Má matka májového dieťaťa nárok na predĺžený rodičovský?
Moje dieťa bude mať 3 roky v máji 27, z toho vyplýva že do škôlky je ho možné zahlásiť už v roku 26 na nasledujúci školský rok 26/27 s nástupom v máji 27 (to že ho vezmú je samozrejme nereálne), mám nárok žiadať o predĺžený rodičovský na mesiace máj-august 27? Alebo je to zas nejaké hluché obdobie keď od štátu nič nedostanem?
A prečo by si mala od štátu niečo dostať? ... rieš to tak ako mrte iných mám, súkromná škôlka, opatrovateľka ... moja dcéra je tiež májová, išla do súkromnej škôlky, ja do roboty.
Nemáš nárok na platený rodičák, ak na to dieťa nemá diagnozy
Môžeš sa prihlásiť ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov a od štátu dostaneš zaplatené zdravotné poistenie
@gaaranoluna a kto vsetko by mal mat podla teba narok? Aj aprilove, marcove, februarove, januarove, ci?
@belllinka samozrejme že áno, mne ide o to, že sa v tom zákone nevyznám a neviem či budem môcť požiadať o predĺžený rodicak na tých pár mesiacov kým moje dieťa vezmú do škôlky v ďalšom školskom roku
@belllinka samozrejme že áno, mne ide o to, že sa v tom zákone nevyznám a neviem či budem môcť požiadať o predĺžený rodicak na tých pár mesiacov kým moje dieťa vezmú do škôlky v ďalšom školskom roku
@gaaranoluna aj decembrove by mali mat narok? Vlastne, kto by nemal mat narok, iba augustove a septembrove?
@gaaranoluna dieťa nastupuje do škôlky v školskom roku, v ktorom dovŕši 3 roky, čiže 2027/2028. Ak ho v tomto školskom roku nevezmú, je nárok. Nevidím dôvod, aby vznikal aj nárok o rok predtým. Obe moje deti boli prijaté a nastúpili do škôlky, keď mali 2 roky a 9 mesiacov. Prečo neskusis aspoň dať prihlášku do škôlky, ak ho zoberú, čo berú deti aj pod 3 roky, ak je kapacita, nastúpiť predsa môže aj v januári či máji. Treba to skúsiť. Namiesto toho už vopred rozmýšľaš, či za to môže štát. Nemôže. Štát ti platil 3 roky rodičak doma, to je viac než veľkorysé a mohlo by to stačiť. Ak je dieťa májové, posledný rodičak ti príde v júni, to sa dá do septembra vykryť neplatným voľnom, vyčerpanim zvyšnej dovolenky, tej býva po materskej väčšinou dosť, potom si môže zobrať dovolenku otec dieťaťa a máš september.
@gaaranoluna dieťa nastupuje do škôlky v školskom roku, v ktorom dovŕši 3 roky, čiže 2027/2028. Ak ho v tomto školskom roku nevezmú, je nárok. Nevidím dôvod, aby vznikal aj nárok o rok predtým. Obe moje deti boli prijaté a nastúpili do škôlky, keď mali 2 roky a 9 mesiacov. Prečo neskusis aspoň dať prihlášku do škôlky, ak ho zoberú, čo berú deti aj pod 3 roky, ak je kapacita, nastúpiť predsa môže aj v januári či máji. Treba to skúsiť. Namiesto toho už vopred rozmýšľaš, či za to môže štát. Nemôže. Štát ti platil 3 roky rodičak doma, to je viac než veľkorysé a mohlo by to stačiť. Ak je dieťa májové, posledný rodičak ti príde v júni, to sa dá do septembra vykryť neplatným voľnom, vyčerpanim zvyšnej dovolenky, tej býva po materskej väčšinou dosť, potom si môže zobrať dovolenku otec dieťaťa a máš september.
@anonym_f43352 akoze suhlasim s tebou ale tie slova ze stat ti platil a ze je to velkoryse? To ma pobavilo. Tak ja chodim do roboty platim odvody,dane z vyplaty, zo vsetkeho co si kupim, spravim si dieta ktore je sucastou statu a aby bolo dalsou generaciou ktora bude platit statu ale velkorysy je stat??? To my sme velkorysi ze tu zijeme a sme ochotni sem priviezt dieta ;)
@gaaranoluna inac sa mi paci ako sa o to zaujimas, ved dovtedy mozu zas zmenit zakon, kam sa ponahlas? strasne bazite za prachmi fuj

@anonym_f43352 akoze suhlasim s tebou ale tie slova ze stat ti platil a ze je to velkoryse? To ma pobavilo. Tak ja chodim do roboty platim odvody,dane z vyplaty, zo vsetkeho co si kupim, spravim si dieta ktore je sucastou statu a aby bolo dalsou generaciou ktora bude platit statu ale velkorysy je stat??? To my sme velkorysi ze tu zijeme a sme ochotni sem priviezt dieta ;)
@anonym_2b53d3 vieš o tom, že na Slovensku je jeden z najdlhšie platených rodicakov vôbec? Myslela som to tak, že vo väčšine európskych krajín žena nemôže byť doma 3 roky. Po pár mesiacoch musí ísť proste makať a dieťa ide do jasiel. V tomto to je u nás super a podľa mňa je to veľkorysé.
@anonym_2b53d3 vieš o tom, že na Slovensku je jeden z najdlhšie platených rodicakov vôbec? Myslela som to tak, že vo väčšine európskych krajín žena nemôže byť doma 3 roky. Po pár mesiacoch musí ísť proste makať a dieťa ide do jasiel. V tomto to je u nás super a podľa mňa je to veľkorysé.
@anonym_f43352 neviem ci niekde na svete vobec existuje 3 rocny rodicak.
@gaaranoluna nie, nemas narok na ziaden predlzeny rodicak. Bud das dieta do sukromnej skolky, alebo opatrovatelka a ty do prace. Ja mam starsieho syna apriloveho a chodil do sukromnych jasli, aby som ja mohla ist do prace.
@gaaranoluna astúpila som do práce s keď malo dieťa 18mesiacov, lebo som musela.
Vies čo urobil štát, zobral mi rodicák, lebo v tej dobe boli také zákony a bolo fuk či a z čoho si platím opatrovateľku, súkromné alebo štátne zariadenie.
Oproti mne más oveľa lepšie možnosti
nemas narok na predlzenie rodicaku, tak to nefunguje, treba prihlasit dieta vcas do MS moze nastupit aj ako 2,5 rocne alebo si zaplatit na ten cas opatrovatelku a ist pracovat
stat ti platil tri roky, omdieta sa musia starat rodicia, obaja
@anonym_f43352 ano viem o tom🙂 a vies o tom ze
1. Aj psychologovia odporcaju aby dieta zostalo minimalne do 3 rokov s mamou doma lebo je to pozitivne pre jeho vyvoj a nepotrebuje v tom obdobi este detsky kolektiv.
2. Ze v ostatnych krajinach maju lepsie podmienky na jasle, pracovnu dobu pre matky s detmi, otvaracie hodiny skolky. Vela firiem ma aj svoje vlastne skolky pre zamestnancov.
Tu je normalne ze milion veci nefungujucich ale vzdy sa v kazdej komberzacii steka ako mozu byt slovenske matky doma az 3 roky. A mozu? Vacsinou musia. Lebo asi zabudas ze nie kazdy zije v meste s 20 skolkami, ze jasle alebo sukromna skolka nestoja 50€ na mesiac a ze zamestnavatelia mavaju vacsinou v prdeli ci ma rodic dieta a ci moze robit nocne, alebo je skolka otvorena len do 15:30. V mojej byvalej robote odislo 5 zien naraz lebo zamestnavatel nebol ochotny o 15 minut sem tam skratit pracovny dobu (praca v kancelarii). Takze tento ruzovy svet kde sa firmy krasne prisposobuju zamestnancov a deticky maju svoje teplucke miestecko v jasliach idealne zdarma na slovensku neexistuje 🙂
1. Aj psychologovia odporcaju aby dieta zostalo minimalne do 3 rokov s mamou doma lebo je to pozitivne pre jeho vyvoj a nepotrebuje v tom obdobi este detsky kolektiv.
2. Ze v ostatnych krajinach maju lepsie podmienky na jasle, pracovnu dobu pre matky s detmi, otvaracie hodiny skolky. Vela firiem ma aj svoje vlastne skolky pre zamestnancov.
Tu je normalne ze milion veci nefungujucich ale vzdy sa v kazdej komberzacii steka ako mozu byt slovenske matky doma az 3 roky. A mozu? Vacsinou musia. Lebo asi zabudas ze nie kazdy zije v meste s 20 skolkami, ze jasle alebo sukromna skolka nestoja 50€ na mesiac a ze zamestnavatelia mavaju vacsinou v prdeli ci ma rodic dieta a ci moze robit nocne, alebo je skolka otvorena len do 15:30. V mojej byvalej robote odislo 5 zien naraz lebo zamestnavatel nebol ochotny o 15 minut sem tam skratit pracovny dobu (praca v kancelarii). Takze tento ruzovy svet kde sa firmy krasne prisposobuju zamestnancov a deticky maju svoje teplucke miestecko v jasliach idealne zdarma na slovensku neexistuje 🙂
@anonym_2b53d3 ano mamicky na slovensku biomatky kojace az do 18 roka zivota, jasne,..vychovavajte si doma bavlnky az do dospelosti. 🙂
@anonym_2b53d3 ano mamicky na slovensku biomatky kojace az do 18 roka zivota, jasne,..vychovavajte si doma bavlnky az do dospelosti. 🙂
@anonym_5ad45c spojit dojcenie a konverzaciu o skolke to je take modrokonikovske.
Divna je vlastne matka ktora nema ako vykryt cas medzi zaciatkom skolky a skoncenim rodicaku. Nie je divny tento system ze?voobec. Budem hadat..mala si to lepsie naplanovat alebo si nemala robit deti ze? To je tiez take konikove tu na forach.
@anonym_2b53d3 ved moze sedkat doma aj dlhsie ako do troch rokov, ale preco by jej mal stat za to platit? Existuju aj sukromne skolky, kde jej dieta vezmu aj skor ako v septembri.
@anonym_2b53d3 ved moze sedkat doma aj dlhsie ako do troch rokov, ale preco by jej mal stat za to platit? Existuju aj sukromne skolky, kde jej dieta vezmu aj skor ako v septembri.
@belllinka ja som narazala na to ze tu vyplynulo z diskusie ze ma byt vlastne vdacna aky je stat velkorysy lebo jej platil za sedenie doma. Kde su tie sukromne skolky prosim ta?
Lebo ja som mala rovnaku situaciu, dieta od septwmbra nevzali, od januara samozrejme tiez nie. Lacnejsia sukromna skolka bola vybookovana cez znamosti a drahsia stala 550€ na mesiac. Takze za 8 mesiacov na vykrytie do septembra je to 4400€. Krasne cislo ze?
@belllinka ja som narazala na to ze tu vyplynulo z diskusie ze ma byt vlastne vdacna aky je stat velkorysy lebo jej platil za sedenie doma. Kde su tie sukromne skolky prosim ta?
Lebo ja som mala rovnaku situaciu, dieta od septwmbra nevzali, od januara samozrejme tiez nie. Lacnejsia sukromna skolka bola vybookovana cez znamosti a drahsia stala 550€ na mesiac. Takze za 8 mesiacov na vykrytie do septembra je to 4400€. Krasne cislo ze?
@anonym_2b53d3 ale ved ano, stat je velkorysy, ved mohla byt 3 roky doma.
Mne nemusis hovorit o cenach sukromnych skolok, mala som v nich 2 deti.
Upravujem komentar, posuvam o rok 🙂
Nie nemas narok, narok budu mat iba deti, ktore nevezmu do statnej skolky ani po odvolani (ziadosti v maji 2026) a sucasne dovrsia tri roky do 31.8.2026. Ty budes mat narok, ak ti dieta nevezmu az ten dalsi rok, cize skolsky rok 27/28. Ak to teda uplne nezrusia..alebo upravia podmienky, toto co pisem je za sucasnych podmienok.
@anonym_2b53d3 ja mám dieťa o rok staršie ako autorka, v apríli 2026 bude mať 3 roky. Ešte pred nástupom na materskú som si zistila, ako veci u nás fungujú a už vtedy som rozmýšľala, čo bude. Som skrátka typ, ktorý má rád veci vo vlastných rukách. Vedela som, set po rodičaku môže nastať situácia, že dieťa nebudem mať kam dať. Čiže som si dovolenku šetrila a na materskú som nastúpila s 25 dňami. Počas materskej pribudli ďalšie dni dovolenky. Tohto roku v máji som dieťaťu prihlášku podala. Neprijali ho kvôli kapacite, uprednostnili staršie deti. Ale ja som vedela, že pre dieťa miesto potrebujem, preto som sa intenzívne zaujímala o to, či sa niekde neuvoľnilo miesto. A uvoľnilo. Teraz v decembri som podala prihlášku opäť a dieťa je od januára prijaté. Môže nastúpiť. Dieťa je na škôlku pirpavene. V januári bude mať 2 roky a 9 mesiacov. Ja môžem byť s kľudom na rodičaku a byť mu k dispozícii počas jeho adaptácie. Bez tlaku a rozmýšľania o financiách. Plán B by bolo čerpanie dovolenky, neplatené voľno.Plan C výpoveď a čerpanie podpory. Čiže možnosti je veľa ale ani jedna možnosť by nebola, že zostanem bez peňazí.
Ak plánujem dieťa, zabezpečím si čo najideálnejšie podmienky už vopred.
Píšeš, že niektoré zeny musia robiť nočné. Moja švagriná napríklad robila aj nočné, dieťa len plánuje, nie je ešte ani tehotná, ale chce byť, už teraz zmenila prácu, kde robí osmičky počas dňa, aby potom nemusela riešiť nočné. Ja chápem, že niekedy sa situácia nedá ovplyvniť, ale keď k životu pristupujes zodpovedne, vieš si strašne veľa vecí naplánovať tak, že to funguje.
Zamestnávateľ, ktorý žene neumožní zmeniť pracovnú dobu o 15 minút nie je úplne dobrý zamestnávateľ, ale kvalifikovana žena si ľahko nájde prácu, kde jej to bude lepšie vyhovovať. Nekvalifikovana, žiaľ, má smolu.
@anonym_2b53d3 ale ved ano, stat je velkorysy, ved mohla byt 3 roky doma.
Mne nemusis hovorit o cenach sukromnych skolok, mala som v nich 2 deti.
@belllinka len mne ide o to ze namiesto toho aby sa komentujuci pozostavili nad tym ako nieco nefunguje tak vlastne osocuju matku ze co akoze este chce ked sedela doma.
Ja som este ani dieta neporodila a uz som vypisovala tabulky a sprostosti pomedzi kontrakcie kvoli statistikam, prisli sme domov dieta malo asi 3 tyzdne ked uz prisli vyrubene miestne dane a poplatky krasne prepocitane na dni.
Ale prepocitat ze za 3 roky bude treba 100 miest v skolke a napr 40 sa uvolni lebo pojdu starsi do skoly to je uz pre stat tazka matematika.
A rodicia potom kalkuluju ze mama ma 20 dni dovolenky,otec ma 15 a babka pride kazdy piatok. A taki co uz starych rodicov nemaju a ani v okoli blizku rodinu tak prepocitavaju kolko stoji opatrovatelka.
@anonym_2b53d3 ja mám dieťa o rok staršie ako autorka, v apríli 2026 bude mať 3 roky. Ešte pred nástupom na materskú som si zistila, ako veci u nás fungujú a už vtedy som rozmýšľala, čo bude. Som skrátka typ, ktorý má rád veci vo vlastných rukách. Vedela som, set po rodičaku môže nastať situácia, že dieťa nebudem mať kam dať. Čiže som si dovolenku šetrila a na materskú som nastúpila s 25 dňami. Počas materskej pribudli ďalšie dni dovolenky. Tohto roku v máji som dieťaťu prihlášku podala. Neprijali ho kvôli kapacite, uprednostnili staršie deti. Ale ja som vedela, že pre dieťa miesto potrebujem, preto som sa intenzívne zaujímala o to, či sa niekde neuvoľnilo miesto. A uvoľnilo. Teraz v decembri som podala prihlášku opäť a dieťa je od januára prijaté. Môže nastúpiť. Dieťa je na škôlku pirpavene. V januári bude mať 2 roky a 9 mesiacov. Ja môžem byť s kľudom na rodičaku a byť mu k dispozícii počas jeho adaptácie. Bez tlaku a rozmýšľania o financiách. Plán B by bolo čerpanie dovolenky, neplatené voľno.Plan C výpoveď a čerpanie podpory. Čiže možnosti je veľa ale ani jedna možnosť by nebola, že zostanem bez peňazí.
Ak plánujem dieťa, zabezpečím si čo najideálnejšie podmienky už vopred.
Píšeš, že niektoré zeny musia robiť nočné. Moja švagriná napríklad robila aj nočné, dieťa len plánuje, nie je ešte ani tehotná, ale chce byť, už teraz zmenila prácu, kde robí osmičky počas dňa, aby potom nemusela riešiť nočné. Ja chápem, že niekedy sa situácia nedá ovplyvniť, ale keď k životu pristupujes zodpovedne, vieš si strašne veľa vecí naplánovať tak, že to funguje.
Zamestnávateľ, ktorý žene neumožní zmeniť pracovnú dobu o 15 minút nie je úplne dobrý zamestnávateľ, ale kvalifikovana žena si ľahko nájde prácu, kde jej to bude lepšie vyhovovať. Nekvalifikovana, žiaľ, má smolu.
@anonym_f43352 hej naplanuj si plodnost🙂 vies nie kazdy je tvoj krasny ucebnicovy priklad🙂 nie kazdy moze zmenit pracu🙂 ked som detska lekarka tak kde zmenim pracu?? Co mam menit ked je to aj moja vasen a robota ma bavi? A kazdy nemoze byt super kvalifikovany,kazdy nemoze robit u super zamestnavatela. Su zeny co musia robit aj “obycajnejsiu” pracu, horsie zaplatenu pracu.
Ano ja som tiez pripad ze som bola zabezpecena, mali sme aj uspory aj financne sme boli uplne “v bezpeci”. Ale treba mysliet aj na ine skupiny ludi ktori napr ziju v mensom meste/dedine a podobne a to nie je iba o ich pristupe.
@gaaranoluna nie nemáš nárok
@anonym_f43352 hej naplanuj si plodnost🙂 vies nie kazdy je tvoj krasny ucebnicovy priklad🙂 nie kazdy moze zmenit pracu🙂 ked som detska lekarka tak kde zmenim pracu?? Co mam menit ked je to aj moja vasen a robota ma bavi? A kazdy nemoze byt super kvalifikovany,kazdy nemoze robit u super zamestnavatela. Su zeny co musia robit aj “obycajnejsiu” pracu, horsie zaplatenu pracu.
Ano ja som tiez pripad ze som bola zabezpecena, mali sme aj uspory aj financne sme boli uplne “v bezpeci”. Ale treba mysliet aj na ine skupiny ludi ktori napr ziju v mensom meste/dedine a podobne a to nie je iba o ich pristupe.
@anonym_2b53d3 keď si detská lekárka a je to tvoja vášeň a robota ťa baví, nemáš meniť nič, lebo si spokojná a vyhovuje ti to tak.
@anonym_2b53d3 pozri si ako fungujú škôlky a školy vo Švajčiarsku, koľko stoja a ako môžu matky robiť len na 50-60% lebo poobede nemajú , kde dať dieťa. Alebo musia platiť opatrovateľku. A pozri sa koľko tam stoja jasle na deň. Na SR by chceli byť ženy doma s deťmi do 18stky a s peniazmi od štátu.
Nemám pocit, že by boli deti v zahraničí psychicky postihnuté lebo neboli doma s mamickou 3 roky, ale najlepšie 6
@gaaranoluna Nie, nemas, pokial dieta nema diagnozy. Maximalne sa mozes prihlasit na zdravotku, ze sa staras o dieta do 6 rokov a zdravotku za teba bude platit stat. To je cele.
@anonym_2b53d3 pozri si ako fungujú škôlky a školy vo Švajčiarsku, koľko stoja a ako môžu matky robiť len na 50-60% lebo poobede nemajú , kde dať dieťa. Alebo musia platiť opatrovateľku. A pozri sa koľko tam stoja jasle na deň. Na SR by chceli byť ženy doma s deťmi do 18stky a s peniazmi od štátu.
Nemám pocit, že by boli deti v zahraničí psychicky postihnuté lebo neboli doma s mamickou 3 roky, ale najlepšie 6
@anonym_429372 to isté v IT preto veľa žien radšej zostane doma bez práce, lebo keď odrátajú peniaze za poobedny klub nič nezarobia.Alebo ich strážia opatrovatelky
Rodičia malých detí pozor! Mení sa "predĺžený" rodičovský príspevok.
Počas roka 2025 dochádza k zásadnej zmene pri posudzovaní nároku rodiča na tzv. predĺžený rodičovský príspevok v prípade dieťaťa vo veku do 5 rokov, ktoré nebolo prijaté do štátnej materskej školy.
*Zjednodušene povedané, od 1. septembra 2025 má rodič nárok na rodičovský príspevok na dieťa vo veku 3 až 5 rokov, ktoré nebolo prijaté do štátnej MŠ, ak:
... rodič podal v termíne od 1. mája do 31. mája žiadosť o prijatie dieťaťa do spádovej štátnej MŠ ale dieťa do spádovej štátnej MŠ nebolo prijaté a
... rodič podal odvolanie a
... obec jeho odvolaniu nevyhovela, neposkytla dieťaťu predprimárne vzdelávanie ani v náhradných priestoroch a neoznámila mu žiadnu inú MŠ s kapacitnými možnosťami na prijatie dieťaťa alebo
... obec jeho odvolaniu nevyhovela, dieťa definitívne do spádovej štátnej MŠ neprijala, neposkytla dieťaťu predprimárne vzdelávanie ani v náhradných priestoroch, oznámila mu inú MŠ, rodič do 20. júla podal do tejto MŠ žiadosť o prijatie dieťaťa, avšak ani táto iná MŠ dieťa neprijala.
*Úplne jednoducho: rodič má od 1.9.2025 nárok na "predĺžený" rodičovský príspevok vtedy, ak jeho dieťa nebolo prijaté do spádovej štátnej MŠ, rodič sa neúspešne odvolal a následne dieťa nebolo prijaté ani do inej - náhradnej MŠ, ktorú mu obec ponúkla (respektíve obec mu žiadnu inú - náhradnú MŠ neponúkla).
*Rozdiel oproti stavu, ktorý platil v roku 2024 je v tom, že rodič musí akceptovať umiestnenie dieťaťa nielen do spádovej MŠ ale aj do inej, náhradnej MŠ - ak to odmietne, nárok na predĺžený rodičovský príspevok nemá. Nárok nemá ani vtedy, ak dieťa nebolo prijaté do spádovej MŠ a rodič voči tomu nepodal odvolanie.
*Podľa prechodného ustanovenia, ak rodič poberal na dieťa "predĺžený" rodičovský príspevok podľa zákona účinného do 31.12.2024, oprávnená osoba má nárok na "predĺžený" rodičovský príspevok najdlhšie do 31. augusta 2025.
Ak vám teda bol priznaný "predĺžený" rodičovský príspevok v septembri 2024, a dieťa medzitým nebolo prijaté do štátnej MŠ, máte právo "dočerpať" predĺžený rodičovský príspevok do augusta 2025. Od septembra 2025 sa nárok na "predĺžený" rodičovský príspevok posudzuje "po novom", viď vyššie. (Zdroj Mihal)
Paci sa 😊

@gaaranoluna a kto vsetko by mal mat podla teba narok? Aj aprilove, marcove, februarove, januarove, ci?