Vyhadzujete potraviny deň po záruke?
Ahojte, mám doma kuracie stehná horné, včera im skončila záruka. Boli v chladničke.
Ja by som ich aj vyhodila. Ale nedá sa mi opýtať, ako to robíte vy? Deň po záruke už vyhadzujete? Či?
Keď dáš do mrazničky nič im nebude .Veď aj z mrazničky vyberás už akoby po záruke keď je tam aj mesiac . Samozrejme ak nesmrdi
@anonym_autor Kolko si ich mala v chladnicke ? Ja kupim v sobotu rano chladene maso, hned hodim do mrazaku. Vobec neskladujem v chladnicke ani do druheho dna. Potom v sobotu vecer z mrazaku vyberiem, necham cez noc rozmrazit a v nedelu varim obed.
@anonym_d63d89 to ma aký význam ráno dať do mraziaku a večer v ten istý deň vybrať?
@anonym_d63d89 to ma aký význam ráno dať do mraziaku a večer v ten istý deň vybrať?
@anickaaa6aaa Bojim sa ze sa pokazi.
Vzdy chutnam/voniam. Nemam problem zjest jogurt aj mesiac po zaruke🤣
Keď dáš do mrazničky nič im nebude .Veď aj z mrazničky vyberás už akoby po záruke keď je tam aj mesiac . Samozrejme ak nesmrdi
@anonym_a25fcb do mrazničky dávam iba mrazené potraviny a sledujem záruku a dovtedy to spotrebujem. Tu som žiaľ prešvihla termín, moja chyba.
@anonym_autor Nie.Ak je dobre uskladnené a nie je pokazené nič tomu nie je.
Nevyhadzujem, kontrolujem stav vždy (bez ohľadu na dátum) a podľa toho sa rozhodujem. Ku kontrole patrí mačka - ak sa o mäso zaujíma, tak je určite ok. Ak z neho nechce, ešte nemusíme nič cítiť ale mäso nie je ok, stalo sa nám to zatiaľ 2x, mäso ešte v záruke, nič nebolo vidieť ani cítiť, ale mačka ho nechcela. Po upečení malo zlú chuť a až vtedy sme zistili že sa asi už začínalo kaziť, aj keď na zápachu sa to ešte nedalo spoznať.
A prosím vás nešírte bludy ohľadne salmonelozy, tá je z baktérií ktoré buď na mäse sú, alebo nie sú, nezáleží to od dátumu spotreby. Ak tam sú a zle to upravíte tak môže byť mäso úplne čerstvé, aj tak ochoriete. Ak nie sú, nevzniknú len tak odrazu po 5 dňoch v obale. Najčastejšie sa salmoneloza chytí z toho, že sa baktérie dostanú na nejaký povrch, ktorý sa nedostatočne umyje (pracovná doska, nôž, varecha, handry od špinavých rúk a pod). Preto sa ani neodporúča umývať mäso - ak sú na ňom tieto baktérie, tak pri umývaní sa špliechaním dostanú na povrchy blízko drezu, a odtiaľ na jedlo.
@anonym_autor Kolko si ich mala v chladnicke ? Ja kupim v sobotu rano chladene maso, hned hodim do mrazaku. Vobec neskladujem v chladnicke ani do druheho dna. Potom v sobotu vecer z mrazaku vyberiem, necham cez noc rozmrazit a v nedelu varim obed.
@anonym_d63d89 tento mraziaci ukon na 12 hodin robis uplne zbytocne, zbytocne maso znehodnocujes
Nevyhadzujem, kontrolujem stav vždy (bez ohľadu na dátum) a podľa toho sa rozhodujem. Ku kontrole patrí mačka - ak sa o mäso zaujíma, tak je určite ok. Ak z neho nechce, ešte nemusíme nič cítiť ale mäso nie je ok, stalo sa nám to zatiaľ 2x, mäso ešte v záruke, nič nebolo vidieť ani cítiť, ale mačka ho nechcela. Po upečení malo zlú chuť a až vtedy sme zistili že sa asi už začínalo kaziť, aj keď na zápachu sa to ešte nedalo spoznať.
A prosím vás nešírte bludy ohľadne salmonelozy, tá je z baktérií ktoré buď na mäse sú, alebo nie sú, nezáleží to od dátumu spotreby. Ak tam sú a zle to upravíte tak môže byť mäso úplne čerstvé, aj tak ochoriete. Ak nie sú, nevzniknú len tak odrazu po 5 dňoch v obale. Najčastejšie sa salmoneloza chytí z toho, že sa baktérie dostanú na nejaký povrch, ktorý sa nedostatočne umyje (pracovná doska, nôž, varecha, handry od špinavých rúk a pod). Preto sa ani neodporúča umývať mäso - ak sú na ňom tieto baktérie, tak pri umývaní sa špliechaním dostanú na povrchy blízko drezu, a odtiaľ na jedlo.
@quaxi
Na Slovensku je este vacsia paranoia ohladom ryze, pritom ryza vydrzi bez problem 3- 4 dni v ladnicke preto vacsina receptov v Cine sa robi zo vcerajsej ryze ako ich ranajkova kasa congee alebo prazena ryza, robi sa to preto lebo ryza je suchsia a nelepi sa.
Jediny trik je dat ryzu po uvareni do dvoch hodin do ladnicky.
Nasa nevesta je Cinanka
nič sa nebojte, budúci rok tu bude taká chudoba že takéto otázky sa tu už nikto pýtať nebude 😀 v Rusku to už začalo... odhnitú časť ovocia a zeleniny odkroja a zvyšok predajú v zľave 🙈 doteraz to tam ani oni takto nemali 🤷
@zuzanka.zuzu v rusku stači ked prestanu vymyšlat s vojnou a novym uzemím . však rusko je dost velké aj ako je a hned bude čo jest
v rusku začina byt hlavny problém že im tam nema kto robit, zatial to lataju afrikou a indiou zatial
u nás pokial viem mame 6,1% nezamestnanost, čiže že u nás nema kto robit by som sa nebala
@anonym_autor vobec nie, to by bolo velke plytvanie.
Riadim sa rozumom, ovoniam, pozriem, ochutnam. Ak aj len jedno z toho neprejde testom, tak vyhodim, ale povacsine su potraviny ok.
Neraz som vyhodila potravinu este v "zaruke", evidentne boli zle skladovane predtym. Preto nepozeram len na datum, ale na konkretny stav.
Nevidim dovod vyhodit jogurt rano, ked vecer bol "este dobry" a na druhy den uz je "po".
Nie. Na obaloch je zvyčajne minimálna trvanlivosť. Nemám problém jest aj po záruke. A druha vec je aj teplota akú ma nastavenú chladnička.
Ak to vyzerá ok a nesmrdi tak úplne bez problémov..
Na mäso som citlivá, prežila som už salmonelozu ako dieta. Bolo to síce nedostatočne upraveným mäsom v tábore, ale proste nepouzijem nič takéto po dátume spotreby. Samozrejme mliečne výrobky riešim podľa vône, ale vajcia a mäso by som neriskovala..
@ria_sprout salmonella neprezije var takže ak dobre tepelne spracuje a salmonella tam isto nebude. Keď som bola malá sestra dostala salmonella zo surových vajíčok bola veľmi malá a bolo to veľmi zle tak ja mama fóbiu zo surových vajec úplne chápem. Ja preto som vajíčka deťom do ruky nedala ani vyklepavat nedovolila a varila na supertvrdo
Ja som tiež nebola "uzkostlivá" a potom som raz zjedla pribináčika jeden deň po záruke - to čo nastalo ... doslovne som sa modlila, nech už umriem. Odvtedy nič ale naozaj absolútne nič po záruke - mliečne, mäso už vôbec nie ... zažiť to ešte raz už v živote nechcem, toto mi za to nestojí
@quaxi
Na Slovensku je este vacsia paranoia ohladom ryze, pritom ryza vydrzi bez problem 3- 4 dni v ladnicke preto vacsina receptov v Cine sa robi zo vcerajsej ryze ako ich ranajkova kasa congee alebo prazena ryza, robi sa to preto lebo ryza je suchsia a nelepi sa.
Jediny trik je dat ryzu po uvareni do dvoch hodin do ladnicky.
Nasa nevesta je Cinanka
@anonym_851fbb ved prave ze tu ryzu treba dobre schladit co najskor. Ja som sa u mojich rodicov tak “priotravila” z ryze ktora nebola dobre skladovana, lebo ved co sa moze na ryzi pokazit. A to iste aj cestoviny.
No ja ani v obchode nekupujem mäso, ktoré má min. spotrebu menej ako 2 dni. Ale tak ja sa nehanbím za to, že mám tento problém v hlave. Proste ja by som to mäso nemohla ani jesť, mne by sa žalúdok obracal. Ale tak to som ja 🤷♀️ ale ak niekedy prešvihnem dátum spotreby, dávam to rodine, ktorá má zvieratá a už mi je jedno, čo s tým spravia....takže nevyhadzujem, ale ani nekonzumujem...
Nie prepana. Vyhadzujem potraviny ktore su pokazene.
@anonym_e7f0c8 deň po záruke sa nerovná pokazené
@anonym_e7f0c8 deň po záruke sa nerovná pokazené
@rozculena preto som to tak napisala, ze NIE, nevyhadzujem potraviny po zaruke. Vyhadzujem potraviny pokazene. A je mi jedno ci su pred alebo po zaruke. Myslela som, ze je to jasne.
Nevyhadzujem potraviny ak su ok. Malokedy mam nieco po zaruke. Ak neminiem zamrazim. Varim tak ze minam co je doma.
My sme na toto maniaci, nevyhadzovat potraviny
záleží čo.Jogurty vydržia kľudne pár dní po záruke.
Pri mäse sa na dátum nespolieham,hneď po príchode z obchodu skontrolujem a dávam okamžite do mrazničky.
@rozculena Čo pár dní, nejeden krát som jedol jogurt mesiac po záruke a nič mu ani mne nebolo... kuracie mäso je ale prevít, to niekedy smrdí aj pred stanoveným dátumom. Niekedy za to môže aj predajca, kedysi som upozorňoval v Lidli, že majú v uličke nevyloženú paletu kureniec a už sú skoro teplé, a ešte sa urážali, že čo ich buzerujem.
Mala som maso ktore uz 2dni ored zarukou smrdelo.
A napr jogurt aj tyzden po kludne (nechcem pisat ze aj viac).
@anonym_autor My občas vyhadzujeme aj pár dní pred koncenim záruky, manžel je na toto háklivý všetko kontroluje a nechce nič jesť pár dní pred zárukou. Sa bojí že bude mať žalúdočné problémy.
Nevyhadzujem potraviny ak su ok. Malokedy mam nieco po zaruke. Ak neminiem zamrazim. Varim tak ze minam co je doma.
My sme na toto maniaci, nevyhadzovat potraviny
@natalka13
Najlepsia investicia bola americka dvojdverova ladnicka

Na mäso som citlivá, prežila som už salmonelozu ako dieta. Bolo to síce nedostatočne upraveným mäsom v tábore, ale proste nepouzijem nič takéto po dátume spotreby. Samozrejme mliečne výrobky riešim podľa vône, ale vajcia a mäso by som neriskovala..
@ria_sprout mäso som vyhodila. Ja som bola už 2x na infekčnom / nie pre mäso/, nie už neriskujem.