icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

kvetik980
17. nov 2014

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som zamestnaná od r. 2008 a odvtedy som na MD a RD po druhýkrát. To znamená reťazový pôrod. S druhým dieťaťom som na MD od 27.okt. 2012, platila som si DNP a tak som mala aj max. materskú. Po nej som bola PN cca pol roka a teraz poberám rodič.príspevok. Malý má dva roky. Takže som myslela, ako som sa tu dozvedela, že môžem prepísať rodič.príspevok na manžela, v mojom prípade, k 1.12.2014, a ja nastúpiť na 1 deň do práce a dostať 53 € na ten deň? Za r. 2010 som vyčerpala riadnu dovolenku, takže predpokladám, že žiadnu už nemám,.. alebo áno? Ten list zamestnávateľovi mesiac vopred musí byť, alebo len stačí ústne, a kratší čas? Veľmi pekne ďakujem za každú radu.

liz_lemon
17. nov 2014

@kvetik980 dovolenku urcite nejaku mas, lebo aj za druhu MD sa ti nejaka vytvorila
takze musis ukoncit PP dohodou ku konkretnemu datumu, a staci, ked si vycerpas 1 den dovolenky
oznamenie zamestnavatelovi musi byt pisomne, inak by si to tazko dokazovala, a minimalne mesiac vopred

kvetik980
18. nov 2014

Dakujem velmi pekne za radu

kvetik980
18. nov 2014

@liz_lemon dakujem velmi pekne za radu. A este by som sa opytala, to prepisanie na manzela sa robi v "ziadosti o rodicovsky prispevok"? Mozme to urobit skor ako bude prveho? Ale napisane by bolo prveho. Dakujem

liz_lemon
18. nov 2014

@kvetik980 myslim, ze prepis sa moze urobit hocikedy, ake tlacivo je potrebne, to ti povedia na UPSVAR, ale zrejme klasicka ziadost

kvetik980
18. nov 2014

@liz_lemon este jednu dolezitu otazocku. Ako je mozne ze mozem dostat 55euro na den. Preco by mi mali tolkodat? Z coho to vyrataju? Vdaka. Idem teraz za zamestnavarelom

19nina05
18. nov 2014

@zalka dobrý večer, chcem sa spytat dnes mi přišlo rozhodnutí o vyške podpory, vypočítali mi necelých 55e, z co ho to vypočitavaju kde len tak malo mi dali?? Od r.2010 som bola zaměstnána a od r. 2011 na MD+RD..plat bola ta min.mzda..dakujem

zalka
18. nov 2014

@19nina05 prečítaj si celý papier ... a poriadne .. tých 55e necelých je DVZ tj. denný vymeriavaci základ. a podpora je 50% z DVZ .. a kedže je to denný VZ .. tak mesačný je predsa DVZ x počet dní v mesiaci ... stále ti je to málo?

emma_932
20. nov 2014

dievcata moje.. 1. 10. som sa prihlasila na urad prace. do dnesneho dna mi nedoslo ziadne rozhodnutie, ani nic... nesplnila som nejaku povinnost? na UP chodim, dali mi nejaky papier, kt. som mala odovzdat na ZP, ten som odovzdala, o nicom inom neviem...

emma_932
20. nov 2014

@zalka .....

zalka
20. nov 2014

@emma_932 ved rozhodnutie bolo ten papier čo si dala na ZP ... čo ešte čakáš? či máš nárok na podporu? tak to treba na SP odniesť vypísanú žiadosť o podporu a k tomu dať to rozhodnutie o zaradení do evidencie.

emma_932
20. nov 2014

@zalka Ziadost o podporu???? no toto pocujem prvy krat 😲 ale teda dakujem za radu

zalka
20. nov 2014

@emma_932 no samozrejme ... ako ináč má SP vedieť, že ty chceš podporu ... vypíšeš tlačivo odnesieš na SP .. lebo podporu vypláca SP ...

kalu2
21. nov 2014

Dobrý deň prosím Vás nevedel by mi niekto poradiť či mám nárok na dovolenku počas MD, keď pred nástupom na MD som bola PNS a nemám odrobených aspoň 60 dní aby mi vznikol nárok?

zalka
21. nov 2014

@kalu2 MD sa berie ako odpracovaná doba, MD trvá viac ako 60 dní ... počas MD vzniká nárok na dovolenku, a je krátený podla §109 za obdobie PN a RD ...

kalu2
22. nov 2014

ďakujem za veľkú pomoc 🙂 , pretože zamestnávateľ mi dal výpoveď a tvrdil mi že ja dovolenku nemám a riadne mi poškodil aj podporu ☹ , ešte raz ĎAKUJEM zalka

zalka
22. nov 2014

@kalu2 ak napíšeš presné dátumy nástupu na PN, ukončenia PN, nástupu na MD a ukončenia MD nárok na dovolenku ti vyrátam ... a zamestnávateľovi by som poslala doporučený list s výzvou na preplatenie dovolenky v zmysle zákona

kalu2
23. nov 2014

nástup na PN 12.01.2011 - ukončenie PN 25.04.2011
nástup na MD 26.04.2011 - ukončenie MD 19.12.2011

zalka
23. nov 2014

@kalu2 máš nárok na dovolenku podla §101 , MD sa ráta za odpracované dni ... na MD si v roku 2011 bola viac ako 60 dní ... tj. vznikol ti nárok na celoročnú dovolenku.
dovolenka sa kráti podla § 109 ... za prvých 100pracovných dní a sviatkov pripadajúcich na pracovné dni sa dovolenka kráti o 1/12tinu a za každých dalších 21 dní sa kráti o dalších 1/12tin ...

ty si v roku 2011 bola cca 83 dní na PN a RD, takže dovolenka sa ti nekráti a máš nárok na celú ročnú dovolenku tj. 20 resp. 25 dní ..

kalu2
24. nov 2014

ĎAKUJEM zalka, ste úžasná pani, klobúk dole pred takou osobou akou ste Vy, pomáhate ľuďom hoci ich nepoznáte to si zaslúži uznanie, všetko dobré Vám prajem

petrowna
24. nov 2014

@zalka chcela by som sa spytat,dna 19.7.2014 som nastupila na matersku,od 25.8.2014 som nezamestnana.mam narok po skonceni MD na podporu v nezamestnanosti alebo sa mam hned nahlasit na rodicovsku dovolenku?dakujem velmi pekne za radu

zalka
24. nov 2014

@petrowna RP nech si vybaví mng. a ty sa nahlás na UP a požiadaj o podporu ak tvoj PP trval viac ako 2 roky .

zalka
24. nov 2014

@kalu2 rado sa stalo

petrowna
24. nov 2014

@zalka mng aj ked je zamestnany? a 2 roky mozu byt aj z 2 robot ? 🙂

zalka
24. nov 2014

@petrowna pozri na podporu potrebuješ 730 dní za posledné 3 roky .. neskúma sa či to bolo z 1 roboty alebo z 15 robôt .. skúmajú sa dni ..
a áno zamestnanzý môže poberať RP

zuzub
25. nov 2014

Dobrý deň, chcem sa spýtať ako postupovať a načo mám nárok (podpora, odstupné a pod.) pokiaľ sa po skončení rodičovskej dovolenky rozhodnem dať výpoveď.vo firme pracujem od 01.02.2005 momentálne som na rodičovskej s dcérou , ktorá dovŕši 23.4.2015 3roky, nakoľko mi ju nevzali do školky a mám ešte aj staršieho syna, nemá sa mi o deti kto postarať.robila by som 12tky a manžel chodí na služobky. zvažovala som aj opatrovateľku,ale vychádza to veľmi veľa takmer trištvrte výpalty by bolo fuč.preto uvažujem , že dám výpoveď a budem si hľadať novú robotu.chcem sa spýtať či je možné dostať odstupné a keďže mi vznikol aj nárok na dovolenku mám si ju vyčerpať? prípadne bližšie info ako postupovať.ďakujem.

chaine
26. nov 2014

Dievčatá prosím poraďte,som reťazovo na tretej materskej (8rokov),ale pracovný pomer mi stale trvá až do januara 2015,kedy mi zamestnávateľ chce po skončení RD ukončiť p.p.dohodou.Moja otázka znie čí mám nejaký nárok na dávku v nezamestnanosti,ak si nenájdem prácu a teda čí mám postupovať tým spôsobom 1deň odpracovať,resp.dovolenku,....Dakujem za vaše odpovede,veľmi mi pomôžete.

zalka
27. nov 2014

@zuzub ak dáš výpoved ty .. na odstupné nárok nemáš.
Ak chceš vyššiu podporu tak treba čerpať 1-2 dni dovolenky, skončiť PP dohodou a zvyšok dovolenky si nechať preplatiť... takto môže byť aj max. podpora cca 800e

@chaine čerpať 1-2 dni dovolenky po RD, skončiť PP dohodou , preplatiť zvyšok dovolenky + máš nárok na odstupné ak dáva zamestnávateľ tebe výpoved z organizačných dôvodov .. a podpora bude cca 800e

Upozornujem, tento postup platí, len za predpokladu že počas RD nebolo platené poistenie v nezamestnanosti tj. nebola dohoda a ani DNP s poistením v nezamestnanosti.

chaine
27. nov 2014

@zalka Dakujem 🙂

zalka
27. nov 2014

@chaine rado sa stalo