icon

Kam umiestniť pubertiakov počas prázdnin?

9. aug 2024

Ahojte,

Nenašla som podobnú diskusiu, tak hľadám typy, kam s pubertiakmi, ktorí odmietajú ísť na dlhšiu dovolenku s rodičmi?
Syn má 15, radikálne odmieta ísť s nami v stredu do Chorvátska. Neviem, či ho nútiť, či čo mám robiť. Sám doma byť 10 dní nemôže, moja mama nie je nadšená, že by u nej tak dlho bol, boji sa zodpovednosti. Už to nie je malé dieťa, čo s ním pôjde na ihrisko a má ho stále na očiach. Ako túto situáciu riešite vy?
Dakujem

Strana
z5
doriiis
9. aug 2024

A prečo by nemohol byť 10 dní sám? Každý deň skočí k babke ju kuknúť,dostane nejaké povinnosti a 10 dní ubehne ako voda

ivik4
9. aug 2024

Ja sice pubertiaka nemam ale v tomto pripade by siel s nami a hotovo, uz by som ani nediskutovala hoci by bol isto zduty.Babku by som neobtazovala ked nechce a sameho ho tak dlho tiez nenechala.
Hoci ma 15, stale mi to nepride dost
Ked nechce uzivat dovcu, sedel by na izbe 💁‍♀️

luccija
9. aug 2024

Nič, išiel by.Preco by 15 r nemohol ísť s rodičmi k moru.Sam doma na PC či s kamošmi večer by nezostal, babke rozumiem bude sa tam nudiť a bude mať o neho strach, keď pôjde von.

luxus10
9. aug 2024

@ivik4 presne tak, isiel by bez debaty,...

luccija
9. aug 2024

Alebo mal ísť do tábora, keď odmieta dovolenku s rodicmi

deti95060810
9. aug 2024

určite by sa už balil... na dovolenku s nami.

sasesoe
9. aug 2024

Prečo odmieta ísť na dovolenku? Aký má náhradný program? Čo plánuje/chce? Aká je povaha? Na koľko je samostatný? Vie sa o seba postarať? Navariť? Bol už niekedy sám doma al niekde napr na víkend?

lavender94
9. aug 2024

Moja posledná dovolenka s rodičmi bola keď som mala 15. Navzájom sme si tam tak vadili, že ďalší rok som už ostala sama doma. A prežila som. Isla som sa najesť k starým rodičom a inak som bola doma a robila to, čo som robila keď boli doma aj rodičia. Ale to už vy musíte vedieť, na koľko je on vyspelý a či mu dôverujete aby ostal sám doma. To je presne ten vek, kedy sa to ťažko odhaduje. Niekto je v 15 ešte dieťatko a niekto už takmer dospelý.

nelca84
9. aug 2024

Ak je starka v dosahu keby nieco, tak by som ho kludne nechala doma. Ja nevidim dovod nutit ho ist s vami ked nechce. Pokazite dovolenku sebe aj jemu. Neuznavam takuto demonstraciu rodicovskej moci u takmer dospelych deti...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
luxus10
9. aug 2024

15 r. este nie je takmer dospely...

pink_lady
9. aug 2024

@monsterablue presne tak, rodičia by mali pruser. Moj ma sice diagnozu, tak robi kraviny, ale prave dnes mi dr ze 15r je stale dieta a ak by sa mu nieco stalo, zazaluju nas a nevyvlecieme sa z toho

martinka13
9. aug 2024

15 ročný s nami chodí v pohode. Určite by som ho doma samého nenechala. Tak sa tam bude nudiť..... Jeho volba

buberova
9. aug 2024

Moja posledná dovolenka bola tiež ako 15 ročná.. potom som už bola sama a celkom som sa na to tešila.. mama mi nechala navarené keď odchádzala ale potom som si jedlo riešila sama a cítila som sa ako veľká samostatná pani 🤣🤣

dskjhfdlkdjhl
9. aug 2024

Mam 15 a 22 rocne deti a od isteho veku vyberaju dovolenku s nami a este sa nestalo, ze by nechceli potom ist. Dokonca aj ta 22-rocna bola teraz s nami a rada.

luliu
9. aug 2024

O tomto by som nediskutovala, išiel by a hotovo. 15 rokov je pre mňa malo, aby zostal sám a keď babka sa na neho necíti, nie je o com

bebebi
9. aug 2024

Do 18 rokov je to stále dieťa a sú za neho plne zodpovední rodičia. Ak by sa niečo stalo (a je jedno či by on úmyselne niečo vyparatil alebo by niečo spôsobil neúmyselne, napr. požiar v byte) tak zodpovedať sa z toho budú rodičia. V tom najhoršom prípade môžu skončiť aj v base.

keiko33
9. aug 2024

My chodíme každý rok do Chorvátska, syn bude mať v októbri 17 a posledné tri dovolenky tiež vymýšľa. Ale má smolu, ide a hotovo. Keď bude mať 18, nech robí čo chce. Všetko záleží aj od zodpovednosti. Syn síce nevystrája, ale po 14 dňoch by už asi okolo neho muchy lietali, lebo poriadok mu nič nehovorí. Skôr by som sa nechala prehovoriť od dcéry, no tá by more neodmietla. U syna je problém, že on sa na dovolenke nudí, tak sa mu snažím vyhovieť aspoň aktivitami a rušnejším miestom.

alickapusinka
9. aug 2024

No do uschový batožin ho zrejme nevezmu nech si chalan užije sám doma.Snád vie niečo uvariť cestoviny a tak.

tramtada31
9. aug 2024

V žiadnom prípade by som ho samého doma nenechala. Rodičia tak mali dohliadnuť na 16 ročného syna susedov. Samozrejme, že stále party, alkoholové flase sa váľali všade. Ak by si ho nechala samého, spravíš mu medvediu sluzbu. Ide k moru s vami a nediskutujes. Aj tam môže byt celé dni zavrety na izbe, ale pod vašim dohladom

abbey1
9. aug 2024

Prečo odmieta ísť s vami?
Mňa by ako rodiča mrzelo, ak by dieťa s nami odmietalo chodiť. A doma by som ho v tom veku nenechala.

riyadh
9. aug 2024

Neodkladam Nikam, moj krpaty ma 15r krpata 12 a bez diskusie s Nami, nebudem zatazovat babky zvlast mamu po 70tke..ajbked nam pilil usi pol dovolenky nezajem, prisposobi sa.

ivik4
9. aug 2024

Tam vobec nejde o rodicovsku ,,moc" 😒 ale o zodpovednost o vlastne dieta.
Ano 15rocny je dost velky ale ani z daleka nie takmer dospeli

jaond19
9. aug 2024

Odmietat moze, na to ma akuratny vek. Mu povedz ze pokial sa nezbalí, tak bude celu dovolenku v tom istom. A pokial dalsiu dovolenku uz chce trávit sám doma, najprv nech predvedie dlhodobo svoje schopnosti postarat sa o celu domacnost, vratane nákupov, upratania, umytia riadov, oprania bielizne a varenia/prípravy jednoduchej stravy.

sulavikova
9. aug 2024

Môj 14r. chcel zostať doma, zostal. Odišla som. Zlomil si ruku a
už aj 3 týždne volal, kedy prídem. Príučka pre tatu, ktorý si po 14 rokoch vyskúšal byť rodič!

autor
9. aug 2024

Ste zlaté, ďakujem. Netušila som, že väčšina sú také prísne mamy. Dám to partnerovi prečítať, on je na synovej strane, že nech zostane doma, že sa bude nudiť, bude hucat a pokazí nám dovolenku. Len on k mame späť nepôjde, lebo býva pri kostole, stále tam zvonia zvony a jeho to budi. Moja mama zas nepríde spať k nám a nemám dobrý pocit z toho, že by toľko dní zostal celé noci sám. Minulý rok sme boli v turecku, veľký hotel,tobogány, teenage klub, stolný tenis, stolný futbal, miliarda aktivít a chodil zduty, lebo sa nudí, lebo z toľkých malých deti ho boli hlava. Pritom tam bolo množstvo slovákov v jeho veku, on sa k nikomu neozve. Tento rok ideme na iný typ dovolenky, on odmieta ísť s nami a nedá si dohovoriť. Mám ešte mladšieho 8 ročného syna, tak musím prihliadať na potreby aj jeho

kajaa24
9. aug 2024

No isiel by a hotovo. Do 18 je to este stale dieta, za ktore su zodpovedni rodicia, a keby sa mu daco stalo, tak maju rodicia pruser..urcite by som ho nevesala babke na krk, nezatazovala by som ju. Jednoducho by som nediskutovala o tomto a isiel by, aj keby sa mal o zem hadzat

6mia6
9. aug 2024

Nás už tiež nechce ísť. Ja som tiež už nechodila. Tento rok sme nešli, budúci s ním nepočítame. Stať sa mu môže čokoľvek aj keď som doma na gauči. A aj sa stalo ale mal 7 potom sa stalo keď som bola 20m od neho. 15 ročné deti fungujú ako samostatné jednotky. V podstate cele dni. Kým prídeme z práce je večer takže pol dňa je sám. potom odchádza von vracia sa keď pomaly spím.
U nás teda stará mama príde k nám ale hlavne preto aby pes nezdochol. Isto by na neho zabudol.

dominikamacakova
9. aug 2024

Stále je to dieťa tak smola. Keď si moje päť ročné dieťa zmyslí, že nejde tak nepôjde? 15 ročné dieťa samé desať dní? Kokos, sníva sa mi 😅

janinah
9. aug 2024

Išiel By a hotovo? Ako ho donútiš? Poviazes a hodiš do auta? Nás v 15 ešte s nami bol ale už som pochopila.ze ak ho chcem dostať s nami na dovolenku.tak musím zmeniť charakter dovolenky teda pár dní na pláži.ktore on pretrpel pod slnečníkom eesp.prespal na izbe ..a potom pár dní poznavačka.pricom on si chodil aj po svojich záujmoch ako technické múzeum.muzeum moderného umenia a pod.naposledy sme tak dali Madrid a Barcelonu v máji a to ma 18 r.
Záleží nakoľko chlapcovi veríš.ze nebude robiť párty po večeroch.ze neumrie od hladu a špiny že vie reagovať v prípade problému napr.zdavotneho.Videohovor môžete mať aj 3x denne a babka bude poruke.Hladajte kompromis.taky zduty 15 r ksichtik vám ozaj môže pokaziť dovolenku.

Strana
z5