icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

emily_666
16. apr 2012

@lucka1987
zabudnime na buchty, tiež chudnem, hoci teraz každý deň kradnem synáčkovi čokoladové vajíčka, čo si vyšibal. Mám pre to aj ospravedlnenie, však ho to predsa nenechám zjesť samého ? Toľko éčiek. 😀 😀 😀 😀

lucka1987
16. apr 2012

@lili777 dnes som 50 den diety .. obvod okolo pupku -13 cm obvod okolo stehna - 3 cm obvod pasa - 9 cm
ubytok na vahe 7,4 kg .. a to cez sviatky som jedla co kto ponukol.. a nedodrziavam dietu uplne striktne.. no mam kazdy den pred sebou jednu hlavnu zasadu.. vypit minimalne 2,5 litra vody ... a nevynechat ani jeden chod pocas dna . a aj mojmu zaludku sa kooonecne popravilo

lucka1987
16. apr 2012

@emily_666 ani mi nehovor o vysibanych vajickach.. aj moj tolko vysibal.. a kto to bude jest ? mm sa tiez ide pustit do diety.. lebo ako kamionistovi mu pupcek riadne narastol, tak sa vzdal sladkeho.. a ja tu denno denne kukam na tych zajacov.. tyms a este odolat da... ale kuurnik, ze kinder cokoladka ? to uz neodolam 😀 a tak som polovicu nadielky zosrotovala a druha ma tu provokuje v sekretari ... a vzdy ked niekto dojde im nukam sladkosti az sa ich zbavim .. 😀

lili777
autor
16. apr 2012

@anjelicek26 no teraz chcem kúpiť v lidl to mrazené lesné ovocie a v ikei formy na nanuky, tak skúsim🙂

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , my sme vegetariáni, vitariáni, baby sú alergické na bkm, takže ja toho doma robím požehnane 😀 ...a ešte aj pestujem vlastnú zeleninu a čosi z ovocia, ale len bio, ak by som to striekala, tak si to môžem aj kúpiť...
tak ak budeš chcieť vedieť nejaký konkrétny recept, napíš, ak viem, napíšem
...a k tej zmrzline, ja robím z banánov, asi 2 kg banánov rozmixujem, pridám pl vanilkového cukru, 2 pl medu alebo agáve a potom pridávam podľa druhu kakao (kakaová), arašidové maslo (oriešková), vlastné mrazené ovocie...najstaršia miluje grepovú (mixnem celú dužinu) dám do vaničiek a do chladničky...je to pre vekovú kategóriu od 4 mesiacov do 100 rokov 😀 , chvália aj návštevy

lucka1987
16. apr 2012

@lili777 ja robievam domace nanuky .. mam take formicky este kdesi ked som ja bola mala a mama kupovala strasne vyrobky tuperware . presne taketo mame.. vyslaham kyslu smotanu s vanilkovym cukrom a napriklad jahodami.. a dam zamrazit

lili777
autor
16. apr 2012

@adriana7 Tak mňa by zaujímali aj nejaké recepty bezmäsité. Niečo, čo sa potom nezačína slovom "vyprážané". Lebo keď sa niekoho opýtam na bezmäsitú stravu, tak je to o vyprážaní všetkého možného, cez samú múku, sladké jedlá. Ja by som rada niečo bezmäsité a aspoň ako tak nech to má niečo spoločné aj so zravou stravou.

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , tak to by som musela opísať x sto strán, lepšie bude, ak občas zavítaš aj do témy vegetariánske dieťa ( v sekcii recepty), je ich tam strááášne veľa a neviem, či vôbec jedno vyprážané...igor bukovský má na túto tému takú "prúpovídku", že riadne pripečené mäso dnes jedia už len riadne pripečení ľudia" 😀

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , ale máš pravdu, v sobotu sme boli na jubilejnej oslave v reštike a hostitelia nás chceli ako vegetariánov poctiť, ale v menu bolo len vyprážané šampiňóny a vyprážané tofu... ☹

lili777
autor
16. apr 2012

@adriana7 my pripravujeme aj tofu, ale nie vyprážané. Normálne ním nahradím mäso, len aby to malo chuť, tak sa to marinuje a to pre deti asi nič moc nie je☹ Ako máme aj my nejaké recepty bezmäsité, ale rada by som ich doplnila o niečo iné. Tak aspoň niečo také, čo chutí deťom, jednoduché a rýchle🙂

ichbinich
16. apr 2012

Maslo som sama este (dobrovolne 😉) nerobila, ale postup je takyto. Chce to pravu slahacku s co najviac percentami. Slahat az kym sa neoddeli maslo od srvatky. Pozor, potom to strieka! Maslo potom ste premiesit rukami a pokusit sa vyzmykat este viac srvatky. Hotovo.
Nedobrovolne vyrobit maslo sa uz asi podarilo vela ludom, ked nedavaju pozor pri slahani slahacky 😀

Zmrzlinu robime v zmrzlinovaci, ako zaklad spravime veeelmi riekdy vanilkovy "puding": mlieko, zltka, vanilka, trosku maizeny, cukor. Tato masa je vanilkova zmrzlina, ked sa pridaju kusky cokolady, je to stracciatella, ked sa prida pred zmrazenim do tej masy rozpustena cokolada, je to cokoladova, pripadne hocijaka ovocna. Formicky na nanuky mam, ale toho roku som zmrzlinu este nerobila, musim spravit pre syna, to sa bude olizovat 😉

@lili777:
Bezmasite recepty: napr. farebne rizoto. So safranom zlte, je tam iba cibula, ryza a safran a parmezan. S hraskom a inou zelenou zeleninou je zelene, s paradajkami cervene, s tekvicou oranzove, so spenatom uplne zelene... A ziadne vysmazanie 😉 Len pri tom treba stat a miesat. Alebo hocijaka zapekana zelenina. Fajn kombinacia je karfiol plus brokolica, niekedy prihodim zemiaky. Omacky na cestoviny sa tiez daju spravit bez masa, jednoducho pouzit iba zeleninu.
Mnamka je ratatouille: cibula, cesnak, paradajky, cuketa, baklazan, paprika, bylinky. Nakrajat na kocky, najprv osmazit, podliat vodou, varit. Kto chce, prida si do toho na konci pokrajany Feta syr. Ku tomu pecivo. Ziadne maso netreba, ale je to aj super priloha k prirodnemu masku...

adriana7
16. apr 2012

@lili777 , ja napríklad dnes varím koložvársku kapustu, namiesto mletého mäsa je tam sójová drvina uvarená v zeleninovom polievkovom základe alnatura (dm drogéria) a namiesto smotany dávam sójové mlieko a s rozhabarkovanou cícerovou múkou s cesnakom
...a rovnako robím lasagne, originál cestové pláty sú podľa mňa predražené, tak kupujem v tescu ručne ťahané štrúdľové cesto, sú tam 4 ks za nejakých 70 centov, takže vyjde na celý plech. ako mleté mäso je zas sójová drvina a namiesto syra sójový údený syr zo sojaproduktu drietoma (dostať aj v potravinách)...bešamel robím takisto so sójového mlieka 😉

adriana7
16. apr 2012

@ichbinich , z klasickej kelímkovej smotany je tiež dobré maslo

fialkaa
16. apr 2012

@lili777
super tema, toto ma velmi zaujima, dufam, ze sa debata poriadne rozvinie. ja som len zaciatocnik a nemam zahradku 😢 , takze vsetko len v obmedzenych podmienkach. tiez sa snazime vyhybat eckam a roznym ochucovadlam, ale aj cukru.

ja sama sa mozem pochvalit len pecenim domaceho chlebika (ale nie nejako casto, len aby som vyuzila DP), uz som skusala aj zemle a boli super. okrem toho robim pre maleho domaceho pribinacika - zo slahackovej smotany, tvarohu plus trosku vanilkoveho cukru. sladkosti nekupujem, ked tak upeciem nejaky kolac (nie zakusok).
teraz sa chystam, ked sa mi podari kupit dobre paradajky pocas sezony, na tuto pastu na cestoviny http://www.mimibazar.sk/recepty.php?user=

maslo, o ktorom tu pisali dievcata, myslim, ze z farmy zo Seliec, tiez zvyknem kupit, je vyborne (inak chodime na maslo do Rakuska, kde je lacnejsie a lepsie ako u nas, cca o 70 centov lacnejsie ako nase 250g Rajo), tiez som v tom stanku uz kupovala aj syry a fantasticke jogurtove mlieko

velmi ma mrzi, ze nemame doma dopestovane ovocie a zeleninu. stari rodkaci sice co-to dopestuju, ale nie je to nic moc. takze ak dostanem za tasku mrkvy, cukiny alebo jablk, je to pre mna sviatok. aj nejake jahody, ribezle, cucoriedky sme mali od starkacov.

tiez sme obmedzili vyprazane jedla, doma ich nerobim skoro vobec, asi tak raz do roka vyprazany karfiol. vlani na dovolenke som si vsak dala v penzione na ranajky hemendex a 2 dni som stravila medzi postelou a toaletou

luciferova
16. apr 2012

@ichbinich
@lili777

My robime chlieb z kvaska - voda, muka sa necha par dni v teple odpocivat a potom sa pridava miesto kvasnic. Dalsiu davku len dorobime do toho isteho pohara so zbytkami kvasku predosleho a napuci to do vecera 😉

Aky jogurt pouzivate na vyrobu dalsieho jogurtu?

kaja73
16. apr 2012

@luciferova vies mi napisat presny postup na ten chlebik, aj to ako ho pecies-pri akej teplote a kolko?
Diky.

luciferova
16. apr 2012

@adriana7 das navod na to maslo? Dik 🙂

anjelicek26
16. apr 2012

@ichbinich - veru tu v anglicku je tak kvalitna slahacka, hlavne ta extra husta, ze z toho je maslo hned, ked sa clovek pozabudne 😝

anjelicek26
16. apr 2012

@fialkaa - ano domaci pribinacik je skvely, len z jednej davky je toho tak vela, nema to moc potom kto jest, maly jogurtom neda - teda zje ak vobec - tak ten pribinacik a aj to nie dva dni po sebe 😝 Nas maly cukor nemoze, vsetko, co je sladke ho prezenie, je to dost obmedzujuce, znesie len hroznovy cukor, z ineho hned hnacka, tak musim davat dost pozor, co mu davam 😖

fialkaa
16. apr 2012

@anjelicek26 🙂 my to mame naopak, robim teraz uz z dvoch davok, pretoze malemu to velmi chuti (ak je jedna davka 250 ml slahacky a 250 g tvarohu). aj jogurty u nas ficia, zato s inymi jedlami je little problem ☹

luciferova
16. apr 2012

@kaja73 toho kvasku potrebujes tak 2 velke lyzice, pomer muka a voda v chlebiku je 375ml vody a 600g muky (razno-psenicna, psenicna a spaldova tak cca 400-100-100), semienka, sol 2 lyzicky, rasca. Das do pekarne LEN vymiesat a nechas ho tak cca 8- 10 hodin, on kysne pomalsie ako ked das chemiu. Ked je pekne narasteny das zas LEN pecenie na 1 hodinu a je to 🙂 najprv si ale sprav ten kvasok, ten treba kazdy dn premiesat a skontrolovat, za take 4-5 dni je pouzitelny. Kazdy dalsi len dorabas do toho prveho a to trva kratsie (par hodin)

luciferova
16. apr 2012

@anjelicek26 a keby si toho pribinacika osladila hroznovym cukrom? Ci to je blbost? J oho veru dost pre jedneho, mne vyjdu 3 vyzivove pohariky...

anjelicek26
16. apr 2012

@luciferova - sladim mu ho hroznovym cukrom a spapa, ale on mi jogurty proste nema rad :( Ani kasu, ani nic mliecneho, no je to s nim ehm - tazke.... som rada, ze aspon um (to od pol roka do roka) pije bez reptania.

ichbinich
16. apr 2012

@luciferova:
Ja som jogurt este nerobila, ale ze sa ma pouzivat taky jogurt, aky chces dosiahnut: teda husty ak chces husty, a kremovy, ak chces kremovy. Hlavne musi obsahovat IBA mlieko a kultury, ziadne sajerajty. Potom mozes pouzivat na dalsie davky ten vlastny jogurt. Ale ten moze slabnut a rednut, takze po istom case treba dat zase novy jogurt. Alebo sa daju kupit jogurtove kultury.
Hej, kvasok sa da "chovat" doma aj dlhe tyzdne, citala som o tom. Ale este som sa na to nedala. Tak strasne veci by som chcela vyskusat spravit sama, ale nedari sa mi tolko, resp. robim uz odskusane a ziadne nove veci 😉 Ale coskoro budem zase musiet spravit mafiny, uz synator pytal piect, vcera pred ranajkami... Slubila som mu, ze neskor, a predsa sme sa k tomu nedostali. To je super lahke a vie mi pomoct aj on 😀

luciferova
16. apr 2012

@ichbinich dik, no ja sajrajtovy ani nam nekupujem, ale zas je problem najst (v dnesnej dobe paradoxne) normalny jogurt. Preto som sa radsej pytala.

A ako ti maly pomaha? Moj je tak stary ako tvoj, ale vyse bordelu narobi jak pomoci 😀

zuzana76
16. apr 2012

ahojte, naozaj skvela tema

ja si chystam doma zacat piect chlieb, kozmetiku nakupujem prirodnu bio, ale mydla chcem tiez zacat vyrabat - ako darceky

ak mate nejaky lahky navod -overeny na vyrobu mydiel, tak vas poprosim, ci by ste sa s nim nepodelili

zuzana76
16. apr 2012

ten kvasok mate tu, na pecenie chlebika a to si viete potom z toho odoberat na pecenie a vydrzi to dlho

http://www.sashe.sk/marianka-art/detail/domaci-...

anaxamon
16. apr 2012

ahojte ja si tiez vela veci viem vyrabat sama, no vela z nich nerobim lebo bud nie je z coho alebo nie je pre koho🙂
vyrabat viem vsetko od vyroby syra, korbacikov http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=22938 , bryndzu, tvaroh, maslo...proste vsetko z mlieka zvladam🙂 lenze nerobievam to lebo k mlieku od krav sa dostane clovek kusok zlozito, ale mozno raz zasa bude moznost
dalej si vyrbam jablkove vyzivy z domacich jablk, kompoty, dzemy....
na pranie si robim praci sliz, ale kedze sa mi neodsvedcil pri prani latkovych plienok pouzivam klasicky prasok
tiez si z casu na cas upecieme domaci chlieb, pecivo...
mame aj jogurtovac, robila som casto jogurty, teraz je pauza ale zas budem ked mala bude uz vo veku ked jej ich budem davat....
takisto co sa tyka prikmov pre dcerku tak ich vyrabam doma, nekupujem hotove...

estterka
16. apr 2012

super jednoducha zmzka-odstavit ovocie a cerstvu stavu zmrazit. na tom sa neda asi nic pokazit 😅

lili777
autor
16. apr 2012

@adriana7 no na ten sójový syr sa musím pozrieť. Ja som dnes robila lečo zo sojovych parkov.