Je správanie 15-ročného dievčaťa spojené s pubertou?
Je to pubertou ? Mali sme na starosti 15 rocne dievca - prisli sme pre nu domov - isli do ineho mesta .. v podstate ked si mala vybrat obed vybrala si bez vahania najdrahsie menu resp jedno z drahsich a nepoculi sme jedno dakujem za jedlo za odvoz a prinos domov .. nic ziadna slusnost po cely cas .. rodicom sme napisali ze bolo vsetko ok ale neviem ci je dievca v puberte a tak sa chova lebo mamu aj oca ma extremne milych a slusnych. Normalne som z toho ostala vytocena .. nie sme rodina ani nic. Nebudem rozoberat preco a naco sme isli len ma zaujima to chovanie. Poviem len tolko ze sa isla odprezentovat vdaka nam do medii a ani za to sa nepodakovala . 😂
@biba_18 ani nehovor. Môj ma teraz najnovšie stále moju univerzitu komenskeho v ústach. Keď niečo urobím, má hlášky štýlu, že to vás na univerzite nenaučili? Apod. Neviem, kde sa to v ňom berie...
Chvíľku je zlatý, potom husny... kým nejde do extrému, nechávam ho. Už sme si to raz zažili, nie sme ani pri staršom síce úplne za vodou, ale už je cítiť, že dozrieva.
@autorka Nie, nie je to pravidlom, že nepoďakujú a nechcú poďakovať. Učila som tak svoje deti, učím vnúčatá a v skole som mala žiakov od 15. Vedeli poďakovať a primerane sa správať. Aj autom som ich odviezla a nikdy to pre nich nebola samozrejmosť. Dávam ti za pravdu, aj mňa by vytocilo také správanie, ale netuším, čím to je. Je to asi v nej. Hádam z toho vyrastie, ibaže by nie.
Nemusí byť nevychovaná. Je vo veku, keď s ňou lomcujú hormóny, možno bola zamyslená, v hlave jej bežalo aká je hviezda, možno sa hanbila (áno, puberťáci sa môžu tváriť ako majstri sveta a zároveň sa hanbiť v tom istom momente). Keď zažiješ pubertu s vlastnými deťmi, pochopíš 😉
Ako ja sa nejdem biť do hrude ako to preháňaš ale potom sa ozvi keď bude tvoj drobec v puberte 😅 teda prvý šok nastane asi keď bude mať niečo po druhých narodeninách to sú tiež pekní čerti...ale vážne nesúď jej výchovu v tomto veku sa to neda velmi hodnotiť to sa uvidí keď vyrastie
@lukbe tak predsa sa nemylim ze to nie je ok 😌..
Dakujem za cas a vase skusenosti s pubertakmi😊 rodicov ma uzasnych skor to je mix tej vzburi v tomto veku no mna to zaskocilo v nie dobrom slova zmysle od 10:00-16:00 nepocut jedno dakujem.
Akoze urcite nie je ok nepodakovat, asi by som jej asi nejaku poznamku k tomu povedala. Ked bola moja dcera v puberte a ja som jej vycitala, ze sa sprava nevychovane, velakrat ma prekvapilo, ze ona tu situaciu videla uplne inak nez ja. Ale casto mi dala za pravdu s ospravedlnim, ze jej to nedopiplo a urcite to nemyslela zle. Myslim, ze aj medzi vami to bolo skor nedorozumenie. Mlada zamyslena, nedopiplo jej a na blizku nebol nikto, kto by ju stuchol medzi rebra, aby sa spamatala...
Prave vcera sme s dcerou riesili - resp. ona mi o tom rozpravala a krutila hlavou, ze to co su za nevychovane baby v skole (je par mesiacov na novej skole) ze napr. si pocas hodiny dojde pre tasku do triedy z inej ucebne, tak ok zaklope, ale ani nepozdravi ucitelku, len vojde, vyberie si co potrebuje a odide, bez slova. Alebo ze ked idu so spoluziackou po chodbe a stretnu ucitelku, ona sa pozdravi normalne dobry den, spoluziacka nic.
Cize neviem, ci to su dnesne decka ozaj tak malo vychovane, alebo to v tvojom pripade bolo sposobene niecim inym, ale zjavne to nie je nic neobvykle - i ked ja by som tiez ocakavala od dievcata v takom veku zakladnu slusnost - pozdravit, podakovat, proste to je uplny zaklad slusnosti aj keby bola neviem aka hanbliva
neviem,prečo skoro všetky ju obhajujete,že nepoďakovala.Aká hamblivá,aká puberťáčka,to nie je žiadne ospravedlnenie,do šľaka,v 15 má vedieť,kedy má povedať BÚ alebo MÚ.....
No neviem,ja mam pubertaka,tiez mu hrabe riadne,ale cudzi ludia mi hovoria,ze je slusne vychovany,vzdy kazdemu podakuje, poprosi. Zvlast cudzim. Ked isiel na lyziarsky,dokonca za mnou prisiel,objal ma a podakoval,ze mi dakuje,ze som ho zbalila. To sa priznam,ze som absolutne necakala. Nemyslim,ze je standard,ze vsetci pubertaci beru veci ako samozrejmost.
A teba nenapadlo po obede zazartovať, pozrieť na nu si úsmevom a povedať- ďakujem za obed a jedným okom zmurknut?
Nič hrozneho sa nestalo. Ja som aj ako dospela kolkokrat zamyslenia akebo momentálne unavena, ze tiez obcas isto pôsobím neslusne. Ked si to neskor uvedomím a dá sa, chybu napravím. Hlavne voci kamarátke naoriklad. Aj keď o týždeň sa ozvem a isoravedlnim. Ta sa len zasmeje, tiez ma ako ja make deti a plne pochopenie. To tebe chyba. Ze ty rada xy krat dakujes je tvoje nastavenie. Pokial niekoho pozvem na obed - teda 15 rocne duevca na obed, ked ma ist debatovať s novinármi, tak sa jej budem snažiť vytvoriť aký taky komfort. Teda uz ked by som sa ponúkla odviesť ju. A nie čakať dakovacky. Ved kludne mohla byť myšlienkami uplne inde a ty namiesto aby si to brala s humorom a pochopenim, tu z nej spravíš soplanu nevychovanu. Tu si za chrumkavu, ale sa s humorom ozvať v danom momente schopna nie si, ze?
za koľko si objednala meničko za 150 eur za 100 eur z mišelinskej reštauracie.Druhý krát máš ponaučenie.neboj taký su aj dospelý teľata hľadam ľudi cez facebook a koľko krát sa mi stalo ani bu ani mu ked som mu našla alebo jej našla dospelej osobe hľadaneho.Tak čo chceš od 15 ročnej.Dúfam že si jej na kastingu zabezpečial miesto v TV.
To ze jej rodicia sú milí neznamená ze naju dobre vychovaný dieťa akože mať dieťa cudzie od 10 do 16 zaplatiť jej obed a nepovedať ďakujem by teda aj mňa nahnevalo asi by som jej na pumpe druhý x kúpila max bagetu a fľašu vody . Slušnosť je vždy poďakovať vediem k tomu deti a vždy poďakuju . Ceny v reštaurácii pozerajú moje 14 a 11 ročne deti a koľko x sa zahamuju ak niečo presahuje určitú sumu
Ja by som 15 rocnu nesudila podla jedneho stretnutia. Niekto sa v tomto veku este len hlada. Moze byt dobre vychovana,len s nou plieska puberta. V puberte aj slusne dakujem,prosim ide bokom
Moja 15r (už od 12r) ďakuje za každú hlúposť či drobnosť aj mám rodičom, nieto cudzím. Takže toto áno, očakávala by som poďakovania určite. Za obed aj odvoz pri rozlúčke minimálne. A zvyšok, áno. Toto je veľmi ťažké obdobie. Tiež hovorím, že na pubertu mi manuál nikto nedal a zlaté 3r deti čo sa hádžu o zem. To bola malina oproti tomuto. Ale už ideme do lepšieho sa mi zdá. Najhoršie obdobie bolo 13-14r. To ma čaká teraz u mladšej. A tá je od bábätka náročná povaha. 🙈
Možno bola v takom strese, že aj zabudla poďakovať. Možno sa necítila komfortne lebo mala svoje dni a ešte nie je nato navyknutá. Možností je veľa.
Každopádne veci si treba odkomunikovať. Normálne by som jej povedala, že ma mrzí, že sa nepoďakovala ani za jedlo a ani za odvoz. Že nie je automatické, že niekto sa ponúkne a zariadi takýto deň. A že sa z toho cítiš smutne. Hotovo. Neubudlo by z Teba a dieťa by šlo ďalej poučené.
Niektoré deti to v sebe majú viac zakódované a niektoré sa nechajú rozrušiť každou blbosťou a na bontón kašlú. Ale ak si majú vziať do života niečo pozitívne tak s nimi dospelí musí komunikovať a snažiť sa im to vysvetliť.
Moja 14rocna vzdy podakuje. Za ranajky, za obed, za cokolvek, aj vylet, aj ked pre nu cokolvek spravim, operiem poskladam a donesiem veci. To je uolny zaklad a napisat ze “klasicka puberta, ved je to este dieta”, mo tak s takymto nazorom sa zamyslite, co z toho decka vychovavate. Uz moj 10rocny vie podakovat…
Ona chcela vasu pomoc, alebo rodicia to vybavili? Mozno chcela aby isli s nou rodicia a oni ju hodili na krk vam.
Mozem podstatnu otazku? A predtym taka nebola?
Autorka, ja sa naozaj nechcem mladej damy zastavat, podakovat patri k zakladom. Ale ja si vzdy v taky cas spomeniem ako so mnou mlatila puberta (a to som ju vraj mala celkom unosnu) a nejak sa nad to dokazem povziest. Ked mam problem s pubertakom, vyriesim to hned. Oni maju kratku pamat, este kratsiu ako zapalnu snuru, takze ani nepovies celu vetu a uz zabudnu co bolo na zaciatku. Ale ked im na niecom fakt zalezi, tak vedia byt taki mili, ze su az podozrivi.
Išla sa odprezentovať do médií. Ona tam chcela ísť? Prečo nešla s rodičmi? Možno sa jej tá akcia nepáčila. Možno to nedopadlo tak ako si to predstavovala. A možno vám za to vôbec nebola vďačná. Mňa by v 15 do médií nikto nedostal. A keď áno, tak sa im určite za to nepoďakujem. Niečo za tým nevďakom bude. Nie každý je extrovert a keď má pocit, že sa tam strápnila a pod., tak sa jej nečudujem.
autroka, dnesne deti beru uz vsetko automaticky, podakovat mala urcite. dnesne deti su mnohe nevdacne, takze ani nie puberta, ale jednoducho sa im nezavdacis.
Mám doma 16, vie sa poďakovať, pozdraviť, ale cenovky na jedle a nápojoch rozhodne nerieši. Pubisi nerozmýšľajú ako dospeláci. Ako tu už niekto spomenul, podľa mňa sa hanbila, keď ste si nie až tak blízky. Určite sa tešila a aj to ocenila, len sa hanbila otvoriť ústa. Ak sa poďakovali rodičia, za odvoz, obed, už by som si tým nedvíhala tlak, ale chápem Ťa.
Ale zakladat o takej blbosti akonpodakovanie za jedlo diakusiu na modtom koniku?? 🙈😁😁👍
Snazim sa ucit deti "carovne slovicka". Niekedy to u nich funguje niekedy absolutne nic.
A to sa fakt snazim. Denne. Pri vsetkych aktivitach. Prosim. Dakujem. Prepac.
Co sa tyka toho jedla... kym to zjedla takby som neriesila. Ine by bolo keby bola neviem aka trucovita. Ze vyberie si najdrahsie. Prevrati to priborom a nezje...
A mozno-neviem sice co za ´prezentacia" to bola-mala mozno stres?! Proste vtedy clovek je kusok akoby "sustredeny" len na to jedno a ostatne unika....
ktovie. Ale na zaklade jednej takejto skusenosti by som z toho zavery nerobila.
Naozaj tu vsetkym pride normalne, ze nepodakovala? A nie raz? Ved ju aj odviezli. Ani vtedy nezabučala. Toto vie moje dieta, odkedy sa naucilo rozpravat. To, ze ma pubertu je jedna vec, usta snad otvorit vie. Jedlo nekomentujem. Ja by som si aj v puberte nevybrala najdrahsie jedlo, lebo penazi sme nemali vela a duplom, ked za mna platia cudzi ludia. A to ma tiez puberta plieskala.
@rozculena
@stanulienkat
@laila22
@zuzana76
@loliki
@micicka - prezentacia- nemozem pisat konkretne co - bol jej sen . Chce byt znama umelkyna tak sme pre nu nieco urobili nakolko mame tieto moznosti.
Vdaka damy velmi ste ma potesili. Aj v slusnosti sa ludia delia na 2 tabory🙈
Tak stres uz cestou domov asi nemala praveze aj keby mala uz je davno opadnuty.. uz mohla podakovat aj ked bola ticho cely cas no….My s muzom sme na kamery zvyknuti takze ja to ani neriesim uz. Proste asi puberta + taka povaha a aj nevychovanost mozno kedze su 5 surodenci …😂
Pekny vecer a dakujem za nazory❤️
Autorka, mám veľmi účinnú metódu, ako naučiť ľudí ďakovať. Pri rozlúčke proste stačí povedať "Nemáš za čo." Ešte sa mi nestalo, aby sa v tej chvíli dotyčný nezahanbil a nezačal ďakovať.

Len ti chceme povedať, že nehodnot dievča na základe jedného nepodakovania…
Mám 2 deti. Starší 12 r.syn v očiach všetkých susedov ako top vychovaný, milý, gentleman,v lete si odtrhol necht na nohe, co bežal susedke podržať vchodové dvere 😆
Proste by si povedala, že wau slušný chlapec. Ale doma aký vie byt drzý, ráno sa ani nepozdravi hocikedy..
Mladší 6r. ten sa zdraví susedom kedy ako ma čas, môžem ho aj 100x upozorniť, ale za rezeň mi poďakuje 8x počas toho ako je. A možno u susedov vyzerá ako nevychovany… chápeš