icon

Ako je to s poberaním podpory po skončení rodičovskej?

sofik
4. dec 2009

V novinách som sa dozvedela o tejto možnosti - mohli by aspon takto pomoct mamičkám ktoré si hladajú prácu alebo nemožu si žiadnu nájst koli detom 😉

zalka
9. máj 2016

@teteasamko nárok na podporu nemáš, ak tvoj mng. zarába tak ani na d ávku v hmotnej núdzi, prácu si môžeš nájsť aj počas RD.

teteasamko
11. máj 2016

jasne že si budem hľadať prácu skôr ako mi skonči RD.

jana9484
18. máj 2016

Dobry den, chcem sa spytat, ci budem mat narok na max. podporu v pripade, že dieta bude mat 3 roky 21.5. a PP končí 22.5. dohodou s vyplatením odstupneho. Dakujem

enak
18. máj 2016

@jana9484 jani, pozri si tu na konikovi:Davka v nezamestnanosti po rodicovskej dovolenke, zhruba od str.54, tiez to prave studujem, som presne tvoj pripad...vychadza mi a ubezpecujem sa v tom, ze ak budem 1 den cerpat dovolenku, t.j.v pondelok ( samozrejme ak si si ju nevycerpala medzi MD a RD), zvysok preplatia zo zakona a v ten isty den bude aj ukoncenie pp zo strany zamestnavatela z org.dovodov,dostanes odstupne ( samozrejme zalezi, ako dlho pred RD si bola zamestnana), cize vznikne vyssi zaklad na den, tak mas narok na mad.podporu, urcite si to tam pozri, je to tam aj rospisane, vypocet z hrubej mzdy, atd...., drzim palce!

enak
18. máj 2016

@enak ...prepac preklep: mad.podporu=max.podporu😁

enak
18. máj 2016

@jana9484 prepac preklep: mad.podpora=max.podpora...😘

jana9484
19. máj 2016

@enak ďakujem za odpoveď. Len ešte nerozumiem tomu 1 dnu dovolenky, ktorý si mám čerpať. Keďže zamestnávateľ zrušil pracovnú pozíciu, tak ma nemôže zamestnať ani na 1 deň. A v deň skončenia PP som evidovaná ako zamestnaná alebo už ako nezamestnana, keďže v ten deň musí zamestnávateľ za mňa odviesť odvody z odstupného. Dakujem

enak
22. máj 2016

@jana9484 presne to iste mam aj ja, zrusenie prac.pozicie. Volala som do prace, na mzdovom mi povedali, ze v den zrusenia pp som ich zamestnancom, na ten isty den cerpam dovolenku, cizeinak sa to ani neda, cize firma riadne odvedie vsetky odvody za mna, preto nezabudni, najneskor na druhy den po ukonceni pp dat odhlasku v soc.poistovni s poslednym dnom rodicovskej dov. a zaroven hned daj prihlasku s nasl.dnom po ukonceni pp ( kopia rod.listu), kedze za ten jeden den do soc.poist.ta prihlasil zamestnavatel. Zrusenie pp nemoze byt ani posledny den rod.dovolenky, si chranena zakonom. A zaroven za ten jeden den dostanes odstupne a preplatenu zvysnu dovolenky, z coho sa vyrata vyska v nezamestnanosti. Drzim palce, daj vediet ako si dopadla.

hanikbanik
23. máj 2016

Zdravím, dámy, viete mi, prosím, poradiť ako je to s odvodmi do Soc.a Zdrav. poisťovne počas schválenej predĺženej RD (do 6.roku dieťaťa) ak som nezamestnaná no na ÚP neevidovaná? Ďakujem

enak
23. máj 2016

@hanikbanik ahoj, skus vo fore: predlzena rod.dov. a odvody, tam je toho viacej.

hanikbanik
23. máj 2016

@enak ďakujem

dolejka
23. máj 2016

dobry den, viete mi prosim niektora poradit? mala som prac.pomer na dobu neurcitu, kt. som skoncila k 29.2.2016 dohodou s vyplatenim odstupneho a preplatenou dovolenkou, som na RD a poberam RP este do augusta 2016, kedy dieta dovrsi 3 roky, v septembri sa chcem nahlasit na UP, budem mat narok na podporu? bude sa ratat z minima, ci mojho predchadzajuceho platu /plat som mala vyssi, teda relativne dobry 🙂/ predtym som riadne pracovala a bola na MD, potom na RD az doteraz..... dakujem za pomoc!

enak
23. máj 2016

@dolejka ahoj, podla mna narok na podporu mas, bude sa urcite ratat z odstupneho, nie z minima, len neviem, preco si pp ukoncila dohodou pocas RD, kedze si chranena zakonom?...urcite pozri na fóre: Davka v nezamestnanosti po RD, tam je toho viac a myslim, ze som tam nasla aj nieco podobne tvojmu problemu.

zalka
24. máj 2016

@dolejka ak si nečerpala dovolenku, tak ti podporu vyrátajú z platu pred MD.
Ak si dovolenku čerpala tak ti podporu vyrátajú z platu za to čerpanie dovolenky, ak sa teraz zamestnáš tak ti vyrátajú podporu z platu z terajšieho zamestnania

dida456
25. máj 2016

Ahojte, prosím, kto mi poradí?? Momentálne som na RD, dieťa dovŕši 3 roky 25.2.2017. Manžel by chcel ísť na materskú dovolenku. Som zamestnaná na dobu neurčitú, musím nahlásiť môjmu zamestnávateľovi nástup do zamestnania, aby na MD mohol nastúpiť manzel? U mňa je vysoká pravdepodobnosť, ze zamestnávateľ mi dá výpoveď. Ako dosiahnuť maximálnu podporu? Predtým som pracovala niekoľko rokov, nečerpala som ziadnu dovolenku. Mám ju čerpať alebo si ju nechať preplatiť, ako to celé vlastne je? Ak mi zamestnávateľ poskytne prácu, môzem ihned čerpať dovolenku?? Nedá sa zamestnávateľa obísť, ak by išiel manzel na MD??
Ďakujem za každú radu!!

erivara
12. júl 2016

@zalka Ahoj zalka. Už si mi veľmi pomohla pri ziskaní max. podpory po RD aj s vyššou materskou. Teraz som na tretej RD. Chcem sa opýtať, ovplyvnilo by nejako poberanie max. podpory po RD, keby som teraz popri RD opatrovala mojich chorích rodičov - dôchodcov?

zalka
12. júl 2016

@erivara nie nijako by to neovplyvnilo podporu

erivara
12. júl 2016

@zalka Takže v kľude môžem vybavovať to opatrovanie cez UP?

zalka
12. júl 2016

@erivara áno lebo za to je len príspevok nie mzda ....

erivara
13. júl 2016

@zalka Dakujem velmi, velmi...

cindyy
22. júl 2016

ahojte prosim o radu,zamestnana som od 30.10.2013 a v auguste 2014 som nastupila na MD ta trvala do aprila 2015 a odvtedy som na RD do oktobra 2017,kedy pravdepodobne dostanem vypoved kedze sa rusila predajna .mam narok na podporu?a ak dostanem vypoved mam narok na odstupne?ak by mi ponukli ine miesto a ja ja odmitnem aj vtedy mam narok na odstupne?dakujem za kazdu odpoved

ell23
24. júl 2016

Caute baby chcem sa opyta konci mi rodicovsky prispevok kolko budem dostavat ak budem doma

evittam
24. júl 2016

@ell23 Malo informacii....Tvoj PP trva? Nenastupujes spät do prace? Ak nie a tvoj PP skoncil viac nez pred rokom tak nemas narok na podporu. Ak nemas dôvod na predlzeny plateny RP zo zdrav.dôvodov tak dostanes akurat rodinne pridavky.

ell23
25. júl 2016

Nepredlzili mi zmluvu a dakujem

katarinka289
25. júl 2016

@hanikbanik zdravotne za teba bude platit stat.Soc.sa neplati.Pocitaju sa roky,ale ziadny zarobok

hanikbanik
26. júl 2016

ďakujem, @katarinka 289

katarinka289
26. júl 2016

@zalka prodim vas co sa tyka tej max.podpory po RD...mne po materskej dovolenku preplatili.Nie je este nejaky sposob? Tiez sa fo lrace pravdepodobne nevratim.Teraz pocas RD si esye robim skolu,aby som mohla ucit v skolke v mieste bydliska.Takze na 90% dam v praci vypoved

enak
26. júl 2016

@katarinka289 podla mna by si mala pockat, aby ti v praci ukoncili prac.pomer z org. dovodov a nie ty aby si dala vypoved. Aby si mala vyssiu podporu musis byt aspon 1 den po RD zamestnana, resp. cerpat aspon 1 den dovolenku ( urcite ti ju preplatili celu?) a zaroven v ten den bude ukonceny aj PP s odstupnym.

zalka
12. aug 2016

@katarinka289 jedine iná práca s vysokou mzdou .. alebo odpracovať den dva fyzicky na firme a výpoved s odstupným , aby sa navýšil základ dane - mzda.

ivanka1980
14. aug 2016

Dobrý deň, chcem sa opýtať - prave som ukoncila platenu predlzenu RD, ale bola som vedena ako zamestnanec, dnom ukoncenia RD som dala vypoved dohodou, budem dostavat podporu?