icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

emma_932
3. mar 2014

@zalka na poslednej mam 1200€, na PN by to stacilo..

zalka
3. mar 2014

@emma_932 tak potom len dobre napísala.

emma_932
3. mar 2014

@zalka ano, aj sa ma pytala co tam ma dat.. len ma potom napadlo, ci si nepokaslem UP, ale zda sa, ze nie..

@zalka velmi pekne dakujem!!!!

zalka
3. mar 2014

@emma_932 rado sa stalo

monso
3. mar 2014

@zalka ahojki, budem asi xy v tejto teme, ale skusim....budem vdacna za usmernenie....maly bude mat 9.5.2014 tri roky - cize tymto dnom konci RD, ale je to piatok...ak som spravne pochopila (vycitala), tak lepsie by bolo poziadat o ukoncenie PP 8.5.2014 a 9.5.2014 ceprat 1 den dovolenku a tymto dnom aj ukoncit PP (ukoncujem dohodou - firma sa prestahovala, teda moje miesto vykonu prace neexistuje = zarucene odstupne 🙂 ) jedna sa mi hlavne o podporu, kedze maly nema skolku (vykrytie penazi do septembra). alebo si zobrat dovolenku 12. a 13.5.2014 a dnom 13.5.2014 skoncit PP...co je prosim lepsie. velka vdaka za usmernenie

zalka
3. mar 2014

@monso aj tak sa dá .. aj tak sa dá ... záleží od dohody ... ako sa dohodneš so zamestnávateľom .. máš obe možnosti otvorené ...
lacnejšia je tá možnosť s 1 dnom dovolenky ... ale zase až taký rozdiel oproti dvom dňom to nie je....

25daniela
3. mar 2014

Dobry vecer, velmi zaujimava tema 🙂
Aj mne niekto poradi ako dalej?
Mne konci RD az 31.8.2014, som na TPP od joj, velmi davno, ale vecsia cast z toho bola RD(3x) ale som aj 3 krat poberala najprv matersku a potom rodicovsky.
U zamestnavatela neviem ako pochodim, ci ma este bude chciet, neviem. Mam aj neaku dovolenku este, co mi pripadla za poslednu matersku ( pred poslednym tegotenstvom som si dovolila nastupit do prace a zaroven otehotniet, takze preto ta dovolenka)
Ako dalej ked sa ma bude chciet moj zamestnavatel zbavit?
Vopred dakujem

zalka
3. mar 2014

@25daniela tak 2.9. čerpať dovolenku , a 2.9. skončiť PP ... preplatiť zvyšnú dovolenku + odstupné = maximálna podpora v nezamestnanosti cca 800e

25daniela
4. mar 2014

Dakujem, a ako mam ist na zamestnavatela, ak chcem dostat to odstupne, aby so mnou nevybabrali...

zalka
4. mar 2014

@25daniela no informuj sa čo dalej, ak pre teba má robotu tak odstupné nedostaneš .. podnet k výpovedi musí prísť z jeho strany ...

25daniela
4. mar 2014

Ano, dakujem, uvidim, co ma caka ked sa prihlasim ze som tu este...

monso
4. mar 2014

@zalka dakujeeeem, skusim to s nimi uhrat na ten 1 den

margotka_ja
4. mar 2014

Ahojte, chcela by som Vas poprosit o radu. 24.4 bude mat moj syn 3 roky a cca v polovicke maja nastupujem na druhu matersku. Pred nastupom na prvu MD som bola zamestnana na dobu urcitu a pocas MD prac. pomer skoncil. Chcela by som Vas poprosit o radu ci mam narok na podporu alebo ako mam postupovat, ci sa musim zaevidovat na urade prace na tie 3 tyzdne alebo co by bolo najlepsie? Dakujem 🙂

zalka
4. mar 2014

@monso rado sa stalo, držím palec

@margotka_ja kedy ti skončil PP? napíš dátum ...

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka 30.9.2011

zalka
4. mar 2014

@margotka_ja nárok na podporu nemáš, nárok na MD nemáš ... čiže budeš od skončenia RD do pôrodu dalšieho dieťaťa bez príjmu... bud sa zaeviduješ na UP, alebo to by bolo pre teba lepšie sa nahlásiš na ZP, SP ako rodič starajúci sa o dieťa do 6 rokov tzv. neplatená rodičovská ... štát za teba bude dalej platiť odvody .

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka dakujem pekne a ako to je s vyskou materskej v mojom pripade?

zalka
4. mar 2014

@margotka_ja materskú nedostaneš ... ved som ti to napísala, že nemáš nárok ... budeš dostávať rodičovský príspevok po narodení druhého dieťaťa ... a výšku poznáš dostávaš ho aj teraz.

margotka_ja
4. mar 2014

Jasne, prepac 🙂 a dakujem 🙂

zalka
4. mar 2014

@margotka_ja nič sa nestalo ... 🙂

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka mozem sa este opytat, ze kedy mi bude vyplateny posledny RP, ked maly bude 24.4 3roky a ked mam termin porodu 9.7 tak RP mi vyplatia v auguste? Prepac, je mi blbe ze sa tak vypytujem....

zalka
4. mar 2014

@margotka_ja za apríl ti v máji príde posledný RP. a áno RP ti vyplatia potom až v auguste ... jún júl budeš bez príjmu

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka uff no myslela si to, dakujem pekne za informacie a rady 🙂

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka trosku som dufala, ze mi vyjde podpora kedze som bola zamestnana...v akom pripade by narok bol?

zalka
4. mar 2014

@margotka_ja rado sa stalo
na podporu by bol nárok ak by si o nu požiadala najneskôr 29.9.2012 .. alebo by ti skončilo zamestnanie najviac pred rokom.

margotka_ja
4. mar 2014

@zalka vdaka 🙂 a prajem pekny vecer 🙂

davido
6. mar 2014

@zalka Ahoj ,prosím ťa mám na teba jednu otázku ,momentálne som nezamestnaná a poberám max.podporu až do mája, hľadám si prácu a teraz sa mi naskytla celkom dobrá robota (samozrejme taký plat ako mám teraz podporu nikde nedostanem ,ale treba myslieť dopredu ,podpora raz skončí ....((((
a teraz k tej otázke -keby som teda nastúpila do zamestnania a nezvládnem to alebo ma prepustia napr. po 1-2 mesiacoch ,môžem sa vrátiť opäť na úrad práce? Akú podporu by som potom dostávala ?takú istú ako teraz alebo by mi ju rátali z toho čo by som zarobila ?
Dúfam že som to napísala zrozumiteľne a vopred ďakujem za odpoveď.

zalka
6. mar 2014

@davido dostávala by si takú istú podporu čo teraz ... až kým nedoberieš 6 mesiacov .. takže tú prácu by som vzala ... a stále máš možnosť sa vrátiť na podporu za rovnakých podmienok ako po RD:

davido
6. mar 2014

@zalka ok a ak by som napríklad odrobila pol roka a zostala by som opäť nezamestnaná ,potom by sa podpora rátala z čoho? tú čo mám teraz sa ráta iba na tých 6 mesiacov (mám ju od decembra do mája(?

zalka
6. mar 2014

@davido áno dostala by si len zvyšok tej podpory čo si ju teraz nevyčerpeš ...
a na dalšiu podporu budeš mať nárok ak odrobíš 730 dní ... potom až budeš mať nárok na dalšiu novú podporu v novej výške