Známka 5 za zabudnutú pomôcku či domácu úlohu
Rada by som vedela váš názor a hlavne teda názor učiteľov....2.stupeň ZŠ, hneď v prvý týždeň dcéra poplietla úlohu z jedného predmetu, bola sa na začiatku hodiny ospravedlniť, nič platné, dostala 5. Teraz si zabudla list, s ktorým pracovali na hodine, dopredu sa ospravedlnila, čo bolo najskôr prijatá potom na podnet iného žiaka pani učiteľka zmenila názor, a zas 5. Pri nazbieraní troch "malých" 5 sa zapíše do hodnotenia jedna platná. Tak chcem vedieť či je toto bežná prax a či je to naozaj adekvátne...nepáči sa mi, že deti majú byť dokonalé, a ak urobia chybu, ktorá podľa mňa nie je zásadná, tak za to sú ohodnotené 5, ešte k tomu sa to ráta do priemeru, z akého dôvodu? Známka má odrážať vedomosti nie zabudnuté veci. Následne učiteľka ohodnotí žiaka pred rodičom ako nezodpovedného a toto urobí tiež pred ostatnými deťmi. V mojich očiach je to neprofesionálne, nepedagogické. Ďakujem za názory. Možno je moje "vnímanie" iné a mýlim sa ja.
5 za zabudnutu pomocky, pracovny list je podla mna uplne ok a nechapem, ako mozete tvrdit, ze nie. Ucitel ma na hodinu nejake osnovy, nejaky plan, ktory tou pomockou chce naplnit. Pri vytvarani pracovnych listov vacsinou travi svoj volny cas, cas, ktory mohol stravit s rodinou. Ak si ju neprinesie 15 ziakov z 20, moze narychlo vymyslat nove veci. Ani ja si do prace nemozem zabudnut veci, co tam mam potom 8 hod sediet a nic nerobit? Ta mala 5 je upozornenie, zial, vacsinou byvaju kvoli sustavnym zabudacom/flakacom a doplacaju na to aj taki, ktorym sa to ozaj stane vynimocne. Ale nemoze platit jeden meter pre jedneho a druhy pre druheho. Takze ja by som zabudnutu pomocku neospravedlnila. A ulohu tiez len vo vynimocnej situacii. Nejaka speci udalost doma a pod.
@dskjhfdlkdjhl v tom sa mýliš, nie každý - nemôžeš hádzať všetkých do jedného vreca. Ani nikoho nepoznáš a ani nevidíš do iných. Sú rôzne situácie, rôzne zmýšľania, rôzne činy.
Musíš aj to uznať, že je aj dosť učiteľov, ktorí sú zatrpknutí, znechutení , unavení .... Proste sa zabudli, tak ako aj rodičia, tak aj učitelia sú na vine - v rôznych prípadoch.
@elenka.k Citala si moj prispevok pozorne? Nepisem, ze kazdy to tak ma, treba docitat do konca.
2 stupeň ZŠ, dieťa už má mať zodpovednosť. Na strednej môže na mnohých predmetoch rovno dostať 5 a nie že tri krát a až tak 5. Tri krát nieje malo. A ako tu bolo povedané, kto len výnimočne zabudne tak tu 5 ani nikdy nedostane, ak sa mu to stane 1-2x. To že sa ospravedlnila ukázalo že je slušná, ale nie, že jej to má odpustiť a nepoznacit, že niečo nesplnila. Ani v živote to tak nieje. Skôr dieťa treba učiť zodpovednosti a nie sa hnevať na učiteľku že dá dieťaťu TRI šance a až keď nepomôže tak na tretí krát poznačí zlú známku.
A známky vôbec niesu len o vedomostiach. A keby dostane zakaždým poznámku a potom by mala dvojku zo správania, tiež by ste neboli radi.
Ale mám pocit, že teraz sú detičky vždy chudatka a tá zlá učiteľka mu chce len ubližovať, ale to že ho to pripravuje do života si neprípustime.
@dievcacitajucelist ja som sice ucila iny predmet, ale tiez by som mu dala opravit diktat. Darmo bude mat pät jednotiek z literatury, ked nevie gramatiku. Vtedy nemoze mat na vysvedceni 1.
@dievcacitajucelist Predstav si, ze v praci nieco pokazis, odovzdas zle podklady, alebo proste nejako inak zle odvedies svoju pracu. Myslis, ze by sef uznal to, ze by si namiesto toho urobila nieco ine? Nie je na mieste ziadat napravu toho, co bolo urobene zle?
Je to uplne normalne, vsak sa aspon nauci urobit si domacu ulohu fungujeto bezne na skolach aj moj stredoskolak takto doniesol aj velku patku a dcera si uz dala druhykrat velky pozor aby mala len jednu patku malu oni dostavaju aj male jednotky
@peanutslm moja dostala tuším v 5 tej triede 5 ku za to ze si vypísala zošit a nemala u seba nový. Normálnu 5, žiadnu "malú" ani nič podobné. Prišlo mi to trochu kruté, ale tak neriešila som to. Niektorí učitelia sú prísnejši a na niektoré deti poznámky ci napomenutia neplatia.
Dcére vysvetli ze známky niesu iba vedomosti, ale aj príprava na hodinu, aktivita atď. Moja býva často zasnena , hlavou si lieta vo svojich svetoch a práve taketo 5ky za pozornost ju učia žiť v realite a prítomnosti.
@dskjhfdlkdjhl to k tomu diktátu čo som písala reaguješ?
ide síce o VŠ ale u nás to funguje tak, že keď príde študent na cvičenie musí byť naučený z toho čo ide cvičiť, vždy sa píše pred cvičením test kde musí splniť minimálne 65%, máš 64% smola, prídeš inokedy- táto možnosť je tu 2x + 1x choroba/ iný dôvod.... a myslím, že takýto prístup na zš, sš je úplne v poriadku lebo pokiaľ ich odmalička budeme hýčkať, že je to ok, nevadí, čo ďalej keď budú starší? vieš ako sa hovorí "starého koňa novým zvykom nenaučíš 🙂 "
@dievcacitajucelist ano, k tomu. A ak dieta nevie pisat diktaty, tak treba trenovat doma a hlavne nech vela cita.
@dskjhfdlkdjhl veď môj starší od prvého ročníka na základke číta kopec kníh...on je typ dieťaťa s ktorým som nikdy nemala problém...doma som mu začala dávať diktáty a má chyby ale napr 3...4 maximum..ja mám skúsenosť ešte z mojich čias že ak niekto nevedel písať diktáty tak učiteľka mu dala možnosť opraviť si to napr...pri tej literatúre, alebo pouckach a pod.
To že sa dcéra ospravedlnila a učiteľka jej dala malú 5 na žiadosť spolužiaka nieje fér. Ako má dieťa veriť učiteľovi a obrátiť sa naňho v prípade problému ak už teraz vie že ho nepodrži? Tak načo prijala ospravedlnenie ?
@peanutslm nie som ucitelka, ale ani za nasich cias neposporovali nepozornost a zabudlicost. 5 nedavala ucitelka automaticky, ale ak boli c triede myslim 3 bez ulohy, tak bola 5min pisomka z ulohy a to mali po chlebe hlavne opisovaci. Za zabudnute dala navyse a ked na dalsej hodine nedoniesol povodne a aj to "navyse", tak vtedy bola 5. Trvalo nam 2 mesiace kym sme pochopili, ze 5 min. pisomka byva koli lajdakom co nemaju ulohu, koli tym expertom co nie su na zaciatku hodiny ani v triede alebo na mieste. Potom uz bola disciplina.
@luxus10 a pritom to ide aj inak...starší syn chodí do školy Felix a je úplne o inom. Nehovorím len o metódach výučby ale aj celkovo o prístupe dieťaťa k učiteľovi a samozrejeme aj naopak.Funguje tam princíp rešpektovaný a byť rešpektovaný, dieťa má šancu na "reparát" má priestor uvedomiť si svoje nedostatky a má šancu to zmeniť bez toho, aby bolo jeho správanie "očíslované" päťkou. Minule som počula v rádiu nejakú myslím kanadskú štúdiu, že ľudia ktorí zabúdajú na veci, myslím na také nepodstatné sú viac inteligentní lebo sú zameraní na podstatnejšie veci 🙂 V prípade čo popisuje autorka príspevku si myslím, že je podstatnejšie to, že si to dieťa uvedomilo, učiteľke sa "ospravedlnilo" a má skúsenosť, že ak si bude zabúdať veci do školy tak jej to tam skomplikuje situáciu na danom predmete a zapamätá si to....rodič tu tiež nie je nato aby deťom nonostop všetko konroloval...je to zodpvednosť dieťaťa a ako píšem učí sa na svojich chybách a nemalo by to byť "trestané" päťkami. Trošku empatie zo strany učiteľ by nezaškodilo
@dievcacitajucelist a čo keby sa radšej naučil písať tie diktáty? Ty ako mama by si mala vedieť čo je pre neho dôležitejsis, či nabiflena literatúra alebo pravopis
@peanutslm v mojich očiach je tvoje vnímanie mimo. Namiesto toho, aby si aj ty viedla dcéru k zodpovednosti a kontrolovala ju, či má všetko, tak riešiš aká je učiteľka zlá. Môžeš byť rada, že aspoň niekto ju vedieť k zodpovednosti. Ak bude takáto v práci aj tam za ňou budeš chodiť a brániť ju?
@peanutslm myslela som si, že jediná ja si tu budem myslieť opak, ale vidím, že našťastie nie... Nedá mi na to nezareagovať, lebo denne tieto veci riešim s dcérou, druhostupniarkou... Áno, je to v poriadku dávať malé poznámky alebo malé päťky za neprinesené pomôcky, za zabudnuté úlohy a spol. Keď ich len napomenú alebo im nič nepovedia, tak je to podľa vás ok??? Čo má ten učiteľ urobiť? Tým deckám je maximálne jedno, či ich niekto upozorní, je im maximálne jedno, či ich napomenú, je im jedno aj či im vynadajú. Keď za to nemajú reálny postih, nikdy sa nenaučia zodpovednosti. Kopu takých denne riešime, v kuse zabúdajú úlohy pre to a pre ono, zabúdajú pomôcky, zabúdajú oblečenie na telesnú, čokoľvek... A potom čo? Učiteľka povie, že požičaj si tuto od spolužiačky, tá má výkresov viac. A tá každý týždeň zásobuje polovicu triedy, ktorá nemá toľko zodpovednosti, aby si priniesli svoje veci. A rodičia kupujú výkresy do aleluja! To je v poriadku? A ešte sa decká tomu smejú, že veď nemusia si nosiť, oni si od dakoho požičajú. Úbor na telesnú dtto. Alebo povie učiteľka, že tak nebudeme robiť to, čo som chcela, lebo väčšina nemá. A prečo??? Raz to dohodli, ich problém, nebudú robiť, dostanú malú päťku. A častokrát to učitelia pripomínajú päťkrát dopredu, aby si to nezabudli. A aj tak na to kašlú... Neurobené úlohy to isté. Spolužiaci vedia vypisovať o desiatej večer (!!!), pošli mi hotovú úlohu, ja to neviem. To čo má byť??? Ak by to učitelia rázne neriešili, tak by vychovávali len totálne nezodpovedných ľudí. Keď prídu do práce a zabudnú si dohodnuté pracovné pomôcky, tak sa na nich šéf usmeje a napomenie ich? Mali by podľa mňa učitelia viac pritvrdiť a vidím, že aj veľa rodičov by malo pritvrdiť!
@nikyball aká nabiflena literatúra prosím ťa sa spamätaj...niekomu diktáty ide a niekomu nie...on od základky reprezentuje školu v rôznych súťažiach...a práve, že svojho syna poznám...viem načo ma
@dievcacitajucelist pozri sa, môže byť šikovný ako chce, ak raz nevie pravopis, bude sa všade len strapnovat. Radšej mu nájdi niekoho, kto ho ten pravopis douci. Ty si tá, ktorá by ho mala v tom podporovať a nie utešovať sa tým, že prejde s nabiflenou literatúrou. Tak to vidí asi aj tá učiteľka...
@att123 najlepsie napisane milujem rodicov co stale obhajuju svoje deti aj ked je to chyba dietata

Problem je v tom, ze rodicov zaujimaju len znamky, lebo tie su najdolezitejsie. Ak dostane dieta 5 z pisomky, tak je na vine ucitel, namiesto toho, aby si rodic s dietatom sadol a vysvetlil mu to, co mu robi problem (pripadne nasiel doucko), riesi to, ze isto je na vine ucitel. Ak dostane 5 za lajdactvo, zase je na vine ucitel a nie to dieta. Tak kazdy rozumny clovek vidi, kde takato vychova vedie a menej rozumnym snad docvakne, ked uvidia, co im z tych deticiek vyrastlo.