Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?
Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.
@laurita285 tak potom mám stastie , som okres PB . Dedinská škola . Učitelia mix od absolventov po 60 ročných " dinosaurov " . Toľko projektov a aktivít , ktorých sa. Moje deti zúčastňujú . Podpory pre integrovaných , mladý riaditeľ ,ktorému nie je vzdelanie ukradnuté .. no toto funguje ,len ak vie dobre spolupracoval škola - zriaďovateľ a rodičia s deťmi .. ak jeden z týchto elementov vypadne ,fungovať to nebude .
Aj keby tu niektorým postavia školu zo švajčiarska a učiteľov s akreditáciou akokoľvek kvalitnou , aj tak by to nefungovalo s prístupom rodičov ,s akým sa tu v diskusii stretávam dnes
@laurita285 ale áno ..súhlasím , školstvo ako celok je prehnité , rovnako ako x odvetvii tu
@zafir01 O tom celá táto diskusia je. Jednoducho rodič vie, že škola je na hovno tak mu to je srdečne jedno, že tam dieťa nebude 5 dní pretože vie o tom, že to dieťa o nič nepríde... Tak isto prečo podľa teba väčšina národa nechodí na preventívnu prehliadku? Lebo vie, že čo za to získa... Sono prsníkov za 2minúty zbušené len aby bolo. Na urologiu keď zavoláš ti povedia, že pokiaľ si v rodine nemal rakovinu semenníkov nemáš otravovať... :D :D :D Tak potom jasné, že sa tam ľudia nehrnú ... no ale to je iná diskusia :D neviem načo sa rozčuľovať, ešte obzvlášť keď sa ma to nijak netýka :D
Ja budem tiež za zlú, ale som názoru, ze na dovolenky je kopa prázdnin počas celého roka, tak si mala dať dovolenku na konci októbra kde sú jesenné prázdniny, školská dochádzka je povinná a obzvlášť v 9tom ročníku, riaditeľka už asi vytocená, že si zo školy robia rodičia holubnik, tak nevezmete dcéru na dovolenku a je po probléme, takéto veci sa riešia pred zaplatením
@laurita285 podľa profilu autorka nie je z Pohorelej ale z BA, a ak by sa jej škola nepáčila má na dosah aj susedné krajiny, predsa 15ročná slečna zvládne týždeň na internáte.
Podľa mňa sa tu rieši Jednotlivec, dcéra autorky
@katica06 tak veru ..a teda pozerala by som na ti ,aká je to dovolenka .. ako u nás sa jednalo o spoznávaciu cestu . Ak bude 6 dní niekde na piesku ..čo z toho má to dieťa ? Nemá v 9 ročníku pár týždňov pred monitorom väčší prínos tá škola ? . Po dobre zvládnutím monitore by som aj ja bola ústretovejšia a povedala si ,dobre Zuzana choď si oddýchnuť ,dala si do tohto sk.roka maximum ..
Ale prázdniny sa skončili len nedávno a opäť oddych? Od čoho ? ..alebo idú spoznávať nejaké mesto ? Naučí sa tam niečomu ? Dá jej to skúsenosti do života ? Pozerala by som sa na to takto
Buď ísť osobne ešte za riaditeľkou a vysvetliť a keď nie tak za doktorkou nech ju výpiše pre chorobu, aj tak sú teraz všade choroby a covid. Dovolenku by som určite nerušila, svet ani škola sa pre jeden týždeň nezrúti a v pohode to dobehne.
Ja som mala tiež teraz dcéru 2 týždne vypýtanu na dovolenku a vôbec neľutujem. Riaditeľka našťastie s tým nemala problém.
@daniela237 Urobila si to presne tak, ako sa to robit nema. Najprv si mala riesit s riaditelkou, ci dceru uvolni a tak pozerat last minute dovolenky. my chodievame v zime do tepla, obcas cez jarne prazdniny a parkrat sa stalo, ze mimo prazdnin, ale nikdy, nikdy som si nedovolila najprv booknut dovolenku a potom riesit ziadost na uvolnenie dietata. najprv som mala "povolenie" od riaditelky a nasledne som kupovala dovolenku. a v triede mojej dcery to robili vsetci rodicia tak. takyto postup ako si zvolila ty mne pride vrcholne arogantny a necudujem sa, ze uz mozno z princupu riaditelka ziadost neschvalila. urcite by som teraz dceru na truc nebrala zo skoly aj bez povolenia riaditelky, dcere zavaris v 9.na problemy.
@laurita285 podľa toho ,čo u teba čítam ,asi veľa veci v MT nefunguje ,a my napríklad do MT chodíme na alergo ,resp.chodili sme k doktorovi ,ktoreho vyhľadávajú dodnes ľudia zo zahraničia pre rôzne špecifické detské choroby .
My sme z tých ,čo na prevenciu nezabúdame . Ani muž na uro,ani ja na gyn veci a pod. Miesto sono prsníkov v pb idem do PU ,lebo je tam doktor ,ktorý ti vysvetli , zubára sme tiež hľadali , na gastro sme chodili do Trenčína a na gynekologické veci Martin a Žilina ... Dnes je dobré to ,že máš ak bodu .máš absolútnu slobodu vybrať si . Rovnako je to aj zo školou ,hoci len štátnou . Vždy je to o konkrétnych ľuďoch . Autorka je z BA ,možnosti má viac ,než ty ,či ja z našich miest . Je to jej zodpovednosť .napísala som ,aké sú fakty ,a ako by som sa zachovala ja ,aby boli sme be strany nateraz spokojne .určite by som nechcela deviata je nejako pokaziť vzťahy v škole ,keďže určite potrebuje čo najlepšie skončiť ročník
Zrazu koľko moralistiek ohľadom dochádzky tu je. Nie každý ma toľko peňazí kupit si dovolenku v hlavnom termíne,čiže cez prázdniny. A nie každý tu dovolenku vtedy dostane. Treba myslieť aj na toto. A tyzden zas nieje veľa,dieťa si to vie dobehnúť. Akože riaditeľka by sa tiež nemala hrať na boha. Ta matka za to zaplatila a robiť prieky je na čo dobre? A volať riaditeľke z cestovky? No to som ešte nepočula.
My tiež teraz ideme na Poznavacku do Paríža a letenky som kupovala koncom marca. A riešila som cenu hlavne. A určite by som do Paríža nešla cez letné ani zimné prázdniny. Ide s nami aj deviatak so svojou mamou,mojou kamarátkou. Otec ich opustil a ona ako upratovačka 6 rokov na to šetrila, na 50 tku som jej sľúbila,že ju vezmem. Neviem si predstaviť,že by to riaditeľka z nejakej svojej ješitnosti a postavenia zamietla.
@daniela237 Určite choďte, chod osobne za riaditeľkou a v klude jej to vysvetlí.
Nikdy som deti predom kvôli dovolenke neospravedlňovala, vždy až po. Jedinú výnimku som urobila tento rok v januári, pretože sme odlietali skoro na mesiac. Ale učili sa na diaľku. Prebrala som to s triednou, tá následne moju žiadosť "obhájila" pred vedením (deti sa učia dobre a neabsentujú príliš). Ale tiež už bolo všetko vybavené, nestálo to na ich súhlase, len mi to pri tak dlhej dobe prišlo ako rozumné riešenie.
@miricka77 To je všetko v poriadku, čo si napísala. Ale keď už raz riaditeľke povedala, že idú na dovolenku a tá zamietla, môže jej aj 100 papierov od lekára doniesť...nemusí to akceptovať a kľudne môže dať neospravedlnené hodiny.
Ja plánujem napr. prerábku bytu a v byte nebudeme môcť byť cca týždeň. Musíme ísť mimo, v meste, kde žijem na tak krátky čas nie je žiaden apartmán, do hotela ísť nechcem, keďže sú drahé. Tak som vybavila apartmán v inom meste a dcéru do škôlky - predškoláčka, nedám, lebo nebudeme dochádzať a jednoducho ju ospravedlním na tých 7 dní.
Takže autorka nemusela riaditeľke nič vravieť, kľudne ju mohla z rodinnych/osobných dôvodov ospravedlniť.
Teraz to bude mať ťažšie, keďže riaditeľka vie o tej dovolenke.
Ďakujem všetkým za podporu a ďakujem aj za vysvetlenie
Fuuuuuuuuu, tak toto mi nenapadlo, ze by daktolen tak spravil...ved o 3 tyzdne su prazdniny, mohli ste ist vtedy
Ako radia vyssie, 5 dni mozes ty ospravedlnit, a ze su urcite pravidla? Ako pardon, moje dieta je nutene zakonom chodit do skoly, to je podla mna nemoralne a ja som ten hlavny clovek, ktory urcuje, co sa s mojim dietatom moze robit a ak sa da vyvliect z tejto nemorality, tak by som to vklude urobila, nech si myslia co chcu. A este k tomu, ked inak dieta vobec nezvykne chybat.
Tých 5 dní od rodičov sa teraz premenili až na 10 dní pokiaľ ja viem...
berieme syna zo školy na dovolenku bez problémov...
Autorka.chod osobné za riaditeľkou ju slušne poprosiť niečo v zmysle.ze aj rodinné vzťahy sú dôležité nielen škola...
@janinah 10 dni mesacne ale ne v kuse..a mesiac sa pocita od absencie prvej nie kalendarny
@slavomira236 takze ak autorkina dcera chybala napriklad 0d 25 3 dni..mesiac sa jej pocita od 25 ho. Uz to nieje kalendarny ako bolo
@daniela237 Normálne choďte na dovolenku, dcéra si učivo dobehne, pripadne písomky nech si dohodne vopred s vyučujúcimi.
Robí sa tu tragédia úplne z ničoho.
Ak je dcéra normálna, slušná žiačka s dobrými výsledkami, vôbec nestresuj a užite si dovolenku
@daniela237 ak o tieto “ dovolenkové uvolnovacie dni” nežiadate riaditeľku 3x do roka, tak si myslim, že vám mohla vyjsť v ústrety…. Ale zase je to len o človeku, ona nechce a môžete sa aj rozkrájať.
Vie mi niekto vysvetlit preco sa taketo ziadosti zamietaju? Nejaky rozumny argument? Lebo to ze su nervozni z poctu ziadosti neberiem ako argument...
Ja byt tebou, tak idem slušne za riaditeľkou sa dohodnúť. Urcite by som to neriešila tým,ze odídem, alebo budem vybavovať u lekara PNku.
Ak ti bude chcieť urobiť napriek, tak v tom čase posle ku vám sociálku, ze dieta nechodi do skoly, a ak doma nebudete v case keď je akože chorá, tak ta čakajú opletacky po úradoch a dcéru neospravedlene hodiny.
@zafir01 s triedou by som sa porozprávala že idete k moru ale za riaditeľkou by som nešla.
Ťažko teraz keď už máte kúpené a riaditeľka nepovolila
Mnooooo, ano skola, povinnosti, skusky atd. Vsetko velke ANO. Ale... niekolko krat spomenuta jedna vlastnost dovoleniek: v sezone su drahe, niekedy niekolkokrat je cena vyssia ako mimo sezony. Takze podla tejto logiky, na takuto dovolenku NEMOZU ist rodicia so skolopovinnymi detmi. Mozu len bezdetny. Alebo, rodicia so sk.p.d maju narok len na lowcost dovolenku v sezone. Ci? Zle som pochopil. PS: este raz pre istotu zopakujem: nie som za vymeskavanie hodin z vyucovacieho procesu pre potreby dovoleniek.
V UK švagriná zobrala dieťa zo školy na 6tyzdnov a riaditeľka jej priala pekný čas s bankou a dedkom.
Tu len bič na človeka: pracuj a pracuj...a ak sa ti nepáči ešte ti pridáme 🙈
tak to sa cudujem, ja som len poslala cez eduoage, ze prosim o ospravedlnenie, lebo letime na dovolenku a nikto mi problemy nerobil, dost ich mam aj bez toho, ale tak znamky uz mal uzavrete, robit kvoli par dnom problemy rodicovi, divne, zájdi tam osobne, nejak sa uz dohodnete

@katica06 Kde konkrétne by si našla školu keby si bola napr z Veľkého Borového, Pohronského Bukovca, Pohorelej alebo Zbudze? Jáj, vozila by si ju 300 km spiatočne :D Podľa PISA testov je cca 35% detí totálne osprostelých, najsprostejších v EU konkrétne, čiže neviem kde by si tú školu akože hľadala :D A hlavne neriešme tu jednotlivca, riešme tu školstvo ako také a všetky deti ako také a nezvaľujme tu problém na nejaké pseudo romske deti že len oni sú osprostené a že len oni majú zlé školy :D