icon

Poznáte svoje dospievajúce deti?

25. nov 2025

Ahojte, dneska mi napadla taká zaujímavá téma. Myslíte si, že poznáte svojich puberťákov? Že viete čo majú radi a ako sa prezentujú pred ľuďmi mimo rodiny? Vedeli by ste ich opísať tak, ako by sa opísali oni? Lebo mi príde že veľa rodičov má také predstavy že ja si poznám moje dieťa najlepšie, však je to moje dieťa:D, a pritom o nich nič moc nevedia.
(Nemám záujem nikoho uraziť ani také niečo)

Strana
z2
krasneleto
25. nov 2025

@anonym_autor ja si myslim, ze svoju dceru poznam... jednak ma zrkadli :D a myslim , ze tym ze sme doma tím, tak mi zatial hovori vsetko... viem aj kedy klame a dokonca aj preco... mame otvoreny vztah... nehovorim vsak a nikdy sa nebijem do hrude v style " toto by moja dcera nikdy" ....

biba_18
25. nov 2025

rodičia poznajú svoje deti ako sa správajú pred nimi ... som na tom ako @krasneleto - ale neviem s určitosťou povedať ako sa prejavujú črty dieťaťa mimo rodinu, keďže doma sme sa naučili reagovať jeden na druhého či tretieho - vonku je to predsa iná interakcia ...
poviem príklad: keď viem že je dieťa nervák, snažím sa neísť do konfliktu. ak viem že je precitlivelé, nejdem do situácií ktoré by ho rozrušili ... atď ...

anonym_07f293
25. nov 2025

Podľa mňa väčšina rodičov nepozná svoje deti, pretože majú skreslene predstavy. Česť výnimkám. Všetci sme boli puberťáci a stačí sa zamyslieť, vrátiť spať a rozpamätať sa ako sme sa správali doma, pripadne v spoločnosti rodičov a aký sme boli keď sme boli s partiou.
Ja môžem sama na seba povedať, ze som nebola žiaden anjel. Diskotéky, chlapci, fajčenie, prvé skúšanie alkoholu, klamstvá, blicovanie školy ….. a doma nikto nič nevedel, otec chodil do zahraničia a pred mamou som mala rešpekt. Zlomilo sa to až keď zomrela mama, vtedy som veľa veci prestala skrývať ale chvalabohu že to bolo fakt len prechodne obdobie lebo cca v 16tich so
sa znormalizovala. O bratovi ani nehovorím.

krasneleto
25. nov 2025
@biba_18

rodičia poznajú svoje deti ako sa správajú pred nimi ... som na tom ako @krasneleto - ale neviem s určitosťou povedať ako sa prejavujú črty dieťaťa mimo rodinu, keďže doma sme sa naučili reagovať jeden na druhého či tretieho - vonku je to predsa iná interakcia ...
poviem príklad: keď viem že je dieťa nervák, snažím sa neísť do konfliktu. ak viem že je precitlivelé, nejdem do situácií ktoré by ho rozrušili ... atď ...

@biba_18 ja si pytam vzdy spatnu vazbu od kamosiek, ked je u niekoho na prespavacke atd... ale tak , vsetko urcite na 100% neviem.. predsa som mama, nie kamoska :D a urcite je v poriadku mat aj nejake tajomstva.. zatial nie je sofistikovana v klamstvach a sem tam si mysli, ze ma prelsti :D ale ja som silny super :D ale zatial to vnimam v norme... a ja som klamala, fajcila, pila, chodila poza skolu, ale nasi vedeli vsetko, resp. vsetko sa dozvedeli a to co sa nedozvedeli, dozvedeli sa neskor...

kofa77
25. nov 2025

Aj ano, aj nie.. viem, ako reaguje v domacom prostredi, kedy vybuchne, ved kto je hromozvod? No matka. Ale v kolektive, tak uplne neviem. Navyse moje dieta nie je s nikdy nebolo zdoverovaci typ, to musia byt fakt hviezdy, mesiac a neviem co v dokonalej faze, aby pustilo nejake info.
A teraz je mimo domu uz, cize tam netusim skoro nic

biba_18
25. nov 2025

@krasneleto moje dieťa je už dospelé - a teraz sa bavíme už ako dvaja dospelí fakt o všetkom - aj o jeho vzťahoch napr. - a to vidím že je to "úplne" iný človek ako to moje malé dieťa ... proste teraz ma zakaždým prekvapí ako vie formulovať vety, vyjadriť myšlienky, ako si všíma veci ktoré som si predtým myslela že si nevšíma ... ako puberťákovi keď sa to všetko tak honilo hlavou - tak nie, nepoznala som ho aj keď som ho poznala ...

selest
25. nov 2025

Nemam este deti v tomto veku ale podla seba mozem povedat ze ja som mala super vztah s mamou, bola som slusne vychovane dieta a rodicia mi verili a mysleli si ze ma poznaju. A pritom v tom veku som este ani ja seba nepoznala nie ze by ma poznal ktokolvek iny. Keby moji rodicia vedeli co vsetko vystrajam tak ma "priviazu doma o nohu stola". Bola som slusna,neflakala som sa dobre som sa ucila ked som bola s nimi. Ale vzdy som sa prisposobila spravanim skupine a velakrat som aj sama bola iniciatorka hluposti. A to hovorim o lahkych drogach, o tom ze som x krat sadla do auta s cudzimi ludmi v noci kt som stretla v bare a isla kludne na hotel.. alebo len tak cez pol republiky kamkolvek. Zatial co rodicia si mysleli ze spim na intraku.. Fajcila som pila, flakala sa nadavala. Doma som bola slusne tiche dieta. Mobili boli vtedy zriedkavost takze ma nevedeli kontrolovat. Desim sa toho ked moji chalani vyrastu😅detom treba doverovat ale treba vzdy si nechat rezervu lebo su to deti a stale mozu robit chyby.

biba_18
25. nov 2025

@selest presne ja som si toto hovorila - že ani nechcem vedieť čo moje decko vystrája mimo domu, lebo keď robí to čo ja v jeho veku, tak zinfarktujem ...

demografka
25. nov 2025
@biba_18

@selest presne ja som si toto hovorila - že ani nechcem vedieť čo moje decko vystrája mimo domu, lebo keď robí to čo ja v jeho veku, tak zinfarktujem ...

@biba_18 😂
veru, poznam svoje deti myslim si, ale nech maju svoje tajomstva a blaznovstva tak ako sme mali my 😉

anonym_d339c6
25. nov 2025
@anonym_07f293

Podľa mňa väčšina rodičov nepozná svoje deti, pretože majú skreslene predstavy. Česť výnimkám. Všetci sme boli puberťáci a stačí sa zamyslieť, vrátiť spať a rozpamätať sa ako sme sa správali doma, pripadne v spoločnosti rodičov a aký sme boli keď sme boli s partiou.
Ja môžem sama na seba povedať, ze som nebola žiaden anjel. Diskotéky, chlapci, fajčenie, prvé skúšanie alkoholu, klamstvá, blicovanie školy ….. a doma nikto nič nevedel, otec chodil do zahraničia a pred mamou som mala rešpekt. Zlomilo sa to až keď zomrela mama, vtedy som veľa veci prestala skrývať ale chvalabohu že to bolo fakt len prechodne obdobie lebo cca v 16tich so
sa znormalizovala. O bratovi ani nehovorím.

@anonym_07f293 ,,Diskotéky, chlapci, fajčenie, prvé skúšanie alkoholu, klamstvá, blicovanie školy ,, tak oproti tomu je moja potom anjel. Blogovanie nehrozí na to máme edupage, diskotéky tiež nie fajčenie/ alkohol /chlapci ...moja dcéra má isté diagnózy, dlhým bojom sme prekonali rakovinu takže hoc má 17 neopíja sa a štúdium ju zaujíma viac ako opačne pohlavie. Ani výzorom nie je taká po ktorej by šaleli. A klamstvá, skôr či neskôr sa na každé klamstvo prípade. Ani so správaním v škole nikdy nebol problém, viem s ktorými žiakmi sú problémy. Rieši sa to na rodičku, aj cez edu. Je vyznamenaná každý rok. Zástupkyňa riaditeľa každoročné pozýva tých Naj na večeru a tento rok sa jej dostalo aj tejto pocty.

simca06022011
25. nov 2025

@anonym_autor viac ako si ona mysli, ale nabavime sa o tom, je to povaha po mne :D ale presne toto si aj ja myslim, napr ani mna nepoznaju moji rodicia a do dnes to tak je, vela mam ma skreslene predstavy a casto prilis pozitivne = ja velmi dorbe viem o negativach mojej dcery :D take tie detaily co vyvadza s kym, preco s tymi a onymi nevychadza neviem, ale viem si predstavit, lebo -a to sa opakujem -je v tomto po mne, ona sa nikomu do zadku pchat nebude a vobec sa nebooji, ak nie je oblubena pri niekom a stredobod pozornosti :DD proste ide si svoje.. na to sa prave snazim vplyvat, nech potom nie je sama, ale daako to nefunguje 🙄

simca06022011
25. nov 2025
@biba_18

@biba_18 no v dnesnej dobe sa tolko nebojim, isto nerobi to co som ja robila v jej veku :DDDD

biba_18
25. nov 2025

@simca06022011 neviem čo strašné si robila ty - ale moje by veru to čo som robila ja robiť mohlo ...

mysicka36
25. nov 2025

Ja mám deti už po puberte a neidealizovala som si ani jedno. A keď sa teraz o ich puberte rozprávame, tak som nebola ďaleko od mojich predstáv.

iwesska
25. nov 2025

Ja za svoje dieta rucim. Dnes v dobe edupage sa neututle nic.Je to velmi otvorene dieta,vsetko mi povie aj sam,mam prehlad s kym a kedy sa stretava,kto su ti chalani. Viem ze nefajci,nepije,aj mi presne vymenoval kto fajcil/nefajcil/pil na vylete. Aj ze ho ponukali,aj ze nechcel,aj viem komu kto fajcil nieco ine😂 Neviem,co by som este mala viac vediet. A on klamat nevie,takze rychlo by som ho prekukla. Ja viem,ze kazdy ma taku predstavu,ze vsetci v puberte piju,fajcia,sexuju uz od 7.triedy a tazko uverit,ze su aj jedinci,ktori take nerobia. Ja som bola v puberte rovnaka. Za cely zivot som sa ani 1x neopila, nezhulila. Proste nema kazdy teenager taku potrebu.

anonym_fad79a
25. nov 2025

no nedam ruku do ohna veru. verim im, mame velmi pekne vztahy a zda sa ze dnesna generacia je taka uvedomela, ale nikdy nevies....
moja mama si myslela ze ma pozna, ale ked si spomeniem co vsetko som robila ja, je mi normalne nevolno a pritom ona ani otec nemali vobec o tom potuchy
sama sa cudujem, ze zijem vobec

simca06022011
25. nov 2025
@iwesska

Ja za svoje dieta rucim. Dnes v dobe edupage sa neututle nic.Je to velmi otvorene dieta,vsetko mi povie aj sam,mam prehlad s kym a kedy sa stretava,kto su ti chalani. Viem ze nefajci,nepije,aj mi presne vymenoval kto fajcil/nefajcil/pil na vylete. Aj ze ho ponukali,aj ze nechcel,aj viem komu kto fajcil nieco ine😂 Neviem,co by som este mala viac vediet. A on klamat nevie,takze rychlo by som ho prekukla. Ja viem,ze kazdy ma taku predstavu,ze vsetci v puberte piju,fajcia,sexuju uz od 7.triedy a tazko uverit,ze su aj jedinci,ktori take nerobia. Ja som bola v puberte rovnaka. Za cely zivot som sa ani 1x neopila, nezhulila. Proste nema kazdy teenager taku potrebu.

@iwesska praveze ja mam taku predstavu ze vela z toho dnes deti nerobia bezne :D

simca06022011
25. nov 2025
@biba_18

@simca06022011 neviem čo strašné si robila ty - ale moje by veru to čo som robila ja robiť mohlo ...

@biba_18 no... nepiju, nefajcia, velmi sa neflakaju kade tade, takze na Zs ani nefrajeruju, nesexuju ani nic... :D poza skolu dnes nechodia ani na strednej, kde to este na zakladnej... tak zase neviem co hrozne si robila ty, to potom nebolo nic hrozne ale normalne...😉

abbey1
25. nov 2025

Myslím si, že svoje deti poznám veľmi dobre. Staršia, hoci je už dlho mimo domu, má s nami stále veľmi dobrý a úprimný vzťah. Poznáme osobne jej partnera, šéfa, kolegov, čiže máme feedback na jej správanie mimo dohľadu rodičov.
Aj v puberte sme mali otvorený vzťah. Často sa sama zverila, ked vyviedla niečo. Samozrejme, každé dieťa, ako i my dospelí, má svoje tajomstvá.

anonym_758285
25. nov 2025

Moja mama ma nepoznala skoro vôbec. Teda poznala tú moju časť, ktorú som chcela aby poznala. Od 14tich rokov som veľmi filtrovala informácie, ktoré mama vedela. Pre jej vlastné dobro 🙂

anonym_b3f55c
25. nov 2025
@krasneleto

@anonym_autor ja si myslim, ze svoju dceru poznam... jednak ma zrkadli :D a myslim , ze tym ze sme doma tím, tak mi zatial hovori vsetko... viem aj kedy klame a dokonca aj preco... mame otvoreny vztah... nehovorim vsak a nikdy sa nebijem do hrude v style " toto by moja dcera nikdy" ....

@krasneleto tak to je potom rovnako drsná ako ty.

anonym_9c8eaa
25. nov 2025

@anonym_autor Zatiaľ poznám a dufam aj budem. Má sladkých 17.násť, rozumovo veľmi dopredu,zaujíma o celkové dianie,.slušný, inteligentný, šikovný,rozhľadnený,od 16ky brigády dobrovoľne si zarába.
Ale pred kamarátmi je iný ako doma. Hovorí nám všetko, teda o dievčatách nie,ale v týchto veciach je myslím úplne neskúsený a možno pozadu oproti dievčatám a iným chlapcom. To majú obidve deti spoločné. No po mne nie sú 🙈 Nemá ani nemal takú ozajstnú pubertu ,sem ram.ho samozrejme chytil rapeľ keď bol mladší, ale chvalabohu zatiaľ žiadne diskotéky, nočné poflakovanie či iné aktivity..sú dobrá partia kamošov a vždy viem kde je čo je..Ale ruku so ohňa za pubertiaka je dosť odvážne niekedy

anonym_9c8eaa
25. nov 2025
@anonym_758285

Moja mama ma nepoznala skoro vôbec. Teda poznala tú moju časť, ktorú som chcela aby poznala. Od 14tich rokov som veľmi filtrovala informácie, ktoré mama vedela. Pre jej vlastné dobro 🙂

@anonym_758285 U mňa podobne, mám už dospelé a takmer dospelého syna a dodnes mama veľa nevie s mojej mladosti. Kde kedy s kým, čo sme dovyvádzali na diskotékach, žúrkach 😅 Vzťah sme mali dobrý, ale určite nie v tej dobe kamarátsky. Nikdy som jej nehovorila svoje veci a tajomstvá. A presne pre jej aj svoje dobro.Pretože som ju poznala.Proste stará škola 🤣

maddie1711
25. nov 2025
@anonym_d339c6

@anonym_07f293 ,,Diskotéky, chlapci, fajčenie, prvé skúšanie alkoholu, klamstvá, blicovanie školy ,, tak oproti tomu je moja potom anjel. Blogovanie nehrozí na to máme edupage, diskotéky tiež nie fajčenie/ alkohol /chlapci ...moja dcéra má isté diagnózy, dlhým bojom sme prekonali rakovinu takže hoc má 17 neopíja sa a štúdium ju zaujíma viac ako opačne pohlavie. Ani výzorom nie je taká po ktorej by šaleli. A klamstvá, skôr či neskôr sa na každé klamstvo prípade. Ani so správaním v škole nikdy nebol problém, viem s ktorými žiakmi sú problémy. Rieši sa to na rodičku, aj cez edu. Je vyznamenaná každý rok. Zástupkyňa riaditeľa každoročné pozýva tých Naj na večeru a tento rok sa jej dostalo aj tejto pocty.

@anonym_d339c6 veď píšem. Česť výnimkám.

anonym_758285
25. nov 2025
@anonym_9c8eaa

@anonym_758285 U mňa podobne, mám už dospelé a takmer dospelého syna a dodnes mama veľa nevie s mojej mladosti. Kde kedy s kým, čo sme dovyvádzali na diskotékach, žúrkach 😅 Vzťah sme mali dobrý, ale určite nie v tej dobe kamarátsky. Nikdy som jej nehovorila svoje veci a tajomstvá. A presne pre jej aj svoje dobro.Pretože som ju poznala.Proste stará škola 🤣

@anonym_9c8eaa ja takisto. Paradoxne som svojej mame veľa porozprávala v mojej 40tke. Ona keď sa dozvedela veci, tak vyvaľovala oči. Každopádne ja som mala také dve tváre - to, čo poznala moja rodina - slušná žiačka, čistá jednotkárka, svedomitá. A tá moja druhá tvár vonku - párty žena, od 15tich vzťahy, svoje som si odfajčila, odpila, odžúrovala, odsexovala. Túto moju tvár však moja rodina nevidela a o nej ani v zásade stále nevie. A takto je to dobre.

anonym_9c8eaa
25. nov 2025
@anonym_758285

@anonym_9c8eaa ja takisto. Paradoxne som svojej mame veľa porozprávala v mojej 40tke. Ona keď sa dozvedela veci, tak vyvaľovala oči. Každopádne ja som mala také dve tváre - to, čo poznala moja rodina - slušná žiačka, čistá jednotkárka, svedomitá. A tá moja druhá tvár vonku - párty žena, od 15tich vzťahy, svoje som si odfajčila, odpila, odžúrovala, odsexovala. Túto moju tvár však moja rodina nevidela a o nej ani v zásade stále nevie. A takto je to dobre.

@anonym_758285 Tak by si sme so mali čo povedať 🤣🤣🤣 Ja som po narodení prvého dieťaťa akoby uťalo.Párty život skončil a mňa to nikdy viac nelákalo,užila som si všetko čo k mladosti patrí a preto mne žiadna kríza stredného veku nehrozí.

anonym_8803e8
25. nov 2025

@anonym_autor nie. Dokonca ani to najmenšie netuším ako sa správa v škole, pravdepodobne tiež ináč ako doma. Aj ja sa prezentujem "medzi ľuďmi" ináč ako doma 😁. Každý máme svoju masku "medzi ľudí" a potom tú zraniteľnejšiu a možno aj menej úžasnú "na doma".

denithestrange1993
25. nov 2025

@anonym_autor pamatam si svoju pubertu, kazdu chvilu som bola ina,trapili ma ine problemy,striedali sa mi nalady,nazory,postoje. Nemyslim si,zeby mi nasi rozumeli,ale to som si ani ja vtedy nerozumela. Zaklad je,ze sme to spolu nejako prezili a ze mi boli nablizku a robili naj ako vedeli.

anonym_3800ab
25. nov 2025

Poznam svoje dieta, teda aspon som si to myslela, ale bola som v situacii, kde necakala, ze ju vidim a pocujem. Boli s kamoskami na kave a tolko nadavok v jednej vete som snad ani v zivote ja nepouzila. Chvilu som ju nechala nech sa vyrozprava a potom som sa jej prihovorila. Ten sok co zazila v tom momente si pamata aj po 10 rokoch. Takze za mna je urcite povaha dietata ina doma medzi svojimi a ina medzi deckami kde sa chcu presadzovat.

dupinka
29. nov 2025

Určite poznám svojho pubertálneho syna tak, ako sa prejavuje doma. Zdanie toho, že viem, aký je mimo, ovplyvňuje viac faktorov:
- viem, ako sme ho vychovali, k akým hodnotám ho vedieme, aké má názory
- dôveruje nám a veľa sa spolu rozprávame
- občas príde spätná väzba zo školy, kamarátov, aj ľudí, ktorí ho náhodne stretnú,..alebo ho vidíme my, keď to on nevie.
Ale určite sú situácie, v ktorých som ho nikdy nezažila. Rovnako tak, ako napriklad neviem, aký je manžel v práci, v kontakte s niektorými ľuďmi, ktorých nepoznám, nie som pri ňom..Môžem len dedukovať z toho, ako ho poznám.

Strana
z2