Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?
Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.
Iný cirkus koli 6 dňom, kebyže mesiac, nepoviem… 🤦♀️ Čo sa stane, keď dieťa bude mať tie dni neospravedlnené? Sú za to nejaké sankcie?
@skeblicka777 neviem, ale vyskúšala by som to.
Mňa len fascinuje, že kde beriete ľudia toľko dovolenky v práci, aby ste pokryli všetky prázdniny a ešte chodili na dovolenky aj cez školský rok... Bežne má človek 25 dní.
@evaachesa žiaľ v lete som dovolenku čerpať nemohla a mimo sezóny je to lacnejšie. V sezóne ísť n dovolenku by ma vyšlo dvakrát toľko
@maickamf ja viem chcela som byť férová,ale vidím že to nemalo ten správny efekt.
@abbey1 🤷🏼♀️ tak táto skúsenosť nie je jediná, ale máš pravdu, že UK systém dochádzky u nich podrobné nepoznám.
Mne je ťažko čítať, že dieťa nepustí na 5dni....príde mi to ako väzeň.
dieťa chodí do školy, najbližšie mesiace budú preň náročné - čakajú ich skúšky, prestup na strednu školu, čakala by som pochopenie a verím,že to dieťa by sa pustilo do učenia s ovela väčšou chuťou.
No ja som prekvapená, že sa to rieši takto oficiálne. Nie je to tak dávno čo som sama chodila na SŠ/ZŠ a toto absolútne nikto nikdy neriešil, že vopred vybavovať v škole "priepustku" na dovolenku. Veď keď sa rodičia rozhodnú, že si to zaplatia a dieťa zoberú, nevadí im že vymešká pár dní, tak prečo by mal nejaký učiteľ či riaditeľ robiť morálneho dozorcu a "zakazovať" dieťaťu dovolenku. Stačí že dostane nejakú virózu a týždeň v tej škole aj tak nebude - učivo si dobehne a nikomu to nevadí. Ale keď si chce rodina oddýchnuť mimo prázdninovej sezóny, tak je problém. Ak niekto chýba 40% školského roka alebo ako to je, potom nech to riešia.
Neviem, nemám síce deti, ale toto zamietnutie by som maximálne brala do úvahy a išla aj tak. Toto mi naozaj príde šialené.
@dannieja ja som celé leto nebola na dovolenke vlastne až teraz sme sa rozhodli ísť a preto v októbri lebo je to lacnejšie a pri mori sme nebolí roky.v letnej sezóne by som na to nemala
@daniela237 a mňa mrzí,že potom sa u nás musí klamať, podvádzať a hrať všelijaké zastieračky, závisti na PN 🙈
....keby jej na rovinu povieš pravdu ako tu- je tu draho,pracovala som celé leto,starám sa o svoje deti,milujem ich a preto som šťastná,že mám ešte zopár posledných rokov kedy chce dcéra s nami ísť a my si to môžeme dovoliť až teraz. Veď viete,že nie je flakač.
Držím ti/vám palce. Snáď budete mať peknú rodinnú dovolenku.
@daniela237 ucitelka/riaditeľka postupovala správne. Škola nie je holubnik. Na dovolenku si mala takmer 3 mesiace (keď rátam aj koniec júna a začiatok septembra), ale tebe sa zrazu podarila teraz?
Nakoľko ideš zamerne klamat (ze je dcéra akoze chorá a pod.), riešila by som to potom. Aj prípadný sfalsovany papier od doktorky.
@anaj_janka v Nemecku ťa napr s dieťaťom počas roka na dv nepustia. Tvrdo to kontrolujú.
A celkom nechápem to s tou sociálkou - to reálne nemajú ľudia prehľad, aké ťažké prípady rieši sociálka, keď jej majú drzosť volať kvôli takejto banalite a neopodstatnenej buzeracii riaditeľky v jednom? Nech preplatia potom pracovníkom zbytočný výjazd a cas.
Ovce ovce treba strihať 😀 Neviem kto by to musel byť aby povedal, že moje dieťa nepôjde so mnou na dovolenku.
Snáď ja som rodič a ja som zodpovedná za svoje deti. Nie sú v base 😉
@daniela237 čo si písala do žiadosti? Ako si komunikovala? Ja som brala tretiačka na skoro mesačný Road trip. Ale vopred som bola u riaditeľky s tým, že kam ideme, čo uvidíme a že budeme sa učiť, aby nevymeskal, že vezmeme tablet a edupage aj testy budú fungovať. Nemal žiadne úľavy, učiteľky poslali učivo a vypracoval aj prácu z cesty.
Druhá vec, že pri deviatakovi by som DV cez rok neriešila. Testy, prijímačky, monitory,... A ak, tak naozaj po konzultácii s tým, že učivo dobehne ešte počas dv.
@daniela237 ja nechápem,že sa čudujes. Povinna skolská dochádzka.... Veď za chvíľu sú jesenné prázdniny,naozaj,úprimne nerozumiem,prečo si to neriešila cez ne. Teraz si už nepomôžes a súhlasím s riaditeľkou. To ako fakt píšeš,že tento školský rok vynechala ,za mňa UZ tri dni? 😂😂😂Plus ďalších koľko si chcela? Akože konečne začínajú mať toho školy plne zuby.
@daniela237 kamarátka mala potvrdenie od lekára. Lekárka jej to napísala ako dovolenka alebo doriešenie s rodičom. Poradili jej to v škole. Ide to dať asi na 10 dní. Skus sa spýtať lekárky.
Kopec deti desiatky dní počas školského roka nechodia do školy kvôli chorobe. Ak tvoje dieťa je relatívne zdravé a nemá absencie kvôli chorobe, nemala by som problém žiadať o uvoľnenie a pouzila to ako argument. Tak to povieš aj s riaditeľkou. Držím palce.
@daniela237 šory prepísal mi telefón nie doriešenie ale doliečenie. Úplne ťa chápem s dovolenkou teraz. Aj my sme boli. My s mužom nemôžeme čerpať dovolenku v lete. Našťastie sa babky postarajú.
@daniela237 ja by som nič neoznamovala a vybavila OCR. Peknu dovolenku prajem!
Kvôli 6 dňom? my ideme v novembri na 20 dní na dovolenku k moru a v skole problém nemajú, 8.roc.
@maciatkolulu A nemali by školu v prvom rade zaujímať vedomosti a nie dochádzka? Lebo vedomosti a dochádzka nie sú totožné veci.
@ukulela aj v Rakúsku je to problém ,ešte tri dni,ale tak zahraničie by som neskúšala. Aj posledný ročník v škôlke je už problém. Ja chápem,že každý opisuje zahraničie ako zem zasnúbenu,koľko ľudí si balilo/Bali kufre,ale dievčence,zákony sú v zahraničí na dodržiavanie a nie na cmuchanie,kde je skulinka ako obísť,alebo vrestanie,moje decko,ja si robím,čo sa mi chce. No nie.
Naozaj ma zaujíma,milá autorka dôvod,prečo nemôžete ísť o dva,či koľko? Tri? Týždne neskôr,cez jesene prázdniny. Tam by vynechala možno dva dni. Prázdniny sú určené na cestovanie,školský rok na učenie🙃.
@anaj_janka Áno, je za mňa hlúposť bazírovať na dochádzku. Bohužiaľ, zdá sa, že niektoré školy začínajú preberať tento štýl.

@anaj_janka Vidíš to veľmi ružovo na základe jednej skúsenosti. Realita v UK je bežne úplne iná a skutočne majú rodičia problém si dieťa nechať doma i deň dva. Vaša skúsenosť je výnimkou.