Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
ahojte,
poprosím o info, končím RD, v práci mi preplatia zvyšnú dovolenku, dostanem výpoveď a odstupné, stačí to, aby som mala nárok na podporu, alebo musím si aspoň jeden deň dovolenky vyčerpať?
Ďakujem za info, lebo toto mi nie je celkom jasné, tak aby som niečo nepokazila, lebo zatiaľ mi navrhli urobiť to priamo výpoveďou a preplatením dovolenky.
baby neviete mi poradiť?..som v prac.pomere..som na RD..6.septembra maju moje dvojičky 3 roky..mala by som nastupiť dopráce.. moja svokra sa v máji dostala na posteľ..musela som podať žiadosť o opatrovanie..rozhodnutie by som mala mať do konca jula..musím podať výpoved..aku formu zvoliť? aby bolo dobre..a aby mi nerobili problémy? dakujem za pomoc 🙂
@zalka môžem ťa poprosiť o radu? radila si tu, že ak sa po ukončení RD čerpá deň,dva dovolenky a zvyšok sa dá preplatiť, zvýši sa VZ pre podporu v nezamestnanosti.
urobila som tak, ale zamestnávateľka mi do potvrdenia dala príjem za roky pred RD /2006-2009/. nemala by mi do potvrdenia pre soc.poisťovňu dať len tento rok so sumou preplatenej dovolenky???
ako sa mám brániť, argumentovať, o aký paragraf sa oprieť???
Ďakujem.
@jankar27 no veď to neviem, kde je chyba. dnes mi došlo to tlačivo a som nasrdená. výplatný termín je 10-teho, výplata vždy nabiehala už prvého, ten teraz robí asi ceremónie. v dohode súhlasila s čerpaním dvoch dní dovolenky a preplatením zostatku, zatiaľ nenabehla ani výplata, ani páska nedošla...
osobne si myslím, že skúša, že neviem ako to beží, že mi poškodí /pred nástupom na MD sme sa nerozchádzali v dobrom/
uvidím čo bude s tou výplatou, ozvem sa. už teraz mám stres
mne nakázala "teta" zo SP že mám priniesť od zamestnávateľa potvrdenie,že koľko som poberala pred RD, že aby mi to mohla započítať a že sa mi zvýši VZ.....bola to tá istá,čo mi v deň 3.narodenín Evičky nepodala žiadne inf. o odhláške a prihláške u nich ....som ju vyviedla z omylu,ukázala jej sumu za máj 2012 ,že som bola zárobkovo činná a ona: jáj! som si nevšimla ....ale ona si dobre všimla,lebo krútila hlavou,lebo výsledná suma bola dierkovačkou poškodená a pýtala sa,či to ja som urobila
@rakywanda poznam to, mala som taky isty stres so zamestnavatelom. natahovali sme sa tri tyzdne. este dokonca stale nie som zaevidovana v socialnej poistovni, lebo dokonca aj na urade prace mam mensi problem, kedze som zabudla na dohodu o vykonani prace s personalnou agenturou. Predpokladam, ze si uz ukoncila pracovny pomer dohodou k nejakemu datumu. Zaregistrovala si sa uz aj na urade prace? No dufam, ze neudes mat dalsi problem, na tu dovolenku mas narok.
žienky našla som tu tuto temu ,tak sa hned pytam .pracovala som na polovičny uvezok ao necele 3mesiace som sal na marodku lebo som mala ryzikove tehotenstvo,nasledne na matersku,teraz po troch rokoch sa mi skončila rodičovska dovolenkaao den nato aj pracovny pomer.mám narok na podporu v nezamestnanosti ak som tam pracovala necelé 3mesiace ale myslim,že sa dotoho pocita aj materska ako to je?zajtra na urad ešťe neidem lebo mam momentalne chore dieta .bola by som velmi rada ak by mi niekto v tomto mohol poradiť
@ematko29
nárok na podoru máš, ak ti celý čas trval prac.pomer (aj dni čerpania Rd počas trvania pp sa rátajú do potrebných dní pre nárok na podporu, akoby trvalo poistenie v nezam).
Ak ti skončíl pp v den ukončenia Rd tak sa vyráta podprora z obdobie 2roky pred RD (nie md), ale najmenej z minima.
Ak skončil pp až den po ukončení Rd, tak sa vyráta podpora z vym.základu za ten 1den po ukončení Rd.
tak mne moja bývalá šéfka nejako "zabudla" zaplatiť dva dni čerpanej a zostatok nečerpanej dovolenky...a navyše mi zle vypísala dátum ukončenia RD. dieťa malo 19.6. tri roky, takže RD mi končila dátumom 19.6. a cica-mica mi do všetkých dokladov dala až 20.6. asi si budeme opäť dopisovať.
@rakywanda nedaj sa, vykazy zamestnavatel moze zaslat do soc. poist. opravne, ak uz povodne poslal. to ukoncnie RD by malo byt toho 19.6. a nasledne ukoncenie pracovneho pomeru moze byt 20.6. pripadne toho 21.6. Tak ci tak, ta zaeviduju az k datumu, ked pojdes na urad prace, kedze si uz presvihla 7 dni, dokedy sa musis hlasit, aby ti ratali evidenciu k ukonceniu prac.pomeru. Zo zdravotku si starosti nerob, ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov by si odvody platit nemala. takisto sa odhlas / ukonceniu RD/ a znovu prihlas na dochodkove poistenie /to mozes aj teraz/ ak uz nemas pracovny pomer, stat ti to bude znovu platit, dokedy si nenajdes pracu.
dnes som bola na urade prace,som zaevidovana ☹ nič moc pocit.ale čakam na rozhodnutie či mi vyjdu nejake peniažky,keby som si bola ista ,že mi nič nevyjde tak idem sa nahlasiť ako osoba starajuca sa o dieťa do6 rokov.
@jankar27 tá paní na urade mi povedala ,že asi mi aj niečo vyjde uvidím no.
ahoj, chcela by som poprosiť o radu, v r. 2008 - 2009 som bola zamestnaná na pol. úväzok so mzdou 160 eur od od 1. júla 2009 eur, u inej firmy mzda okolo 700 eur . 21. 9 mi končí RP, z ktorých rokov sa mi bude počítať podpora ak budem nezamestnaná? je to mužova firma som tam len na papieri kvôli materskej. dakujem za rady 🙂
@jankar27 na úrade som zaevidovaná, už len tieto "detaily" doťahujem. nesedí mi ani dátum ukončenia RP, ani počet dní PN-ky, všetko zle vypísané zamestnávateľom + stále tá nevyplatená dovolenka.
Rodičovská mi končila 19.6., dva dni 20 a 21 som si čerpala dovolenku, čiže od 22.6. som nezamestnaná. neviem čo dala do výkazov tie dva dni, že čo???
idem zosmoliť nejaký list.
ahojte, kedy po ukončení prac.pomeru ste dostali od mzdárky zápočtový list? lebo moja mi povedala, že cca 3týždne po ukončení pp, no mám pocit, že na UP ho pýtajú už pri evidencii, - zahlásení, nie?
ahojte baby, tiez mam jeden problem. V rokoch 2003-2006 som ucila na strednej skole, v juli 2006 sa mi narodila dcera, 2009 syn, od marca 2012 som na predlzenej RD. Pocas prace som robila VS, ale tu som neukoncila. Ked som bola u mojho zamestnavatela pytat sa co dalej(v tom case som nevedela, ci mi predlzenu RD schvalia)mi povedal, ze nemam narok na odstupne, hoci tam mam trvaly pracovny pomer. Je to mozne? Dakujem vopred za rady 😉
@vivia
už si dostala výpoved??? asi nie, lebo počas Rd ti dať výpoved nemôžu. Po ukočnení čerpania RD ti dať výpoved môžu, ale podla teraz účinného zákona nárok na odstupné máš len v prípade, ak pred začiatkom plynutia výpovednej lehoty požiadaš náväzne na výpoved o ukončenie prac.pomeru dohodou z tých istých dôvodov ako je uvedené vo výpovedi. Treba si o tom prečítať viac v podobných témach. A v Zákonníku práce pozri napr.:
§ 59 aké sú spôsoby ukončenia pp
§ 60 dohoda o ukončení pp, tuším + § 61
§ 62 výp. lehota
§ 63 výpoved zo strany zamestnávatela ods.1 písm. b je z nadbytočnosti
§ 64 že počas RD nemôžeš dostať výpoved
§ 76 ako to je s odstupným
@gapa Dobrý deň, 1.októbra dcérka dovŕši 3 roky, 2.okt. by som mala nastúpiť do zamestnania, dozvedela som sa, že budem uvoľnená. Na materskej som bola od 26.8.2009 do 9.3.2010, 10.marca 2010 som nastúpila do roboty, robila som do 31.5.2011, od 1.6.2011 čerpám rodičovskú dovolenku, lebo ma chceli vtedy prepustiť. Chcela by som vedieť, rodičovský príspevok za október mi ešte patrí, ale keď budem evidovaná na úrade práce od 3 októbra, patrí mi podpora z nezamestnanosti, nakoľko som v TPP, ale ako ju dostanem keď dve dávky zo sociálnej poit.nemôžu byť naraz vyplatené, alebo sa to posunie o mesiac kvôli rodič.príspevku, dá sa to? A z čoho mi vypočítajú podporu?
Ďakujem.
@nori21
nárok na podporu ti vznikne od zaevidovania, ale začnú vyplácať najskôr za obdobie od 1.11., teda to posunú o dni, kedy si nepoberal kvôli poberaniu RP. Teda napr. ak za zaeviduješ od 10.10.2012, tak nebude podpora vyplácaná v obd. 10.10.2012-9.4.2013 ale od 1.11.12-1.5.2013, teda posunie sa to o22dní.
podpora sa vyráta z vym.základu 2roky pred zaregistovaním, teda vym.základu v období práce cca 10/2010-5/2011 + obdobia od 3.10.2012 do ukončenia pp.

@jankar27 dakujem za pomoc,pojdem to v piatok pozistovat🙂