Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@maznacik007 - a ty si z tej zivnosti platila odvody aj do fondu nezamestnanosti?? a vlastne tebe este trva iny PP??
lebo ja som to pochopila tak, že sa zavedie strop podpory, a to bude tych cca 750E...a kedze podpora je 50% z VZ, tak by si musela mat plat cca. 1500E mesacne a viac, aby ti zastropovali podporu
@mima595 nie neplatila ano PP mi stale trva a ano tam som mala plat kde mi to urobi prave ten strop ale ako neriesim kaslem na to asi to necham tak a poziadam o podporu az potom .... v decembri ked ukoncim PP ale uvidim este co bude.. mozno sa nakoniec maly tak da dokopy ze sa budem moct vratit...
@maznacik007 - zatial o asi bude najmudrejsie, to je len taky navrh, este myslim, že nikto v tom nie je zorientovany..ale ty nebudes mat predlzenu rodicovsku dovolenku???
zase na druhej strane, podla toho, ake mas vztahy v praci?? ci by ta trebars vzali naspat do prace možno o rok???
@mima595 ano budem mat.... predlzenu platenu RD.... no ako to ci vzali tak vzali ja aj teraz robim popri RD vlastne cely cas som robila... ale len z domu a len ked bolo treba nieco na projekte ... ale nerobim ako full time a necestujem ... asi to necham tak a uvidim... co bude...
pripadne sa da nastupit predsa aj na predlzenu RD a tam poziadat o skrateny uvazok... no uvidim ..... nejdem teraz riesit...
na RD ale robim pre ine firmy nie pre povodnu ale mam referencie z projektov aj z auditov
@mima595 AHoj. Ty si mi vzdy super poradila, preto idem k tebe zas po radu. Kedze bude od 1.1.2013 urceny strop v podpore v nezamestanosti. Bude ale je to tak, ze napr. podporu by som poberala od augusta najvyssiu ako sa da - skoncila by v januari - zmeni sa v januari uz podla noveho zakona alebo bude az do konca ta vyssia. Viem, ze ty dostavas, tak ako je to vlasne uvedene na tom rozhodnuti.... DAKUJEM za tvoj cas
@mima595 Môžem Ťa poprosiť o radu? Veľa som tu o tom čítala a neviem ako je to s tým víkendom keď sa tam pripletie 6.9.2012 malý bude mať 3 roky to je štvrtok a 7.9 v piatok ako to najlepšie vyriešiť. Dovolenku nemám lebo mi ju preplatili ešte na začiatku RD. Treba sa potom pripojistiť alebo niečo podobné?
Ahojte , prosim o radu. Mozno ste to tu uz pisali, ale nemam cas vsetko citat. Tak mne konci RD 20. jula, t.j. piatok, do prace uz nemozem nastupit, lebo je pre mna nemozne tak daleko cestovat, ked mam doma dieta a muz pracuje v zahranici.Des mi volala z personalneho, ze bla bla a teda ci chcem nastupit alebo si podam vypoved. No a dodala, ze mam este 15 dni dovlenky, ci teda mi ju k tomu 20. julu maju preplatit alebo si ju budem cerpat do augusta. No a moja otazka je, chcem poberat podporu, kedy mam dat vypoved, aby som mala vyssiu podporu. A zapocita sa mi tato preplatena dovolenka do VZ?Dakujem velmi pekne
@lola19 urcite si ju nechat preplatit, vymeriavaci zaklad sa bude ratat aj z tej preplatenej dovolenky. Urcite treba ukoncit pracovny pomer az po RD teda aspon toho 21. jula, pripadne o jeden, dva dni neskor, zalezi ci tam nie su vikendy a podobne. ak si mala plat hoci len 400 eur za tych 15 dni dovolenky je plat cca 300 eur a je rozdiel ci ti budu ratat VymZaklad 300 delene 21 (myslim, ze rataju kalendarne dni) alebo 300 delene 3 dni.
@maraka zalezi na tom, ci ti bude zamestnavatel platit odstupne alebo nie, pripadne ako ukoncis pracovny pomer. Nie som si ista, ale ty uz mas nejaky vymer. zaklad z tej dovolenky, co si cerpala pred RD, takze je tazko rozhodnut ako to poriesit, teoreticky by ti to poistenie mohlo pomoct k tej max podpore, ale budes musiet mat subezne aj nejake odvody zo zamestnania od toho 7.9., hoci len 2 dni, tak neviem, ci nastupis alebo dostanes odstupne (ak dostanes odstupne tak asi to pripoistenie ani nemusis riesit)
A este taka otazka, skor sa chcem uistit. Mam narok na podporu v nezamestnanosti, pracujem na dobu neurcitu od roku 2006 a na MD som nastupila v roku 2009, potom som presla na RD az doteraz. Ma vplyv na to aj to aj marodka, pred nastupom na MD.Teda upresnim, bola som cele tehu na rizikovom.
@lola19 myslim, ze nie, /nie som sice uradnik/, ale podpora sa rata z vymeriavaceho zakladu z poslednych troch rokov /min 2 roky musi byt ziadatel poisteny v nezamestnanosti a do toho patri aj rodicovska/ ako som pisala, vyssie, kedze pocas troch rokov budes mat len vymer z tej preplatenej dovolenky, tak ti to budu ratat len z toho. Pripadne si mozes pozriet info na strankach socialnej poistoven alebo aj na tomto fore, otazky a odpovede sa tu dost opakuju. Podporu budes mat urcite, len zalezi v akej vyske. 🙂
@lola19
nárok na podpru budeš mať. Ak ti skončí pp poslendým dnom RD (20.7), tak z preplatenej dovolenky nebudú robenôé odvody do soc.poistovne na poistenie v nezam. Podpora by sa ti rátala z vym.základov v období dva roky pred nástupom na RD (nie md), tj. nebola si celý čas pn, teda z toho zvyšku, čo si pracovala.
Ak ale bued trvať tvoj pp aspon 1den po ukončení rd, tak sa podpora bude rátať z toho vym.základu v obd. 21.7. až ukončenie prac.pomeru.
@gapa /písala som Vám i IP, ale asi nestíhate čítať 🙂
S manželom sme plánovali druhé dieťa, no teraz už nemôžeme a chceli by sme našu situáciu poriešiť takto:
som zamestnaná, na dobu neurčitú, od roku 5/2005. Od 2/2009 do cca 4/2009 som bola PN /rizikové tehotenstvo/, následne nástup na materskú, rodičovskú dovolenku. Dcérka sa narodila 24.5.2009. Do 4.4.2013 mám na dcérku schválenú predĺženú RD zo zdravotných dôvodov..
A teraz môj plán:
je možné, aby som počas predĺženej RD rozviazala prac.pomer dohodou /odstupné, by som aj tak nikdy od firmy nedostala/ napr.
10.júla 2012 - utorok ukončím RD a prehodím predĺženú rd na manžela /ktorý pracuje/.Je to vôbec možné???
zároveň 10.,11.júla - utorok,streda budem čerpať dovolenku a pripoistím sa tieto dva dni na maximum.
12.júla - štvrtok ukončím pracovný pomer dohodou, + preplatenie pár dní dovolenky
budem mať po tomto všetkom nárok na maximálnu výšku podpory? Alebo tie dni treba inak zorganizovať?? A ešte ak by som sa pre toto všetko rozhodla napr. v septembri a bude mi schválená max.podpora, zostane mi to tak aj po týchto užasných zmenách od 1.1.2013???
Veľmi pekne ďakujem za každú minútku, ktorú mi venujete.
Dobry den baby, pozeram tu tie vase prispevky, ale cele to citat asi ani nestihnem, ani neuvladzem 🙂
Moj maly bude mat 3 roky 19. 3. 2013, je to este predbezne to viem, ale zial, nemam ani sajnu na co mam narok. Som zamestnana na dobu neurcitu od konca augusta 2008, v sept. 2009 som uz bola PN, pre problemy a na MD som nastupila vo februari 2010. Ale uz po ukonceni MD a prechode na RD ma chceli donutiti vycerpat dovolenku. to som neurobila, lebo som tusila, ze by mi dali vypoved, do ktorej ma chceli dotlacit dohodou. takze je jasne, ze ma tam nebudu chcit po skonceni RD. Vyzera to tak, ze v marci si asi pracu hned nenajdem, mam narok na podporu v nezamestnanosti? A ako mam postupovat so ziadanim preplatenia dovolenky? CO je lepsie vycerpat ju, ci si ju dat preplatit?
Budem vlemi vdacna za akukolvek odpoved a objasnenie toho celeho. Dakujem.
@tomba Aj ja mam takyto plan a urcite to funguje. Prehodit RP na manzela, streda a stvrtok dovolenka +doplatenie DPvN (staci aj jeden den dovolenky), potom preplatenie dovolenky a vypoved. Po vycerpani podpory nezabudnut prehodit RP na seba, teda ak mas este narok. A to ci narok na podporu sa nezmeni ked sa prelina z r. 2012 do 2013 sa snazim zistit, mam kamosku na urade prace, ale zaujima ma nazor gapy a mimi. pa
Takže by bolo ok to urobiť takto?
1.8.2012 prehodiť poberanie rod.príspevku na manžela a súčasne ja
1.8.2012 čerpať dovolenku + preplatenie dovolenky + pripoistenie na max.podporu
k 2.8.2012 výpoveď dohodou a odhlásenie sa z dobrovoľného poistenia??
3.8.2012 sa pôjdem nahlásiť na UP.
Takto budem vlastne pripoistená jeden, alebo dva dni?? /1. aj 2. vrátane/?
A aká je prosím výška max.pripoistenia na deň?
dik 😉
@maraka to mas asi jedno, ci to bude k tomu 7.9. alebo k 10 ak budes mat odstupne, treba si len vypocitat, kolko bude ten vymeriavaci zaklad na jeden den s prihliadnutim na to kolko dovolenky si mala vycerpane pred RD lebo aj ta sa ti bude ratat do vymeriavaceho zakladu, prijem za posledne tri roky. na stranke soc poist. je vzorec na vypocet: sucet vymer. zakladov delene pocet dni rozhodujuceho obdobia(kalendarne dni). a z toho denneho vymer. zakladu dostanes 50%, maximalne nieco cez 1100 eur.
Ahojte, prosím o radu..
som zamestnana na dobu neurčitú od 2005. v 2009 som bola pn a nasledne mat, rod.dovolenka. teraz som na predlženej rodičovskej zo zdr.dôvodov. Ak by som chcela poberať podporu z UP, bola som vlastne počas pn/rizikové tehotenstvo/, materskej a rodičovskej a teraz aj predlženej poistená??? Budem mať nárok na podporu??
Ahojte ja by som sa chcela sa chcela poradiť mala sa narodila 10.08.2009 stale som zamestnana a RD dovolenka mi konči 10.08.2012, praca mi už vyhovovať nebude preto musím rozviazať pracovny pomer,poradte mi ako najlepšie to urobiť aby som dostala dobru čo najvyššiu podporu.neviem ako to urobiť. možem požiadať o rozviazanie pracovneho pomeru dohodou z rodinnych dovodou?a ku ktoremu dnu ked 10 vychadza v piatok.či je lepsie este odrobit nasledujuce dni az niekedy do stredy ale bo ako.dakujem vam...🙂
@gapa
Ahojte ja by som sa chcela sa chcela poradiť mala sa narodila 10.08.2009 stale som zamestnana a RD dovolenka mi konči 10.08.2012, praca mi už vyhovovať nebude preto musím rozviazať pracovny pomer,poradte mi ako najlepšie to urobiť aby som dostala dobru čo najvyššiu podporu.neviem ako to urobiť. možem požiadať o rozviazanie pracovneho pomeru dohodou z rodinnych dovodou?a ku ktoremu dnu ked 10 vychadza v piatok.či je lepsie este odrobit nasledujuce dni az niekedy do stredy ale bo ako.dakujem vam...
@mirka8105
môžeš požiadať o ukončenie dohodou, no musia aj oni súhlasiť. Ak nebudú tak treba dať výpoved.
ak nemáš zostatok dovolenky, tak bud ako píšeš s tým, že doplácať si od soboty do stredy dobrovolné poistenie v nezam. napr. do maxima. Alebo ak máš zostatok dovolenky, tak to dať preplatiť.
@gapa dakujem Gapa....🙂 a ku ktoremu dnu mam dat ukončenie dohodou ak by som si len dala to dobrovolne poistenie v nezam.. a kolko dni si ho mam platiť. nevieš kolko to vychadza na jeden den? suhlasiť s ukončním by mali suhlasiť určite si myslím a dovolenku nemam.takže možem to urobiť aj tak že dam ukončenie dohodou a zaplatím si to dobrovolne a budem dostavať tu podporu vyššiu:dakujem.

@maznacik007 to je pekne hajzlovstvo..., hlavne treba zobrat tym, ktorí prídu o prácu kvoli tomu, ze boli na rodicovskej dovolenke...Od kedy to plati? od buduceho roku?