icon

Čo upiecť pre svoju polovičku na Valentína?

bolarazjedna
9. feb 2025

Ahojte, dajte nápady, kto čo pečiete na Valentína svojej polovičke? Ja som zvykla robiť lavovy koláč, brownies, ozdobim zmrzlinou, ovocím, šľahačkou, robila som aj pohárový dezert... Teraz by som chcela niečo iné, ale neviem čo... Tak dajte nápady, čo chystáte vy tento rok? Ďakujem 🙂

Strana
z2
dzulli1980
9. feb 2025

Vôbec nič ... je to jeden z tých divných sviatkov dovlečených sem z Ameriky ... vôbec toto s mužom neriešime ... buď niekoho ľúbiš a dokazuješ mu to dennodenne v praktických, pre niekoho obyčajných veciach alebo hráš takto jeden deň v roku formu.

bolarazjedna
autor
9. feb 2025

@dzulli1980 ďakujem za odpoveď 🙂 ja viem ze to niekto neoslavuje, ale my to radi slávime s manželom 🙂 je to deň, keď sme sa aj zoznámili. A ja rada pečiem a prekvapím ho s niečím, akurát, že hľadám recept, ktorý na osloví

lindous
9. feb 2025

My sa ľúbime a dokazujeme si to celý rok, takže nevidím dôvod prečo nie aj práve na Valentína 😊 či sa máme ľúbiť každý deň, okrem tohto jedného? Chápem, že to niekto neoslavuje, ale nikdy som nepochopila, prečo to niekto má potrebu “znechucovať” druhým 😅

Nebudem piecť, máme tradíciu, že si kúpime koláčiky z obľúbenej cukrárne… ale pri iných špeciálnych príležitostiach mu zvyknem robiť cheesecake, lebo ten je jeho najobľúbenejší 😊

123profil321
10. feb 2025

@bolarazjedna upeč to, čo má tvoj muž najradšej 🙂

marca12
10. feb 2025

@dzulli1980 My tiez neoslavujeme vo velkom,ale nevidim nic zle na tom,ked niekto oslavi. Preco mas potrebu tychto ludi spochybnovat a vysmievat sa im.

marca12
10. feb 2025

@bolarazjedna Nejaku roladu s mascarpone kremom,malinami to by nezjedol?

autumm
10. feb 2025

@dzulli1980 a čo také MDŽ? Žena je iba jeden deň v roku či po celý rok? Načo ľudia nosia ženám kvety a mini darčeky ked som ženou po cely rok a nie len v ten deň. A MDD? Dieťa je taktiež po celý rok dieťa a aj tak oslávime MDD v jeden konkrétny deň.

Autorka. Môžeš urobiť koláč Red velvet. Ten je taky červený k téme 😀 ja urobím jahodový cheesecake.

adik64
10. feb 2025

Asi tiramisu, to mame obaja radi 🙂

iv007
10. feb 2025

@dzulli1980 tento sviatok tiez neoslavujem, ale nemas pravdu ze prisiel z Ameriky. Dostuduj si fakty, az potom hejtuj.
Nepeciem nic, ale asi kupim oblubene tartaletky v cukrarni.

svetlonos
10. feb 2025

@bolarazjedna
Ahoj, už si robila niekedy tiramisu s bielou čokoládou a malinami?
Na spodok das piškóty alebo upečieme tortovej korpus sama
Vyšľaháme naskarpone, vmiešame doň šľahačku, roztopené bielu cokoladu s trochou želatíny, na jemno nastrúhame citrónovú kôru a stavu z citrona
Zohrejes mrazené maliny s troškou cukru a želatíny
Môžeš použiť aj akékoľvek iné ovocie na male kúsky nakrájané 🙂
Vychladnuté polejeme na vrch tiramisu

ina2405
10. feb 2025

@svetlonos mňam, díky za recept.

svetlonos
10. feb 2025

@ina2405
rado sa stalo 🙂 je úžasný. Ten citron tam vybalancuje tu cokoladu, takže to nie je prehnane sladké.

ina2405
10. feb 2025

@svetlonos budem robiť tento víkend👍

panonia
10. feb 2025

Ja mám na Valentina narodeniny a kvôli deckam si musím urobiť tortu lebo sym by ťažko niesol, že maminka nemá tortu🤣 . To tiramisu s malinami je dobrý nápad ..

nevenka
10. feb 2025

@bolarazjedna ja by som mojho potesila asi najviac obycajnou orechovou piskotou s kavovym alebo karamelovym kremom. Ale ak budem schopna a budeme zdravi (co mozno ani nie), tak mam suroviny na tiramisu doma. Tak asi to, ale budem robit za "kybel" na taky velky rozkladaci plech a nie prave, lebo surove vajcia detom ee...

nekonecna_katastrofa
10. feb 2025

Najskor si mala dat dodatok, ze nech ti nepisu o komercnom americkom sviatku, ktory neoslavuju. Tu zeny tak rady hejtuju Valentin, Den matiek, Den zien, vyrocia....lebo lasku si prejavuju vzdy a ty ked oslavujes Valentina = lasku si inokedy neprejavujes 😢

K veci, ja sice skor varim nieco specialne a zakusok objednam z cukrarne. Ale na vyrocie som piekla podobne srdce z medovnik.cesta. Alebo robievam smotanovu tortu ci tiramisu, lebo moj manzel to ma rad.

tana85
10. feb 2025

minuly rok som urobila rodine (slavime to aj s detmi) puncak v tvare srdca. tento rok som este nerozmyslala, ale toto medovnikove srdce hore je super napad na tento rok 🙂

niki810
10. feb 2025

@bolarazjedna My sme sa na valentína zasnúbili 😃 A už je to 5 rokov a stále máme radi tento sviatok. Ja robím makronky a chcem spraviť malinovú roládu zo srdiečkami a dobrý obed mu navarím 🙂

oliviakatka
10. feb 2025

@bolarazjedna cheesecake, dá sa vymyslieť na milión spôsobov, pečený, nepečený - pre milovníkov ovocia aj čokolády + sa dá krásne dozdobiť 😊 jednoduché na prípravu. Ja som toho roku objednala tortu s oznámením pohlavia bábätká 😁 tak nepeciem nič

modrykolibrik
10. feb 2025

@dzulli1980 Valentín, alebo Valentínus, je meno s bohatou históriou, ktorá siaha až do starovekého Ríma. Spája sa s ním niekoľko legiend a príbehov, ktoré sa postupne prelínajú a vytvárajú obraz svätého Valentína, patróna zaľúbených.

## Pôvod mena

Meno Valentín pochádza z latinského slova "valens", čo znamená silný, odvážny alebo zdravý. V rímskej dobe to bolo pomerne bežné meno a nosilo ho viacero svätcov.

## Legendy o svätom Valentínovi

S menom Valentín sa spájajú minimálne traja svätci, ktorí žili v rôznych obdobiach a na rôznych miestach. Najznámejšia legenda hovorí o Valentínovi, ktorý bol kňazom v Ríme v 3. storočí nášho letopočtu. Za vlády cisára Claudia II. boli mladí muži povolaní do armády. Cisár Claudius II. zakázal sobáše mladých mužov, pretože veril, že slobodní muži sú lepšími vojakmi ako ženatí. Valentín však tento zákaz ignoroval a tajne sobášil zaľúbené páry. Keď sa to cisár dozvedel, dal ho uväzniť a neskôr popraviť.

Iná legenda hovorí o Valentínovi, ktorý bol biskupom v Interamne (dnešné Terni). Aj on bol uväznený a popravený za svoju vieru.

Existuje aj legenda o Valentínovi, ktorý trpel v Afrike so svojimi spoločníkmi.

## Sviatok svätého Valentína

Sviatok svätého Valentína sa oslavuje 14. februára a je spojený s láskou a zaľúbenosťou. V tento deň si ľudia posielajú valentínske pozdravy, darujú si kvety a vyznávajú si lásku. Pôvod tohto sviatku siaha až do pohanských čias, kedy sa v Ríme slávili Luperkálie, sviatky plodnosti a lásky. Neskôr sa tieto pohanské oslavy spojili s kresťanskými legendami o svätom Valentínovi a vznikol tak sviatok zaľúbených, ako ho poznáme dnes.

## Záver

História Valentina je plná legiend a príbehov, ktoré sa postupne prelínajú a vytvárajú obraz svätého Valentína, patróna zaľúbených. Jeho meno je spojené s láskou, odvahou a obetavosťou. Sviatok svätého Valentína je dodnes populárny a oslavuje sa po celom svete.

Niečo si naštudujte pretože ani jeden z tých sviatkov nedovliekli Američania. Takže premýšľaj skôr ako niečo napises

nekonecna_katastrofa
10. feb 2025

@bolarazjedna Este taketo nieco mam ulozene, ze by som mohla upiect.

nelka93
10. feb 2025

Nič nechystám. V stredu odchádzame na dovolenku. My mame Valentína kedykoľvek🙂

tamitamitami
10. feb 2025

Ja sa tento rok chystám piecť red velvet, tento obrázok mám uložený ako inšpiráciu.

tana85
10. feb 2025

@nekonecna_katastrofa neviem ci by pomohlo, otazka bola 2x ze co budu chystat na Valentina. a nie CIoslavuju Valentina. ale toto je tu kazdy rok

earlgrey
10. feb 2025

@panonia Vitaj v klube 😄 aj ja mám vtedy narodeniny ale našťastie to dcéra nevie, tak nemusí byť ani torta 🤣 lebo by ju ani nemal kto jesť...a keďže máme chrípku, tak sa mi ani s tým babrať nechce...

bolarazjedna
autor
10. feb 2025

Ďakujem vám všetkým, ktoré ste poradili receptiky 🙂🙂 nakoniec som sa rozhodla pre Pavlovu snehovú roládu s mascarpone, pistaciami a malinami 🙂
A prajem každému láskyplného Valentína, čo už to oslavujete alebo nie 🙂

dankabg
12. feb 2025

@bolarazjedna ja budem na Valentína pekne sedkat na pive u Pinkasu. Ale dnes mužovi napeciem sloniu slzu. Má rád banány aj orechy. Je to pif paf, dlho som to nerobila a viem, že to celé sám bez problémov pohlta 😄

katuska5909
12. feb 2025

😊 Nejde ani tak o akusi oslavu Valentina, ale uprimne, aj komercia nas tak trochu premoze a nam zenam sa to paci. Mne rozhodne ano. Aj v byte to mam v danom obdobi trochu “vyladene”. Je to taka radost, ze mame v zivote niekoho, s kym je nam velmi dobre a rozumieme si, co je umocnene v tomto obdobi aj zvonku. 🥰❤️ U nas sa uz srdieckovalo aj cez vikend. 😍 Valentinske muffiny… (mam na ne vyborny recept od svokry 😊)

zeldia
12. feb 2025

@bolarazjedna chcem skúsiť Panna cotta z kokosového mlieka.

deedaa
12. feb 2025

Ak chceš ozaj potešiť chlapa tak upeč bôčik 🤭

Strana
z2