Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?
V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉
@adriana1107 ako zamestnanec ...
szčo má viac hotových penazí ( ak má samozrejme platené ) ako zamestnanec .. má nižšie odvody, nižšie dane zaplatí ... ale má aj nižšiu PN, nižší dôchodok ... je to dvojsečná zbran
@zalka Chcela by som sa spýtať ako to je ked som pred nástupom na MD pracovala, ked dcéra dosiahla 3roky dostala som výpoved s odstupným nakoľko firma zanikla. teraz bude mať dcéra 6rokov a bola som 3roky na predlženej rodičovskej zo zdrav.problémov. Budem mať nárok na podporu alebo nie? Ďakujem Stanka
@bambulkasofinka nie nebudeš už si tri roky bez poistenia ...
@zalka Ďakujem za info, lebo jedny mi povedali, že áno a druhý nie.
@bambulkasofinka nárok si mala do jedného roka po skončení PP ...
prosim v ktorom paragrafe ZP najdem ze MD sa povazuje za výkon prace z ktoreho mam narok na dovolenku??
§ 144a
Výkon práce
(1) Ako výkon práce sa posudzuje aj doba
e) dovolenky, ........................ moja poznámka čítaj § 166 odst.1 .. tam sa píše, že sa poskytuje MD .. a dovolenka je posudzovaná ako výkon práce
(3) Ako výkon práce sa na účely dovolenky okrem dôb podľa odseku 2 neposudzuje ani doba
b) rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,.... moja poznámka , za dni na RD sa dovolenka kráti, pekne podla § 109
§ 166
Materská dovolenka a rodičovská dovolenka
(1) V súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Osamelej žene patrí materská dovolenka v trvaní 37 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, patrí materská dovolenka v trvaní 43 týždňov. V súvislosti so starostlivosťou o narodené dieťa patrí aj mužovi od narodenia dieťaťa rodičovská dovolenka v rovnakom rozsahu, ak sa stará o narodené dieťa.
(2) Na prehĺbenie starostlivosti o dieťa je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši tri roky veku. Ak ide o dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav dieťaťa vyžadujúci osobitnú starostlivosť, je zamestnávateľ povinný poskytnúť žene a mužovi, ktorí o to požiadajú, rodičovskú dovolenku až do dňa, v ktorom dieťa dovŕši šesť rokov veku. Táto dovolenka sa poskytuje v rozsahu, o aký rodič žiada, spravidla však najmenej na jeden mesiac.
@zalka Dobry den. Vidim, ze sa vyznate v tychto veciach a ja teda vobec. Chcela by som sa poradit. 25.10.2015 bude mat dcerka 3 roky. Ak by som sa so svojim zamestnavatelom nedohodla na dohode o ukonceni PP a musela dat vypoved, ako to mam urobit, aby som dostala max.podporu? Vypoved dat asi koncom jula, aby mi pocas RD plynula vypovedna doba, vsak? A predtym zobrat tiez den dovolenky? Ci ako?Dakujem kraaasne za pomoc!
@miriam_bamboo ak dáš v júli výpoved .. a výpovedná začne plynúť 1.8.15 ... tak skončí 30.9.15 ( ak dáva zamestnanec výpoved výpovedná lehota je vždy 2 mesiace ) ...
ak dáš výpoved o mesiac neskôr ... tak výpovedná lehota skončí 31.10.15
od 26.10.15 budeš do konca mesiaca chodiť do práce alebo čerpať dovolenku a zvyšok dovolenky ti musí pri skončení PP preplatiť .
@zalka Dakujem ti velmi pekne za odpoved. A je to jedno, ci dam vypoved v juli alebo v auguste, ci ma to nejaky vplyv na nieco? Okrem cerpania tej dovolenky, ak by som zvolila druhu alternativu? A da sa aj pri takejto vypovedi nejak dosiahnut ta maximalna podpora? Dakujem krasne za pomoc!
@miriam_bamboo nie je to jedno kedy dáš výpoved ved som to napísala ... rozdiely ... ak dáš v júli , tak neodpracuješ nič a PP ti skončí počas RD ... a max. podporu nezískaš ..
ak dáš v auguste , a po skončení RD odpracuješ tých pár dní a zvyšok dovči preplatia tak máš šancu na max. podporu
@zalka jeeej teraz som to pochopila, takto po lopate 🙂 Lebo ja sa v tom moc nevyznam. Dakujem ti este raz velmi pekne za odpoved 🙂
@miriam_bamboo rado sa stalo
@jozefmihal asi nie som z tých, ktorí sa vysomária z tej vety...resp. vedel by si to trošku vysvetliť? Môj prac.pomer skončil počas MD...teraz som na RD,ktorá skončí budúci rok v júni...budem mať teda na niečo vôbec nárok? 🙂 ďakujem za odpoveď
@zalka mam na teba prosbu/otazku. je to mimo temy, ale nechcela som kvoli tejto otazke zalozit novu temu, ak bude treba, urobim to.
takze situacia je nasledovna: s manzelom sme zamestnani vo svojej firme, ja som bola na MD + RD, manzel si plati odvody z minimalnej mzdy. teraz sme sa dopoculi, resp. jeden znamy tvrdi, ze on si neplati socialku. plati iba nejake zdravotne, ale socialne nie. moja otazka znie: je takato moznost? ze by sme si neplatili socialne, iba zdravotne? ak ano, ake to ma nevyhody? dakujem pekne!
@emma_932 áno je taká možnosť, ak nie ste zamestnancami firmy ... a nevýhody, no žiaden nárok na materskú, na nemocenskú, tiež sa to prejavý na dôchodku ... a ten známy ak nemá napr. dostatok rokov poistenia a stalo by sa mu niečo , že by potreboval invalidný dôchodok tak pre málo rokov platenia by mu ho nedali ... vždy je to na zvážení ...
dievcata ako ovplyvni práca na do hodu počas RD výsku DvN??,
@zalka pomoooooc
dala som si plat 1236 € a uctovnicka mi poslala odvody 🤐 normalne studeny pot ma oblial 😝 porad mi pls pls pls, ci sa mi oplati odovzdat statu taku palku /aby potom pan "dr." vyhlasil, ze rodime vyvolavackou, lebo on ide na lyzovacku 🙄 /
takze: 23. 2. 2014 - koniec RD /materska bola z max./
24. 2. - 30. 9. 2014 - PN /z max./
1. 10. - 31. 3. 2015 - UP /z max/
od 1. 4. by som mala byt zamestnana /aj som/ za 1236 na tri mesiace /cca 2200 € odvody/
oplati sa mi to "investovat"? na co budem mat narok? na max PN od 1. jula? zase na max UP? chceli by sme aj babo, ale mam pocit, ze max matersku uz nestiham? ci sa mylim? dakujem Ti velmi pekne.

@zalka viac peňazí ako-kto... keď robíš pre niekoho, tak má skôr ten zamestnávateľ viacej, lebo zamestnancovi až tak moc nedá, a odvody treba platiť, stravné nič, dovolenka nič....ale človek si nenavyberá, keď chce robotu 😒