Zásoba trvanlivých potravín

16. sep 2023

Ahojte, asi to bude pre niekoho smiešne, ale pomohlo by mi, keby ste mi napísali čo máte doma v zásobe z trvanlivých potravín a čo treba určite mať. Po 1x žijem sama (s priateľom, doteraz len s rodičmi) a akosi si neviem spraviť taký základ potravín, potom bol napr. teraz sviatok, deň predtým sme nenakúpili a potom sme nemali čo jesť lebo nám do každého jedla chýbala nejaká základná surovina, takisto keď príde nečakane návšteva tak by mi pomohli tipy čo mať doma a možno v akom množstve, aby sa to zbytočne nepokazilo, aj keď my viac-menej zjeme vždy všetko nadoraz a potom v nečakaných situáciach musíme iba objednávať…

dejka77
16. sep 2023

Ryza, cestoviny, zemiaky, muka, mlieko, jogurty, syr, olej, vajcia, cukor, sol, maslo, strukoviny, chlieb (ten zamrazujem a nemam problem), dzem, konzervy ak ich pouzivas. Maso mam tiez v mrazaku do zasoby. Toto su take veci, ktore by si mala mat stale. Ostatne ako napr. sunka, salama, ovocie, zelenina treba kupovat castejsie, kedze to ti nevydrzi mesiace.

muchotrafka298
16. sep 2023

Ja mam vzdy nejake maso na polievku v mrazaku, mrazenu zeleninu, maso (kuracie, bravcove), rybu alebo file a este take tie ovocne knedlicky. Podla mna su chutne hlavne tie od firmy Hossa. To je uplna rychlovka, ze ked uz nic, tak toto je hotove za 5 minut, polejes maslom, pocukrujes a mate veceru/obed. V chladnicke vzdy nejake syry, smotanu, slahacku, listkove cesto, sunku, vajcia, jogurty, majonezu. Z listkoveho cesta vies za pol hodinu spravit ci uz slimaky alebo nejake tasticky na sladko. Dzem alebo nutella, to vies mat dlhsie otvorene v chladnicke. Bezne veci ako olej, sol, koreniny zakladne, to ani neratam.

mikadooo
16. sep 2023

Ja by som si nerobila zásoby zo všetkého. Skôr si vyber jedno dve jedlá, ktoré budú núdzové a z tých si drž zásobu. Napríklad ryža a kuracie prsia v mrazáku 🤷. Ak ste len dvaja, zbytočne si robiť zásobu, do múky sa ti akurát tak po čase nasťahujú mole a podobné zábavky... kuracie prsia a ryžu keď minieš náhodou, hneď si ich daj na zoznam a pri najbližšom nákupe kúp. Ostatné by som kupovala podľa toho, čo chcete aktuálne variť.

tenerifka
16. sep 2023

no nezijes sama, zijes s priatelom, a jeho to netankuje, ma u prdele? Ved nech aj on zapoji mozgove zavity, co treba mat doma, ked mu pride navsteva, alebo ked pride vikend.

tenerifka
16. sep 2023

Zeny, nerobte zo seba sluzky a handry, nie je vasa povinnost varit, nakupovat, planovat...a vajcak sa zvezie len tak.

bessie12
16. sep 2023

u mna je zaklad mat doma muku, cukor a ine veci na pecenie ( kedze peciem casto ), nejake konzervy typu hrasok, kukurica, paradajky, pretlak a ine. V chladnicke nesmie chybat maslo, vajcia, mlieko, rozne druhy syrov, smotana kysla a na slahanie, sunka. V mrazaku klasika maso ( kuracie stehna, prsia, bravcove kare a mlete maso ), listkove cesto, Obcas sa dokupi nejaky ten polotovar ako napr. predpecene kuracie kusky, hranolky .. Niekedy sa kupi nejaka ta zelenina alebo ovocie.
Potom suche potraviny ako ryza, cestoviny, strukoviny, rozne kase ako napr. pohanka.
Co sa tyka mnozstva, tak to je podla mna individualne. Muka, cukor mam vzdy niekolko kg. Maslo detto niekolko ks v chladnicke.
Maslo na pecenie a vysmazanie u mna tiez niesmie chybat. Ked sa nieco kupi navyse, tak to zamrazim alebo zavarim.

zuzanockamt
16. sep 2023

@tenerifka Možno to majú podelené. Ja sa napr.nestarám o žiadne opravy v domácnosti, výmeny žiaroviek atď. Nestarám sa o autá - tankovanie, údržba. Ale nákupy, varenie je v mojej réžii. Tašky vynášajú chlapi.

buberova
16. sep 2023

V mrazáku mám vždy kuracie prsia, nejaké 2kg, 500g mletého mäsa, 2kg hladkej múky, 1kg polohrubej a hrubej, 1kg ryže, 1 balenie cíceru, fazule, červenej
šošovice, kuskus, bulgur, pasirované paradajky, paradajky v konzerve aspoň 2ks, 1 konzervu kukurice, nejakej fazule, aspoň 2 balíky tortilly, toastový chleib alebo pečivo v mrazničke, cukor a soľ mám vždy iba 1 otvorený balík, toho nemíňam veľa, cestoviny nejaké 3-4 druhy po balíku z každého, 2 konzervy tuniaka, 1-2 balenia ovsených vločiek, 1 pesto v zálohe.. v mrazničke mám 2 maslá, šúľance, pirohy, hranolky, mrazenú mrkvu, lesné ovocie, brokolicu, karfiol, klobásu, orechy.. väčšinou sa snažím kúpiť v akcií keď je nejaké rozumné množstvo z týchto zásob.. pre návštevu sa snažím vždy mať čaj a keksy, a mrazené pirohy, stripsy, hranolky to istia keby trebalo niečo narýchlo pripraviť

marca12
16. sep 2023

@tenerifka planovanie domacnosti nema nic spolocne so sluzkou a sluzenim. Zase netreba robit zo seba uz uplne hlupane. To uz akoze ten chudak chlap ma uplne vsetko v domacnosti robit,aby sme sa my necitili ako sluzky? Mladi spolu zacinaju a organizuju si domacnost,tak asi ani on nevie ako na to,ked teda vcera nemali z coho navarit. Zlata stredna cesta aj tu plati. Obaja sa naucia viest domacnost a nikto sa nemusi citit ako sluzka

deedol
16. sep 2023

pisem narychlo:

ryza, cestoviny, zemiaky
cibula, cesnak
konzervy (strukoviny, kukurica, paradajky)
omacka na cestoviny v skle, paradajkova stava, paradajkovy pretlak
rozne suche strukoviny, hrstka
orechy
ovsene vlocky, krupica, muka, sol, cukor, PDP, susene drozdie, vanilkovy cukor 🙂
v chladnicke: vajcia, mlieko, syr, sunka, maslo (zeleninu a ovocie kupujem rovno na spotrebu, nie do zasoby - do zasoby len mrkvu a petrzlen do polievky, lebo tie varim casto)
v mraznicke: mrazena zelenina viacdruhova, mrazeny hrasok, mrazene bobulovite ovocie
(maso a pecivo nemrazim, nechuti mi to)

deedol
16. sep 2023

a ked ide volny den, tak den vopred sa dohadujeme, co si navarime, a ak nieco chyba, jeden z nas vybehne do obchodu. nerobievame take tie velke nakupy, ked je zavrete len jeden den, ale mame v hlave plan. napr. teraz vo stvrtok muz navrhol (a v piatok uvaril) halusky, tak som den vopred kupila bryndzu a kyslu smotanu, lebo to zvycajne doma nemam.

tenerifka
16. sep 2023

@zuzanockamt tak asi ano....ja praveze tankujem, menim ziarovky, volam instalatera, elektrikara..... a vlastne kurña aj varim😂, ale teda vari aj chlap, a nakupy robi tiez on.

januska12323
16. sep 2023

Akože ste jeden deň nemali čo jesť? Ja kľudne spravím jedlo zo zvyškov a je to napríklad fejkove rizoto bez mäsa. 😁 Balík ryže, cestovín, nejaké konzervy. Stačí vysledovať čo bežne varíte a kúpiť aj navyše.

tenerifka
16. sep 2023

@marca12 ved to, ze mladi spolu zacinaju....treba mladeho zapriahnut od zaciatku, lebo potom tu bude za par rokov vyplakavat, ako on nic doma nerobi

petamich
16. sep 2023

@tenerifka prosim ta zas to netreba prehanat 🙂 to ze mam na starosti skrinku, kde drzime trvanlive potraviny a v oku, co nam dochadza, neznamena, ze robim doma sluzku alebo ze manzel nenakupi, nenavari a neriesi domacnost, ja tiez netusim ci mame natankovane (dokonca ani ci mame benzin alebo naftu) a ci mame zimne/letne gumy alebo ci zobral bicykle do servisu a manzel sa tiez neciti ako otrok, lebo to ma pod palcom on

muchotrafka298
16. sep 2023

Podla mna je dobre na zaciatku si tie jedla nejak planovat, ze chcem napriklad cestoviny s kuracim masom, tak musim kupit maso a cestoviny napriklad. Cestoviny ostanu, fajn, tak nieco na buduce uz mate. Lebo len tak freestyle z chladnicky a mraznicky, to vacsinou uplne nevychadza.

scila
16. sep 2023

Ja mám vždy vajcia (praženica to v núdzi istí) a rožky (chleba) v mrazáku. Cestoviny niekolko balení, parenice vákuovo balené, ktoré strúham na cestoviny, kečup, tuniaka. Ryžu a k nej v mrazáku kuracie prsia a karé. Kura, hovädzie na polievku A veci na palacinky - múku, mlieko, vajcia, cukor, vanilkový cukor. A koreniny, pudingy, krupicu. A v mrazáku ovocie a zeleninu. Občas mrazené šúlance, alebo guľky pre úplný stav núdze.

zuzanockamt
16. sep 2023

@tenerifka Tak my žiadnych inštalatérov, elektrikárov, automechanikov atď. nepotrebujeme. Všetko urobí manžel, nikdy sme nemali žiadneho robotníka doma. A to sme komplet prerábali dva byty a jeden dom. Takže ozaj to varenie a domáce práce urobím s radosťou.

petamich
16. sep 2023

my nemame doma takmer ziadne zasoby - normalne mame v obehu potraviny, ktore pouzivame a priebezne ich doplname, zvyknem si premysliet 2-3 jedla dopredu a podla toho spravim nakupny zoznam

nemame miesto a ani nie som zvyknuta, ze mame doma x ks zo vsetkeho a pod. cize len nejake zakladne veci ako tu uz pisali baby nado mnou

tenerifka
16. sep 2023

@petamich ved pisem, ze od zaciatku by mali mat obaja z kazdej zodpovednosti nieco, snad si zena dokaze svoje auto natankovat sama, ci? Idem do prace, zasvieti benzin, zabocim na benzinku a natankujem...ci budem volat chlapovi? Rovnako ak mi zasvieti, ze treba dofukat gumy ci doliat vodu....a tak isto by mal aj chlap vediet, co maju v chladnicke a co cyba

petamich
16. sep 2023

@tenerifka nie ja si nechcem tankovat auto sama a ani sa ziadnym sposobom o auto starat 🙂 ja napr. nesoferujem, pouzivam MHD alebo ma vozi manzel a rovnako neocakavam od manzela, ze bude vediet, ze dosla muka, toto mam zasa pod palcom ja a manzel nakupi podla zoznamu, ktory mu nachystam a riesi v domacnosti ine veci ako kuchynu a chladnicku, lebo nam to takto vyhovuje, vasa domacnost funguje nejako, nechaj inych, aby si to nastavili po svojom ako im vyhovuje (na co sa autorka mimochodom vobec nepytala, jej otazka bola uplne jednoducha)

nwnw
16. sep 2023

Ryža, cestoviny, múka, konzervy hrášok, mexická zmes, mlieko,... v mrazáku maso a zeleninu. Pri najhoršom robím polievku z mrazenej zeleniny a masa a závarku rezance. Na rizoto tiež mám vždy. No a keď máš zemiaky a vajíčka, tak už sa rozšíri obzor. U nás s obľubou nakupuje muž. Stačí zoznam nechať. On ale nezje také ako zelenina, granatir... keď varím deťom niečo, čo nelúbi, tak mu upečiem jaternice alebo klobásu a šošovicový prívarok.

nikiki29
16. sep 2023

Na toto si budeš musieť nájsť asi taký “vlastný meter”, že čo a koľko. Ja mám doma múku len v nádobe (zmestí sa mi tam kilo a viac nekupujem lebo chodia chrobáky), tiež mám vždy za dózu ryže, cestovín, pasírované paradajky (to máme všetci radi tak vždy máme), samozrejme olej, soľ, cukor, koreniny mám z každého niečo. V mrazáku maslo pre takýto prípad, mäso aspoň 3 druhy, mrazenú zeleninu, ovocné knedličky alebo pirohy.
Nenájdeš u nás smotanu, či napríklad naši vždy majú 🤷🏻‍♀️ ja ju zväčša nestihnem minúť… čiže ťažko radiť, každý to môže mať inak. Podľa mňa je ideál zariadiť sa podľa obľúbených jedál a mať pripravené na 2-3 jedlá stále.
Ja čo miniem hneď píšem na chladničku na zoznam (keby to robil aj manžel nikdy nám nič nechýba 😁)

miamia04
16. sep 2023

@tenerifka môj muž miluje nakupovanie a varenie.Aj nákupy nesie. A každý robíme čo vieme.

gab
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lalenka33
16. sep 2023

Doma vždy máme :
cestoviny rôzne druhy, ryżu
zemiaky, cibulu, cesnak, mrkvu
vždy sa u nás nájde paprika a paradajky, rôzne ovocie
cukor, múka, sol, olej, rôzne konzervy
vždy máme niečo sladké a slané pre prípadné návševy,kávu, čaje , med
v chladničke vždy maslo,rôzne syry, šunka, saláma,vajcia, jogurty, kečup,horčica
v mrazničke ovocie, kukurica,hrášok, rybie prsty, zeleninové fašírky a syr na vyprážanie, hranolky,maslo.Mäso na polievku. Inak mäso nemrazíme ani pečivo.
V špajzi máme zaváraniny a vždy v zásobe olej, mlieko, cukor. To kupujem po celom kartone, keď sú v akcii. Keď vidím, že sú posledné 3 kusy opäť dokupujem.
Koreniny sú základ. Mám vždy po 2-3 sáčky podla toho aké najčastejšie používam. Ale základ u mňa je červená mletá paprika, mleté korenie, celé korenie, rasca aj celá aj mletá, bobkový list a majoránka.
Ja sa nezaobídem ani bez grilovacieho korenia, gyros korenia, chilly papričiek, 4 farebného korenia, korenia na šaláty, na pizzu, na špagety.
Myslím, že by sme prežili aj mesiac bez obchodu.

maranta_leuconeura
16. sep 2023

@tenerifka vies co moj muz si vari svoje jedla, ktore ja nejem. Ale je pravda, ze mam vacsi prehlad v zasobach v kuchyni aj chladnicke a kedze nemam selektivnu slepotu tak si vsimam aj ,,jeho policku". Tak ked sme v obchode, tak mu poviem ze nechces aj xy? Neminulo sa ti? Nevidela som v skrini. Alebo ked som v obchode sama tak mu kupim pre istotu. On mi tiez kupi co mam rada, ked je sam v obchode, a to o zasobach nevie ani prd, lebo si to nepamata 😀

euka210
16. sep 2023

Vsetko trvanlive 😁 ...muka, ryza, cukor, struhanka, olej, cestoviny tak 6 druhov, strukoviny, pudingy, dzemy a kompoty v pivnici, konzervy, mrazena zelenina, maso, maslo, chlieb, ryby, a este cibula, zemiaky, mlieko, mrkva, vajicka to musi byt stale...take co sa pokazi len ked planujem varit.

marcellka32
17. sep 2023

Ja mám kilo múky dlho, nepeciem koláče, nezahustujem jedla múkou, ale zas mlieko, maslo, jogurt, cestoviny, strukoviny musíme mať, mäso nemrazim, len nejakú mrazenú zeleninu, nejaký polotovar pre prípad núdze

maranco
17. sep 2023

@petamich * my nemame doma takmer ziadne zasoby *
Zásoby trvanlivých potravín a vody na pár dní treba mať, môže prísť nečakaná choroba, prírodná katastrofa, výpadky energií, alebo mimoriadna situácia kedy nebude bezpečné vychádzať z domu, tak aby ste vedeli obmedzene fungovať.