icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

anjelik87
7. jún 2016

@mysga dakujem

evittam
7. jún 2016

@mysga V skúšobnej je ako tehotná chránená - teda myslím si @zalka? 😕

evittam
7. jún 2016
mysga
7. jún 2016

@evittam Nie je chránená. Nie v skúšobnej dobe. Vtedy sa dáva výpoveď bez udania dôvodu, aj pre to, že sa mi nepáči, čo má zamestnanec na sebe. :D Tehotenstvo vtedy nie je ochrana.

evittam
7. jún 2016

@mysga To si nedovolím na 100% tvrdíť - nie som si totiž istá.

evittam
7. jún 2016

@mysga Od 1. septembra 2011 platí, že zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné (§ 72 ods. 1 Zákonníka práce).

http://www.profesia.sk/kariera-v-kocke/legislat...

Takže podľa ZP pokiaľ písomne oznámi tehotenstvo, tak v skúšobnej dobe jej môže dať zamestnávateľ výpoveď ale musí to písomne doložiť, že prečo - a tehotenstvo nesmie byť príčinou.....🙂

mysga
7. jún 2016

@evittam ja som to potom už aj googlila, takže určite to nie je ochrana. Našla som, že nemôže človeka vyhodiť pre tehotenstvo, čo je ale v skúšobnej dobe jedno, lebo vtedy sa píše "výpoveď v skúšobnej dobe" kde sa žiaden dôvod neudáva.

evittam
7. jún 2016

@mysga Ale ako som ti už napísala na základe §72 v prípade oznámeného tehotenstva musí udať písomný dôvod výpovede aj v skúšobnej dobe! Takže nemáš pravdu 🙂

mysga
7. jún 2016

@evittam ktorý môže byť v skúšobnej dobe akýkolvek, len nie tehotenstvo. 🙂

mysga
7. jún 2016

@evittam myslím to tak, že čosi si nájdu, ak chcú.

evittam
7. jún 2016

@mysga No áno, len ti ho musí dať písomne a konkretizovať - čiže nie len napísať, že výpoveď v skúšobnej dobe...

evittam
7. jún 2016

@mysga Tak to je jasné v dnešnej dobe - "keď chceš psa biť-palicu si nájdeš".... 😠

mysga
7. jún 2016

@evittam Ano, zamotala som sa sama v sebe :D Mna chvílu chceli vyhodiť aj s neurčitou dobou a aj keď sa tu starám o všetko. Keby sa neukludnia, tak ma k tomu dotlačia... Nejako.

evittam
7. jún 2016

@mysga No v takomto prípade by som sa nedala nijako "dotlačiť" - nemajú na to právo (aj keď jasné - doba je celá na prd) - ale nesmieš sa dať........Pri najhoršom na PN do MD a hotovo - a môžu ti tak vieš čo.. 😀

mysga
7. jún 2016

@evittam rýchlo by sa im viac oplatilo ma platiť, ako riešiť všetky tie kontroly, čo by som im poslala na všetky pobočky. :D

fazulienka
14. jún 2016

@zalka
prosim vies mi poradit s tymto? dcerka mala 11.6. 5 mesiacov, kedze som nesplnila podmienku poistenia 270 dni nevznikol mi narok na matersku, takze poberam rodicak. S partnerom sme sa dohodli, ze pojde na matersku on a to k datumu 17.6.2016. Tak mu to potvrdil aj zamestnavatel. Bola som teda na UPSVaR dat ziadost o ukoncenie vyplacnia rodicaku. Nuz nebudem klamat, robia tam sami "fundovani" ludia. Odhliadnuc od toho, ze som to musela rucne napisat, lebo vsak tlaciva na to nemaju a pani sa nechcelo spisat uradny zaznam, vznikol probkem, kakemu datumu ukoncit vyplacanie.Volala nadriadenej, ta jej dala info, ze aby mi aspon bola vyplatena alikvotna cast do 17.6., treba uviest datum ukoncenia vyplacania rodicaku 1.7.2016. No len teraz neviem, ako na to zareaguju v socialnej poistovni ked im pride rozhodnutie o ukoceni vyplacania k rodicaku az k1.7.2016. Na UPSVaR mi tvrdili, ze vyplatia len alikvotnu cast.... dakujem krasne 😉

zalka
14. jún 2016

@fazulienka no RP nikdy nevyplácajú alikvotnu časť a SP bude mať s tým problém s tým dátumom ...
a ty čo? ideš na UP? alebo budeš doma dobrovolne nezamestnaná?

majusqa77
14. jún 2016

@fazulienka to su strasni kreteni na UP. by som rada vedela, kde boli na skoleni, kedze si uz tretia, co dnes citam, ze dali takuto info. rodicak sa neda dat alikvotna cast, vzdy sa vyplaca za cely mesiac, bez ohladu na to, ci je to za 1 den, alebo za cely mesiac. a ty koncis rd 16.6. a ja by som na ziadost aj dala tento datum...
rozhodnutie o odnati pride k 30.6., ale zase socialka vie, ze rodicak sa neda zrusit v priebehu mesiaca...

majusqa77
14. jún 2016

@zalka aj ja som tak dostala papier a sp problem nemala...

majusqa77
14. jún 2016

akurat teraz pozeram odovodnenie. tam je pekne napisane, ze k 22.9. prebera do starostlivosti dieta manzel a rodicak mi bol vyplateny do 30.9.

fazulienka
14. jún 2016

@majusqa77 @zala
dakujem krasne baby... ja som tiez do ziadosti o ukoncenie vyplacania rodicaku uviedla ze k 17.6. prebera dieta do starostlivosti otec. Tak dufam, ze to bude OK. Ta zenska mi povedala co tam napisat, no zajtra tam asi pojdeme, lebo to je vrchol, aki su ti ludia neschopni.
Takze by ste na mojom mieste isli tu ziadost s datumami zmenit? A ako to tam potom uviest? Dakujem

majusqa77
15. jún 2016

@fazulienka ja som do ziadosti pisala, ze ziadam o prerusenie vyplaty rp dnom 21.9., kedze od 22.9. nastupuje manzel na md

fazulienka
15. jún 2016

@majusqa77
dakujem, idem akurat pisat nanovo ziadost a zrusenie vyplacania rodicaku, bo mam pocit, ze ma vcera dobre popletli. Zavolam tym neschopnym ludom, co tam robia, vymenim a nech sa oni popasuju s tym. Aj na socialke chlapovi dnes povedali, ze sa nevyplaca alikvotne... Tak mi povedzte, co za ludi na tych uradoch robi, ked nevedia absolutne nic... som totalne nastvanaaa 😒

fazulienka
15. jún 2016

@zalka
no budem nezamestnana a hlasit sa opat na urade... nebudem klamat, kedze ja som do systemu platila, ale nesplnila som podmienku na materske, chceme vyuzit aspon to, ze ju bude poberat otec dietata. On vsak so zamestnavatelom ide uzatvorit novu zmluvu, cize o robotu nepride... 🙂
Teraz mam vsak dilemu, ze kedy sa vlastne budem musiet na urade hlasit, bo do 7 dni odo dna zmeny, len kedy to teraz vychadza?

zalka
15. jún 2016

@fazulienka no mala by si do 7 dní ...

fazulienka
15. jún 2016

@zalka
jaaaj, uz mi volali z UPSVaR, pani, co robi rozhodnutia, vraj v rozhodnuti uvedu datum, ku ktoremu otec dietata nastupuje na MD, ale oni musia zo zakona dat datum ukoncenia vyplacania rodicaku k 1.7.2016, takze netreba vymienat ziadost, vraj je to dobre tak ako je a maju ten postup odkonzultovany a dohodnuty aj so Soc. poistovnou...
Este otazocka, kedze som sa prihlasila v socialke aj na dochodkove poistenie, to teraz tiez treba zrusit, ci prerusit, ci co s tym? dakujeeem 😉

katkup
20. jún 2016

hladam aj ja radu, uz nieco som si nastudovala, ale radsej pre overenie:

nonstop prac.pomer 2000-9/2012 - nastup na RD/MD
9/2015-15.2.2016 - naspat v praci, nasledne zo zdravotnych dovodov som podala vypoved
16.2.2016 - UP
mala by som nastupit do novej prace 8/2016, nastupny plat 1300e...snazime sa o babatko, ale viem ze bohuzial od 1.dna tehu budem musiet ostat na rizikovom :(
Prosim Vas, ak by sa nam podarilo tehu napr. po tych 3m bez pn teda 11/2016 by som musela ist na PN, bola by mi vyratana materska a aj PN???

fazulienka
6. júl 2016

@zalka
ahoj, no s tou materskou hotova kovbojka. Bola som na UPSVaR zrusit vyplacanie rodicaku a prihlasit sa do evidencie nezamestnanych, zase nevedeli k akemu datumu ma maju zaradit.... Partnerovi, ktory poziadal o materske a ma u zamestnavatela uzatvorenu novu prac.zmluvu na uvazok 0,9, si zo socialky vyziadali jeho zmluvy, prac. napln a neviem co este, dokonca sa zamestnavatelovi nahlasili na kontrolu... To co toto?! Ved je to choreee... Aj pravnici dali stanovisko, ze moze mat prijem... Akurat v zakone c.461/2003 paragraf 30 pism. b je tak skomolene napisane, ze sa nevieme vysomarit. To bezne socialka robi taketo obstrukcie?

zalka
6. júl 2016

@fazulienka hej bežne zastrašujú poslednou dobou, ale je to všetko legálne ... a v rámci zákona ..

olifcek
6. júl 2016

@evittam vypoved v skusobnej dobe neexistuje :-P to je len ukoncenie pracovneho pomeru v skusobnej dobe 🙂