďže to narúša dochádzku.

simca06022011
10. okt 2024

Ale inak, aj tak si myslim, ze to na vedomosti nema ziadny vplyv ci to dieta niekam ide alebo nie, my sme boli vo FR a deita sa mi tam naucilo iste viac za tie dva dni ako by sa naucilo v skole.. ale v skole to chapu aj ako nejaku "rutinu/povinnost", ze nie je to holubnik

simca06022011
10. okt 2024

@lucia245 5dni zo ZDRAVOTNYCH dovodov. pre nic ine

ptvw
10. okt 2024

@gelifil no ale bohvie kam idú, o 3 týždne ani tam uz nemusí byť potom vhodný čas na kúpanie a dovolenkovanie co sa týka počasia, teda pokiaľ nejdu do Dubaja alebo do vacsej exotiky kde je istota tepla stale 😄

beronsche
10. okt 2024

Páči sa mi argument, že škola nie je holubnik... 🤪
Akože posudzovať každý prípad individuálne, to je asi mega náročné..
Ak má dieťa dobré známky a nezvykne vynechávať každú chvilu, tak je podľa mňa fakt hlúpe to zamietnuť.
A ešte z dôvodu povinnej školskej dochádzky.. to je čistý splech do tváre...
Veď asi preto rodič žiada uvoľnenie, lebo je tá dochádzka povinná...
Autorka - išla by som za ňou osobné, vysvetlila jej slušne, pokiaľ možno bez emócií, o čo ide.
Ak to nie je vyslovene zlomyselna ženstina, zrejme sa bude dať.
Samozrejme, ako píšem vyššie, za predpokladu, že dcéra nevynechava pravidelne a známky má ok.

tilonka
10. okt 2024

Podla niektorych, si kazdy zodpovedny rodic ma najblizsich 9 rokov planovat dovolenky len pocas skolskych prazdnin. A ak ma viac ako jedno dieta, kludne sa mu to natiahne o dalsich par rokov naviac 🤯😃😃😃

domak2
10. okt 2024

@anaj_janka to asi musela byt nejaká súkromná škola, lebo v uk sú oveľa prísnejší na dochádzku ako u nás, či už ide o dovolenky alebo choroby

bebebi
10. okt 2024

@lucia245 ako uz pisali viaceri, rodic moze ospravedlnit 5 dni LEN a IBA zo zdravotnych dovodov. Navyše, ona potrebuje až 6 dni a ak dieta chyba 6 a viac dni, tak vsetky (aj tych prvych 5 dni) musia byt ospravedlnene od lekara. Aj keby si vybavila na celu dovolenku potvrdenie od lekara, ver tomu, ze narobi problemy len sama sebe. Kedze riaditelka vie, ze v danom termine idu na dovolenku, moze to kludne ohlasit na socialku, ktora si to preveri a narobi tym problemy este aj lekarovi za vystavenie falosnej marodky.

ptvw
10. okt 2024

@bebebi a keby trafila dovolenku od jednej soboty do ďalšej nedele o týžden tak je to v pohode nie ? tam sú 2 víkendy a 5 školských dní ci?

bebebi
10. okt 2024

@ptvw ale stale plati, ze ospravedlnenie moze byt len zo zdravotnych dovodov a ked uz raz riaditelke oznamila v akom termine ide na dovolenku, a ona prave vtedy "zazracne ochorie", tak plati co som napisala vyssie, da podnet na socialku a oni ju pridu domov skontrolovat.

tiezjedna
10. okt 2024

@bebebi že je dieťa choré znamená, že nutne musí byť nonstop doma? Veď ho môžu pokojne strážiť starí rodičia u nich doma, a to môže byť na opačnom konci republiky. Rodič predsa nemá povinnosť nahlasovať lekárovi, kde sa bude dieťa zdržiavať, čo to je za blbosť...

ptvw
10. okt 2024

@bebebi no jasne toto už je pase keď to povedala to bez debaty 🫣🤷🏼‍♀️, myslím v tom prípade ze by nič nevravela 😄

bonboniera
10. okt 2024

Robiť z 5 vymeskanych dni v škole kovbojku ako keby to malo dcére zničiť celú buducnost je fakt komické 😅

tilly
10. okt 2024

Deviaty ročník je trošku iný. My bežne chodievame počas roka, ale teraz mám tiež deviataka a tiež sme teraz pri mori, ale on zostal s babkou doma. Boli sme posledný septembrový týždeň, ešte sa len rozbiehali, tak to bolo v pohode, ale ani v januári, keď zvykneme chodiť, s nami nepôjde.
Ale ak sa dobre učí a nebude jej ten týždeň chýbať, choď za riaditeľkou a dohodni sa osobne s ňou, vysvetli situáciu.

katica06
10. okt 2024

@anaj_janka to je teda divné, kmotra mala v UK sakra problémy kvôli 2 dňom, už sa jej vyhrážali sociálkou, len preto lebo sa im pri návrate z SVK pokazilo auto, zmeškali lietadlo a nezohnali skoršie letenku.

tilly
Autor odpoveď zmazal
maickamf
10. okt 2024

@daniela237 Rodic moze ospravedlnit na 5 pracovnych dni iducich za sebou. Vobec si nemusela pisat ziadost, 6dni ti kryje vikend.

kikushaa
10. okt 2024

Ideme teraz vychadza to na pondelok/utorok este, napisala som ze z rodinnych dovodov, ucitelka nam na rodicku poradila nech piseme ozdravny pobyt.

lucia245
10. okt 2024

@bebebi tak ale toto už je šikana zo strany vedenia školy, keď na truc zamietajú. Ak je to raz za školský rok, prečo by s tým mal byť takýto cirkus?🤦

skeblicka777
10. okt 2024

Ženy vy čítate, čo ona napísala, že dala žiadosť RIADITEĽKE a tá ju zamietla, zbytočne už pôjde za ňou. A tie ktoré jej píšete, že má ísť aj tak, že veď može ospravedlniť 5 dní po sebe, áno môže, ale zo zdravotných dôvodov. Keď by chcela od lekárky ospravedlnenku, ale keď jej povie pravdu, že riaditeľka zamietla a idú na dovolenku, no neviem, či bude lekárka ochotná. A tiež čo píšete, že nech idú, veď nič nebude z toho, nooo ak by sa riaditelia predsa len do toho obula a dala 30 neospravedlnených hodín za ten týždeň, lebo podklady má , žiadosť o uvoľnenie 🙈 na ten týždeň. Neviem, je z toho zníženia známka, na 2-3? Neviem či by som chcela pre deviataka na pol roka. A teda občas si výlet urobíme počas školského roka aj na viacej dní, len teda buď ospravedlním potom alebo dopredu riešim s triednym.

tilly
10. okt 2024

@skeblicka777 hej, riaditeľka zamietla žiadosť. Možno bez toho, aby vedela alebo zisťovala, či to dieťa má na to, aby dobehlo vymeskane. Nič sa nestane, keď matka príde a vyrieši to buď s triednou alebo riaditeľkou.

skeblicka777
10. okt 2024

@tilly myslíš si,. že keď zamietne riaditeľka, že si triedny učiteľ dovolí napriek tomu to ospravedlniť. No neverim tomu. A písala, že ju prosila ešte raz, zamietla aj tak.

anaj_janka
10. okt 2024

@katica06 písem čo sme zažili, to bola naša skúsenosť.
A nejde o súkromnú školu.... neviem podľa čoho to rozhodujú. Ale bolo to milé 🙂😎 a aj to vítanie v škole učiteľkami i lúčenie sa s deťmi a prianím pekného zvyšku dňa.