icon

Ako dostať čo najväčšiu materskú?

adka72
28. apr 2015

Ahojte, prosím o radu, momentálne bude mať moja dcérka v júni 2015 tri roky, ale k pôvodnému zamestnávateľovi sa vrátiť nechcem, mám osobné dôvody. Takže vyčerpám si dovolenku a skončím asi koncom júna to vychádza. S manželom sa snažíme o druhé dieťa, ale vzhľadom na to, že som dosť v strese, tak neviem neviem. Kamarátka by mi chcela pomôcť. Sama má s.r.očku a chce ma zamestnať aspoň na dohodu, aby mi mali z čoho vypočítať materskú, ak otehotniem. Ak je tu niekto kto by mohol pomôcť, prosím aby sa mi ozval. Aký by som mala mať plat, aby mi vyšla najvyššia materská? Nebudem dohromady nič robiť a dohodnuté sme aj na určitej kompenzácii, ide teraz o to, aby som v prípade tehotenstva dostala tú najvyššiu materskú. Ďalšia kamarátka hovorí, že kľudne od 1.7 dať minimálku 380 Eur a potom ak otehotniem, tak tri mesiace pred termínom nástupu na materskú dať 1200 Eur plat - je to tak správne? Lebo toto vraj u jej kamarátky platilo pred dvoma rokmi.
Ďakujem veľmi pekne za Vaše skúsenosti a rady. Andrea

lady511
12. nov 2015

@evittam ďakujem áno každý mesiac dostávam tieto 2príjmy. Ale ďakujem pekne

evittam
12. nov 2015

@aanetkaa1 Ak budeš mať dve súbežné zamestnania tak aby si mala nárok z každého na MD tak by z každého muselo byť splnených tých 270 dní NP. Čiže takto to nevyriešiš. Tu ide o to z čoho ti budú rátať MD, čiže ak zostaneš aj v starom zamestnaní tak z toho......nakoľko v novom nebudeš mať 270dní NP. Ale ak dáš výpoveď-dostaneš-alebo dohodu v pôvodnom a zamestnáš sa v novom, splníš 90dní bez PN,OČR tak sa ti bude počítať MD z tohto príjmu.

aanetkaa1
12. nov 2015

@evittam no tak som to myslela, ze sa dohodnem so sefom , že ukončíme pracovny pomer v povodnej praci,nasledne na to ma zamestna v druhej jeho firme..aj ked v tej firme pracovat nebudem...budem tam len na papieri figurovat ...a dakujem ti za vysvetlenie a cas 🙂

evittam
13. nov 2015

@aanetkaa1 Rado sa stalo.

maminalalala
22. nov 2015

Ahojte, verím, že mi pomôžete. V krátkosti opíšem, čo ma zaujíma. Výška materskej. Tento rok som od januára pracovala na 4h denne, od júna na 6 h denne a od septembra pracujem na 8 h denne /stále pracujem v tej istej firme/. Zistila som, že som tehotná a zmluvu mám do konca januára. Lekárka ma chcela vypísať na pn , pre operáciu krčka maternice, ktorú som absolvovala tento rok. Lenže zatiaľ som odmietla, cítim sa veľmi dobre, nemám žiadne problémy. Rada by som ešte chvíľu pracovala/kým sa budem dobre cítiť/. Prácu mám stredne náročnú. Viete mi prosím poradiť, ako sa mi bude počítať materská. Či sa mi oplatí pracovať aj naďalej a či je nejaký spôsob , ako si zvýšiť materskú? Kedy mám oznámiť zamestnávateľovi, že som tehotná? Vďaka za rady.

evittam
22. nov 2015

@maminalalala Tak na MD nastúpiš budúci rok, to znamená, že materská sa ti bude počítať z príjmu za r.2015 - zvýšiť si to môžeš už len jedine tak, že by si si dohodla vyššiu mzdu aspoň na november a december...... Prípadne ešte ak by si pred nástupom na MD zmenila zamestnanie a mala v ňom odpracovaných 90 dní bez PN a OČR a bolo by toto zamestnanie samozrejme výhodnejšie platovo - tak by sa ti MD rátala z toho.

maminalalala
22. nov 2015

@evittam ďakujem a materská sa mi bude počítať z celého roku, ako priemer, alebo z tých posledných mesiacov, ktoré mám vyšší príjem? Ak by som zmenila v roku 2016 prácu a mala by som tam vyšší zárobok, počítal by sa mi z toho, alebo jedine z roku 2015? ďakujem veľmi pekne za rady.

evittam
22. nov 2015

@maminalalala No rátalo by sa ti to za celý rok 2015 - VZ sa počíta od 1.1.2015-31.12.2015 - ak si pracovala celý rok - a vlastne ak by si sa mohla dohodnúť napríklad za november a december napr. na max.VZ, tak ti to zvýši ten základ.
Čo sa týka tej možnosti, že by si si našla druhú prácu - tak tam je podmienka odpracovať 90dní bez PN a OČR a vtedy by sa ti MD počítala z toho zárobku.

leto79
22. nov 2015

@evittam a nevies ako je to so zivnostou? Mam zivnost cely rok 2015, odvody platim, na MD by som mala ist v 6/2016. Ak by som sa pred nastupom na MD este zamestnala na tych 90 dni s vyssim VZ, ale zivnsot by som nerusila, ratala by sa mi materska z toho zamestnania?

evittam
22. nov 2015

@leto79 Fuuuha, tak toto presne neviem, ale ak by si platila odvody aj ako SZČO tak asi nie, nakoľko ak by sa ti mala rátať MD aj zo zamestnania tak aj tam by si musela mať splnenú tú podmienku 270dní NP za posledné 2 roky pred pôrodom.....

leto79
22. nov 2015

@evittam hmmm, myslela som si, takze neviem si pomoct nijako, musela by som asi zrusit zivnost, ale to nemozem

leto79
22. nov 2015

@evittam ale na PN mozem ist? Az do nastupu na MD?

evittam
22. nov 2015

@leto79 Jasné, že môžeš. A predpokladám, že odvody platíš od januára 2015 z minima?

maminalalala
22. nov 2015

@evittam vďaka, s terajším zamestnávateľom si myslím , že by sa nedalo dohodnúť. Vlastne chcela som mu to oznámiť, až keď mi predĺži zmluvu v roku 2016 v januári, aj tak neviem, či by sa tým niečo zmenilo. Ak by som v roku 2016 nastúpila do inej práce a bola tam bez pn a očr 90 dní, počítalo by sa mi to , aj keď by to bolo v roku 2016? alebo mi ostáva jediná možnosť, dohodnúť sa s terajším zamestnávateľom? Len to sa obávam, že by k dohode nedošlo a v januári by mi nepredĺžil zmluvu, keď vie, že som tehotná.

evittam
22. nov 2015

@maminalalala Veď už som ti jasne 2x napísala, že ak zmeníš zamestnanie, tak sa ti ako vymeriavací základ pre MD bude rátať plat z nového zamestnania ak splníš podmienku 90dní bez PN a OČR......

evittam
22. nov 2015

@maminalalala Ešte ma napadla jedna vec - ale záleží v ktorom si týždni tehotenstva?

leto79
22. nov 2015

@evittam no, ano z minima, aj teraz od 7/2015 mi vypocitali z minima, aj ked si to musim overit, lebo mala som dost vysoky DZ aj dan, tak ci sa nepomylili

maminalalala
22. nov 2015

@evittam vďaka, viem, že sa pýtam "to isté" len mi to nešlo do hlavy, keď bude vlastne nový rok..preto..som v 5tt. mení sa tým niečo?

evittam
22. nov 2015

@leto79 Hm, tak potom aj PN aj MD budeš mať z minima...

leto79
22. nov 2015

@evittam ano, viem 😔ale pomoze mi aj to, a aj to ze pocas PN, MD a aj rodicaku, nemusim platit odvody

sladana
23. nov 2015

Ahojte kocky,ako som na tom s narokom na matersku, ak som dlhodobejsie dobrovolne nezam. t.j. 270 dni za posl.2r. Mam odpracovane 0 ... momentalne som v 7.tyzdni...je nejaka moznost zeby som si este teraz zacala nieco sama odvadzat (kolko?) Aby mi vznikol narok na MD ... a ci je to vobec efektivne ? Dakujem velmi pekne za rady.

havana_frost
23. nov 2015

@sladana Keďže už tehotná si, 270 dní už nenazbieraš. Už len rodičovský príspevok od narodenia dieťaťa.

maatkaa1808
23. nov 2015

@danulicek cize ak by nenastupila do prace 1.1.2016 ale o mesiac skor (1.12.2015) tak by uz tento narok na matersku pri 90 dnoch nemala?

evapetr
23. nov 2015

z toho všetkého čo som teraz prečítala mi vyšlo jediné,že budúci rok si nemôžem dovoliť ísť na materskú a počkať do roku 2017 aby som mala slušnú materskú,kedže som jedna z tých,čo ma na zmluve minimum,ale reálne dostava ovela viac,ale to sa zmení od nového roka,takže iba počkať rok a hor sa na babätko 🙂 dakujem za vaše príspevky

aanetkaa1
24. nov 2015

@evittam ahoj nedavno sme si pisali o tom, že sa prehodim do druhej firmy kde mi napise sef taku sumu aby som mala maximum matersku...chcem sa ,ale spytat ako dlho pred porodom sa vypisuje na matersku?? a este , že porod by mal byt okolo polky jula ..tak neviem ako mi bude ani ci pojde vsetko hladko tak pre istotu by som sefovi povedala nech mi prepise zmluvu uz od februara..to by znamenalo ,ze 1 maja bude 90 dni a ja mam narok uz na tu max matersku ...a kedze robievam niektore dni kratko a niektore aj 15 hodin...viem , že to uz nedam..tak by som sa musela napisat na pn..a kedze v tej povodnej praci budem mozem mat dohodu?? nejake minimum keby prisla kontrola??dufam, ze si to pochopila 🙂dakujem

evittam
24. nov 2015

@aanetkaa1 No nejak nechápem o čo ti ide.....Aby sa ti rátal VZ pre MD nie rok 2015 ale - ako píšeš tých 90 dní, tak tie musia byť na novú zmluvu a bez PN a OČR. Po splnení tých 90 dní môžeš ísť normálne na PN. Na materskú sa nastupuje 8 alebo 6 týždňov pred termínom pôrodu.

maatkaa1808
25. nov 2015

Ak by si chcela splnit tych 90 dni, musela by si dat/dostat vypoved v terajsej praci, registrovat na urade prace ako nezamestnana, nastupit do novej prace a odpracovat aspon 90 dni vtedy by sa ti VZ pocitali z poslednych 3 mesiacov to vsetko by si vsak musela stihnut do posledneho mesiaca predchadzajucemu mesiacu v ktorom ti vznika narok na materske. V tvojom pripade cca do konca Aprila, jedine co neviem, kolko mesiacov by si musela byt evidovana na UPSVaR. Ja som bola na podpore od juna-novembra, od 1.12 nastupujem do novej prace, termin mam zaciatkom juna, VZ mi budu pocitat od decembra do marca, nakolko koncom aprila mi uz vznika narok na matersku. Overovala som si vsetko na infolinke socialnej poistovne, tam by ti na zaklade tvojej situacie vedeli povedat presne. Potesujuce je ze od 1.1.2016 sa materska zvysuje, bude to 70 % z VZ a strop bude cca okolo 916 € (za 31dnovy mesiac)

aanetkaa1
25. nov 2015

@maatkaa1808 tak aj ty si si to dala takto urobit?? to som nevedela, že sa musim registrovat na urade...moa kolegyna isla na matersku cca 5 rokov dozadu a to stacilo vtedy posledny mesiac tusim prehodit zamestnanie,ale ze by isla na urad to teda neviem...nas sef ma toho viac ,tak to neni problem , že sa dohodneme na výpovedi v jednom zamestnani a da mi zmluvu do druheho zamestnania..a mozem mat novu pracovnu zmluvu a este aj dohodu v terajšej praci?? lebo ja v skutočnosti nebudem pracovat v tej druhej firme...iba ma tam napise aby mi to vyslo a ja mu odvody zaplatim..a od maja by som dala pn a pn bude z tohto platu asi tiež celkom slušna,nie? ako sa rata ozaj pn...
@evittam

evittam
25. nov 2015

@aanetkaa1
@maatkaa1808 No, tak vôbec neviem o tom, že by si mala byť evidovaná na UP, jedna z podmienok nároku na MD je 270dní NP za posledné dva roky pred pôrodom, no a čo sa týka VZ z ktorého sa ti bude počítať MD, tak aby sa to počítalo z novej práce tak v nej musíš odpracovať 90dní bez PN a OČR, to je všetko. MD nemá nič spoločné s UPSVaR.

janulik27
27. nov 2015

@evittam ahoj, chcela by som ta poprosit o radu 21.10 mi skoncila RD, od 22.10.2015 pracujem na dohodu o pracovnej cinnosti, od 1.12.2015 zacinam pracovat na TPP s VZ 1250€, ale nadalej budem pokracovat aj v praci na dohodu, bolo mi povedane, ze ked ukoncim dohodu pre nastupom na matersku, tak sa mi doba nemocenskeho poistenia bude ratat aj z dohody aj z TPP, je to tak? predpokladany termin porodu mam 23.7.2016, budem mat teda narok na max matersku? dakujem za odpoved 🙂