icon

Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke

lub12
30. jún 2011

Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem

zalka
9. mar 2015

@stanka0410 PN neznamená zdaniteľný príjem, tj. výšku podpory neovplyvní a v nedelu ti asi ťažko začne PN ...

gapa
9. mar 2015

@stanka0410 si si istá tou dovolenkou? ak je dcera narodená 2.5.2012, tak na md si nastupovala predpokladám v marci 2012 a vtedy si si vyčerpala celoročnú dovolenku z roku 2012???? pred md?
Ukončiť pp posledným dnom RD ti nemôže zamestnávatel len tak. Musíš podpísať dohodu a tu nemusíš podpísať, ak nesúhlasíš. Ak bude v dohode uvedené, že dôvodom ukončenia prac.pomeru sú organizačné dôvody, tj. že si nadbytočná, že robili racionalizáciu prác, či také dačo, či dôvod uvedený v § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, tak máš nárok na odstupné podla zákona.
ak by skončil pp napríklad aj dnom 3.5.2015, teda posledný den tvojho prac.pomeru by bol nedela a by ti vyplatil odstupné alebo preplatil dovolenku (tj. platil nejakú mzdu), tak ti nárok na podporu bude rátaný z toho 1dna 3.5.2015 ak iné dni s poistením v nezamestnnosti v období dva roky pred zaevidovaním nemáš (ako písala zalka, napr. dohodu, či iný prac.pomer, či dobrovolné poist. v nezam).
ak by si mala len Rd + PN po rodičovskej od 3.5. do posledného dna prac.pomeru a žiadny den s poistením, tak by sa podpora rátala z minima, pozor na to (aj ked ako píše zalka, od nedele asi ťažko budeš mať pn, len ak cez pohotovost, predpokladám). Ak by si ale mala pn od pondelka 4.5. a skončila by sa pn v máji a prac.pomer tým istým dnom a bolo ti vyplatené odstupné, tak by isli odvody za ten 1den, 3.5., kedy nemáš ani rodič.dovolenku ani pn (ak teda by to spravila mzdárka správne).
Tj. zisti si tú dovolenku na istotu a nepodpisuj dohdou bez uvedenia organizačného skončenia pp.
ak by skončil tvoj pp posledným dnom RD 2.5.2015 a vyplatil ti ostupné alebo aj nie (nie je podstatné pre podporu), tak sa podpora bude rátať z obdobia dva roky pred rodičovskou, tj. z tvojich 630eur, tj. cca 315eur na mesiac ak si nemala počas Rd vyšší vym.základ.

stanka0410
9. mar 2015

baby moje ja som z toho paf. dnes som bola na sociálke a pýtala som sa či má odstupné vplyv na DvN a povedali mi že nie. neviem čo je najlepšie urobiť, kam mám zamestnávateľa " nasmerovať". Tá spomínaná PN ma len tak napadla a nepozrela som si že 2.5. je sobota. Takže mi ostáva nastúpiť na 1 deň do práce ( ak sa dohodnem) lebo tú dovolenku určite nemám. Ja som si určite pred MD vyčerpala alikvot. časť.
Teda predpokladajme, že 4.5. budem v práci a 5.5. budem mať výpoveď dohodou z organizač. dôvodov. Treba na ten 1 deň, aby mi priznal ten VZ 55,- € ?( či už mi dá alebo nedá odstupné?).

zalka
9. mar 2015

@stanka0410 baby ja sa čudujem,
všade na konovi sa píše, že na úradoch klamú a i tak sa tam chodíte pýtať ... a nič sa nedozviete ...

ak ti skončí PP 2.5. ... a dostaneš odstupné .... tak z odstupného sa neplatia odvody do SP .. lebo si nič neodrobila .. a preto ak sa neplatia odvody tak ti to neovplyvní podporu ... lebo podpora sa ráta z odvodov ...
niečo dáš ty štátu, a niečo dá štát tebe

ak ti skončí PP 4.5. že jeden den odpracuješ ... tak s odstupného sa budú platiť odvody do SP ... lebo si robila .. a tak sa budú platiť odvody a tak ti toto odstupné ovplyvní podporu ... lebo si niečo dala štátu, tak aj štát tebe niečo dá ....

nechápem čo je na tom nepochopiteľné .... milion tém okolo toho istého ,.... milion báb tá istá otázka... tá istá odpoved len iný dátum .... a stále dokola ... a dokola a dokola ... asi tu prestanem chodiť ... to len tak mimo témy

stanka0410
9. mar 2015

alebo môžem byť akože zamestnaná len 3.5. a 4.5. mať už výpoveď? Nezáleží nejako na tých dátumoch?

stanka0410
9. mar 2015

zalka prepáč, ale pre mňa je to fakt "španielska dedina". je viem ide to na nervy keď tomu niekto nerozumie, obdivujem aká si v tom zdatná.
ja to ukončenie pp dohodnem so zamestnávateľom v tom predpokladám nebude problém, len si ho musím ja povedať. takže som potrebovala presne vedieť dátum výpovede aby som mala nárok na max. DvN.
A prosím ťa ešte keby si mi vysvetlila či potrebujem k tomu od zamest. aj ten VZ 55 € / ten 1 odprac. deň. Prosííííííím 🙂

zalka
9. mar 2015

@stanka0410 výšku podpory ovplyvní ak odpracuješ 4.5.-a tvoj PP skončí 4.5.15 a dostaneš odstupné ... a tvoj plat v hrubom bude aspon 110 eur tak bude max. podpora. ...

stanka0410
9. mar 2015

ten plat 110,- myslíš na ten 1 deň?

zalka
9. mar 2015

hej presne tak ... ak na kalendárny den je 55e tak na 2 kalendárne dni ... 3 a 4.5. to bude 110e

stanka0410
9. mar 2015

ďakujem ti veľmi pekne. môžem sa ti ešte ohlásiť ak by mi moje teoretické plány so zamestnávateľom nevyšli? Plánujem sa s ním bud. týž. nejako dohodnúť. Možno nastane iná situácia 🙂 Veľkééé ďakujem

ervra
10. mar 2015

@ zalka Ked chcem po skončení RD (dieta nar. 10.9.2012) dať výpoveď v práci a mať max. podporu, musím mať 1 deň dovolenky ( 11.9.2015) a nasledujúci deň dať výpoveď (12.9.2015) :D . Avšak, musí mi dať zamestnávateľ ten jeden deň dovolenky a následne tú výpoveď alebo mi môže nechať plynúť výpovednú lehotu a ukončiť PP až o dva mesiace? Alebo mi dá vyčerpať všetku dovolenku a potom ukončí PP? Čo v tomto prípade urobiť, prosím? Je na toto nejaký zákon, že si tú dovolenku nemusím vyčerpať celú, ale len ten 1 deň? Ďakujem veľmi pekne?

topas103
10. mar 2015

@ervra ja som mala ten isty pripad, tiez som po skonceni rd uz nechcela nastupit do prace...ja som to urobila takto, mala som napr 6 dni dovolenky, takze 1 den som cerpala a 5 dni mi preplatili. Ty mozes vycerpat kolko chces dovolenky ide o to aby si mala co najvacsi vymeriavaci zaklad a to tak ze vycerpes iba 1 den.

ervra
10. mar 2015

@topas103 ja sa len bojím, aby mi nedal vyčerpať všetku dovolenku... Tým by sa mi znížil vymeriavací základ, nie?

savarka
10. mar 2015

@zalka ahoj, prezerala som si tuto diskusiu, ale to co by sa mna tykalo, su stare prispeevky. Chcela byy som sa poradit stebou. V maji syn dovrsi 3 roky a tym, ze ho beru do skolky az od septembra, bdm s nim doma. Zaevidujem sa na urade prace, ale zrejme narok a podporu mi nevznikne. Pracovny pomermi skocil v septenbri 2012 este pocas materskej. Chapem to tak spravne? dkaujem

danielkabn
10. mar 2015

ja mam taky isty problem ako @savarka,iez mi v maji syn dovrsi 3 rocky,do skolky od septembra a nacp vlastne mam narok na UP,ked nemam pracu,skpncila mi v decembri 2012 pocas MD Dakujem za odpoved.

zalka
10. mar 2015

@savarka @danielkabn áno správne nárok na podporu Vám nevznikne ... ste pridlho bez poistenia v nezamestnanosti .

miroslava1511
11. mar 2015

Ja mam zas ten problem, ze este mi RD neskoncila, az v novembri, ale viem, ze moja pozicia bola zrusena. Tak som dala vediet, ze chcem nastupit od aprila, a volali mi, ze mi preplatia dovolenku a daju 3 mesacne odstupne. cize hned vypoved. pojdem na UP. Mam narok na podporu vypocitanu z platu pred MD? nevadi, ze skoncim RD skor? dakujem.

topas103
11. mar 2015

@ervra no jasne znizil

evita68
11. mar 2015

@miroslava1511 a to prečo si toto urobila? ideš na manžela prepísať RP?

pakin
12. mar 2015

@moon1979 chcela by som sa Ťa opýtať, práve som dostala list od sociálnej a nikde som nenašla, koľko budem dostávať. Prosím Ťa toto mi preložíš aby som aj ja pochopila? Citujem:
Váš denný vymeriavaci základ prekračuje maximálny denný vymeriavací základ na určenie výšky dávky v nezamestnanosti, ktorý je v sume 54,1809 Eur. Výška dávky v nezamestnanosti za deň je 50% uvedeného maximálneho denného vymeriavacieho základu.
Takže koľko to bude? Lebo podľa môjho výpočtu na 30 dňového kalendárneho mesiaca by malo byť 812.7 Eur. Ďakujem za odpoveď.

moon1979
12. mar 2015

@pakin ano, budeš dostávať maximálnu možnú podporu v nezamestnanosti t.j tých cca 800 eur

pakin
12. mar 2015

@moon1979 to vážne, vyplatia??? Ani nevieš, ako si ma potešila 🙂 Tak na 6 mesiacov budem toľko dostávať, koľko dní je v mesiaci x 27.09 eur? To je super. Díky, díky moc 😵

miroslava1511
12. mar 2015

@evita68 ano, tak.
Problem je, ze manzel je nezamestnany momentalne, hlada robotu, a davku uz vycerpal. Tak aspon nejaky prijem. Z rodicovskeho hypoteku nezaplatim. ☹

petrowna
13. mar 2015

prosim vas,do kolkych dni od nahlasenia sa na usvar treba nahlasit na socialku ziadost o davku v nezamestnanosti?aby mi to nejako nezaniklo alebo tak...momentalne mi konci MD,som nezamestnana a chcem vyuzit podporu,len nemam moznost ist to vyvavovat hned ,kedze musim pockat na mm aby bol pri malom...dakujem

jojo161
14. mar 2015

baby prosím o radu som zúfala :( baby prečítala som pár strán ale nenašla som čo by som potrebovala. Prosim poraďte. RD mi konci az v septembry ale už teraz viem, že so mnou nerataju, lebo moje miesto zrušili. Takže pojdem na urad prace na podporu. A tu sa chcem opýtať ak mam teraz druhý mesiac dohodu a pred Md som bola riadne 7 rokov zamestnana vypocitaju mi podporu aj z tejto dohody, alebo zo zamestnania pred Md? Ďakujem za odpovede

saxana36
14. mar 2015

@jojo161 mne to vyratali z dohody ☹

jojo161
14. mar 2015

@saxana36 iba z dohody? to by bolo dosť blbe :(

saxana36
14. mar 2015

@jojo161 ja som bola cely rok na dohode,ty uz vypoved mas? alebo dostanes?

jojo161
14. mar 2015

@saxana36 aha ja som teraz na dohode a v práci mi ide ešte normálne do septembra zmluva na RD

saxana36
14. mar 2015

@jojo161 tak to je potom ine,ked ti daju vypoved asi dostanes odstupne a pod. tak z toho vypocitaju