Aký by mal byť jedálny lístok 2 ročného dieťaťa?
ahojte, poradte mi prosim aky je jedalny listok vasho ditka. 🙂 Ja mam s tym vecny problem, Sophi je hrozny jedak, uz neviem co jej mam da jest. 😨 U nas to asi vyzera takto:
ranajky: flasa mlieka
Desiata nehrozi, zje kusok syra, kusok sunky, zobne jablko.
Obed: husta polievka alebo maso s niecim, zemiaky, ryza, cestoviny. Pred spanim mlieko.
Olovrant:: jogurt
Vecera: bud polievka ked ju nemala na obed, alebo chlebik s niecim, parok atd. Pred spinkanim zase mlieko.
A to je asi vsetko. 😉 Ona zo vsetkeho zje iba kusok, obed ako tak zje, vsak coby nie ked od rana neje, ale ma stve, ze rano je to s nou boj, tu flasu mlieka pije asi hodinu, niekedy aj viac a to na etapy. 😝
Dakujem za kazdu radu. 😵 😵
@lubikaf :ja Sophi davam teraz homeo na chut do jedla, uz papame druhu ampulku a mozem povedat,ze to zabera. 😉
@zuzanocka11 : dik za tip na tie vlocky, vyskusam. 😉
dik baby, tak skusim ja ja nieco. lebo napriklad dnes maly zjedol rano polovicu parka a jeden milacik, teraz vypil flasu mlieka a to je vsetko! vobec nechcel obedovat 😠 😠
@lubikaf nepapal, lebo jeho obed bol mlieko...zasytil jeho zaludok inak... 1/2parku, milacik, mlieko...vsetko spolu nevyzera na zlu chut do jedla, ani na male mnozstvo, ale na nespravne zlozenie jedalnicka... tot vsjo 😉 ..skus zrusit flasku...mliecko ponukaj iba ako doplnok k chlebiku s medikom alebo k cerealiam...uvidis, ako sa ti rozpapa...ak napr. doobeda zje jogurt, milacik, acidko, alebo pohar mlieka, na olovrant alebo veceru staci: kasa, puding, alebo cerealie s mliekom, alebo ak ma cez den syr, tvrdy makky, alebo cottage alebo acidko..jedno z tej doobednej alebo poobednej mliecnej davky kludne vynechaj...privela mliecneho je na ukor inych zivin (obilniny, maso, zelenina, ovocie)...takze na den staci 2x mliecna davka (1 davka je priblizne pohar mlieka, 1 jogurt, 1 milacik, 100g syra, 150 ml acidka, porcia kase alebo pudingu)...to by malo byt dokopy cca 500ml mlieka na den..
takze ak dnes zjedol milacika a flasu mlieka, tak dnes uz by som rozhodne nic mliecne nedavala...neviem ci som to napisala zrozumitelne...
inak pri synovi, ked som ho v 15m odstavila, tiez sme nabehli na mliecko z flase...to mu veeelmi chutilo..az jedneho dna nam zacal vecer po mlieku grckat...normalne o 19.00 zjedol veceru, pred osmou sme mu davala 200ku mliecka...(vsak sa to tak ma, predtym som ho v tom case kojila)...a syn do 5 min od vypytia mlieka asi 3x po sebe v tyzdni hodil "tycku"...my sme hned isli za doktorkou a ona povedala jednoznacne, ze z "prejedania" 😅 😅 ..jemu to mliecko tak chutilo, ze mu nevedel odolat, no brusko mal plne a to sa "nedalo" prehovorit...tak sme vtedy zrusili flasku a mliecko pil iba k jedlu na zapitie..odvtedy ani raz negrckal..flasku sme opat zaviedli, ked zacal chodit do skolky, je to taky ranny budicek , flaska kakaa...ale to vypije len 50 az 100ml, kym sa preberie...nie som z toho nadsena, lebo rano nechce okrem toho nic jest..ale zase v skolke sa naje chlebika, hladny by nemal byt...
takze dat dietatu denne 3 flasky mlieka a stazovat sa, ze malo je, sa mi zda mierne pritiahnute za vlasy...
ahojte
kolko krat tyzdenne davate maso cca 2,5rocnym detom?
to pre dvojrocne treba speci varit preboha to snad nie?! 😕 😀 moj od cca 15 m papa to co my, jedalnicek sme prisposobili, cize viac zeleninovych jedal a menej vyprazaneho, papa nam vsetko
zaklad su ranajky, mliecko vobec nie je postacujuce si myslim pre dvojrocne dieta. ranajky tvoria zaklad celeho dna, u nas frcia rozne pomazanky ci toast , niekedy cerealie ak ma obdobie ze nie vsetko zje 😀 olovrant a desiata vzdy ovocie, iny druh kazdy den. obed bud polievka alebo nieco narychlo co mu zvlast spravim, lebo vecere jedavame spolu a varievam vecere, nie obedy, cize niekedy co mi ostane z vecere ma maly aj na obed 🙂 a papa teda to co my 🙂 dokonca aj uhorkovy ci paprikovy salat, ma rad ocot! 😀
a kazdy tyzden mame rybu, bravcove, kuracie, cestoviny, ryzu, zemiaky , vajicka, no proste rozmanite to musi byt, uz len koli mne ak nie koli jemu 😅 😀
ale vela deti su proste zli jedaci a nic s tym nenarobis, skus sa s tym zmierit a kto vie mozno ta milo prekvapi 🙂 deti vela vycitia........ 😉
@peepka : s tym varenim pre dieta, no ja varim obcas zvlast pr nu iba preto, lebo ona ma rada omacky a ja tie moc nemusim. 😉 Kedze do ovocia iba zahryzje 2x desiata a olovrant su bezpredmetne zalezitosti, teda na olovrant riesime jogurtom, pudingom. V lekarskych studiach sa uvadza, ze take male dieta by malo vypit 1L mlieka denne, a to doslova vypit, nerataju sa mliecne vyrobky. A kedy jej mam dat tolko mlieka, ked nie rano, na obednajsi spanok a vecer ? 😝 U nas je skor ten problem, ze Sophi neje pekne pri stole, jeme vacsinou pri telke, pri knizkach nic s tym nenarobim, uz somsa s tym zmierila. 😉 🙂
@gina333 co ja viem, podla toho co som si ja nastudovala, dieta potrebuje vypit 500ml mlieka 😉 a ak dieta mlieko nepije kludne sa to da nahradit inymi...v mlieku nam ide hlavne o kalcium ktore sa ale nachadza aj v napr maku a este v obela vacsom mznostve ako v mlieku 😉 moj mi vypije tak 100-200 cl max mlieka denne a vobec sa nestresujem, je syry a jogurty a ostatne vitaminy ktore sa v mlieku nachadzaju ma inde v jedle, to mnozstvo ovocia co ten poje .... by si neverila , normalne aj hovinka z toho nema tuhe ako my 😀
a so stolovanim mozete zacat..resp u nas tiez nestolujeme 😀 lebo nemam kde! jeme v obyvacke, on v jeho stolicke my na sofe a tiez velakrat nieco na pc pustim..ale vzdy je s nami to je podla mna hlavne, viac nez ten samotny stol 🙂
@peepka : ja malej davam UM a to jej planujem davat do 3 rokov, predsa obsahuje viac vitaminov ako obycajne kravske mlieko. 😉 Mliecna vyrobky papa, zboznuje tvrdy syr, ale veru ti zavidim, ze papate ovocie. Dufam, ze tomu este pride na chut. 🙂 No my stolujeme kto kde, manzel pracuje v zahranici, tak ten s nami malokedy jedava, ale aspon veceru si moje kocky davaju spolu, teda pri pocitaci ale pri velkom stole. 😵 😉
@gina333 1L mieka? to sa mi teda nezda, mne radila doktorka, ked mala dcera problem s jedenim, ci je nedavam viac ako 700ml mlieka denne, lebo ju to zasyti a potom neje normalnu stravu. Mlieko pije len na noc. Cez den ma vzdy jogurt, alebo pribinacika, pripadne vecer kasu.
inak ovocie nepapa ani ona, ale zvykala som ju na ovocnu chut aspon tym, ze si dala ovocny dzus a teraz napodiv aspon kazdy druhy den si da ovocnu vyzivku.
Tak snad sa raz dozijem aj toho, ze zje jablko.
@gina333 ja kojim, pochybujem, ze vyprodukujem liter denne.. kedze umele formuly maju iba nahradzat materske mlieko, malo by vychadzat z prirodzenych principov vyzivy, teda z dojcenia, ak by niekto aj ponukol dietatku 1l materskeho mlieka denne, potom by malo dietatko deficit inych zivin, prteoze by uz ine nevladalo zjest, teda by to bolo na ukor jeho zdravia...
@dadis : ja sa teda nechcem hadat, a uz o kojeni vobec nie , myslim si, ze ked moja Sophi vypije denne cca 800-900 ml UM nic navyse jej nedavam. Tym ze neje ovocie akurat jej mozu chybat vitaminy, ale je zdrava, chora este nebola, takze zrejme jej nic nechyba, a mozno, ze si to len ja nahovaram, ze malo je. 🙂
@u2jana : niektori doktori uvadzaju 1l bez mliecnych vyrobkov, iny aj s vyrobkami. Je to velmi individualne, takisto ako napr. homeopatia, su ludia ktori na nu veria iny zatracuju. 😉 Ja som kazdopadne rada, ze moja mala mlieko neodmieta. 😵 😵
@gina33 ja sa nechcem hadat, ja len ci si si nevylozila zle niektore informacie, ze jej okrem ovocia nic nechyba.. ☹ to ze je UM fortifikovana Fe, znamena len, ze sa to neprejavi ako anemia... ale v mliecku nemas celu skalu vitaminov skupiny B, ktore sa nachadzaju napr v obilninach, ktore by mali byt v pyramide vyzivy zakladom... a okrem toho, je to proti prirodzenosti (nemyslim ta umela formula)...tolko mlieka vypit...ta formula ma iba nahradit MM, nema to byt kozmicka vyziva pre batolata 3.tisicrocia...je to iba nahrada materskeho mlieka...dieta v 2,5r. ti 800ml z prsnika nevypije
@dadis : a ako zistim ci jej nieco nechyba? 😲 myslim si, ze varim dost pestre jedla, takze neviem akou inou formou mam do nej dostat tie vitaminy. 😝 Mrzi ma, ze nepapa ovocie, krajane nechce a ako som uz spomenula iba okusaa ci z jablcka alebo z banan, no nic moc toho nezje. Ja som kojila 15 mesiacov, myslim, si, ze je to dost, ja nie som zastancom dlheho kojenia a obdivujem kazdu zenu, ktora koji take velke dieta. 😉
@gina333 Od jedneho roku stači 500ml mlieka za 24 h.Ostatne tekutiny ma tvorit voda,alebo caj.Spolu to ma byt liter až liter a pol tekutin.Mlieko nie je tekutina,je to potravina aj ked v tekutej forme.Liter mlieka ma vypit dieta,ktore este nepapa prikrmy-možno ta toto pomylilo.Ale aj ked dieta nepije od roku žiadne mlieko nie je to tragedia,možno prave naopak.Ide len o vapnik,ten sa da doplnit aj inak-napr ryžovym mliekom s calciom,makom,brokolicou,morskymi riasami vyvarenymi napr. v polievke atd.A je to aj lepšie stravitelny vapnik, ako ten z kravskeho mlieka.Ak ti mala vypije tolko mlieka,tak potom na ine už moc miesta v brusku nema. 😉
@gina333 boze, ved ja ta neobvinujem z nicoho, prepac ak to tak vyznelo...ja som to dojcenie spomenula, len ako priklad toho, kolko dieta pije prirodzene mlieka v tomto veku..ze sa mi zda proti logike davat tolko mlieka (ci by to bola formula, alebo materske mlieko)...ja nie som zastancom nicoho...ak by vsak moja dcerka bola "zavislak" a ine jedlo by odmietala, tak by som dojcenie tiez obmedzila...teraz je to v norme, cicne si 2-3x za den, je to pohodlne a prijemne, nemam dovod to ukoncovat...nikoho vsak za ukoncenie dojcenia neodsudzujem, je to kazdeho osobna vec..ono sa cez pismenka tazko niektore veci vysvetluju, prepac..
@dadis : urcite si ma nicim nedotkla, prave naopak, ja som velmi rada, za vase nazory. 😉 Mam uz druhe dieta, s dost velkym vekovym rozdielom, co si velmi pochvalujem, ale pripadam si ako prvorodicka, kopec veci sa robi inaksia ako pred 10 rokmi, ine jedla sa varia pre deti. 🙂 Skusim obmedzit to mlieko hlavne rano, dat jej chlebik s pomazankou, atd. a len zapit mliekom. Ja to mlieko rano vlastne davam koli tomu, ze ona nema desiatu, obedujeme uz o 11:00, ranajkuje o 8:00 tak aby nebola hladna. 😒 Poobede vlastne zaspava na mliecku, tak to asi nezrusim, davam jej 210ml. A potom este pije mlieko vecer.
@kaja73 :diky aj za tvoj nazor, morske riasy do polievky, znie to dobre, pozriem sa u nas v obchode, ci sa to da vobec kupit. 😉
@gina333 moje deti a ovocie to je tiez ina tema...u nas sa je iba jablko (ale musi byt dobra odroda, teraz im chuti Pink Lady) a obcas banan, obcas maly cez zimu zjedol hrusku, uz ju teraz nechce..nasi maju zahradu...maju cez sezonu jahody, maliny, ribezle,broskyne, marhule, egrese, hrozno, slivky, hrusky, jablka..moj maly vacsinu z toho v zivote nemal v ustach 😠 , mladsia aspon v lete jedla broskyne, uvidim dalsie leto, je mozne ze uz ani to nebude... citrusy obaja ziadne ani do ust nedaju, melony dtto.. ja som vyslovene ovocny typ, ja musim mat kazdy den aspon 3 kusky ovocia, v lete som takmer iba na ovoci...tak som z toho dost smutna, ale co narobim, nemozeme mat predsa dokonale deti 😉
@gina333 podla mna papa dost, akurat vela toho mliecka, ved azda postupne sa ti to podari znizit..a preco vlastne riesis, ze malo papa? je utla? Saska ma teraz 20m nieco vyse 11kg, Matko mal v 2 rokoch 12kg.. su taki akurat.. ako babatka boli stuplici, ale nejako to potom dobehli, aj ked teraz mi Matko pri chripke schudol zo starostlivo vypestovanych 16kg na 15kg...tak ho trosku teraz vykrmujem.. 😉
@gina333 Tie morske riasy kupujem v zdravej vyžive,neviem či su v bežnom obchode.Možno su,nehladala som ich tam.Ale aj to ryžove mlieko s vapnikom z DM ka je vyborne-sladučke,vhodne aj na varenie. Ma lahko stravitelny vapnik.Maly ho lubi pit, aj mu z neho robim palacinky,pyre atd.

Je to sirup,vlaste prások-zalieva sa vodou-urobia ti aj v lekárni,aspon u nás. su to probiotiká,vitamíny skupiny B. stojí asi 4 e,a nám fakt zaberá.malý bral aj peritol,nic nepomohlo.ale toto zatial vyzerá nádejne. mozes si o tom precítat viac,daj do google 🙂