Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
vienesa • 1d • Dnes o 19:34
Ahojte ,prosim o radu.Pracovala som ako ucotvnicka pred tym ako som oteehotnela...ked som odisla na matersku dovoelnku ,neukoncila som pracovny pomer...ale pocas tych troch rokov co som bola doma ,firma skrachovala a ja sa nemam kde vratit.... ☹ viete mi poradit co teraz?mam nejaky narok na podporu v nezamestnanosti?moj syn mal teraz v januari 3 roky.vydata nie som .dakujem vopred za rady...
vienesa,
napíš presné dátumy kedy skončil tvoj PP. Predpokladám tvoj PP bol na dobu neurčitú (ak nie, je to inak) a tvoj PP skončil pred menej ako rokom, tak ti ide možno o dni a nárok môžeš zíškať. Ak skončil pred viac ako rokom, tak nárok na podporu nemáš.
01/2006-12/2006 (to som sla na matersku ale mne sa zda ze zmluvu mam az od juna ,predtm som robila este v inejj firme a to od 09/2005 - do 01/2006 ...firma este moj zamestnavatel uplne nerzrusil ale nic nerobi,len je stale nahlaseny vsade... neviem co mam robit,syn mal vlatsne v january 18 teho 3 roky tak neviem kde sa hlasit,o co ziadat a podobne.. vydata niesom,syn sa vola po otcovi,...s partnerom ale zijeme spolu.
dakujem vam za rady
vienesa,
ak PP skončil v r.2006, tak nárok na podporu nemáš. V ostatných dávkach sa nevyznám.
gapa prosim ide dovolenka do danoveho manzelovi?Prosim odpis do Danove priznanie.Dakujem
Ahojte,
chcela by som aj ja vas poprosit o radu,nakolko mam surnu situaciu.
Rodicovska dovolenka mi konci 21.9.2010, ale dcerka chodi do statnej skolky od 11.1.2010. ja som doteraz bola doma,nikde som sa nebola hlasit,pretoze som sa nevedela so zamestnavatelom dohodnut na termine nastupu, 1.2.2010 som nastupila,ale stale sme papiere neporiesili, nakolko sa mi zmenila pracovna pozicia a ja som sa rozhodla,ze sa spat natrvalo nevratim, proste nechcem pracovat v spolocnosti z ktorej som odisla na matersku, pred materskou som si platila dobrovolne poistenie. viem,ze sa musim zamestnavatela poziadat o prerusenie rodicovskej dovolenky, on ma musi prijat, ale potom by som chcela dat vypoved,ale zrejme dohodou. mame sa zajtra stretnut, sme dohodnuty,ze nenastupim spat,ale neviem,co by bolo pre mna najvyhodnejsie.
Velmi pekne prosim,ak by ste mi vedeli poradit, bola by som vdacna.dakujem.
Ak by sme sa dohodli na vypovedi dohodou,mam narok na davku v nezamestnanosti,popr,nejaku podporu,ci vobec nic?
este som nenapisala, ze PP je na dobu neurcitu od roku 2005.
gapa ja mam zmluvu na dobru neurcitu,este som nedostala vypoved od mojho zamestnavatela,viem ze nema uz firmu fyzicky ale este papiere ma vsetky,este firguruje ako moj zamestnavatel...este nikde sa neodhlasil,firma je stale registrovana...
vienesa,
a ty teraz ked už nečerpeš RD, tak čo čerpeš. Snažila si sa skontaktovať s ním? ešte pred skončiením RD?
a ak skončil svoju činnosť, tak je podstatné aj ako skončil, či náhodou nie konkurzom.
Dobrý večer,pán Mihál.
Obraciam sa na Vás s prosbou o radu - na moju smolu až teraz ☹ keďže som sa o Vás dozvedela len nedávno.Som matkou dvojičiek, s ktorými som bola na MD a RD,následne na predĺženej RD a to od 26.12.2003-26.12.2009. Počas RD v marci 2007 som dostala od zamestnávateľa, u ktorého som bola zamestnaná na dobu neurčitú výpoveď, keďže rušil firmu. Po skončení RD som sa poctivo- aby mi niečo neušlo- prihlásila na ÚP, kde som bola 4.1.2010 zaevidovaná. Na soc. poisťovni mi oznámili, že nárok na podporu nemám,keďže som za posl. 4 roky nebola aspoň 3 roky poistená v nezamestnanosti. Pracovníčka soc. poisťovne mi poradila, aby som sa zamestnala aspoň na 1 deň, aby mi nárok na podporu vznikol. Dočítala som sa u Vás o návrhu na novelizáciu zákona z 2.12.2009 § 104, ktorého dodatok hovorí o tom, že doba RD sa započítava do doby poistenia v nezamestnanosti a to aj za obdobie od 1.2.2006 - 31.1.2010. Ak je teda novelizácia už platná, znamená to, že nárok na podporu aj tak nemám, lebo som na ÚP zaevidovaná pred 1.2.2010? A ak nie,vyriešim niečo tým, že ma nejaký dobrodinec zamestná aspoň na niekoľko dní ? Ďakujem za Váš čas a prajem veľa úspechov.Adela
Ahojte!Potrebovala by som poradit:
Prva materska mi skoncila v roku 2004.Moj byvaly zamestnavatel ma po materksej do zamestanania uz neprijal.Bola som nezamestnana do roku 2007, kedy som isla opat na matesku dovolenku, na ktorej som doteraz, ta mi konci koncom maja 2010.Budem mat vobec narok na nejaku podporu v nezamestnanosti???Alebo vobec?Vdaka
lucialast. • 1d • Dnes o 17:25
Čaute. Vie mi niekto povedať, či je potrebné nastúpiť na jeden den do práce ak chceš ísť na podporu.
kodra,
bohužial ti to nepomôže, lebo od ukončenia prac.pomeru už nečerpeš RD ale len poberáš rodičovský príspevok. Len ZAMESTNANEC môže čerpať RD, nie nezamestnaný a dokonca ani živnostník, aj ked sa tomu tak ludovo hovorí. Takže od cca apríla 2007 už nie si poistená v nezamestnanosti, takže podmienky aspon 3roky z posledných 4-och nesplnaš. ☹
junovka,
to čo som písala kodra, platí aj pre teba, ak nie si od r.2007 zaemstnaná a ani dobrovolne poistená v nezam., tak nemáš nárok na podporu.
Ahoj Ikke. Pokiaľ si nemala ukončený PP tak máš nárok na podporu. Ale musíš sa nahlasiť až po 1.2.2010. Vtedy ti vznikne nárok na podporu. Ale v správach som počula že ked chceš mať nárok na podporu, musíš aspon na 1 den nastúpiť do práce. Ja som sa bola pýtať na UP a o tom to nikto nevie.
ikke, , lucialast,
ak ste čerpali RD do troch rokov a ste nečerpali medzi MD a RD dovolenku, tak v tzv. rozhodujúcom období, t.j. v období troch rokov pred zaregitrovaním na UP nemate žiadny vymeriavací základ (žiadny odvod do SP), preto by sa v takom prípade rátala podpora z minimálnej mzdy.
Ak však odpracujete aspon 1den, tak sa už ráta zo skutočnej mzdy. Len pozor, ak by napr. dieťa malo 3roky v piatok, a odpracujete, prípadne čerpete dovolenku v pondelok a v pondelok bude aj posledný den prac.pomeru, že mzda za ten 1den= pondelok sa rozráta v tomto konkrétnom prípade na 3dni, t.j. vydelí sa počtom dní od ukončenia RD (dostiahnutím 3-och rokov) do posledného dna PP. Takže ak máte minimálnu mzdu a rozráta sa na 3dni, tak je to ešte menej ako by ste nič neodpracovali.
Ale napr. ak vám v ten pondelok preplatia aj nevyčerpanú dovolenku, tak aj toto sa berie ako vym. základ.
Ale toto už ozaj všetko treba podla konkrétnych dátumov a aj mzdy.
A ak mi v ten jeden den napíše hrubú mzdu 500 eur, tak podporu budem mať 250 eur?
Ahojte takze pribeh pokracuje, snááád zajtra si uz vsetko dovybavujem, len stale mam nejake pochybnosti a hutam ako to cele dopadne 😝 😅 zajtra by som mala dostat rozhodnutie z UP o registrovani s nim pojdem na socialny urad, uz som bola vcera sa informovat ake doklady treba aby som prispevok dostala, prekvapili ma tým, ze iba dve 😵 je nove tlacivo s nazvom Potvrdenie ziadatela na ucely naroku na davku v nezamestnanosti a potom Potvrdenie zamestnavatela na ucely naroku na davku v nezamestnanosti si to niekde zapiste, lebo Vas to tiez caka ak si to idete vybavovat 😀 no a teraz trosku uvazujem, ze co dalej, lebo kedze som bola na rodicovskej zamestnavatel mi uviedol vymeriavaci zaklad za posledne 3 roky + cast z roku 2010 cislo 0 🙄 no a v pouceni pisu, ze davku v nezamestnanosti dostane iba clovek, ktorý bol najmenej 3 roky pisteny v nezamestnanosti no a teraz neviem CI KED JE CLOVEK NA RODICOVSKEJ TOTO POISTENIE MU PLYNULO? 😕 😕 😕 sice baba na socialke mi povedala, ze teraz sa do "odpracovaneho" obdobia zarata aj rodicovska podla noveho, ale ci aj aj to poistenie??? no mam v tom mierny chaos, ja som uplne na nervy z toho ako to dopadne 😔
ahojte, a poculi ste,co davali min tyz v spravach,ze parlament myslim schvalil, ze od septembra tohto roku bude tym,ktorí budu nezamestní stacit spatne nie zo 4 rokov platene 3, ale z 3 len 2 roky. Doteraz sa vraj obavali,ci budu na to prostriedky v soc.poistovni,ale vraj to preslo. Tiez uvidim,co ako a hlavne dokedy si to platit, ja si platim DPvN od 1.2.2009 tj.este pred porodom v case trvania zivnosti, mala sa narodila v aprili 2009 a zivnost som pozastavila v 9/2009.
zobaka,
na prednú stranu Potvrdenia zamestnávatela ti zamestnávatel predpokladám napisal, že ide o dni prerušenia poistenia v nezam = dni rodič.dovolenky. A samozrejme sa to ráta. Ved preto sme ti všetci radili, aby bola registrácia najskôr od 1.2.2010. VZ sa neberie, lebo nie je povinnosť plaťiť.
Potvrdenie žiadatela ... (ružové tlačivo) je vlastne žiadosť o dávku.
anib,
už som to pozerala, je to tak, aj ked to v zbierke ešte nie je zverejnené, schválil to parlament 11.2.2010 a je to v parlamentnej tlači tuším pod č.1373. Jedine pre mamičky, čo mali v posledných štyroch rokoch len PP na dobu určitú príp. + dobrov.poiatenie, pre tie sa stále sledujú štyri roky a musia byť aspon 2roky poistené v nezam.
gapa - diky, ja som uz nanervy z toho vsetkeho ako to dopadne 😅 na prednu stranu mi napisal odkedy dokedy mi trvala rodicovska dovolenka a pracovny pomer od zaciatku az po ukoncenie RD plus materksu dovolenku a praceneschopnost, zaujalo ma iba to, ze neuviedol dni ked som pracovala vlastne nemam ziadny vymer, ale asi to tak ma byt, pre mna su to vsetko nove veci 😅
zobaka,
ak by si tam mala aj nejaký VZ, tak by neplatilo to, že by si mala to maximum. Práve v tom je tá medzera v zákone, že ak nemáš nič zo zamestnania, tak ti berú z DNP.
Si povedala, že to nebudeš brať, že nárok vznikne, aby si nebola sklamaná a už teraz to neplatí 😀 😝
gapa - nie, ja sa bojim aby mi aspon minimum dali uz som v takej depresii 😀 😅 😅 😅 😅 cim blizsie som k "rozsudku" tym horsie to vidim, otrasne so mnou 😅 😅 😅
tak tých 1100 eur ani nesnivam, ale to minimum aspon chcem 😉 no, ale keby vyslo to maximum tak mi das adresu nieco Ti chcem poslat 😵 😵 😵 inak v tlacive je aj kolonka na DPVN
ahojte, ja tiež prosím o radu. Chcela by som dať dcéru do školky od 2,5roka a začať hľadať prácu. Chcem sa spýtať, ak si náhodou pár mesiacov nenájdem prácu a malá bude v školke, tak mám sa zaregistrovať na úrad práce? a dostanem nejakú podporu, alebo nedostanem nič? Pred rodičovskou a materskou som pár rokov podnikala.
Ahojte 🙂 vybavene, do cca 2 týždnov by mi malo prist rozhodnutie, som velmi zvedava ake 😕 najviac ma vsak "prekvapili" ze ked som spomenula DPVN tak vazne? dobre, ze hovorite este jedno tlacivo, keby som nespomenula, tak to mozno ani nezohladnia 😠 😠 😠 no uz len dufat v zazrak 😀

wapman,
ak ti schvália predlž.RP, tak ti vyplatia spätne od požiadania.
nerobím na týchto úradoch, to by som asi taký prehlad nemala. No bola som vo velmi zložitej situácii a hladala som rady. A kedže ma baví sa v zákonoch orientovať, tak striedam stránky www.porada.sk, kde rady často nájdeš, no musíš hladať, sú tam prevažne ekonémovia, mzdáry a účtovníci a www.modrykonik.sk - tuna sú zase konkrétne prípady, na ktorých lúštení a ked sa pýtaš aj sa niečo dozvieš.
Prajem Vašej malej kočke hodne zdravíčka, šťastnú rodinku a aby sa naučila s bacilmi bojovať. 😉