Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
Kocky ako to je rd mi konci 29.11.2013 ak sa dohodnem so zamestnavatelom na vypovedi ze mi ju daju dohodou, dostanem odstupne, mam narok na podporu? Vo firme som od roku 1997. Dakujem
Dakujem a ako je to s narokom na dovolenku mam nejaky?
Na prvu md som isla 24.10. 2007, a druhu priblizne odpolky 11/2010, a ked so odchadzala nemal som ziadnu
@beacan no určite máš nárok na dovolenku za rok 2008 na kolko dní to bez presných dátumov nezistím, no dalšia dovolenka ti vznikla za čas na MD .. teda možno pár dní za rok 2010 a tiež za rok 2011 ale na koľko dní nezistím bez presných dátumov nástupu na MD a ukončenia MD ... takže asi zavolaj mzdárke a pýtaj sa koľko dní dovolenky ti ostalo ked nevieš dátumy ...
Oki kuknem do papierov ale moc dakujem za pomoc. Hned mi je lepsie.
Dobry vecer dievcata,
kedze v tychto veciach som uplny laik, a priznam sa ani neviem kde hladat,a koho sa pytat, tak skusim tu.
Vidim ze @zalka sa vyzna,tak mozno prave Ty mi budes vediet poradit.
24.12.2013 mi konci RD s druhou dcerkou.
Viem, ze v praci dostanem vypoved z organizacnych dovodov.Odstupne predpokladam bude na dohode,ale ak by sme sa nevedeli dohodnut,na kolko mesiacov mam narok zo zakona ?
Tu su dolezite datumy.
zamestnana som od 5/2003
nastup na 1MD bol 8.12.2007
bez prerusenia som pokracovala z RD na 2.MD,tam bol nastup 26.10.2010.
Okrem otazky na odstupne mam este dve:
1.budem mat narok aj na podporu v nezamestnanosti?Ak ano ako postupovat,aby som ju dostavala(samozrejme v pripade ze si nenajdem dovtedy pracu,co vyzera biedne, ale mozno sa postasti, a potom bude tato otazka zbytocna,ale chcem vediet vsetky moje moznosti)
2.Dovolenku som si vycerpala celu pred nastupom na 1.MD,potom som uz necerpala ziadnu,v domneni, ze narok na ziadnu nemam...(mam vobec na nejaku narok?)
Vopred dakujem za vase odpovede.
Velmi mi pomozete,nech idem aspon troska informovana na mzdove 😉
m.
ahojte, prosím o radu.
rok 2011+2012 do 2.5.2013 som mala pracovný pomer, ktorý som ukončila, som na UP poberám podporu na 6 mesiacov.
Planujem babo, a chcem sa opýtať či ma manžel môže zamestnať - fyzická osoba - aké povinnosti vzniknú pre neho.
Viem. že budem na rizikovom /mám dg aj pri prvom dieťaťi ma hneď vypísali/ a po 3 mesiacoch /90dni/ si dám vypísať PN a tú mi potom socialka vyplácať. Prac. pomer mi nechá na neurčito aby po materskej som mohla nastúpiť na podporu. Resp. po materskej si vezmem 1 den dovolenky a ostatné mi preplatí. a vznikne mi nárok na max. podporu? Je to možné tento postup????
Len potrebujem, čo všetko musí mangel vybavovať.
Ďakujem
@martinka123 odstupné si pozri tu, http://www.kros.sk/tmp/asset_cache/link/0000069... ako a koľko je pri výpovednej lehote a ako a koľko je pri skončení PP dohodou
1.) budeš mať nárok na podporu
2.) za prvú fMD máš nárok na dovolenku za rok 2008 krátenú o dni na RD , nepíšeš kedy ti skončila MD nie je možné vypočítať na koľko dní máš nárok, a tiež si nenapísala koľko je tvoj ročný nárok na dovolenku
za druhú MD ti vznikol nárok na dovolenku pár dní za rok 2010 a tiež dovolenka za rok 2011 ale nenapísala si skončenie MD presne tak nie je to možné vypočítať, ale bude krátené o dni na RD.
Pre max. podporu v nezamestnanosti tj. cca 800 eur treba čerpať 1-2 dni dovolenky , ale u teba je to blbé z toho dôvodu, že sú tam sviatky ... takže ak chceš ukončiť PP ... tak ho treba ukončiť k 31.12.13 , čerpať dovolenku, zvyšok nechať preplatiť .. + odstupné no mohla by si sa dostať dopracovať k max. podpore.
@atlaska no ak si necháš dovolenku všetku preplatiť a PP skončí posledným dnom RD tak podpora sa vypočíta z príjmu dosiahnutého pred MD .. cca 18 mesiacov pred MD .
@atlaska no neviem aký si mala plat ... lebo ak vyčerpeš 1-2 dni dovolenky a zvyšok ti preplatia + odchodné tak dostaneš maximálnu podporu 800 eur
ak nebudeš čerpať dovolenku , alebo neodpracuješ aspon ten 1-2 dni po skončení RD ... tak podpora bude 50% z priemeru čo si zarobila pred MD ... mala si pred MD 1600 eurový plat? asi nie ...
@zalka nie nemala 950 hrube rok a predtym menej, lenze odchodne nedostanem ak dam ja vypoved.
moje laicke vypocty su ze ak sa zamestnam na ten jeden den s cerpanim dovolenky a dam vypoved bude VZ cca 48e a davka v nezamestnanosti okolo 715e, ale ak dostanem vypoved ja bude odchodne cca 1500 a z UP okolo 460 a ten rozdiel je potom cca suma toho odchodneho.
Ci do denneho VZ ak nastupim na jeden den sa pocita aj ta preplatena dovolenka? To bude asi 10dni .
@atlaska ved ak nastúpiš na 1 den ... a výplata za ten 1 den + preplatená dovolenka ... bude určite viac ako 52 eur .. teda dostaneš max. podporu ... ved aj baby s minimálnou mzdou ak majú dosť dní dovolenky tak majú max. podporu po RD .. takže tebe určite výjde ak ti preplatia dovolenku a odchodné ... ak sa dohodneš na skončení PP dohodou že oni ti dajú výpoved tak aj odchodné dostaneš ... len je na tebe ako s nimi to vykomunikuješ.
@zalka dik, lenze oni mi vypoved nedaju. takze bol by tam jeden den cerpanej dovolenky + preplatena dovolenka vraj 12 dni .
To mi znizia plat,lebo budem preradena na inu poziciu a celkovo sa platy znizovali vsetkym uz minuly rok. A budu ocakavat moju vypoved. Preto je mi lepsie asi odist teraz bez odstupneho /2mesacneho/ ako potom a ist potom z nizsim platom na UP.
@atlaska to hej urob to tak ... čerpaj 1-2 dni dovolenky ak nepodpíšeš nový platový výmer .. tak ti musia preplatiť podla starého ... ak ti končí RD tak že v prac. týždni najneskôr vo štvrtok .. tak stačí 1 den čerpať dovolenku a v ten den aj skončiť PP ..
ak ti končí RD v piatok , alebo v sobotu ( alebo pred sviatkom ) ... tak musíš čerpať 2 dni dovolenky a zvyšnú si nechať preplatiť.
ahojte dievčatá, velmi sa v týchto veciach nerozumiem preto idem po radu sem. 17/10/2013 mi končí RD, je potom nárok na nejaku podporu? pred MD som si platila DNP. Ďakujem
@zalka Ahoj,, ako je to prosím, keď mi vo februári skončí materská po 3 rokoch a v marci 2011 už cez materskú dov. som dostala výpoveď? budem mať nejaký nárok na podporu? vdaka pekne za každú radu 🙂
@chovancova27 nie nárok na podporu už mať nebudeš... keby si šla na podporu do marca 2012 tak si mohla mať... teraz je už neskoro niečo riešiť :(
@zalka aj som si myslela že to tak je:( tak nič, ideme hľadať prácu🙂
@atlaska no tak to môžeš urobiť
@chovancova27 držím palce
@nanulik tak môžeš poprípade požiadať o dávku v hmotnej núdzi, z ktorej sa odpočíta výživné na dieťa od otca dieťaťa. Výživné musí byť určené súdnym rozhodnutím, bez toho sa s tebou o dávke v hmotnej núdzi na UP baviť nebudú.

@kajamatus no dan by ti iste vrátili ... lebo si asi nemala príjem z poslednej mzdy viac ako 3700 eur .. 🙂