icon

Varenie na viac dní: Je to praktické?

Dnes o 13:32

Čo si myslíte o varení na viac dni nemyslím na dva, ale viac.Casto vidím na IG, alebo aj tu, že ľudia v jeden deň navaria dezert, polievku, hlavne jedlo, ďalšie jedlo nabalickuju buď hodia do mrazáku, alebo chladničky a len to vyťahujú.Ja si vôbec neviem predstaviť ako chutia cestoviny, alebo minútky, alebo dusená zelenina ďalší a nasledovný deň.Aj s koláčom mám problém na druhý deň.Velmi by mi to šetrilo čas, ale mám predsudky?
Nemyslím jedlo typu mäso na šťave, plnená paprika to zjem aj druh deň.

Strana
z2
oceanahory
Dnes o 15:08
@anonym_c3e612

@oceanahory prečítaj si môj príspevok ešte raz, aby si ho pochopila, píšem o "ťažkých jedlách" Btw aj v zeleninovej polievke sa tvorí histamín.. a vysoké hladiny histamínu v tele podporujú chronické zápaly...

@anonym_c3e612 Skor ty si precitaj po sebe, kedze extremne prehanas. Vacsinu varenych jedal je uplne bezpecne kozumovat podla odbornikov kludne aj 2-4 dni! Problem s hystaminom pri jedle vznika iba vtedy, ak sa jedlo zle uskladnuje...ak je jedlo rychlo normalne schladene a nasledne skladovane pri teplote do 4°C, tak tvorba hystaminu je vyrazne spomalena. Staci si o tom precitat odborne clanky.
Rakovinu hrubeho creva teda jedlo uskladnene v chladnicne urcite nesposobuje 🥴, vie ho ale sposobit "cerstva" salama kupovana v Tescu...

anonym_5ee2b2
Dnes o 15:35
@oceanahory

@anonym_c3e612 Skor ty si precitaj po sebe, kedze extremne prehanas. Vacsinu varenych jedal je uplne bezpecne kozumovat podla odbornikov kludne aj 2-4 dni! Problem s hystaminom pri jedle vznika iba vtedy, ak sa jedlo zle uskladnuje...ak je jedlo rychlo normalne schladene a nasledne skladovane pri teplote do 4°C, tak tvorba hystaminu je vyrazne spomalena. Staci si o tom precitat odborne clanky.
Rakovinu hrubeho creva teda jedlo uskladnene v chladnicne urcite nesposobuje 🥴, vie ho ale sposobit "cerstva" salama kupovana v Tescu...

@oceanahory Veľký súhlas. Ja mám extrémnu histamínovú intoleranciu, musela ma už aj odviesť sanitka. Moje varené jedlo, správne uskladnené mi nevadí.

oceanahory
Dnes o 15:59
@anonym_5ee2b2

@oceanahory Veľký súhlas. Ja mám extrémnu histamínovú intoleranciu, musela ma už aj odviesť sanitka. Moje varené jedlo, správne uskladnené mi nevadí.

@anonym_5ee2b2 Skvele, ze si na to prisla 👍. Davnejsie som pocula rozhovor s jednym gastro lekarom, ktory zdoraznoval presne tento problem, ze mnoho ludi s histaminovou intoleranciou si mysli, ze ak bude konzumovat iba cerstve jedlo, tak je to riesenie jeho problemu pricom kludne moze jest aj to z chladnicky, len ho treba spravne uskladnovat a zvolit spravne suroviny. Histamin nie je sam o sebe skodlivy, je to prirodzena latka, ktoru si tvori aj telo same. Podiela sa na imunitnych reakciach a pod. Samozrejme problem nastava vtedy, ked sa ho do tela dostane prilis vela alebo ho telo nedokaze dostatocne rychlo odburavat a vtedy si treba davat vacsi pozor, ale urcite sa mu nema nikto uplne vyhybat a uz urcite nie tym, ze nezje normalne uskladnene jedlo z chladnicky, kde je tvorba toho histaminu uplne minimalna.

zuzubb007
Dnes o 16:03

Každý deň variť, tak ma trafí šľak, popri tom ako človek pracuje, deti chodia do školy, potom krúžky, cvičenie, pes a milión ďalších aktivít nemožné variť každučký deň, sú jedla ktoré sa normálne dajú jesť na 3 x, a to segedín, guláš, kapustnica, šošovica atď.....a iné, cez víkend zväčša varím oba dni ale viac, keďže sme zvyknutí aj večer mať teplé jedlo čiže vždy jeme dvakrát minimálne to isté

natalka13
Dnes o 16:12

Urcite je lepsie 2dnove jedlo ako donaska.
O kvalite masa a oleja pri lacnom menu si myslim svoje. Nevaria to pre seba.
Mam nulovu zonu, jedlo mi v nej vydrzi aj 4 dni a chuti normalne.
Teraz mam v krabickach kuskus s paradajkami cuketou porom a panenkou.
Dnes pon ut obed.
Str stvr cestoviny, v praci do nich dam cottage alebo tvaroh. Co sa mi na nich pokazi?
Pia ryba

anonym_c3e612
Dnes o 16:43
@anonym_a10753

@anonym_e2e075 ázijskú kuchyňu neobľubujem..
Nepíšem o čerstvosti, ale o spracovaní potravy. Varenie, dusenie je zdravšie ako grilovanie, vyprážanie, opekanie

@anonym_c3e612

@anonym_a10753 bravčové mäso nejem vôbec a ryby, hydina, hovädzí steak.. sú hotové (varené, dusené...) za pár minút 🙂

anonym_c3e612
Dnes o 16:45
@anonym_5ee2b2

@oceanahory pri 4 stupňoch sa tvorba histamínu " len spomalí " áno, rovnako ako množenie baktérií pokračuje... Btw jedlo z chladničky si musíš znova ohriať a tým sa zvyšuje tvorba histamínu a rast baktérií, pliesní... keď nevidíš pliesne volne okom neznamená, že tam nie sú a to je hlavnou príčinou plesnivých čriev, chronických zápalov, rakoviny... keďže to jedlo prechádza tráviacim traktom ďalšie 2-3 dni.
@anonym_5ee2b2 vážne ani znova ohrievané jedlá z chladničky ti nevadia na "extrémnu" HIT? Zaujímavé 🙄

sense
Dnes o 16:51

Jediné čo zjem na druhý deň sú lasagne, guláš, jedla s kyslou kapustou ako segedin a kapustnica a vývar. A ešte roastbeef.My doma varíme a La minute ,ak sa to dá vôbec varením nazvať.

simca06022011
Dnes o 16:52

@anonym_autor varievam na dva dni, rozne polievky atd aj viac vydrzia, ale tie krabicky su pre mna uz na pohlad nechutne, velakrat tam krajaju zeleninu, prilohu, vsketo naraz tam bachnu... do chladnicky nachystaju na xdni to iste... jednak zelenina je oschnuta, ovadnuta za den bezne, take prihrievane cestoviny su za mna aj na druhy den no go... cize nieco sa da pekne uskladnit a ohrievat, otazne je kto to rad je 2-3-x dni zaradom... a nieco nie.

anonym_5ee2b2
Dnes o 17:01
@anonym_c3e612

@oceanahory pri 4 stupňoch sa tvorba histamínu " len spomalí " áno, rovnako ako množenie baktérií pokračuje... Btw jedlo z chladničky si musíš znova ohriať a tým sa zvyšuje tvorba histamínu a rast baktérií, pliesní... keď nevidíš pliesne volne okom neznamená, že tam nie sú a to je hlavnou príčinou plesnivých čriev, chronických zápalov, rakoviny... keďže to jedlo prechádza tráviacim traktom ďalšie 2-3 dni.
@anonym_5ee2b2 vážne ani znova ohrievané jedlá z chladničky ti nevadia na "extrémnu" HIT? Zaujímavé 🙄

@anonym_c3e612 Nevadia, spočítala by som na jednej ruke kedy som mala problém z môjho jedla. Reakciu mám vždy skoro okamžitú keďže sa mi histamín prejavuje hlavne na pokožke. Uvarím z čerstvých surovín, jedlo sa snažím vychladiť čo najrýchlejšie, používam vákuovacie misky, chladničku som kúpila drahšiu aby som mala istotu správneho chladenia a ohrievam klasicky v mikrovlnke. Veľa krát mám práve problém keď si jedlo objednám, podľa toho poznám dobrú a zlú reštiku.

anonym_c3e612
Dnes o 17:12
@anonym_5ee2b2

@anonym_c3e612 Nevadia, spočítala by som na jednej ruke kedy som mala problém z môjho jedla. Reakciu mám vždy skoro okamžitú keďže sa mi histamín prejavuje hlavne na pokožke. Uvarím z čerstvých surovín, jedlo sa snažím vychladiť čo najrýchlejšie, používam vákuovacie misky, chladničku som kúpila drahšiu aby som mala istotu správneho chladenia a ohrievam klasicky v mikrovlnke. Veľa krát mám práve problém keď si jedlo objednám, podľa toho poznám dobrú a zlú reštiku.

@anonym_5ee2b2 extrémnu HIT nemáš, to by si nemohla ohrievať jedlá, mám totižto kolegyňu aj kamaráta s HIT a oni jedia vždy čerstvo uvarené jedlo a neohrievajú, inak by mali zdravotné problémy a už vôbec nejedia v reštauráciách a donášky.

anonym_a10753
Dnes o 17:37
@anonym_c3e612

@anonym_a10753 bravčové mäso nejem vôbec a ryby, hydina, hovädzí steak.. sú hotové (varené, dusené...) za pár minút 🙂

@anonym_c3e612 no mne ani hydinové a už vôbec nie hovädzie netrvá pár minút

anonym_c3e612
Dnes o 17:49
@anonym_a10753

@anonym_c3e612 no mne ani hydinové a už vôbec nie hovädzie netrvá pár minút

@anonym_a10753 nemám rada prepečené - prevarené žuvačkové kura, hlavne steak bez šťavy... každý preferuje svoj štýl prípravy jedla a chute 🙂

slavomira236
Dnes o 18:08

@anonym_autor gulase privarky varim na 2 dni. Minutky keme hned...zemiaky by som ohroage nezjedna ziadne. Ja jedlo uvarene nikdy do mrazaku nedavam.

anonym_345434
Dnes o 18:20
@natalka13

Urcite je lepsie 2dnove jedlo ako donaska.
O kvalite masa a oleja pri lacnom menu si myslim svoje. Nevaria to pre seba.
Mam nulovu zonu, jedlo mi v nej vydrzi aj 4 dni a chuti normalne.
Teraz mam v krabickach kuskus s paradajkami cuketou porom a panenkou.
Dnes pon ut obed.
Str stvr cestoviny, v praci do nich dam cottage alebo tvaroh. Co sa mi na nich pokazi?
Pia ryba

roja01
Dnes o 18:21

Ja v poslednej dobe robim najma pri polievkach a jedlach na stave, s omackou alebo pri zmesiach ako je napr rizoto a pod. polozavarane jedla, ktore mozem uskladnit v chladnicke az 1- 2 tyzdne (niekto hovori, ze aj mesiac). Vlastne vtedy, ked navarim viac, ako prave potrebujeme.
V teplovzdusnej friteze cca 10 min. zohrejem zavaraci pohar i s vieckom pri teplote cca 110st.C. Vriacu polievku nalozim do horuceho pohara a ihned zavieckujem horucim vieckom. Pohar obratim hore dnom a necham takmer vychladnut. Vlozim do chladnicky a spotrebujem podla potreby napr. o tyzden. Ked pouzijem jedlo z pohara po dlhsej dobe ako 3 dni, vzdy ho pred podavanim zohrejem az k bodu varu.

anonym_345434
Dnes o 18:25
@zuzubb007

Každý deň variť, tak ma trafí šľak, popri tom ako človek pracuje, deti chodia do školy, potom krúžky, cvičenie, pes a milión ďalších aktivít nemožné variť každučký deň, sú jedla ktoré sa normálne dajú jesť na 3 x, a to segedín, guláš, kapustnica, šošovica atď.....a iné, cez víkend zväčša varím oba dni ale viac, keďže sme zvyknutí aj večer mať teplé jedlo čiže vždy jeme dvakrát minimálne to isté

@natalka13 deti športujú mne sa nikto z cestoviny s tvarohom nenaje.Ani ja nie a nie ešte chalani, keď majú 4 x do týždňa tréning.Azijska kuchyňa je v čom zdravá?V tých dochucovadlách, sojovke, teryaki omáčke?sama soľ

anonym_a10753
Dnes o 19:15
@anonym_c3e612

@anonym_a10753 nemám rada prepečené - prevarené žuvačkové kura, hlavne steak bez šťavy... každý preferuje svoj štýl prípravy jedla a chute 🙂

@anonym_c3e612 tomu rozumiem. Ale ja počítam do.prípravy jedla aj čas, kedy to mäso musím nakrájať, ochutiť, potom všetko aj spratať. A ver mi, po 12-hodinovej šichte večer pred pol siedmou nemám chuť ani na hodinu strávenú v kuchyni. Pre mňa je praktickejšie navariť jedlo na 2-3 dni v kľude, bez stresu a naháňania sa.

anonym_f0f165
Dnes o 19:37

Ja sa tiež čudujem, kde berú niektoré ženy čas variť každý deň, alebo dokonca aj 2x za deň, obed a večeru.
Jedine sobota a nedeľa, vtedy mám na to čas, ak nemáme na pláne výlet, čas s rodinou, ale sme len doma, napríklad ak je zlé počasie.
Inak varím na 2-3 dni, alebo uvarím 2 rýchle jedlá a tie prestriedam za tie 2-3 dni. Ja pracujem každý deň 8 hodín, po práci hneď venčiť psíka, niekedy mám prácu aj na doma. Chcem si aj oddýchnuť aspoň hodinku, ísť cvičiť, proste mať aj voľný čas. Naozaj si neviem predstaviť denne variť. Niekedy večer zbehne tak rýchlo, že už ani neviem a idem spať. Som rada, že môj muž nie je náročný a nevyžaduje denné varenie, dokonca aj on sám od seba uvarí plnohodnotný obed. Čakáme bábätko, možno na materskej budem mať viac času na varenie, ale popravde stáť denne pri sporáku ma neláka.

anonym_345434
Dnes o 19:42
@anonym_f0f165

Ja sa tiež čudujem, kde berú niektoré ženy čas variť každý deň, alebo dokonca aj 2x za deň, obed a večeru.
Jedine sobota a nedeľa, vtedy mám na to čas, ak nemáme na pláne výlet, čas s rodinou, ale sme len doma, napríklad ak je zlé počasie.
Inak varím na 2-3 dni, alebo uvarím 2 rýchle jedlá a tie prestriedam za tie 2-3 dni. Ja pracujem každý deň 8 hodín, po práci hneď venčiť psíka, niekedy mám prácu aj na doma. Chcem si aj oddýchnuť aspoň hodinku, ísť cvičiť, proste mať aj voľný čas. Naozaj si neviem predstaviť denne variť. Niekedy večer zbehne tak rýchlo, že už ani neviem a idem spať. Som rada, že môj muž nie je náročný a nevyžaduje denné varenie, dokonca aj on sám od seba uvarí plnohodnotný obed. Čakáme bábätko, možno na materskej budem mať viac času na varenie, ale popravde stáť denne pri sporáku ma neláka.

@anonym_f0f165 dieťaťom a rodinou to varenie začína😆

anonym_c3e612
Dnes o 19:43
@anonym_a10753

@anonym_c3e612 tomu rozumiem. Ale ja počítam do.prípravy jedla aj čas, kedy to mäso musím nakrájať, ochutiť, potom všetko aj spratať. A ver mi, po 12-hodinovej šichte večer pred pol siedmou nemám chuť ani na hodinu strávenú v kuchyni. Pre mňa je praktickejšie navariť jedlo na 2-3 dni v kľude, bez stresu a naháňania sa.

@anonym_a10753 chápem, že sa nechce variť po ťažkom dni, ale my si plánujeme jedálniček na týždeň a deti pomáhajú, keď prídem domov zelenina je očistená, vedia pripraviť šalát aj ľahšie jedlá... manžel tiež varí, keď príde skôr než ja... takže mám pomoc nie je všetko na mne a deti upratujú po večeri, my trávime veľa času v kuchyni.

anonym_4b83e5
Dnes o 19:45

Varím max na tri dni .Na štvrtý deň by som sa to bála jesť .Mám dve malé deti a som rada ak navarim vôbec takže každodenné varenie nehrozí.Plus ide to strašne do peňazí ale ak má na to niekto čas aj peniaze nech sa páči.V detstve sme mali veľmi často obdobia že nebolo čo jesť a teraz aj keď sa mám dobre alebo lepšie skôr by som povedala , nedokážem robiť to tak ako niekto že na druhý deň vyhodim chlieb ,alebo jedlo,koláče lebo si pamätám čo by som za také veci kedysi dala

Strana
z2