icon

Je postup učiteľky v poriadku?

23. jan 2023

Prosím vás,čo ste bud učiteľky, alebo sa týmto záležitostiam rozumiete...
Je v poriadku,ak učiteľka (SŠ) napíše poznamku žiakovi za skutok,ktorý sa ( údajne ) stal mimo školy po vyučovaní a iba na základe,že spolužiak povedal? Len príde poznámka, dotknuty žiak o tom ani netuší, neprišla sa spýtať aj jeho ako a či vôbec sa niečo také stalo?

ailiba
23. jan 2023

Tak to je strasne... Musel si prezit hrozne veci. To je mi ľúto. Urcite to ma riesit skola...

prasiatko30
23. jan 2023

@ailiba a ako ma upozornit rodicov o tom, zesa nieco deje? Je tam nejaky problem a treba ist sa porozpravat s ucitelkou aby si zistila o co sa jedna. Podla toho cobolo
Napisane ta “poznamka”prisla na meno rodicov na nejaku edupage, mozno je to len upozornenie aby si zmerkovali dieta. Hlavne je informovat sa a informovat sa u ucitelky.

ailiba
23. jan 2023

@prasiatko30 podla mna hned kontaktovat rodicov, stretnutie. V kazdom pripade dostal poznamku som si myslela, ze je to nejaka banalita, ale sikana je vazna vec. To je strasne, co sa deje.

zuzana76
23. jan 2023

@ailiba to vobec nie je pravda, poznamka moze byt za akekolvek spravanie nevhodne aj mimo skoly, napr ak by ucitel prichytil fajcit ziakov v meste, alebo ist poza skolu / ziacka mala byt udajne u lekara, ucitelka ju videla v meste, riesilo sa to, mala neospravedlnene hodiny, preco by to malo byt len na uzemi skoly?

zuzana76
23. jan 2023

@autor ucitel by mal aj ziakovi povedat o poznamke v pripade, ak je to mozne, kedze sa ale skutok udial mimo skoly, tak povazujem za vhodne,ze poznamku zapisala, asi tam bude aj nieco ine, ako len bezne dotahovanie sa, to by ziadnemu ucitelovi za poznamku nestalo

terezka1947
23. jan 2023

Chápem... nemyslela som to v zlom. Ale určite by som išla za učiteľkou,porozprávať sa.

1fifinka1
23. jan 2023

U nás na gympli sa riešilo, že niekto založil skupinu kde sa žiaci vysmievajú iným žiakom. Ty vyzeráš ako prasa, ty máš veľkú rit atď. Riešila to aj polícia. Dievča jedno, psychické zrútenie, antidepresiva, hotová, zvracanie nechuť žiť. Akože cez toto vlak nejde. To je hrubá šikana, kamarát nekamarat. Chudák chalan požiadal o pomoc učiteľku, dôveroval jej. Muselo ho to stať veľa odvahy. Tak nech sa to už skončí.

animus
23. jan 2023

Ak sa ten dotknutý chlapec cíti byť šikanovaný, tak áno je to šikana. Nebola si v tom autobuse a keby to bolo len "doťahovanie" určite by sa ten druhy chlapec nešiel sťažovať. "Milujem" takéto matere, ktorých dieťa je anjel, učiteľka si naňho zasadla a podobne a za chvíľu ho budeme vidieť v TV pre vážny zločin. Nebude prvý ani posledný (viď. prípad z Miloslavova). Je super, že ak si niekto nevie vychovať dieťa, aspoň druhým jeho správanie nie je ľahostajné.

sense
23. jan 2023

Tiež si myslím ze 17 ročný by nešiel za učiteľkou len preto ze mu tvoj syn povedal ze je škaredý a môže (ale aj nemusí) byť za tým niečo viac.
Išla by som za učiteľkou a spytala sa jej.
A tiež poznám chlapca (jeho otec je pôvodom z Ruska) kt skončil pod kolesami auta, chvalabohu sa mi nič nestalo okrem šoku lebo ho spolužiaci len "jemne postrcili" lebo je Rus à kvôli nemu je vojna na Ukrajine. Stalo sa to po ceste zo školy a riešilo sa to aj v škole, hoci sa to nestalo na pôde skoly

luuubik
23. jan 2023

Autorka, nehnevaj sa, ty riesis, ze ci ma ucitelka "pravo" napisat daku blbu poznamku... Nie ze pravo - ona ma povinnost. A sum a fuk, ze sa to stalo mimo skoly, su to obaja - tvoj syn aj dotycny, co sa vyzaloval, predsa jej ziaci. Ved sedliackym rozumom - ked bude slovne ci fyzicky spoluziak sikanovat dieta pravidelne pred prahom.skoly uz je to ok, netreba to riesit, uz to nie je sikana? Preboha. Kolki mladi ludia dnes trpia psychickymi problemami kvoli sikane, sem-tam to niekto ukonci fatalne. Je to mega problem a treba ho riesit, presne ako uz niekto spominal, ked uz to skonci zle, potom.sa vsetci budu pytat kde bola skola (hoci rodina ma v tomto najvacsiu zodpovednost). Verim, ze sa ti to nepocuva najprijemnejsie, ze tvoj syn vystraja co nema, ale fakt - toto,ze tvoj syn (podla vsetkeho) niekomu ublizuje, by ta malo trapit stokrat viac, ako co napisala ucka... Lebo ja neverim, ze to bolo len jediny raz a ze to bola len "nevinna" sranda. Ked uz 17 rocny chlapec "zaluje" ucitelke, urcite na to musi mat padny dovod, to nie je trojrocny Palko v skolke, co zaluje, ze mu Janko zobral auticko... Pre chlapca v takom veku vobec priznat, ze uz mu nieco prerasta cez hlavu a zdoverit sa dospelakovi je asi dost narocne... Ked vidim uz len naznak sikany, ci len "nevinneho" srandovania medzi detmi, kde sa niekto evidentne nebavi, beha mi mraz po chrbte.

iwesska
Autor odpoveď zmazal
tamitamitami
23. jan 2023

Normálne by som sa šla spýtať prečo dostal poznámku (keď sa to stalo mimo školy, z čoho usúdila že to bola šikana)? Pýtala by som sa jej prečo nevypočula aj tvojho syna ako to bolo, prípadne ostatných. Šla by som aj za chlapcom ktorý je podľa nej šikanovaní.
A potom by som už ďalej konala podľa zisteného. Ak by veci boli tak ako to vravel syn trvala by som na tom aby ju vymazala. Ak by tam naozaj bola šikana tak by som to v škole nechala tak a vysvetlila synovi ako sa má správať.

To že niekto niekomu povie takúto hlúpu poznámku neni šikana (a už vôbec nie ak to bolo obojstranné), áno je pravda že si mohol takéto reči odpustiť.

iwesska
23. jan 2023

Autorka,este mi napadlo,v akom vztahu je tvoj syn s tym spoluziakom? Su kamarati,co chodia spolu domov bezne,alebo sa moc nemusia? Uz z toho mozes zistit ako myslel to,co mu povedal. Ja ked pocuvam skupinky mladych tak to je same "ty kkt skaredy,ta za***em"...a to ho ten druhy len nechtiac oblial malinovkou,ktora mu vysumela. Takze ano,aj kamarati si take hovoria. A ten,co nazaloval si to mohol zas zobrat az prilis osobne a nedorozumenie je na svete. Urcite by som konfrontovala aj druhu stranu a ako vravim,hlavne ucitelku,ktora si nemoze dovolit dat poznamku len preto,ze "niekto povedal".

kacena4
23. jan 2023

ak to riesila ucitelka musel sa konflik "sranda" preniesť aj do skoly

mikadooo
23. jan 2023

Nemáš telefón na triednu? Však dvihnem telefón a normálne jej zavolám a zistím čo sa deje a čo sa stalo... Až potom robím závery. Nie, že učiteľka napíše jednu vetu a ja riešim či má ona vôbec nárok sa ozvať, lebo môj syn predsa šikanoval spolužiaka v autobuse a nie v škole... Sorry autorka, ale čo je pre teba podstatné? Zistiť, či tvoj syn niekoho šikanuje, alebo obviniť učiteľku, že rieši vec, ktorá sa stala pred/po škole? V prvom rade by som to riešila priamo s učiteľkou, čo sa vlastne stalo a čo ju viedlo k tomu, že si myslí, že môj syn môže niekto šikanovať.

mikadooo
23. jan 2023

Ešte jedna poznámka - niektoré deti, ktoré šikanujú iné dieťa, si myslia, že veď to je len sranda, oni to vôbec nemysleli ako šikanu. Viď napr.: https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/250/sikan... . Citujem jednu otázku: Kto je zväčša agresor? Prečo sa ním stáva?
Neexistuje jeden typ detí, ktoré šikanujú, môžem sa pokúsiť priblížiť tie najčastejšie. Asi najčastejšie vzniká u detí šikana ako prestrelená zábava. Dieťa sa zabáva na účet druhého a neuvedomuje si, že to môže ubližovať. Ak sa pridajú ostatní, môže sa v triede toto správanie zafixovať a rozvinúť šikana.

zuzana76
23. jan 2023

@iwesska ale môže, ak sa dotyčný šikanovaný sťažoval na správanie syna autorky tak môže dať poznámku, poznámka totiž nie je nič iné, ako oboznámenie rodičov s nejakým nevhodným správaním

zuzana76
23. jan 2023

Uz asi bude bežne, že ucitelia si budú najímať právnikov za nevhodne správanie rodičov k učiteľom.

iwesska
Autor odpoveď zmazal
zuzana76
23. jan 2023

@iwesska vôbec to nie je drzé, oznámila rodičom skutok.

prasiatko30
23. jan 2023

@ailiba ale vsak to ta ucitelka urobila - nevies ci rodicia nasa dostavuju do skoly ked ich poziada o stretnutie - mozno takto chcela dosiahnut nejaku odozvu a mozno je to nestastne riesenie ale aspon upozornila na problem. to je vsetko keby - lebo pozname len jeden pohlad na vec a aj ten sa len informoval ako sprdnut ucitelku za to ze napomina jej syna za nevhodne spravanie mimo skoly

aurelia2000
23. jan 2023

@iwesska Ty máš vo všetkých diskusiách o ucitelkach veľmi nenávistné komentáre 🤔

janagem
23. jan 2023

@iwesska no ak je dosť svedkov, tak nemusí "vypočuť" vinnika. Ti často aj klamu

iwesska
23. jan 2023

@aurelia2000 Hm,tak to mas prehlad,lebo casto taketo diskusie nenavstevujem. Ale ano,na sikanu som extremne citliva,pretoze vdaka tomu ma moje dieta teraz psychicke problemy. Predstav si,ze este aj v CPPP mi dali psychologicky za pravdu,ze chyba
nebude v dietati.Takze taketo jednostranne obvinenia "lebo niekto povedal" logicky neznasam... Takze sa staraj prosim ta o svoje dieta a ked ti ho bude ucitel deptat,tak ho pridi do diskusie o uciteloch pochvalit,rada sa s tebou potom o tom porozpravam,dobre?

petricka22
23. jan 2023

Asi zalezi, co to bolo. Ak to bolo napriklad za fajcenie, alkohol alebo prezeniem - kradez, skratka nieco vaznejsie, tak by sa o takych veciach rodicia upovedomit mali. Nech uz im vysvetli, ako sa toho zucasnil. Ak za nejaku hlupost, tak to by ucitelku trapit nemalo.

petricka22
23. jan 2023

@iwesska a tvoj syn stal a pozeral sa, nepomohol? Nezasiahol? Nevieme, aky incident opisujes…
Ale ked niekto napide, ze ide robit do skoly poriadky s ucitelkou, alebo ze taky borddel v skole narobil a navrieskal na ucitelku, tak sa mi nozik vo vrecku otvara. Z kade sa deti maju naucit vzajomnej ucte a respektu, ked ich rodicia nevedia, co to je. 🤦‍♀️ ak mas nejaky problem s ucitelom, tak sa to da slusne vykomunikovat. A nie ist robit poriadky. Tie si rob doma s dietatom.
Pribeh z blizkeho okolia, dieta podvazdza na matematickej sutazi a ucitelka mu nedovoli pokracovat. Nepristihla ho vsak ona, ale bonzli ho spoluzici a na druhy den nabehne rodic “robit” potiadky s ucitelkou, ze pokial mu to nedokazala, skutok sa nestal. Aj ked otec vedel, ze syn podvadzal, lebo sa mu doma priznal. Aj tak isiel robit poriadky do skoly. Tak nabuduce nech synacik nieco ukradne a pokial ho nechytia, tak sa skutok nestal… chore zmyslanie, bohuzial bezna prax…

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
majlo1234
23. jan 2023

Pred sto rokmi, ked som chodila na gympel, nas profesori cepovali, ze aj mino skolu reprezentujeme a mame sa tak chovat. Poznamky sme sice nedostavali, ale zlizli sme si vsetko napriamo od nich, aj ked to bolo mimo skoly/vyucovania

iwesska
24. jan 2023

@petricka22 Nebudem tu rozpisovat ten trapny detsky incident. Nestoji to ani za zmienku. Zbytocne sa ti nozik otvara. Kde som napisala,ze bol v skole a navrieskal na ucitelku? Vsetko sa to vyriesilo telefonicky,nikto na nikoho nevrieskal,ale slusne a dorazne jej vysvetlil,ze taketo chovanie neakceptujeme. Aj takto sa daju robit poriadky. Absolutne netusis,co tomu predchadzalo,ze to nebol prvy incident,kedy sa s radostou odbavila na nevinnom dietati,tak si prosim ta svoje poucovanie nechaj pre niekoho ineho a pokojne si nechaj svoje dieta nepravom buzerovat,ak sa ti takyto postup paci. Napisala som svoju skusenost,pretoze mi to pripomenulo presne to,co sme riesili my,nie preto,aby tu niekto moralizoval,ci to bolo,alebo nebolo spravne. To viem posudit aj sama. A koncim tuto diskusiu,lebo sikanu odsudzujete,na strane druhej,ked to robi ucitel,je to v uplnom poriadku. Na zamyslenie...

malacibulka
24. jan 2023

Do skoly a riesit to - najprv s ucitelkou ci ma pocit teda ze ide naozaj o sikanu, a ak ano, s rodicmi a skolskou psychologickou. Nie na internet s polovicatymi informaciami sa stazovat.