icon

Ako vybaviť materskú dovolenku, keď som nezamestnaná?

evelin116
13. jan 2011

Ahojte! Prosim vas je tu niekto kto mi vie poradit. Ako sa vybavuje materska, ak som nezamestnana a som zaevidovana na urade prace??? Uz som s toho zufala.. Bola som na urade prace a zobrala som im papier od lekara a aj s terminom na nastup na MD. Ale oni mi nic nepovedali ako mam dalej postupovat? Oni ma len vyradili z uradu ze uz sa nemusim chodit hlasit..nic viac. Musim ist na socialku ja alebo oni to vybavia? Ako to je? Nic mi proste nepovedali a ked som sa spytala tak mi nic nevedeli ani povedat alebo sa in nechcelo vysvetlovat...

gylla
24. sep 2012

Chcela by som sa informovat od 1 oktobra budem nezamestnana a chcela by som otehotnet budem mat aj tak narok na matersku ak zostanem nezamestnana a pracovala som 2 roky 4 mesiace budem velmi rada ked mi niekto poradi 🙂

moon1979
24. sep 2012

@gylla zalezi kedy otehotnieš ... posudzujú sa posledné 2 roky pred pôrodom

moon1979
24. sep 2012

@martinazvo riešila by som to skôr PN ako výpovedou

epsonka45
24. sep 2012

@gylla ja som robila v kuse 3 roky v k 1.decembru 2011 som dostala vypoved a v februari som zostal tehotna na matersku narok nemam lebo po vypovedi mas 8 mesacnu ochrannu lehotu kedy mozes ziadat o matersku ja som bohuzial bola mimo ochrannej lehoty a takze som az do porodu bez prijmu

martinazvo
24. sep 2012

@moon1979 vdaka za radu, ano takto som sa aj ja definitivne rozhodla... podstupujeme asistovanu reprodukciu, takze zatial popri praci a ak sa to vydari, zostanem na PN...

metinka27
8. okt 2012

ahojte, ja som taktiez nezamestnaná, som na urade práce a dnes mi doktor vypisal matersku. Ako som správne pochopila treba najprv s tým ist na sociálku a potom na urad práce? Materska sa dostáva az po narodení dietata? dovtedy neni nárok na nic pretože ja nic nepoberám, mne podpora nevysla, nemala som odrobené tri roky. Dakujem

lenka_enka
9. nov 2012

Ahojte, chcem sa podelit s mojou skusenostou, lebo som tiez nevedela najst nejaky uzitocny postup kam co skor odniest 🙂
Ja som dostala papiere od lekarky-' ziadost o materske'- tam som doplnila potrebne udaje (cislo uctu, ci prijimam peniaze z viecerych poisteni, den od kedy nastupim na MD (34+0tt) ) to som si prefotila a odniesla som
- jeden vytlacok na socialnu poistovnu, tam si ho len zobrali a rozlucili sa 🙂 ze mam potom priniest rodny list, inak nic nechceli.
- druhy vytlacok na urad prace, pani si ho orazitkovala a zalozila a tiez mi dorazne pripomenula, ze rodny list treba priniest aj jej, nie len k okienkam, kde sa ziada o prispevky ;)
- tretia vec co som dnes vybavila bola zdravotna poistovna- tam mi dali tlacivo (je na webe- 'oznamenie poistenca/platitela poistneho'), ktore staci odovzdat s tlacivom o prihlaseni dietata (cize 60 dni od narodenia- tiez sa tam nemusit trepat po formular, je na webe- 'prihlaska poistenca') a tam sa tiez zadava ten datum- kedy vas vyradili z evidencie na UP, a datum, od kedy ste na materskej.
... ..ale to ma casu aj po porode vybavovat ;) ja som chcela mat vsetko hotove, aby otecko nebol zmateny z tolkych papierovaciek, co ho cakaju 🙂 dufam, ze to je vsetko, a viac toho netreba 🙂
Drzim prsty ostatnym buducim mamickam, ktore ten kolotoc caka 🙂

lenka_enka
9. nov 2012

A este ze ten datum nastupu na matersku si mozete najst presne tu : http://www.socpoist.sk/1350-ext_dok/41302c

a @metinka27 ani mne nevysla, ja som teraz skoncila skolu, takze stat na mna kasle :-P ale narok na materske mas od kedy si na materskej, cize s mesacnym oneskorenim cca okolo 20-ho by ti mali prist peniazky 😎

sussana2005
16. nov 2012

@monika9694 Rodicovsky prispevok dostanes az po narodeni dietata.Nie ked si tehotna.To som si zistovala aj ja lebo som tiez tehotna.

zalka
19. nov 2012

@metinka27
Len taká otázočka od kedy si nezamestnaná, a od kedy do kedy si pracovala? Lebo možno ešte by sa dalo spomôcť k materskej. Aj ked kratšej ako normálne, lebo už je vysoký dátum.

metinka27
19. nov 2012

@zalka, nezamestnaná som od 1.7.2012, a pracovala som nejaký rok, predtým som mala len samostatne zárobkovu cinnost, ale ešte predtým som pracovala v kuse nejaké 4 roky. Materská mi tento mesiac prisla, teda za 5 dní iba, ešte mi sice neprislo vyrozumenie zo sociálnej poistovne

zalka
19. nov 2012

@metinka27
Takže máš materskú, z OL zo zamestnania. Som myslela, že vôbec nedostaneš, že až po pôrode rodičovský príspevok. Tak to je potom všetko v poriadku .

metinka27
19. nov 2012

@zalka ano mám , teda chvalabohu som nevedela ci mi uznaju, len mi teraz prisli na ucet nejaké peniazky, tak to moze byt len materska 🙂 ale dakujem pekne

zalka
19. nov 2012

@metinka27
nemáš začo ďakovať, 🙂

zuzkahsz
1. dec 2012

som zamestnana 1O mesiacov, ale z toho 6 som na PN.ke....porod sa blizi, mam podla vas narok na materske? alebo ake su podmienky? alebo mozem ostat do porodu na PN.ke, alebo budem doma bez penazi???

zalka
1. dec 2012

@zuzkahsz
To že si na PN neovplyvní tvoj nárok na materskú dovolenku, nakoľko pre nárok na materskú dovolenku treba mať 270 dní poistenia tj. 9 mesiacov zamestnania .. a to ty splňaš.

zuzkahsz
3. dec 2012

@zalka urcite?tak oki :D

zalka
3. dec 2012

@zuzkahsz určite, ak si zamestnanec na PN tak ti to neovplyvní.

anavi007
4. dec 2012

Baby, prosím poraďte mi, či by som si vedela vybaviť nejako materskú, ak nepracujem od 1.7. 2011 a termín pôrodu mám 6.3. 2013. Čítala som tu o nejakých balíkoch DNP na 7 dní, oplatilo by sa mi to vyplatiť? Ďakujem.

zalka
5. dec 2012

@anavi007
už som ti odpovedala v inej téme, nárok na materskú .. žiadnu Ti nevznikne, Je neskoro.

anavi007
5. dec 2012

@zalka jasné, ďakujem ti ešte raz 🙂

blackcat8885
21. dec 2012

Ak niekto vie poradte mi prosím,volala som na socialku,že vraj nemám nárok na materskú .Ved načo som robila.....Ach jaj také nervy mám.Ochranná doba mi skončila 30.11, TPP som skončila 30.3.2012 a potom som robila len na dohodu a tak mi dal lekár nástup 28.11 8týždňov pred termínom aby som ochran.dobu stihla.Na socialke v BA mi povedala,že pokiaľ nejdem na materskú zo zamestnania nemôžem nastupiť na MD 8týždňov dopredu ale len 6 čo je v mojom prípade 12.12 a vtedy už nie som v ochrannej lehote,Najlepšie na tom je,že ked som s tým papireom bola v KE na socialke tak mi povedali,že nárok budem mať ale papier treba poslať do BA a oni pošlú rozhodnutie.Takže v Ke asi platí iný zákon ako v BA mám pocit,alebo zamestnanci sami nevedia ked dávajú mylné info.A pani z BA bola "strašne"ochotná a povedala,že mi ten papier o nepriznaní MD pošle-takže keby nezavolám asi čakám do aleluja na vyjadrenie Nikde som o tom info nenašla tak neviem,mám skusiť odvolanie alebo kašlať na to?

zalka
21. dec 2012

@blackcat8885
no oni sa nemýlia, v čase skončenia PP si nebola tehotná, ak by si bola tak ochranná doba je v pohode a materskú máš vyplatenú tiež z ochrannej lehoty. A OL vzniká len tehotným 8 mesiacovm a z OL sa môže ísť na MD len 6 týždne pred pôrodom. Aj z toho dedukujem, že si nemohla byť tehotná v čase skončenia PP.

Je ešte šanca na záchranu a získanie akej takej materskej. V januári hned 2.1. sa prihlás na dobrovolné poistenie z VZ 393 eur .. a daj sa vypísať na MD opätovne z dňom 3.1.2013 mala by si mať nárok na 255 eur materskú ak dovtedy neporodíš.
Alebo nech ťa niekto zamestná 27.12. a 28.12.2012 nastúp na MD lekár vypíše nové papiere ak si ovšem ešte neporodila. MD sa Ti bude rátať z predošlého zamestnania z VZ za rok 2011.

blackcat8885
22. dec 2012

@zalka Takže ak sa prihlásim toho 2.1 tých 393eur musím zaplatiť a potom sa môžem dať na MD od 3.1 alebo ako?Lebo smolu mám tú,že lekár má do 2.1dovolenku takže toho 28.12ma na MD nemôže znova dať 😒 Každopadne viem,že oni maju zrejme pravdu ale naštvalo ma to a hlavne to,že na socialke v Ke mi povedala zlé info.Dakujem za radu inak 🙂

zalka
22. dec 2012

@blackcat8885 Nie nemusíš zaplatiť 393 eur, len VZ v prihláške na DNP si dáš 393 eur , a za jeden deň zaplatíš cca 4,50 eura ... a po materskej .. upozornujem po materskej pred nástupom na rodičovskú toto poistenie zrušíš ... ako MD budeš mať kratšiu ale stále je lepšie mať cca 255e ... ako 194e RP.

Ale na tvojom mieste idem za lekárom 2.1. s otázkou či ti vypíše novú materskú .. ak povie že áno, tak potom chod na fSP prihlásiť sa na to DNP, ak povie že nie tak ti je zbytočne ísť na SP.

No škoda s tým DNP si to mohla urobiť kedykoľvek počas tehotenstva, spoľahla si sa na zlé info. Škoda, ale ved všade sa aj píše, že musí byť babenka tehotná v čase skončenia PP. A ty si nebola, nebolo ti to divné? Fakt škoda že si tu nenapísala skôr.

mykaellle
2. jan 2013

Ahojte žienky, viete mi pomôcť? Momentálne som nezamestnaná, no platila som si dobrovolne poistenie potrebných 270 dní. V ochrannej lehote už nie som, len neviem, kedy si mam začať platiť opäť DNP, pani na sociálnom mi spomínala, že stačí pár dní pred nástupom na MD. (Mam nástup 29 marca). Je to pravda, či mám začať skôr?

zalka
2. jan 2013

@mykaellle od kedy si nezamestnaná? Kedy ti skončilo DNP?

mykaellle
2. jan 2013

@zalka bola som 2 roky dobrovolne nezamestnana, no platila som si DNP do januara 2012..

zalka
2. jan 2013

@mykaellle takže je jasné, že MD bude len z minima.
Môžeš sa prihlásiť aj teraz na 7 dní a potom zrušiť balík .. vznikne TI ochranná lehota. Alebo sa prihlásiť ísť na PN a potom rovno na MD a po MD zrušiť balík DNP, dni poistenia sa Ti zídu pre prípadné PN v nasledujúcom období. A taktiež sa môžeš prihlásiť pár dní pred nástupom na MD:

mykaellle
2. jan 2013

@zalka Ďakujem veľmi pekne 😉