icon

Ako riešiť zamietnutie žiadosti o uvoľnenie dieťaťa na dovolenku?

daniela237
10. okt 2024

Dobrý deň, vybavila som na poslednú chvíľu dovolenku pri mori na 6dni s odchodom budúci týždeň v pondelok. Poslala som riaditeľka žiadosť o uvolnenie dcéry (9rocnik) a ona nám zamietla a odvolala sa že nesúhlasí a dôvod uviedla povinná školská dochádzka.pri Tom dcéra vynechala za tento školský rok len 3dni a známky na dobré. Dovolenka je zaplatená.Prosim vás ako to mám riešiť. Pekné som ju poprosila a aj tak nám napísala že nesúhlasí.

maciatkolulu
10. okt 2024

@anaj_janka tak ma na to jesenne prázdniny,zimné,jarné 😂,skús toto povedať v rakúskej škole a ano,aj na súkromnej,ťa pošlú rovno niekam a po troch dňoch sa v kľude kontaktuje sociálka,úplne vážne. A nejde o tety,čo ťa navštívia. A ver tomu,že nič príjemné. Nedodržanie povinnej školskej dochádzky,za to,ze niekto nemá na dovolenku v lete? A ľúbi deti,tak si to s nimi strihne cez školu,lebo lacnejšie? To ako fakt by toto niekto udal ako dôvod? A vy sa čudujete,že to na Slovensku vyzerá,ako vyzerá? O TRI TYZDNE sú prázdniny🙃,neveriiiim

maciatkolulu
10. okt 2024

@abbey1 však kludnezna to je domáce vzdelávanie,tam si môžu cestovať koľko chcú. Alebo individuálny plán. Či teraz si vážne môže kto chce co chce? Lebo medveď? Dobre,najmä to treba tým deťom tak podať,že sprostá riaditeľka,blbá učiteľka,oni majú právo,len tak ďalej👍👍👍.

abbey1
10. okt 2024

@maciatkolulu Ja som kľudná, ty zrazu píšeš podráždeno a hrotíš to do extrému.
Väčšina žien tu radi kľudne komunikovať s riaditeľkou. Príspevok s vulgarizmov na adresu riaditeľku som si nevšimla, možno som len prehliadla.
Skutočne treba veci hrotiť?
Čo sa reálne stane, cak normálne slušné dieťa, dobrý žiak občas vybehne na dovolenku.
A áno, máš pravdu, na domácom vzdelávaní môžeme. Aj teraz budú 'prazdniny' skoro mesiac, kde učenia bude minimum. Avšak väčšinu predmetov sme si už nadhehli za celý október i november. Čiže učivo preberané, vedomosti dieťa má, tak aký problém je dovolenka?
Ú autorky konkrétne krátka dovolenka?
Či keď u vás sa nedá, musíme to i u nás tak nastaviť? Áno, áno, dochádzka. Nie splnené povinnosti, vale dochádzka.
Ako za komunistov plná zamestnanosť 🙂

maciatkolulu
10. okt 2024

@abbey1 cez jesene prázdniny sa nejako skracuje😂?,asi....

sisaka
10. okt 2024

@maciatkolulu ja to chápem tak, že v zahraničí to museli pritvrdiť, lebo je tam kopec imigrantov z krajin 3. sveta a asi mali problém s dochádzkou ich detí, ale ako vždy, zatiahli to do extrému a teda mňa by osobne totálne nasralo, keby som si mala od školy pýtať povolenie, či môžem vlastné! dieťa zobrať na týždeň na dovolenku. Deti nepatria štátu, nemajú čo zasahovať do mojich rodičovských prav, ak dieťa netýram, a nechýba v škole 5 mesiacov z 10. iné decká sú vkuse choré, to je akože ok? Poznám decká, čo sú choré niekoľko krat do roka a moje dieťa, čo nevymešká koli chorobe ani deň by malo mať zakazané ísť s rodinou na dovolenku? Fakt na hlavu postavené, som rada, že Kanada ešte tak hlboko neklesla, aby mi pindala ešte aj do mojej dovolenky.

anaj_janka
10. okt 2024

@maciatkolulu tak ale s rakúskym platom by som cez to leto oveľa radšej šla ako teraz. Ži a nechaj žiť.....autorka celé leto pracovala - veď o rok bude na strednej a potom už nepôjde. Na Slovensku niekde ženy zarobia 650€ ....aj to je ich problém, však. Pekný večer

maciatkolulu
10. okt 2024

@anaj_janka ajajaj,zase rakúsky plat😂😂😂a rakúske náklady nikde. Vidím,že slovenská informovanosť o zahraničí a živote tam je stále veľká. Tráva zelensia,pečené holuby všade padaju a prášky lepšie peru.

@sisaka nuž neverila by si,ale nemáš pravdu. Aj "poctivi"rakusania sa snažili vynechávať. Krásne to bolo vidieť cez koronu,vtedy sa prerušila povinná dochádzka,kto sa bál mohol ostať doma. Nuž,ale poniektorí museli aj napriek strachu chodiť,žiadne výnimky. A boli to rakúske deti. A ver,never,mne dieťa vynechalo minuly sk.rok do mája presne jeden deň,jeden -jediny a na moju žiadosť o voľno z rodinných dôvodov,bola odpoveď,že pod rodinnými dôvodmi rozumieme,svadbu,úmrtie rodičov,iné nie...inak je povinná dochádzka, škoda,že už to nemám na Scholl foxe. A dieťa vynechalo jeden deň za9 mesiacov.vysvedcenie- samé jednotky. Ale tak zvykli sme si,že na dovolenky sú prázdniny. A pravidlá sú na dodržiavanie,nie na hľadanie cestičiek,ako ich obísť. A veľa,aj na hlavu veci,človek nezmení. Zrovna to,že prázdniny sú na dovolenky a školský rok na učenie,ale až tak mimo nevidím. Lebo ruka v ruke s tým idú aj iné pravidlá,ktoré sú fajn. A navyše keby mi syn vynechal viac dni,reálne príde o dosť. Majú presne určené dátumy testov už na celý školský rok. Ako si decka nerobia holubnik,tak isto aj učitelia. Jedno súvisí a druhým. Preto je aj väčší poriadok v školstve,krajine. Dáva to logiku.

anaj_janka
10. okt 2024

@maciatkolulu úprimne sa teším, že si spokojná, že sa ti tam v zahraničí darí, že si nadšená z ich prístupu a teda všetko je u teba tak ako má. To je dobre
(a na odlhahčenie - možno tento rok ani ten jeden den nebude chýbať 🙂 🙂 )

Ale nechápem ako môžeš tak tvrdo presadzovať svoj názor a nevidieť snahu maminy byť dobrou v práci (cez to horúce leto pracovala - ani to jej neuznáš?), ale byť aj dobrá mamina - 5dní a dieťa si to zapamatá, písala, že dlhé roky nemohli, chápeš? či sme stroje?

estellas
10. okt 2024

@anaj_janka Si na miesto s pekný deň s babkou napísala s bankou. To mi prišlo vtipné 😅

anaj_janka
10. okt 2024

@estellas :D hej, hej potom som si všimla, ale už sa nedalo opraviť. 😀

ajajaj00
10. okt 2024

kks vy co tu niektore trepete ake prazdniny🤦🏼‍♀️ normalne chodte a uzite si to..ja takto chodim s detmi na dovolenku aj teraz ideme v novembri a to az na 16 dni pisala som riaditelke ucitelka vie tiez deti si dorobia aktualne kazdy den co robili a plus domace ulohy.. chcela si byt ferova preto to uz neries a svet sa nezruti..krasnu dovolenku

betulinka1
10. okt 2024

Inak tie co tu pisete, ze ziadne ospravedlnenie pocas roka, tak neviem ale moj syn ma velmi casto vystúpenia, casto pre skoly, Cize doobeda. Za polrok to byva okolo 50 hodin. Plus chodi s dedom lyzovat a Ano aj na 5 dni, Kdeze chodievajú na Dolomity. Cize podla teórie niektorych, mam zakázať dietatu robit co ho bavi, lebo skola. Nie raz sme sa ucili po nociach, lebo ucitelky neakceptujú, ak chyba a pise sa písomka, musi pisat aj ked chybal hoci vedia, ze vystupoval napriklad od rana, lebo tam sedeli aj ony a isli skola za skolou a vecer pre verejnosť. Asi raz som pisala, ze sme prisli v noci z východu, kde boli tiez cely den vystúpenia, do skoly pojde ale ucit sme sa nestihli. Ked sme schytali zlu znamku, tak sme schytali. Vzdy kontrolovali, ci sme spravili vsetko co deti na hodine do zošita. A Ano niekedy som prepisovala aj ja. Podla mna je to cisto na zodpovednosti a rozhodnuti rodica. Jedine co ucitel nemusi akceptovat su ulavy zo skúšania, ze proste Dieta bude pisat pisomku, ked je v skole so vsetkymi žiakmi naraz. A samozrejme rodic musi akceptovat, ze ak dieta vymeska napriklad 100 hodin ( podla daného školského poriadku) ide dieta na preskúšanie. Pre mna je nepochopiteľne, ze riaditel neschváli ospravedlnenie rodica, ked ma dieta zaplatenú dovolenku.
@daniela237 Isla by som sa riaditelom a povedala by som mu, ze sa na dovolenke samozrejme budete ucit, ze ste sa dohodli s nejakou spolužiačkou, ze bude posielat fotky co robili na hodinach a ked pride do skoly bude mat vsetko hotove a bude naučená. Ale ze teda dovolenka je zaplatená a idete k moru aj kvoli tomu, ze je to odporučené na imunitu a proste teraz je to lacnejsie alebo teraz ti da zamestnavatel dovolenku. Lebo si treba uvedomit, ze nie kazdy si moze zobrat dovolenku v lete.

sisaka
10. okt 2024

@maciatkolulu pravidlá sú na dodržiavanie, ale najprv musia dávať zmysel a byť opodstatnené. Neviem, akú máš prácu, ale u nás, keď nejaké pravidlo nedáva zmysel, alebo sa začne obchádzať, tak sme povinní pátrať, prečo tomu tak je a či nie je dané pravidlo potrebné zmeniť. Nie je nič horšie, ako slepo nasledovať pravidlá, ktoré nedavaju zmysel.

Nedovoliť dieťaťu vymeškať 5 školských dní z rodinných dôvodov? Sorry, ale ani v práci nie som povinná vysvetľovať, aké sú moje rodinne dôvody, nie to v škole, je to absolutne nezmyselné.
Syn hrava hokej, keď idu mimo mesta, alebo na turnaj chyba často piatky, niekedy štvrtky, piatky. Normálne zavolám škole, že koli tomu nepríde do školy a ešte sa nestalo, žeby mu to dali ako neospravedlnenú absenciu. Tá je flákanie sa poza školu bez vedomia rodičov. Keď ja, ako rodič zvážim, že môj syn je schopný na týždeň vypadnúť zo školy, tak je to na moju vlastnú zodpovednosť.
Ja som dospelá, ja nepotrebujem aby ma štát vo všetkom usmerňoval, určoval pravidlá a riadil môj život. Nie som nejaká socka, aby nadomnou musel štát stáť, inak moje deti ostanú doma a v 10. ich pošlem kdesi žobrať na ulicu miesto školy.

mandarinka555
10. okt 2024

@daniela237 Pani riaditeľka čaká evidentne nejaké "všimné" a potom to pôjde....Lebo ináč v tom problém nevidím...

abbey1
10. okt 2024

@maciatkolulu Prepáč, čo sa skracuje?

alkoholik
11. okt 2024

Mal by som technicku otazku nakolko su tu aj ucitelky. Ako sa berie opsravedlnenie:

- 5 dni pred skolskymi prazdninami dajme tomu sibacka
Potom sa ide v stredu rok 2025 + dalsich 5 dni ospravedlnit. Mozem to brat tak ze prazdniny rozdeluju 5 a 5 dni stym ze to rodic ospravdlni? Vysledok je cca 2 tyzdne dovolenky.( Myslene tak bez ziadosti)
Dakujem.

magg424
11. okt 2024

My chodime na dovolenku vyhradne cez skolsky rok, nepytam sa, dopredu ci mozeme. Tento rok nam to vsak vyslo dost zakerne a syn vymeskal az 10 vyucovacich dni, poziadala som v skole o volno na ozdravny pobyt ;) vyhoveli mi, syn aj ja sme ucivo dobrali, po navrate si dopisal pisomky.
Na 6 dnovy pobyt by som deti nepytala, proste by som sla a nasledne ho ospravedlnila
V lete absolvuje povinne hospitalizacie a liecenia, je to v podstate viac vymeskania ako dve dovolenky do roka.

daniela237
autor
11. okt 2024

@maciatkolulu ideme do Turecka a v tom období tam už nieje také teplo a tiež lety je už teraz problém zajednat

katica06
11. okt 2024

@jajajaja2
@miricka77 ani učitelia na zš nezarábajú tak fantasticky, aby neprivýtali low costovú dovolenku mimo hlavnej sezóny, aj oni majú deti. A myslíte si že dostanú v tomto období len tak dovolenku? Chceli.by trochu ušporiť a neupiecť sa a pritom navštíviť Egypt či Tunisko. Často krát nemôžu ani na očr a on, je ich tak málo.
(Nie som pedagóg)

eeffka
11. okt 2024

@katica06 no zasa neprehanaj, dovolenka ok, ale uz vidim ze som chora ucitelka alebi mam chore dieta tak ho doma zavesim na klinec a idem ucit. 😱 soplik pre mna nie je choroba.

dzina007
11. okt 2024

mozno bol problem v tom ze si pytala 6 dni, vela skol ma zauzivane ze riadietlka ospravedlnuje max 5 dni za sebou. Aj mne tak bolo teraz odporucane lebo presne potrebujem 6 dni tak nech 5 dam na riaditelsku ziadost a ten 1 den potom na ospravedlnenie rodicom z inych dovodov co uz nejde cez riaditelku

dzina007
11. okt 2024

pripade nepomohlo by aby ste to nazvali ozdravny pobyt a poprosili lekarku aby vam len napisala odporucanie ze odporuca dietatu ozdravny pobyt pri mori na zlepsenie imunity a tuto vec priilozit k ziadostI?

sense
11. okt 2024

@ukulela aj v CH je to tak , máš 2 dni jokerden, kedy môžeš dieťa vybrať len tak, a inak musí ísť všetko oficiálnou cestou cez inšpektorát. Poznám dve rodiny kde museli zaplatiť pokutu

daniela237
autor
11. okt 2024

@dzina007 neviem či to nebude ako spekulacia,že vymýšľam a hľadám dôvody

tiezjedna
11. okt 2024

@bebebi vážne by sociálka na základe oznámenia riaditeľky, ktorá vie, že dieťa je na dovolenke s rodinou, išla preskúmavať, kde dieťa je?? Nebol by z toho skôr postih pre riaditeľku, že úmyselne zatajila skutočnosti, ktoré vedela?? Celé trochu na hlavu, nie?

alenamihal
11. okt 2024

V tento dobe sa neoplati byt cestny..klamstvo vyhrava hahaha..nechapem riaditelku ,co robi take halloooo z toho,vsak ulohy nech sa posielaju cez spoluziakov a na dofci sa mozete ucit ...co stresuju rodicov nechapem a uz duplom,ked v minulosti mala dobru dochadzku a ma znamky ok...ja by som to s riaditelkou vobec neriesila..

katica06
11. okt 2024

@eeffka mám kamarátky a bývalé spolužiačky učiteľky, viem ako to tam chodí. V niektorých malotriedkach na dedine je iba jedna učiteľka zároveň riaditeľka a druhá pol úväzku výchovavateľka škd pol úväzku má výchovné predmety a.pod. Čo by sa stalo, keď jedna vypadne? Ale aj na škole u nás v meste si nemôžu dovoliť viac ako 1-2paragrafov na seba (momentálne kamoška zo zápalom priedušiek)v prípade potreby chodí na očr otec , babka.
Mám rodinu v zahraničí viem ako prísne berú povinnú školskú dochádzku. Ale tu si zo školy robí každý holubník, rodičia a zároveň deti majú pedagógov na háku. Za čias mojej mladosti mali ešte učitelia rešpekt. Aj z triedy mojeji je dcéry sú momentálne na ,, dovolenke,, traja,. Minulý týždeň bola polka triedy.preč,.lebo tu boli žiaci zo zahraničia cez projekt, ale každý týždeň takto vypadnú 3-4žiaci ďalší kvôli iným dôvodom, tak napredujte s učivom. A potom sem každý píše že škola je na 💩, celé školstvo je na 💩.
Pamätám sa ako kamoška diabetička skolabovala v škole lebo (lekár nebol v ordinácii počas ord. hod.a lekáreň neuznala jej reklamáciu inzulínového pera)....a zdravníctvo je tiež na💩, či druhá ktorú po záchvate(tetánia) brala sanitka priamo zo školy, riaditeľ jej toľko vyvolával, že v pondelok musela do práce, riaditeľka onkologická pacientka ,po chirurgickom odstránení prsníka ktorú naháňal zriaďovateľ pokým nenastúpila do roboty.

kalifka
11. okt 2024

@daniela237 u nás toto sa riešilo na rodičovskom, že nebudú tolerovať predĺžené prázdniny. Dala presné čísla, a bola som prekvapená, aké číslo povedala a každý rokom to stúpa. Človek chápe, chce ušetriť, teraz sú veľmi lacné dovolenky

magg424
11. okt 2024

@tiezjedna prepac, ale ,,socialka,, ma uplne ine kompetencie a starosti, nepredpokladam ze by po tyzdni chybania dietata niekto navstivil rodinu .

iwesska
11. okt 2024

No nic lepsie,ako ist v 9.rocniku v oktobri na dovolenku,ste si nemohli na planovat🙄To uz si nemohla vybavit aspon na dusicky,ked su jesenne prazdniny? Ani sa tej riaditelke nedivim. Keby bola tretiacka nepoviem,ale v 9r.pri tom kvante uciva na prijimacky/monitor...Proste mala si to dat najprv schvalit az potom platit. Teraz to bude riadne drze,ked ju ospravedlnis zo zdrav.dovodov. Ani jej to nemusia ospravedlnit.