icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

katherine
5. feb 2013

na MD som nastupila 19. decembra 2009, a na RD som tusim od 3. 7. 2010

katherine
5. feb 2013

odstupne mi neposlali na ucet, ale vyplatili kes a o dovolenke nic nehovorili

zalka
5. feb 2013

@katherine no ty si zrejme vyčerpala len dovolenku v roku 2009 a dovolenka z roku 2010 je kde?
Vznikol Ti nárok, skús nájsť presný dátum nástupu na RD...

Ak by boli preplácali dovolenku to by si zbadala lebo kým neupresníš dátum, tak ti neviem vyrátať na koľko dní si mala nárok v roku 2010

katherine
5. feb 2013

pozrela som, od 3.7. 2010 do 20.1. 2013 som cerpala RD

zalka
5. feb 2013

@katherine no takže dovolenka sa ti kráti o 2/12tiny .. teda ak si mala nárok na 20 dní dovolenky za rok .. tak po skrátení ti patrilo ešte 16,5 dňa dovolenky za rok 2010
Pretože MD sa berie za výkon práce, a za dni na RD sa dovolenka kráti. V roku 2010 si bola na RD 130 pracovných dní, tak dovolenka sa ti zo zákona kráti o 2/12tiny.

Napíš list ex zamestnávateľovi, že žiadaš preplatiť dovolenku za rok 2010 nakoľko Ti po skončení RD nebola táto vyplatená.

dejna20
5. feb 2013

@zalka cisto teoreticky sa chcem spytat, co ste radili renke, ze si ma zaziadat o 1den dovci na 18.5. A hned v ten den podpisat dohodu o rozv prac pomeru. Co by sa stalo, keby mala vypoved az k 19.5. ?
A to ze to musi bxt zauctovane v mzdach k 18.5. To si vie ako overit? Ved mzdarka budr robit mzdy za maj asi az na konci mesiaca, nie? Ci to ste mysleli, ze vykaz do soc poist ma byt v tom datume?

katherine
5. feb 2013

dakujem za pomoc

zalka
5. feb 2013

@dejna20 nič by sa nestalo keby mala výpoved až k 19.5. ved som to písala, ako sa znižuje Denný Vymeriavaci základ, čo potrebuje mať čo najvyšší kvôli podpore . Je pravda že maximálny DVZ je 126,77 eur bajočko .. takže stačí aj menej pre podporu .
Ale dám ti otázku, ak mi výjde preplatenie dovolenky a odstupného na 1000 eur .. ale do SP zaplatím za jeden den odvody z maximálne 127 euer, za 2 dni platím odvody z 254 eur ... nemyslíš že je pre mna výhodnejšie platiť čo najmenej na odvody .. a čo najviac dostať?
A samozrejme ked jej ukončí PP 18.5. tak nemôže jej napočítať výplatu do 31.5. a podeliť to odstupné na všetky tie dni, ked 18.5 jej ten PP skončí. A do výkazu všade sa napíše dátum 18.5..

A ked si uvedomíš, že zamestnávateľ platí za zamestnanca odvody vo výške cca 35% .. tak aj jemu je lacnejšie zaplatiť odvody zo 127 eur .. ako z 254 eur .. alebo z viac ... 😀

dejna20
5. feb 2013

@zalka takze vlastne preto aj 18.5. vypoved, aby sa odvody platili len z jedneho dna a nie z dvoch. Preto ste tak radili?
Ja nerobim mzdove ani nic, ale je pravdepodobne ze po md a rd sa ma budu chciet zbavit ako nadbytocnej, tak zistujem co a ako dopredu. Aj ked bohvieako sa zmenia dovtedy zakony.
Ak by reni nemala mat odstupne, tak by aj tak mala narok na max podporu, ze?

lenuliatko
6. feb 2013

@rena10 ja som to poriešila presne tak isto, @zalka radila aj mne. Ja som to mala ešte trošku zložitejšie, lebo ja som výpoveď dostala k 31.12, počas RD, tak som na ten jeden deň prerušila RD, nastúpila do práce, kde som čerpala dovolenku, zbytok si nechala preplatiť, plus odstupné, aby som mala vymeriavací základ. Od 1.1.13 som sa vrátila na RD, budem ju čerpať až dokonac do 10.6.13 a potom pôjdem na úrad práce a mala by som dostať maximálnu podporu na pol roka. Mám to potvrdené aj zo sociálky. A tiež je pre mňa dôležité to, že od septembra pôjdu baby do škôlky a ja budem môcť byť ešte doma poruke, ak by boli problémy s adaptáciou, alebo choroby, trošku oddýchnem a budem si hľadať novú prácu. A viem že veľa mamičiek o tomto ani netuší, ale každá by mala hľadať možnosti, ako si pomôcť. Ja som žienkam tu tiež nesmierna vďačná za rady, ochotu a trpezlivosť 🙂

rena10
6. feb 2013

@zalka a narok na max.podporu budem mat teda aj v pripade,ze mi nevyplati odstupne,len dovcu preplati???aj pocas RD vznika narok na dovolenku???? to vazne??? mne mzdarka povedala,ze len pocas MD, ty kokos...riadne ma chcu odr....

rena10
6. feb 2013

@lenuliatko aj ja som babam nesmierne vdacna...neviem ani ako sa podakovat....akurat dnes som dostala mail od personalnej, ze sa ma chystaju vziat naspat!!!! a po par dnoch prepustit....ach baby co robit??? mam mu zavolat,alebo napisat mail, ze ho prosim, aby mi na 18.5.dal dovcu? a pak vypoved? inak ozaj,to sa da hej. ze 18.5. mam aj dovolenku a zaroven aj rozviazanie PP? inak,ani som netusila,ze aj pocas RD vznika narok na dovolenku...booooze, vsade len klamu a ked si neznaly pomerov, nemas nic,,,:(

evita68
6. feb 2013

@rena10 nie, počas RD nevzniká nárok na dovolenku, iba počas MD..
áno, 18.5. čerpať dovolenku a v tento deň aj rozviazanie prac. pomeru..
skús si to dojednať s nimi, že chceš takto ukončiť PP, že by to, čo oni navrhujú bolo pre teba aj pre neho nevýhodné z hľadiska odvodov a pre teba z hľadiska podpory..

rena10
6. feb 2013

@evita68 OK, dakujem moja

pettka44
6. feb 2013

Ahojte, ak mi moze niekto poradit tak budem vdacna,,,som v situacii, ze kazda dobry rad, je nad zlato ☹ v nasej firme som pracovala od roku 2007 a od roku 2010 som som nastupila na vyssiu funkciu s vyssim platom a nasledne som isla na MD s tym ,ze ked bude vsetko ok s dietatkom,tak sa vratim skor,,,ale dietatko nie je celkom zdrave, ja som s nim doma na RD, a k 31.12 2012 nasa firma ukoncila pracovny pomer zo vsetkymi zamestnancami,,,odstupne mi zatial nevyplatili,,,ale 12.4 2013 mi konci RD/ak mi ho UPSVaR nepredlzi,kvoli synovemu zdrav.stavu/ mam narok na podporu a vo v akej vyske ? ide o to, ze som ostala s detmi sama a diat je chore a nemam ani pracu,,,,je to zlozita situacia a chcem vediet ci mam narok aspon na podporu a aku, kedze so mnou zamestnavatel ukoncil prac.pomer pred ukoncenim RD...vdaka

evita68
6. feb 2013

@pettka44 firma sa rušila? lebo inak tebe výpoved nemohli dať..

áno, na podporu budeš mať nárok.. ak budeš mať skončenie prac. pomeru počas RD, tak podpora sa bude rátať z príjmu pred MD

zalka
6. feb 2013

@rena10 áno ak ti preplatí dovču aj tak budeš mať nárok na max. podporu v nezamestnanosti.

rena10
6. feb 2013

@zalka diky,tak som zistila,zemam 18.5 dna

zalka
6. feb 2013

@rena10 no to je dobre 🙂

emak
6. feb 2013

prosím vás stále tu píšete, že po rodičovskej dovolenke ak mám dostať výpoveď je lepšie jeden deň odpracovať a ostatnú dovolenku si dať preplatiť aby bola vyššia podpora v nezam. a chcem sa spýtať stačí ak si po RD budem ten jeden deň čerpať dovolenku druhý dostanem výpoveď a ostatné mi preplatia ? vôbec sa v týchto veciach nevyznám ďakujem

evita68
6. feb 2013

@emak v jeden deň môžeš čerpať dovolenku aj mať skončený pracovný pomer.. ale ak máš viac dní dovolenky na preplatenie, môže to byť aj tak, ako píšeš..

dejna20
6. feb 2013

@evita68 ako to teda je. Ty pises ze pocas rd narok na dovolenku nevznika a zalka pisala vyssie, ze hej. Iba ze sa krati nej pomerom.

zalka
6. feb 2013

@emak no a čo budeš druhý den?
Predsa bud odpracujem posledný den, alebo čerpem dovolenku ... takže áno môžeš aj dva dni čerpať dovolenku a na ten druhý den môžeš dostať výpoved. A zostatok dovolenky Ti bude preplatený.

zalka
6. feb 2013

@dejna20 nárok na dovolenku za RD nevzniká, možno som urobila kdesi preklep alebo si to zle pochopila. Dovolenka vzniká za dni na MD. A kedže MD nikdy nie je celý rok , môže byť na prelome rokov .. tak za dni na RD sa dovolenka kráti, za daný rok.

dejna20
6. feb 2013

@zalka uz chapem, som to zle pochopila. Takze ja ked nastupim na md 21.5. 2013 a md mi skonci 14.1.2014, tak budem mat narok na 20dni dovci (za prefpokladu, ze do nadtupu na md nic nevycerpam). A za r 2014 mi narok nevznikne, lebo to uz vlastne budem na rd a treba aspon 21 dni md a ja budem mat len 14.

zalka
6. feb 2013

@dejna20 áno teraz si to pochopila správne.

slavka1307
8. feb 2013

Maminky múdre 🙂 Kamarátke skončila minulý rok v júli rodičovská dovolenka. Kázali jej - neviem kto - ísť do zdravotnej poisťovne a tam sa prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Teraz chúďa prišla na to, že mohla pol roka poberať podporu a tak ísť sa prihlásiť ako tá osoba. Je tu nejaká možnosť ako získať nejakú podporu ? Jej išlo vtedy viac o to, aby nemusela platiť nič. Teraz za ňu vlastne platí štát, nemusí sa chodiť hlásiť na UP, ale aj - nedostáva nič !
Ďakujem.
Ja budem potrebovať vašu pomoc o pol roka ... alebo aj teraz nejaké rady ... nemám veľmi chuť nastúpiť do práce ... nie kvôli práci, ale kvôli ľuďom ...

evita68
8. feb 2013

@slavka1307 kedy skončil jej pracovný pomer?

slavka1307
8. feb 2013

Maminky múdre 🙂 Ešte som tam nenapísala, že v práci dala výpoveď dohodou.

slavka1307
8. feb 2013

@evita68 v júli minulého roka