Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte, ja budem v takej situacii ze v novembri bude mat mala 3 roky, do ziadnej statnej skolky ju nezobrali a na sukromnu nemame (jedine ak by sa mi podarilo medzitym najst nejaku velmi dobru pracu). do terajsej prace kde som robila 1,5 roka sa pravdepodobne vracat nebudem, takze tiez by som potrebovala potom dostavat nejaku vyssiu podporu. uz som poucena ze treba nastupit spät, vycerpat dovolenku a vtedy je to ok, tak hadam sa mi to takto podari a nevyleju ma uz teraz 😖
este jedna otazocka k tej pn-ke, pocas nej ma nemozu vyhodit. ak by som mala len dobrovolne poistenie a pn-ku, vyratali by mi podporu z toho maxima, co som si platila?
@gapa
Dakujem za odpoved. Vazim si, ze si si nasla cas. Uz som sa evidovala, vcera.
ahoj
@leonkooliverko a uz mas aj rozhodnutie?
Baby prosim poradte mi,
28,6 mi konci RD. Od roku 2004 som zamestnana, od marca roku 2009 som bola zo zdrav. dovodom na PN nasledne som v maji nastupila na MD potom RD.Pred odvhodom na MD mi bola ostavajuca dovolenka preplatena. Bolo mi oznamene ze so mnou uz dalej vo firme nepocitaju a ze pri nastupe 29.6 si mam ist pre vypoved aj s odstupnym. Chcem sa opytat ci mi vznikne narok na podporu, ci mi pocas RD vznikol narok na dovolenku a kolko dni,nakolko som dostavala len minimalnu mzdu ako dalej postupovat. Dakujem za kazdu odpoved 🙂
@mima595 Dakujem, takze staci len jeden den dovolenky,vychadza mi to ze by som mala nastupit v piatok,takze ten piatok by som si zobrala dovcu ale kolko dni midovolenky mi este ostane za ten cas MD. Aeste jedna otazocka kolko je max. podpora? Mam v tom chaos,mam 30r. ale este nikdy som nebola nezamestnana... ☹ dakujem
@zuzkaxx4 - a pozor, kedze je to piatok, tak moze byt problem...lebo ak nastupis v piatok a vypoved dostabes v pondelok, tak sa ti bude ratat aj vikend..a tam potom nemusis sa dostat na maximum..
takže by som odporucila informovat sa u zamestnavatela, kolko mas dovolenky, a ake bude odstupne...a to si vydel 3..akože piatok, sobota, nedela...ak ti vyjde priemer vyssi ako 76E na den, mala by bat maximalna podpora..
ak nie, mohla by si ukoncit rodicak aj skor, teda, že by si do prace nastupila 28. 6 vo stvrtok a v piatok by si už mala vypoved
co sa tyka dovolenky, ja s tym nerobi, nemam na to program, a to vypocitavanie je pracne, takže sa nehnevaj, ale nechce sa mi to ratat 😉
pýtala som sa na sociálke,že ako to je s tým poistením a podporou v nezamestnanosti a že min. 26 týždňov by som musela platiť,aby mi vznikla vyššia podpora
ale povedala,že dobré je ,že čerpám po materskej dovolenku,že som akoby v práci 🙂 zajtra sa idem hlásiť na úrad práce 😝
a dnes je už asi neskoro na nejaké špekulácie,že ? 😒
Dievčatá, prosím poraďte mi. Ako mi vypočítajú podporu. Asi od budúceho mesiaca, t.j. od 1.7. sa idem hlásiť na úrad práce, viem, že podpora sa vypočítava z predchádzajúcich troch rokov, takže mi budú počítať od 1.7.2009? a z čoho. ako dosiahnem vyššiu podporu? V roku 2009 do 30.11.2010 som bola zamestnaná v jednej firme, kde som dala výpoveď, potom som od 1.12.2010 sa zamestnala fiktívne, kvôli vyššej materskej, nástup na MD 3.12.2010, na RD som do 14.3.2012, od 15.3.2012 som opäť zamestnaná, od 19.3.2012 som PN doteraz. PN sa mi skončí tento mesiac. Vymeriavací základ som mala v poslednej práci maximálny. Z čoho mi budú vypočítavať podporu? Vopred ďakujem za všetky rady
@zuzanapistalka - podporu ti budu ratat z VZ od 15.3 do 18.3
ahojte, pomalicky si Vas zacinam citat lebo v praci ma nechcu takze v novembri budem musiet riesit urad prace. 😝 Viete mi povedat kolko vychadza maximalna vyska podpory?
baby, prosim vas nemam sancu to tu vsetko precitat, ale len tak letmo som si citala a neviem ci som dobre porozumela... Ak som dostala vypoved od zamestnavatela este pred nastupom na matersku, lebo som mala zmluvu na dobu urcitu t.j. na rok a materska mi zacinala presne tesne pred ukoncenim toho roku, takze mi automaticky nepredlzoval zmluvu, ale dal vypoved... Tak po materskej nemam narok na podporu v nezamestnanosti??? Tiez mam taky problem, ze syn ako bude mat 3 roky, nezobrali ho do statnej skolky a tak 1/2 roka budeme musiet nejak latat, mozno sukromnu skolku vymysliet, tak som si myslela, ze pokym si on zvykne a ja najdem pracu, ze aspon co.to dostanem z uradu prace... tak ako to je? Poradte mi nejaka znala dobra dusa🙂)) dakujem
@liz_lemon dakujem za odpoved. 😉
Ja urcite vypoved nedam. Necham jeho nech mi da. Ale vie so mnou nejako vybabrat aby mi nemusel to odstupne davat? Alebo jednoducho bude musiet?
Este mam zopar otazok.
Ovplyvnuje vysku podpory z UP to ze pred nastupom na MD som bola 2 mesiace PN?
nastupit do prace musim 9.11. (8.11. dcera dovrsi 3 roky ) .
Ako to mam spravit v priade ze sa s nim dohodnem na odstupnom?
V den nastupu do zamestnania mam vycerpat hned dovolenku co mi vznikla pocas MD a dnom ukoncenia dovolenky dohodnut vypoved s odstupnym? Ci ako to mam urobit?
a vycerpat dovolenku popripade nechat si ju preplatit a hned po ukonceni dovolenky
ahojte .. potrebujem poradit 😉 od 31.12.2011 je znama evidovana na UP, momentalne pobera podporu a zaroven pracuje na dohodu u predosleho zamestnavatela, je mozne aby sa dohodla a zamestnala predkoncom roka na HPP napr na tyzden a opet od 31.12.2012 ukoncenie HPP .... otazka... je mozne aby tak spravila tak u toho isteho zamestnavatela ci musi sa zamestnat u ineho zamestnavatela? a vyuzila ochrannu lehotu na PN a vobec ako dlho musi byt v HPP aby jej vznikol narok na poberanie nemocenskej davky? dakujem za odpovede....
ahojte, neviem ci to tu uz niekto riesil, snazila som sa to aj vyhladat vo fore, zial neuspesne, ak mozte, pls poradte, od 15.9.2009 som bola zamestnana na dobu urcitu do 14.9.2011, ale medzitym som 28.1.2011 nastupila na MD, v septembri 2011 mi skoncila zmluva aj narok na matersku, a zacala som poberat rodicovsky prispevok. Teraz by som sa chcela evidovat na urade prace ako nezamestnana, vznikol by mi narok na davku v nezamestnanosti? Mohol by RP poberat manzel? A ako je to s platenim zdravotneho a ostatnych poisteni za mna? Trebalo by sa niekde nahlasit? Vdaka za odpovede...
@mima595 ďakujem za ochotu a rýchlosť 🙂 ma to prekvapilo, že sa to ráta z tých dní, čo som teraz odrobila, hoci som u toho istého zamestnávateľa ako pred nástupom na MD...ale asi je to pre mňa lepšie 🙂 ak môžem byť ešte odvážna sa popýtať sa na ďalšie veci, teda postup - takže ďalší môj postup bude taký, že 30.6.sa mi skončí PN, týmto dňom dám v práci aj výpoveď, resp. ukončenie PM dohodou, keďže na mňa je vedený rodičák, musím ho prepísať na manžela. Môžem to urobiť až 2.7.? lebo 1.7. je nedeľa. bude sa to rátať od začiatku mesiaca?keďže mi počas MD nabehla nejaká dovolenka, zamestnávateľ mi ju preplatí, toto asi teda nebude mať vplyv na výšku podpory, keďže je rátaná iba z tých štyroch dní, čo som odpracovala (15.-18.3, vlastne iba dvoch, lebo dva dni sú víkend)?.alebo mám PN ukončiť skôr a čerpať nejakú dovolenku? ide mi o to, aby som mala vyššiu podporu, manžel je momentálne nezamestnaný, tak rátame každú korunu.
@zuzanapistalka - no kazdopadne dovolenku preplatit..podpora bude vyssia..tym, že tam bol vikend, tak sa to bude delit 4 dnami, co ti dost ovplyvni poberanie podpory..teda ti ju znizi na polovicu...
poberanie RD - neviem posudit, lebo ja som bola nahlasit zmenu 24.2 a oni to urobili tak, že už februarovy rodicak isiel manzelovi...
aky postup je u vas na pobocke, netusim...
no aby si mala vyssiu podporu, by som ti odporucila odpracovat este napr. tyzden..ale tak aby tam nebol vikend..napr. ukoncit PN k nedeli, pondelok-stvrtok nastupit do prace a piatok vypoved.... a potom preplatit dovolenku..a na tie 4 dni sa prihlasit na balik poisteni z maxima...VZ cca. 2400E..tam by si sice zaplatila cca. 100E za tie 4 dni, ale rapidne by ti to zvysilo podporu

ahojte surne ale surne potrebujem pomoc!!!!!! moj maly bude mat 28.05. tri roky a men konci rodicak. Cca pred mesiacom som volala s uctovnikom, kedze mi prisiel velmi neprijemny mail od mojej zamestnavatelky, celu zalezitost som konzultovala s uctovnikom. Ze mam navrh na ukoncenie pracovneho pomeru dohodou po vycerpani alebo preplateni dovolenky. Od to takisto odkomunikoval zamestnavatelovi. Tak som volala minuly tyzden s uctovnikom, ze sa s nimi aj dohodnem o vyske platu (kedze som tam koli materskej mala vacsi plat) a tu dovolenku mi preplatia z mensej mzdy a isla by som na podporu. Tento tyzden som mu volala a nevedel mi nic povedat, len ze si to zamestnavatel rozmysli a da mu vediet. Dnes25.5. som dostala doporuceny list od mojho zamestnavatela, neviem co tam je, nevie to ani uctovnik, ktoremu som volala. Prosim poradte, co mi tam mohli poslat, mam alebo nemam si to prevziat, mam dojem ze ma chce urcite moja zamestavatelkyna okaslat, kedze to poslali 3 dni pred skoncenim rodicaku. 29.5. by som mala nastupit do zamestnania, co sa stane ak nenastupim? vyhodia ma? musia mi preplatit dovolenku? mam ist na PN-ku? co poradite? chcela som ist potom na podporu (platila som si 3 mesiace z max. , ale potrebujem mat asi aj vyplatu hoci 1-2 dni aby som mala ukoncene poistenie pocas rodicaku nie?.)