icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

abbey1
10. okt 2024

@anaj_janka Vidíš to veľmi ružovo na základe jednej skúsenosti. Realita v UK je bežne úplne iná a skutočne majú rodičia problém si dieťa nechať doma i deň dva. Vaša skúsenosť je výnimkou.

sisaka
10. okt 2024

Iný cirkus koli 6 dňom, kebyže mesiac, nepoviem… 🤦‍♀️ Čo sa stane, keď dieťa bude mať tie dni neospravedlnené? Sú za to nejaké sankcie?

bebebi
10. okt 2024

@tiezjedna nie, lekarovi nie, ale socialka ma pravo zistovat, kde sa dieta zdrziava, ked nie je v skole. Socialka ma pobocky po celej SR, takze je jedno ci je v doma v Bratislave alebo u starych rodicov v Medzilaborciach

zafir01
10. okt 2024

@sisaka za 30 neospravedlnených hodín ktoré ako deviatacka by mala za jeden týždeň je 2-3 zo správania a môže to byť problém pri niektorých stredných školách .

bebebi
10. okt 2024

@sisaka ako pise @zafir01 + ide oznamenie na socialku

tilly
10. okt 2024

@skeblicka777 neviem, ale vyskúšala by som to.

sisaka
10. okt 2024

@zafir01 aha, tak to je blbé, keď to má vplyv na prijatie na SŠ.
@bebebi sociálka je ok, tam nemajú čo riešiť. Rodina išla na týždeň na dovolenku, dieťa inak poctivo chodi do školy, rodičia sa starajú … , ta SŠ to by som videla ako problém

dannieja
10. okt 2024

Mňa len fascinuje, že kde beriete ľudia toľko dovolenky v práci, aby ste pokryli všetky prázdniny a ešte chodili na dovolenky aj cez školský rok... Bežne má človek 25 dní.

daniela237
autor
10. okt 2024

@evaachesa žiaľ v lete som dovolenku čerpať nemohla a mimo sezóny je to lacnejšie. V sezóne ísť n dovolenku by ma vyšlo dvakrát toľko

daniela237
autor
10. okt 2024

@maickamf ja viem chcela som byť férová,ale vidím že to nemalo ten správny efekt.

anaj_janka
10. okt 2024

@abbey1 🤷🏼‍♀️ tak táto skúsenosť nie je jediná, ale máš pravdu, že UK systém dochádzky u nich podrobné nepoznám.
Mne je ťažko čítať, že dieťa nepustí na 5dni....príde mi to ako väzeň.
dieťa chodí do školy, najbližšie mesiace budú preň náročné - čakajú ich skúšky, prestup na strednu školu, čakala by som pochopenie a verím,že to dieťa by sa pustilo do učenia s ovela väčšou chuťou.

justxme
10. okt 2024

No ja som prekvapená, že sa to rieši takto oficiálne. Nie je to tak dávno čo som sama chodila na SŠ/ZŠ a toto absolútne nikto nikdy neriešil, že vopred vybavovať v škole "priepustku" na dovolenku. Veď keď sa rodičia rozhodnú, že si to zaplatia a dieťa zoberú, nevadí im že vymešká pár dní, tak prečo by mal nejaký učiteľ či riaditeľ robiť morálneho dozorcu a "zakazovať" dieťaťu dovolenku. Stačí že dostane nejakú virózu a týždeň v tej škole aj tak nebude - učivo si dobehne a nikomu to nevadí. Ale keď si chce rodina oddýchnuť mimo prázdninovej sezóny, tak je problém. Ak niekto chýba 40% školského roka alebo ako to je, potom nech to riešia.
Neviem, nemám síce deti, ale toto zamietnutie by som maximálne brala do úvahy a išla aj tak. Toto mi naozaj príde šialené.

daniela237
autor
10. okt 2024

@dannieja ja som celé leto nebola na dovolenke vlastne až teraz sme sa rozhodli ísť a preto v októbri lebo je to lacnejšie a pri mori sme nebolí roky.v letnej sezóne by som na to nemala

anaj_janka
10. okt 2024

@daniela237 a mňa mrzí,že potom sa u nás musí klamať, podvádzať a hrať všelijaké zastieračky, závisti na PN 🙈
....keby jej na rovinu povieš pravdu ako tu- je tu draho,pracovala som celé leto,starám sa o svoje deti,milujem ich a preto som šťastná,že mám ešte zopár posledných rokov kedy chce dcéra s nami ísť a my si to môžeme dovoliť až teraz. Veď viete,že nie je flakač.
Držím ti/vám palce. Snáď budete mať peknú rodinnú dovolenku.

tilly
10. okt 2024

@evaachesa nie každý môže ísť cez leto na dovolenku. Taký človek nemá nárok si oddýchnuť?

lienka.7
10. okt 2024

@daniela237 ucitelka/riaditeľka postupovala správne. Škola nie je holubnik. Na dovolenku si mala takmer 3 mesiace (keď rátam aj koniec júna a začiatok septembra), ale tebe sa zrazu podarila teraz?
Nakoľko ideš zamerne klamat (ze je dcéra akoze chorá a pod.), riešila by som to potom. Aj prípadný sfalsovany papier od doktorky.

letfenixa
10. okt 2024

Pre mňa za mňa nech si žiak ide k moru počas šk.roka, ale po návrate do školy nech nečaká ohľady.
@autorka mohli ste ísť cez jesenné prázdniny.

ukulela
10. okt 2024

@anaj_janka v Nemecku ťa napr s dieťaťom počas roka na dv nepustia. Tvrdo to kontrolujú.

lucia245
10. okt 2024

A celkom nechápem to s tou sociálkou - to reálne nemajú ľudia prehľad, aké ťažké prípady rieši sociálka, keď jej majú drzosť volať kvôli takejto banalite a neopodstatnenej buzeracii riaditeľky v jednom? Nech preplatia potom pracovníkom zbytočný výjazd a cas.

dominikamacakova
10. okt 2024

Ovce ovce treba strihať 😀 Neviem kto by to musel byť aby povedal, že moje dieťa nepôjde so mnou na dovolenku.
Snáď ja som rodič a ja som zodpovedná za svoje deti. Nie sú v base 😉

ukulela
10. okt 2024

@daniela237 čo si písala do žiadosti? Ako si komunikovala? Ja som brala tretiačka na skoro mesačný Road trip. Ale vopred som bola u riaditeľky s tým, že kam ideme, čo uvidíme a že budeme sa učiť, aby nevymeskal, že vezmeme tablet a edupage aj testy budú fungovať. Nemal žiadne úľavy, učiteľky poslali učivo a vypracoval aj prácu z cesty.
Druhá vec, že pri deviatakovi by som DV cez rok neriešila. Testy, prijímačky, monitory,... A ak, tak naozaj po konzultácii s tým, že učivo dobehne ešte počas dv.

maciatkolulu
10. okt 2024

@daniela237 ja nechápem,že sa čudujes. Povinna skolská dochádzka.... Veď za chvíľu sú jesenné prázdniny,naozaj,úprimne nerozumiem,prečo si to neriešila cez ne. Teraz si už nepomôžes a súhlasím s riaditeľkou. To ako fakt píšeš,že tento školský rok vynechala ,za mňa UZ tri dni? 😂😂😂Plus ďalších koľko si chcela? Akože konečne začínajú mať toho školy plne zuby.

lemra
10. okt 2024

@daniela237 kamarátka mala potvrdenie od lekára. Lekárka jej to napísala ako dovolenka alebo doriešenie s rodičom. Poradili jej to v škole. Ide to dať asi na 10 dní. Skus sa spýtať lekárky.

espeo
10. okt 2024

Kopec deti desiatky dní počas školského roka nechodia do školy kvôli chorobe. Ak tvoje dieťa je relatívne zdravé a nemá absencie kvôli chorobe, nemala by som problém žiadať o uvoľnenie a pouzila to ako argument. Tak to povieš aj s riaditeľkou. Držím palce.

lemra
10. okt 2024

@daniela237 šory prepísal mi telefón nie doriešenie ale doliečenie. Úplne ťa chápem s dovolenkou teraz. Aj my sme boli. My s mužom nemôžeme čerpať dovolenku v lete. Našťastie sa babky postarajú.

ankare
10. okt 2024

@daniela237 ja by som nič neoznamovala a vybavila OCR. Peknu dovolenku prajem!

cafelatte
10. okt 2024

Kvôli 6 dňom? my ideme v novembri na 20 dní na dovolenku k moru a v skole problém nemajú, 8.roc.

abbey1
10. okt 2024

@maciatkolulu A nemali by školu v prvom rade zaujímať vedomosti a nie dochádzka? Lebo vedomosti a dochádzka nie sú totožné veci.

maciatkolulu
10. okt 2024

@ukulela aj v Rakúsku je to problém ,ešte tri dni,ale tak zahraničie by som neskúšala. Aj posledný ročník v škôlke je už problém. Ja chápem,že každý opisuje zahraničie ako zem zasnúbenu,koľko ľudí si balilo/Bali kufre,ale dievčence,zákony sú v zahraničí na dodržiavanie a nie na cmuchanie,kde je skulinka ako obísť,alebo vrestanie,moje decko,ja si robím,čo sa mi chce. No nie.
Naozaj ma zaujíma,milá autorka dôvod,prečo nemôžete ísť o dva,či koľko? Tri? Týždne neskôr,cez jesene prázdniny. Tam by vynechala možno dva dni. Prázdniny sú určené na cestovanie,školský rok na učenie🙃.

abbey1
10. okt 2024

@anaj_janka Áno, je za mňa hlúposť bazírovať na dochádzku. Bohužiaľ, zdá sa, že niektoré školy začínajú preberať tento štýl.