Vyhodenie 15-ročnej z domu
Dobre deň,
Chcem dokázať kamaratke že ju proste mama nevyhodi z domu do kým nemá 18 rokov. Ona sa stále obáva, že ju vyhodí mama z domu keď niečo spravi po svojom. Napr. mám príklad že si kamaratka chcela nafarbiť vlasy na tmavo hnedu/čiernu ale mama ju strašila že ju vyhodi a vydedi😂. Ale to nie len to "vyhodila by ju z domu" aj keď nepride na čas domov zo školy,nebude sa učiť,pôjde do mesta(ani raz za život nebola v meste bez mamky a keď ma isť so mnou tak ju proste nepusti),vonku nemôže tiež chodiť, pomaly ani ja tam nebudem môcť chodiť🥲. Proste jej život je trz len nad knižkami, učenim a nervami nad tým že nič nemôže robiť lebo si mysli že ju vyhodi mama. Na internete nemôžem najsť nikde niejaku stranku o tom kde sa piše, že rodič nemôže vyhodiť neplnolete dieťa. Viem že nemôže ju proste vyhodiť lebo nema prácu chapete ma. Nechcem vidieť spravy na typu mala by byť rada že sa ma tak, lebo mamka sa o ňu stara a bla bla bla. Ja to mám trz lepšie, učim sa tiež myslim si že ta kamaratka sa oveľa lepšie učí ako ja a aj tak mam dovolene normalne veci. Napr. môžem chodiť do mesta s kamaratmi aj sama. Môžem chodiť vonku aspoň do 8-9 keď nemám školu alebo veľa učenia, mam povolene farbenie vlasov a tak ďalej. Prosim potvrdte mi že ju proste mamka nevyhodi domu. Nejaku spravu alebo link na stránku. Obávam sa o ňu a jej mentalitu lebo nie je to zdrave byť stale doma nad knižkami.
Nič také to tu žiadna z nás potvrdiť nemôže. Lebo strelený rodič sa nebude držať nejakého zákona ale považuje dieťa za svoj matetok, s ktorým nakladá tak, ako uzná ta vhodné. A nebude ho ani o tri roky rušiť, že to dieťa už je plnolete. Takže iba varianta ako dokončiť školu a okamžite preč asi nebude. Resp. bola by, ale je ešte horšia ako vydržať do skončenia školy. Inak nepoznám žiadneho človeka, ktorý by takýto rodičovský teror (nie, to nie je výchova, to je terorizovanie) bez následkov vydržal a mal k rodičom nejaký vzťah. Mam 16 ročnú dcéru a neviem si dosť dobre predstaviť, že by som ju nepustila do mesta alebo jej zakázala si zafarbiť vlasy (našťastie to nechce, ale ide o princíp). Do mesta chodí kľudne sama, s partiou alebo s kamoškou, jediná podmienka je, že musí dvíhať telefón a byť do deviatej doma. V lete boli na kupku aj do desiatej (Dunaj nezatvara). Fakt si neviem predstaviť zavrieť ju doma a nikam nepustit. Pripadá mi to úplne mimo.
Ahojte. No tak ja som takto fungovala do 19- tich. Systémom príkazy, zákazy. Urobiť všetko, čo bolo treba a do 21.00 byť doma - raz v týždni. A to som už pracovala. Ako 23 ročná som odišla na sloboda'reň, 300 m od rodičov. Mama má akože "vydedila". O mesiac však stála pred sloboda'rňou a hľadala moje okná... O 2 roky som si kúpila 1- izb. byt. Pred cca 8. rokmi sa mi za všetko ospravedlnila. Mám po 60- ke. Takže rozhovor a keďže to asi nepôjde, tak len prežiť a čakať na dospelosť.
Nestaraj sa do výchovy kamarátkynej matky.
@sono2 ona sa nestará nikomu do výchovy,prišla si po radu ako pomôcť kamarátke, ktorej rodičia evidentne zničili psychické zdravie
@gejb No to sú musí poriesit s rodičmi. Kazdy rodič je v určitých veciach tolerantný a v určitých prísnejší. Aj rodicia majú svoj pohľad na správanie a život dietata a dieta ma zas svoj. Moja mamina mala na môj život svoj pohľad, ale ako vravím až v dospelosti som pochopila jej pohľad. Ano boli veci, ktoré podľa mňa správne neboli, ale v kontexte jej vlastného života a skusenosti ich chápem.
@kacernakokse Aspoň vieš, aký názor má na to chlap. Chce mať počestnú dcéru. Tvoj otec nesúhlasil s tým, čo robíš, lebo mal iné ideály, či predstavy o Tvojom správaní. Mama Ťa poučila a rob si čo chceš, bola mäkšia v požiadavkách a Ty si to využila, lebo Ti to vyhovovalo. Chcela si niečo, s čím Tvoj otec nesúhlasil, ale mama Ti to dovolila. Ale to ešte neznamená, že urobila správne.
@loliki nechápeme sa. Ja som si od nikoho nepýtala povolenie na pohlavný život. Tam išlo skôr o to, že môj otec si myslel že neviem ako tie veci funguju a mal pocit že sa hrniem do niečoho o čom nič neviem. Keby boli obaja moji rodičia prísni, nezačala by som sulozit neskôr, len by som asi nebola taká vzdelaná a bala by som sa s mojimi intimnostami zveriť u nich. A poviem ti, to že som mohla s mojou mamou o tom otvorene komunikovat, by som nedala za nič, pretože keď nastal problém, nebála som sa o ňom hovoriť a vypýtať si pomoc. Veľa mojich kamaratiek z kresťanských rodín keď mali v intímnom živote problém nemali nikoho komu by sa mohli zveriť a reálne by im aj pomohol. Jedna dostala pohlavnu chorobu lebo si myslela že prerušovaná súlož stačí. Lebo rodičia jej o sexe nepovedali nič a vlastne to nemohla ani riešiť. Za mňa má byť rodič ten na koho sa dieťa môže spoľahnúť v ťažkej situacii.
@zuzanaformadzi vyhodiť z domu ju asi nevyhodi, ale minimálne môže mať dosť z toho prúser. V prvom rade by kamoška mala zajst za psychológom a naj ak by tam išli s mamou a vyriešili si veci medzi sebou. Nevieme prečo je mama taká, možno sa jej niečo zle stalo, možno chcela študovať a nemohla a tak sa snaží dať dcére šancu. Nemôžeš ju súdiť ak nevieš prečo robí čo robí. Psychológov by im mohol dosť pomôcť.
@kacernakokse Ja Ti rozumiem a som rada, že s mamou si mala a asi aj máš dobrý a dôverný vzťah. Veď je to normálne, že ideš za mamou so ženskými otázkami. Ale asi sa Tvoji rodičia nezhodli vo všetkom. Tvoj otec mal iný názor a myslel to s Tebou dobre. To mu nemusíš zazlievať. Naozaj sú veci, ktoré pochopíš až vtedy, keď to zažiješ na vlastnej koži. Nemá každý ideálny vzťah s rodičmi. Niekedy si povahovo nesadnú, niekedy má rodič toľko problémov, že nestíha riešiť aj problémy detí. Nepoznáme ani autorku, ani jej kamarátku, ani jej matku. 15 ročnej sa nezničí psychika za to, že sa musí učiť a nemôže chodiť s kamoškou von. Netreba si domýšľať a vymýšľať.
Môj 17 ročný syn si chcel prefarbiť vlasy na modro. Chodil na gymnázium, tak som mu povedal že radšej cez prázdniny. Neurobil to.
Môj druhý 14 ročný syn mal vlasy po lopatky, rebeloval proti nepríjemnej triednej na druhom stupni. Bolo to aj preto, že na prvom stupni mal veľmi obľúbenú triednu. Keď išiel na strednú školu ostrihal sa.
Deti majú svoj život potrebujú pochopiť prečo sa veci robia a aký to má dôsledok.
@zuzanaformadzi odporúčam ti aby si sa do toho príliš nemiešala lebo to môže paradoxne skončiť najhoršie práve pre teba, nie som až tak starý 15 som mal 11rokov späť a v tom veku som mal chuť byť rebel, chodiť von, do mesta neviem čo, avšak rodičia boli ty ktorý ma krotili, keďže som športoval, mal krúžky tak po škole som chodil tam ale po tom domov a rovnako som sa učil aj počas víkendov a cítil som to ako krivdu, že som chcel ísť niekam na zápas sa pozrieť alebo tak a naši ma nepustili a chalani išli, vždy som im to vyčítal ale následne som si uvedomil, že rodičia mi chceli len dobre, keďže práve na takýchto akciách sa deje veľa zlého, dnes mám 26 a dívam sa na to už úplne inak a som za to rodičom vďačný, že ma nenechali sa flákať kade tade s kamarátmi a neviem čo ale naopak chceli aby som bol doma a dalo mi to veľa vďaka rodičom som mohol ísť študovať to čo ma bavilo do Prahy a vedeli, že mi môžu dôverovať a som im za to vďačný a skutočne som si tej voľnosti počas 5 rokov štúdia na výške v Prahe užil veľa a naopak som mal dobré základy dobrej výchovy a zároveň som nemal problémy z učením, neskončil som s červeným diplomom, nešiel som na doktorát ale skončil som školu, vrátil sa domov rok po škole som len tak cestoval a rodičia mi to nevyčítali bol som dospelí a pochopil som, že v puberte mi chceli len dobre, dnes pracujem pre mňa vo vysnívanej firme v Bratislave a úprimne som šťastný keď mám také veci, že môžem pracovať aj 3 týždne z domu a byť u rodičov, čiže buď pre kamarátku len oporou a snaž sa to pochopiť prečo to jej rodičia tak myslia a príliš sa do toho nestaraj lebo to nemusí práve pre teba dobre dopadnúť
Moja najlepšia kamarátka mala presne toto doma. Tiež som sa čudovala že mne dovolia a jej ani von a len nad knižkami. Dnes má dve vysoké školy,žila v Anglicku s manželom vlastnia autoservis a pritom učí. A ja som sa ten čas čo ona chodila po svete spamätávala z rozvodu🤦. Škoda že moja mama nebola taká prísnejšia a prezierava. Takže kamarátky mama ak prežila niečo podobné sa nečudujem ,že je prísna. A ty to všetko pochopíš až keď si čo to odzijes. Buď si nájdi inú kamarátku,alebo sa zmier s výchovou tvojej kamarátky.
Za tvoju kamosku je zodpovedna mama a nie ty. Ak mama povie ze si nenafarbi vlasy tak nie, ak povie po skole domov ma ist domov. Ak sa nieco stane bude mat problem mama a nie pubertacka. Moj synovec bol cez leto v napravnom zariadeni ma 14 rokov tak bacha rodicia mozu spravit cokolvek okrem vyhodit z domu. Ja by som Vam pobrala telefony a aj za takyto prispevok by ste mali zaracha. A to som o par rokov starsia od vas 🙂
@zuzanaformadzi rodičia majú voči svojim deťom vyživovaciu povinnosť asi za ne právne zodpovední.Okrem toho na to aby mohol rodič svoje dieťa vydedit musia byť splnené zákonom stanovené podmienky,čo minimálne teraz nie sú.Na druhej strane ja som bola vychovávaná v duchu starej školy - pokiaľ budes žiť pod mojou strechou,atď atď.15 rokov je chúlostivy vek a chap em,že rodičia sa o ňu boja.Mozno by bolo dobré,aby im ukázala,že jej v určitej miere môžu dôverovať,lenže dôveru si treba zaslúžiť.Cele je to o komunikácii
Moja kamoska sa toto napocuvala denno denne. Boli to len prazdne reci. Ked je ale dieta plnolete, uz ho mozu rodicia poslat z domu prec, nech si na seba zaraba samo atd. Tak nejako to bolo aj u kamosky. Odisla aj sama...
@kiki234, no, a potom tu máme plno týraných žien, zvyknutých poslúchať ako cvičene opice, lebo sú na to z domu zvyknute. Rodič ma dieťa vychovávať, usmerňovať a naviesť na cestu, ktorú považuje za správnu. A nie priviazať na dvor k bude. Dávno zlyhali rodičia, keď je dieťa v naprávnom ústave, pricetny rodič nestrci dieta do ústavu aby mu ukázal.
@zuzanaformadzi mám deti vo veku 14 a 16 a my máme s našimi deťmi celkom iný vzťah a ja mám iný vychovný pristup...ale ...viem, že ako rodič chcem, aby sa moje deti mali dobre a tu je asi ten problém ...mamka tvojej kamarátky to vidí tak, že jej dcéra sa bude mať dobre, keď sa bude doma učiť, nebude chodiť von s kamoškami, alebo sa boji, čo by sa jej mohlo stať...asi robí len to, čo videla u svojich rodičov, chce, aby sa mala jej dcéra lepšie a robí to takýmto spôsobom...alebo to robí len kvôli škole...lebo nepíšeš, či chodíte už na strednú školu...ak áno, obe na rovnaku? alebo inú a tvoja kamarátka ma náročnejšiu školu a musí sa učiť alebo ste ešte v 9.roc. na základnej a chystáte sa strednú? ...pripravuje sa na prijímačky? ...napr. toto všetko sme riešili my s našou dcérou a bolo to obdobie, keď musela zabrať a učila sa, ale aj jej kamošky to tak robili, von spolu isli, keď mali všetko urobené...v poslednom ročníku sa učili na prijímačky a v prvom na strednej sa učili lebo nová škola, nový kolektív, noví učitelia...navzájom sa podporovali😊 vedeli, že potom to bude už ok ...no, bolo to náročné obdobie pre ňu aj pre mňa...asi som bola vtedy v jej očiach tiež strašná mater 😊
Neviem, čo urobila/neurobila tvoja kamoška, že sa jej mama vyhráža, že ju vyhodí z domu...ale vyhodiť ju nemôže 😉ak by ste dávali pozor na občianskej náuky v sedmičke alebo osmičke, tak v osnovách sa učí aké máte práva a povinnosti vy ako deti a rodičia voči vám deťom 😁 takže žiadny stres...
PS: niekedy to tak vypáli, ste vo veku, kedy máte pocit, že viete všetko, že všetci sú blbí a všetci vám ubližujú, všetko musíte vyskúšať, všade byť, že vám život uteká pred očami, že ste už takmer dospelí - aspoň tak vyzeráte navonok a že vás ti vaši rodičia brzdia, terorizujú a tie ich výchovné metódy sú úplne mimo...a oni vás chcú len ochrániť pred nástrahami tohto sveta a... zle zafarbenými vlasmi😁
@vroni to co pisete nema nic spolocne s mojim komentarom. Ale 15 rocne dieta ma posluchat a ked rodicia nieco zakazu ale si vyjadria nazor uz su zli alebo co? Ci lepsoe je v 16 ked pride s tym ze je tehotna? Alebo ked zacne fajcit a podobne? Ale hlavne ze mala vsetko co chcela nie? Mam velmi prisnych rodicov a dakujem im zatoy lebo ma v prvom rade naucili co je to zivot a dostatocne ma aj nan pripravili. Nepotrebovala som od nich aby mi zakladali sporiace ucty, platili vysoku. Naucili ma toho vela a aj vdaka nim som dnes tam kde som. Ale urcize by som nebola keby si uz v 15 diktujem co chcem
@zuzanaformadzi napokon zistíš, že každá mama mala pravdu. Mudty sa uci na chybách iných, sprostý na vlastných. P.S. môže ju dat ,niekedy sa tomu hovorilo "polepsovna" .
@zuzanaformadzi a ako si to ta tvoja kamoška predstavuje? Ze si bude robiť čokoľvek chce a rodicia nepovedia ani mäkké f?
@kiki234, práveže ma. Nie, 15 ročne dieťa nemá poslúchať, nie je pes. 15 ročne dieťa má mať sociálne kontakty, chodiť do školy, vzdelávať sa, chodiť von s kamarátmi a mat aj nejaké povinnosti. Je na rodičovi, aby v tom udržal nejakú rovnováhu. Nemá si dieťa diktovať, čo chce, ale v tom veku sa učí presadzovať aj svoje názory a potreby (ma 15 a učí sa to, takže občas to robí úplne zle a hlúpo, to patrí k veku). Je úplne fuk, či mu pri tom rodičia založia sporiaci účet ci dovolia zafarbit vlasy. To sú nepodstatné prkotiny. Jasne, ze občas aj nejaký ten rodičovský zákaz padnúť musí, lebo je zo ešte v mnohých smeroch decko a rodič ho chráni. Ale teror, buzeracia, bezdôvodne zakazovanie sociálnych kontaktov, to k ničomu dobrému nevedie. Moja mama tiež vždy vedela, čo je pre mňa "najlepšie" a presne mi išla nalinkovat život. Hneď ako sa dalo som z domu odišla a ani som sa neobzrela. Nás vzťah zostal už navždy poškodený. Toto by som rozhodne pri vlastnom dieťati nechcela.
@vroni to je pekne ale smojim komentatom to nema nic spolocne. Este raz si treba precitat co pise autorka a nasledne moj komentar. Ja nikde nepisem ze dieta ma posluchat ako pes, vlastne ja nikde ani ziadne zviera nespominam. Ale ked raz mama povie 15 rocnej pubertiacke ze vlasy farbit nie tak mi nepride v poriadku ak si ich nafarbi. Nikde nespominam ziadne kompromisy ani nic lebo o nich nepise ani aitorka ani ja. Ide o to gro ze cgce farbit vlasy a mame sa to nepaci, ok. Tak hadam ked mama povie nie a dvcera to aj tak spravi je to ok? Nie nie je to ok a stale je zodpovedna mama. Uvediem maly priklad z mojej triedy na gympli. MALI sne 16 rokov, dievca prislo do skoly s ruzovymi vlasmi, samozrejme podla poriadku to bolo nevhodne a tak boli rodicia privolani do skoly aby to napravili. Nalpniec prisla spoluziacka ostrihana nakratko 🙂 robila si cely zivot co cgcela nikoho nepocuvala a nakoniec tak aj dopadla. Ja len nehovprim ze sa to musi stat aj kamaratke autorky ale ked raz dospely nieco povie ma ho dieta pocuvat. Ja svojim rodicom dakujem aky boli prisny, krd to porovnam zo svojimi rovesnikmi, vacsina au mama papa hausy druha polovica stale 30 rocny studenti lenivy ktorym sa necgce pracovat, ti vo vedeli jazyk su mimo SK. Ja som toho dosiahla vela a dakujem svojim rodicom hlavne ze ma naucili nemat vsetko len tak ze cgcem a bude 🙂a moja sestra to iste 🙂

@loliki máš pravdu, nemám doma 15 rocne dieťa a nedokážem pochopiť môjho otca. Ale s odstupom času dokážem zhodnotiť, že výchova pomocou zákazov mi nedala nič dobré. Moja mama sa so mnou otvorené rozprávala o všetkom. Dávala mi primeranú dôveru veku a keď som napríklad začínala sexuálne žiť, nebála som sa za ňou prísť a povedať jej to.Pretože vedela že to k môjmu veku patrí a urobila všetko pre to, aby som sulozila bezpečne a nie len tak s hocikým. Kdežto môj otec na to prišiel až po roku môjho vzťahu a urobil scénu že takéto veci nemám čo robiť a že neviem ani ako môžem skončiť tehotná. Kto z nich urobil podľa teba pre moju bezpečnosť viac? Ten pred ktorým som zatvárala dvere a bála sa ho alebo ten, s ktorým som sa vedela porozprávať o všetkom bez strachu?