Pečenie vianočných oblátok

123369
31. okt 2023

Ahojte žienky,čo pečiete vianočné oblátky.
Mám takú otázku.
Bola by niektorá ochotná si somnou písať,či posielať aj videá, vyslovene o pečení,ja totiž neviem ,ako tie potvory vyberať zo stroja, možno si s nikým radiť a rozdávať typy, napr na mesenger.
Ja mám stroj od Magropom dva roky,ale nepeciem vo veľkom, preto to nemám ešte až tak v ruke a potrebujem poradiť . Hoci ich po vybratí zatazim,v mieste kde ich vyberam/ držím ich mám vždy zvlnené. Už neviem ako ich vyberať,kde robím chybu. Najradšej by som sa pozrela,na niekoho ,kto ich má prefekte rovné ako to robí 😊 tak ak sa niekto ozve budem rada, ďakujem

rybkoava
31. okt 2023

@123369 dobrý deň, môžem sa opýtať koľko ste stal?

avanka
31. okt 2023

@123369 ja pečiem v práci vždy na vianoce, podoberám príborovým nožíkom, tou ostrejšou stranou a zaťažím takou drevenou doskou s rúčkou a mám ich rovné. žiaľ, video nemám.

4stanka4
31. okt 2023

@avanka moja mama tiež pečie a presne ako ty aj ona ma urobenu dosku s rúčkou a hneď ako upečie oblatku tak ju horúcu preloži na rovnú dosku a priloží tou doskou s rúčkou. Kým urobí ďalšiu tak tato medzi doskami vychladne a vymení ju za ďalšiu.

123369
autor
31. okt 2023

@avanka ale ja práveže každú oplátku zatazim,ona je v celku rovná ale miesto kde ju chytím mám zvlnené aj po zaťažení. Ja môžem spraviť kľudne video aj zajtra,dnes som začala piecť a ja si ju podoberiem špáradlom a už len odliepam rukou a práve tam kde mám prsty mi to ostane zvlnené. Aj foto môžem poslať. Mne to z ničím iným nejde odliepnut. Dokonca keď som pozerala videá na YouTube tak oni oplátku podobrali a pekne im odskočila od platbe,ja ju musím zakaždým odliepat ,mne teda nikdy neodskoci a tým že ju tam chytím sa mi proste zvlni a to už sa mi nevyrovná 🙁

123369
autor
31. okt 2023

@4stanka4 ja tiež zaťažujem,to mám spravené ,ale miesto kde ju chytím ako ju vyberám sa mi vždy zvlni a to už nevyrovnam.

123369
autor
31. okt 2023

@rybkoava pred dvoma rokmi 240€ len už si nepamätám či s poštovným, alebo bez . poštovné stálo 30€ ja som mala ale k stroju objednané komplet príslušenstvo,čo k tomu ponúkali + mechanizmus na zatváranie,dá sa aj bez neho,to stálo tuším 40€ ale som rada že som si ho dala, lebo nemusím tlačiť na stroj aby mi rovnomerne rozložil cesto ,ale s tým to pekne po sedačky zatváram a žiadne tlačenie .

123369
autor
31. okt 2023

@avanka takto mi to robí

avanka
1. nov 2023

@123369 to nie je dobré..možno máš zle cesto,ktoré sa lepí..a ešte sa mi zdá, že ich máš trochu tmavšie
Ja som začiatočník a mne to nerobí,fakt, len priborovy nozik a krásne to ide

martul
1. nov 2023

@123369 ešte nepeciem, ale ja podoberam tenkým nožom, vyhodim na tácku a hotovo. Ani nezatazujem. Podľa mňa je chyba rukou to chytať, koľko toľko to prstami stlačíš a už sa to zvlní.

martul
1. nov 2023

@123369 podľa mňa bude finta v recepte, neexistuje odliepať, ja to na okraji s nožíkom a len tak vyskočí. Inak ja ich robím oveľa bledsie, ale možno to vy také máte radi.

prihlassa
1. nov 2023

@123369 odliepat len priborovym nožíkom ,formu pretrieť vcelym voskom v bavlnenej utierke ,keď sa oblatky lepia na formu

4stanka4
1. nov 2023

@123369 aký máš recept na cesto? vyzerajú dosť tmavé a akoby boli vlhké preto sa ti zvlnia po odobrati. Mame pekne odskocia, stačí ze paličkou pridvihne cesto po okraji

deniseee
1. nov 2023

Tiez peciem a peciem vela, do celej rodiny a aj rozne, vanilkove (vanilkovy lusk), orechove, kapucinove, vselijake. Podla toho su aj tmavsie ci svetlejsie. Taktiez zalezi na mnozstve cukru - ked davas viac, viac tmavnu, pretoze cukor karamelizuje. Niekto nedava cukor vobec, niekto to riesi umelymi nahradami cukru - opat ostavaju oblatky uplne biele. Oblatky sa lahsie odoberaju, ak pretries pekne stroj vzdy vcelim voskom zabalenym v handricke ci utierke. Jednoducho sa vzdy z neho dostane na tu platnu. Potieram samozrejme vrchnu aj spodnu platnu. Napriek tomu sladsie oblatky (a my lubime iba velmi sladke) sa naozaj lepia viac. Po pouziti stroja (ked robim cely vecer az do noci), musim potom stroj vycistit. Pretoze ta sladkost sa proste dostane do vsetkych skarociek a pri dalsom pouziti by to lepilo este viac. Podoberam original tou vareskou zrezanou, tiez este horuce pokladam na drievko a loparikom zatazim. Tam, kde som podvihla sice ostane slabulinky naznak, ze tam som podvihla, no nie az tak zvlneny, ako mas ty. No inak su krasne tie tvoje a urcite fantasticky chutia a chut tych oblatok a ta vona pri peceni je uplne najviac, ja by som sa vykaslala na to, ci je ten okraj trosicka zvlneny, s chutou tych odpornych obchodovych sa urcite nedaju porovnat. Takze dobru chut a netrap sa viac 🙂

4stanka4
1. nov 2023

@123369 ešte mi,napadlo ze akú múku používaš? mama ma odskusanu ze najlepšie sa jej pečie z múky pohronsky ruskov

avanka
1. nov 2023

@4stanka4 áno,to aj kolegyňa,ktorá má ich učila piecť,ale minulý rok sme mali z Kauflandu a boli rovnako super

@deniseee my máme recept na 130g kryštálového a 1 vanilkový cukor do cesta na 1 dávku a nelepia sa
Orechové by som strašne chcela skúsiť,ale tým,že pečiem len v práci s erarnym strojom,ktorý bol dráhy,mi to kolegyňa nechce dovoliť, lebo to nemá odskúšané a boji sa

4stanka4
1. nov 2023

@avanka prečo nechce dovoliť? mama robila aj kokosove aj slane bryndzové a nemala vôbec žiadny problém s lepením cesta na platne. Jedine ktoré pečie máličko sú bezlepkove lebo tie sa jej robia fakt zle.

123369
autor
1. nov 2023

@avanka ja to nechápem, tiež som kvázi začiatočník,ale takto mi to robí od samého začiatku. Ja neviem ,čo je to aby som oplátku neodliepala. A samozrejme platne aj čistim aj mastim voskom. A tmavšie ich mám,lebo sa nám páči, keď ten cukor v nich akoby skaramelizuje,ako je spomenuté nižšie . Mozem dnes skúsiť bledsie ,ale fakt neviem či to bude lepšie. Preto som aj písala ,či by sme si s niekým nemohli písať cez mesenger a prípadne poslať aj video, zdieľať recepty. Mohlo by nás byť kľudne viacej. Niekedy stačí raz vidieť ako 100x počuť. Recepty nám od nich, takže koľko čoho je písané, toľko som dala.

123369
autor
1. nov 2023

@martul rada by som podoberala,ale ja to mám skrátka prilepené a to platne mastim. Veľmi rada by som videla postup iných žienok

123369
autor
1. nov 2023

@martul toto by som strašne rada chcela docieliť a neviem ako,dnes skúsim bledsie,či to nebude lepšie, áno práve že máme radi taký skaramelizovany cukor.

123369
autor
1. nov 2023

@prihlassa pretieram, kúpila som hneď k stroju vosk,proste neviem v čom je chyba, recepty mám od nich. Veľmi rada by som videla postup iných žienok, preto som navrhovala ten mesenger.

deniseee
1. nov 2023

@avanka moj recept jednej davky ma v sebe 250 gr. kr. cukru a 2 balicky vanilkoveho, alebo 40 gr. domaceho vanilkoveho, cize raz tolko cca, ako davas ty. Ja robievam naozaj rozne, ale stroje mam uz roky vlastne, nebojim sa. Orieskove milujem, krasne vonaju a naviac tie orechy tym, ze su mastne, tak dodavaju tu svoju mastnotu aj cestu a tie sa tak nelepia, hoci cukru je tam rovnako. Samozrejme, su tmavsie, pretoze vlasske orechy nie su bielucke.

123369
autor
1. nov 2023

@4stanka4 cesto mám priamo od nich. Áno preto mi to nejde do hlavy,mne proste nevyskocia. Neviem či sú vlhké, sú pekné chrumkavé, neviem ako to myslíš,a po upečení hneď balím do sáčkov a zatavujem.

123369
autor
1. nov 2023

@deniseee ďakujem krásne za príspevok. Samozrejme nám doma to vôbec neprekáža,ale keď ich chcem niekomu dať,tak už áno.
Ja používam v ceste dosť cukru , recepty nám priamo od výrobcu,a máme radi, keď skaramelizuje. Samozrejme platne potieram, mám zakúpené všetko potrebné,ale aj tak netuším v čom robím chybu , že mi oplatka pekne nevyskoci, škoda že sa tu nedá pridať video,ako to robím. Žiaľ iné recepty nemám, u nich je ich asi 5-6 sladkých a všetky mi to robia , že ich s platne odliepam.

123369
autor
1. nov 2023

@4stanka4 ja zasa len s jednoty používam. Možno by som mala skúsiť inú , pre zmenu.

123369
autor
1. nov 2023

@avanka ja dávam do cesta až 160 g kryštálového cukru a 2 vanilkové cukry

martul
1. nov 2023

@123369 ja potriem len raz, na začiatku pečenia, spravím 180 oplatok, nepotieram medzi každou. Recept mám od svokry, napíšem dnes.

martul
1. nov 2023

@123369 normálne mi to nedá pokoj, čo to chcem pomôcť. Volala som svokre, ona mi povedala, že hneď pri prvom pečení vyhodila to na zatváranie ten mechanizmus. Ona len pritlačí rukou, že jej to tak prilepilo každú oplátku že hrôza. A ešte ti odkazuje že nešetrit na surovinách. Kvalitná múka, jednotarska nie, od toho záleží koľko lepku obsahuje. Plnotučné mlieko, žiadne nízko alebo dokonca voda a my dávame ozajstné maslo, žiadne iné tuky.

123369
autor
1. nov 2023

@deniseee odkiaľ máš prosím recepty?

deniseee
1. nov 2023

@123369 cim menej das cukru, stiahnes nizsie teplotu a nebudes piect do skaramelizovania, tym lahsie sa ti budu odliepat. Poznam pani, co pecie bez mlieka a bez cukru uplne, dava len vodu, muku, zltko a olej a tej oblatky lahucko skacu z platni. Len teda nam take nechutia, takze ja robim take, ake chutia nam 🙂

123369
autor
1. nov 2023

@martul ani ja nepotieram stále ,hoci ich odlepujem od platne,vlastne až na tie vlnovky od prstov,to ide ako po masle, samozrejme keď sa darí,niekei dá nedarí vôbec 😃