icon

Mám nárok na matěrskou když bydlím na Slovensku?

romanka9
16. mar 2010

Ahojte chcu vás požadat o radu:
pri vyrizovani rodičovskeho príspevku mne na urade urednice rekla že nemám nan nárok s dúvodu že bydlim na Slovensku pričemš mám trvalý pobyt v CR a pracovala jsem 9let v CR a platila si pojištení,malá má taktež trvalý pobyt v CR, prtner je Slovak a pracuje na slovensku.
Urednice poslala moji žádost do Brna na prešetrení a dle jejího názoru nebudu mít na pobírání príspevku nárok.
Je neco takového vúbec možé?
Dekuji za rady.

mataharyy
4. júl 2010

Já bych ho tam nechala, kdyby mi tehdy někdo na můj dotaz o pojištění řekl že je te E106, bála jsem se nemít ho pojištěného a tohle dle informací byla jediná možnost jak ho pojistit... Je to na pytel, ale uvidíme teď už se to řeší tak snad se to dořeší a a peníze už příjdou 😖 nejpozdějí v srpnu 😕 Jináč jsme v háji 😠
Ne ještě to nemají dořešené, pořád byli jako v Čechách, teď od července se nahlásili na slovensko a jdou žádat tady, jenže baba je chce uhnat aby řekli že tu jsou už dlouho asi, aby jim nemuseli doplatit ten červen. Je to asi stejná kráva jako mám v čechách já 😠

pettru
4. júl 2010

hele, mne to prijde, ze se to meni v hon na carodejnice 😠

mataharyy
4. júl 2010

No ono to tak je, asi v tom úředníci mají nějakou zvrácenou zálibu... 😠

pettru
4. júl 2010

a jeste se momentalne k tomu klepou o mista.... 😠

mataharyy
4. júl 2010

No jen ať se klepou by je mohli vyházet, beztak jsou tam tak akorát na dvě věci, na to aby člověka dostali do hrobu a na ho... 😝

lucie6
9. júl 2010

Ahoj mataharyy jsem na tom stejne jako ty akorat bych potrebovala poradit na slovensku me rekli ze staci trvaly pobyt nevis je to pravda? doktorku mame totiz v cechach tak nevim jestli to nebude vadit. a jeste nevim co s trvalym pobytem v cechach jestli se musi zrusit. diky

mataharyy
9. júl 2010

Ahoj potřebuješ trvalej pobyt, vyřídíš na cizinecký k tomu budeš potřebovat list vlastník (pokud jsi uvedena alespoň jako spolumajitel), nebo ověřené prohlášení o bydlišti a něco z katastru nemovitosí (ale nevím co přesně).
Jináč trvalej pobyt v ČR neruš, to co ti dají není klasickej TP, protože jsi hlášená jen na cizinecký, pokud by jsi se chtěla v ČR vyhnout placení odpadu, tak si na místním úřadě dohodneš aby ti dali potvrzení že jsi zaplatila na Slovensku a zašleš do ČR 😉 S doktorama by neměl být problém, ale kdyby jsi chtěla Dr. na Slovensku, tak si buď můžeš vyřídit E106, nebo záleží jestli máš v ČR zaměstnavatele, pokud ne tak se normálně můžeš nahlásit za zdravotní pojišťovnu na Slovensku, pač jsi nezaopatřená 😉 No a nakonec záleží, zas pokud máš zaměstnavatele v ČR, jako máš délku RP aby ti češi případně doplatili dorovnání rozdílu 😉

mataharyy
20. júl 2010

Ahoj, máte někdo nějaké novinky, pač já začínám býti dosti nasr... a stále nic moc, paní co to na Slovensku řeší odjela na dovolenou, takže se mi doba bez peněz protáhne až do září no a už tak trochu není z čeho brát... Navíc mi tam plavou ty peníze za květen, které mi z ČR nechtějí dát... ☹ Propadám depkám...

petruci6
20. júl 2010

baby mna by skor zaujimalo ako je to naopak? ked odideme na nejaky cas,max 3 roky do Ciech ako je to s dr a materskou,kt poberam tu na SR?

mataharyy
20. júl 2010

Ne bereš tam kde se fakticky zdržuješ, v tomto případě by to bylo v ČR. S doktorama je to snadné, na své pojišťovně v SR si zažádáš o formulář E106 a s ním zajdeš na jakoukoliv českou pojišťovnu v ČR kde tebe i malou (jako nezaopatřené) pojistí, pak máte nárok na stejnou zdrav. péči jako občané ČR, pak malou přeslásíš k Dr, požádáš o potvrzení a s tím potvrzením, potvrzením o tom že nebereš dávku v SR, rodným listem atd. zajdeš na SSP v místě bydliště a podáš si žádost o RP a normálně by ti jí měli dát.
Jináč když jukneš na téma https://www.modrykonik.cz/diskuse/tema/slovenky... tak tam ti holky určitě poradí 😉

petruci6
20. júl 2010

@mataharyy dakujem pekne a aka je vyska RP v Cechach?

petruci6
20. júl 2010

ale ja nie som si ista,ci mi bude v Cechach platena RP,ked sa tam dieta nenarodilo,ani nema ceske obcianstvo ani RL

mataharyy
20. júl 2010

RP v čechách má tři možnosti 1) 11400,- do dvou let věku dítěte (ale musíš splnit podmínku v podobě nároku na PPM v určité částce tuším 380,- na den), 2) 7600,- do tří let věku dítěte pokud jsi před porodem byla zaměstnaná a 3) 7600,- do 21 měsíců věku dítěte a potom 3860 (tuším) do čtyř let věku dítěte...
Nárok by ti právě podle nového nařízení vzniknout měl a to proto že se budeš pohybovat po EU kde od 1.5. platí že vyplácet tě má stát ve kterém se opravdu zdržuješ, otázka je jestli to ještě nebudou posuzovat podle otce dítěte...

petruci6
20. júl 2010

ano ale dostanem ju aj ked som tam predtym nepracovala a neplatila si ziadne odvody?

mataharyy
20. júl 2010

Ano, měla by jsi, já taky na slovensku nikdy nic neplatila a přiznají mi jí 😉 Podle těch úprav je to právě tak že nezáleží kde jsi pracovala/pracuješ, kde máš trvalé bydliště, ale záleží na tom kde opravdu žiješ. Pak ještě záleží, jak jsem ti psala, na tom kde pracuje otec dítěte/manžel 😉

pettru
20. júl 2010

ahojky 🙂 tak ja uz mam dovyrizovano...a dopadlo to ok.doplatek budu dostavat dal, uz mi to poslai i s penezma za kveten...ale mam z toho takovej pocit, ze to zalezi hlavne na urednicich..u nas byli v pohode. Jen sem jim tam dala prohlaseni, potom nejake formular s udajema o tom, kde se zdrzujeme(dokonce se v nem ptali, kde se planujeme zdrzovat po RD), potom modrej formular- pro obcany jinych statu EU, tam chteji podpisi od cely rodiny. A bylo to...jediny z ceho sem mela strach, ze budou chtit od cizinecky povoleni k pobytu manzela, ale nchteli, stacilo jim, ze ma bydliste(jinak to nechteli nicim dokazat)...
jinak muzu rict, ze ty urednice nemeli zadny skoleni na novy narizeni. nemaji ani paru o tom, co se tam pise. Pak sem mluvila s jednim panem, co se v tom vyznal a rikal, ze proste dostali prikazem od kraje, ze tyhle hovadiny musi chtit od vsech, i kdyz v tech narizenich je psany neco jinyho...takze proste „vyssi moc“
mataharyy, teda tobe se to pekne protahuje
petruci6, muzu se zepat, vy dete do Cr, ze tam ma manzel praci?

petruci6
20. júl 2010

ano dostal tam pracu,ale nebudeme tam nastalo,max 3 roky len v prenajme,tak ja netusim co s tym,kde sa odhlasit,kam sa prihlasit,co platit..

pettru
20. júl 2010

No, pudes na urad práce v miste, kde budete bydlet a oni ti urcite poradi…mozna po tobe budou chtit smlouvu o pronajmu apon si ji ofotit. A pak formulare, který by mělo vyplnit slovensko, ze dostavas tolik a tolik ze slovenksa a cechy by ti měli doplacet do vysky ceskyho rp…myslim, ze s tim by u tebe nemel byt zadnej problem 😉

pettru
20. júl 2010

A odhlasovat se nebudes muset nikde…na zdravotni pojistovne slovensky si vyzadej tu E106(jak psala Mataharyy), ale odhlasovat nemusis nic

mataharyy
20. júl 2010

No tak to je jasný, pokud manžel bude mít práci v ČR, tak uděláš následovné:
Na Slovensku zažádáš u ZP o vydání formuláře E106, ten vyplníš (bude platit pro tebe i malou) a dáš ho na libovolnou ZP v ČR, ty ti dají náhradní průkaz pojištěnce, malou přihlásíš k doktorce a vyžádáš si od ní potvrzení. Na Slovensku zažádáš o POZASTAVENÍ výplaty RP, oni ti dají potvrzení a s tím potvrzením, pracovníma smlouvama, potvrzením od pediatra, rodným listem, případně nájemní smlouvou a dokladama totožnosti na SSP v místě bydliště (v ČR), tam si podáš žádost o výplatu RP, záleží na jakou variantu máš nárok v SR a jakou ti přiznají v ČR, po té co ti dávku v ČR přiznají, tak pošleš na Slovensko (ÚPSVR) potvrzení o přiznání dávky a oni v případě že bude výplata v ČR menší než by jsi měla nárok v SR, ti dorovnají rozdíl (pokud ti trvá pracovní poměr v SR, což musíš doložit potvrzením od zaměstnavatele)... Zní to složitě a jak psala pettru, záleží na úřednících, ale toto je postup jak by to mělo fungovat, dokonce v ČR to (podle toho jak si ten zákon vyložili) není vázané na potvrzení z cizinecké 😉 . Případně zkus jednoduší věc, zeptej se na Slovensku zda můžeš i nadále pobírat od nich, když jedete na maximálně tři roky do ČR. 😎

mataharyy
20. júl 2010

@pettru no protahuje a už vím že s tím květnem bude problém, ale když vše dobře půjde, tak už bych mohla peníze dostat v srpnu, ze Slovenska, z Čech to vidím, když se nic nepodělá, tak nejdřív na září a milión stížností aby mi doplatili ten květen, pak asi začnu spoléhat na známosti na krajském úřadě, pač s tou babiznou na pracáku není řeč... No a největší sranda bude, že až to vše dozařizuji (tak pokud se něco nepodělá 🤐 ), tak tohle budu absolvovat cca za 9 měsíců znovu a to vč. mateřské, porodného a přídavků 😎 Už se táák těším.

petruci6
20. júl 2010

baby dakujem ste zlate,ze mi tak radite 😉

pettru
20. júl 2010

Jeeee, tak to gratuluji 🙂 hele, akorat ten pristi rok to budes mit jednodusi o to porodny…to uz nejspis nebude

mataharyy
20. júl 2010

V Čechách asi ne, ale budu na něj mít nárok na Slovensku 😎

pettru
20. júl 2010

super 😀

mataharyy
20. júl 2010

No chtěli semnou vy... tak teď jim to vrátím 😀

gabrielad
26. júl 2010

zvláštní je, že na SK se zatím nic podobného prý ohledně RP neděje. Mám kamarádku co bydlí mimo v Maďarsku, manžel pracuje v Irsku a ona má zaměstnavatele na SK a vše je ok. Dokonce se prý i dotazovala na změny, které případně mají nastat a nic se neděje. Tak teda fakt nevím co se to děje v ČR.

mataharyy
26. júl 2010

@gavrielad neděje, protože v ČR na tyto nařízení nejsou adekvátně školený, tzn. prudí každého u koho je vidina že by mu mohli prachy stáhnout, např já do této kategorie nespadám, tím že mám prac. poměr v ČR tyto nařízení by se mě neměli vůbec dotknout... Jenže prostě v čechách si to hezky po svém přeložili a je to v háji a už najdenou spadám tam co nespadám 😅 Proto ještě nemám peníze, protože kdybych spadala do té kategorie na kterou se to nařízení vztahuje, nemusela bych si v SR žádat o pobyt a normálně by mi ten rodičák platili tady, ale protože v Čechách na úřadě sedí s prominutím zakomplexovaná kráva, co si chladí žáhu na lidech, tak to takhle dopadlo 🙄 Jináč nikde jince v celém EHS s tím není problém, jen s Čechama se nedá mluvit...

mataharyy
26. júl 2010

No mě trefí já už ani psát neumím promi @gabrielad 😅

pettru
26. júl 2010

ahojky 🙂

@gabrielad: jj, je to presne tak...kdyz sem se byla na sk ptat, jestli po mne nebudou chtit nejaky dalsi informace na doplneni, tak na me koukali jako na puka. ze nic nepotrebujou..v cr se tomu straaasne divili...je pravda, ze pani na cesky up zrejme nebyla vubec proskolena, ostatni sou na tom stejne..jen dostali papir se vzorama, jak to muze bejt a podle toho jedou...kdyz sem se ptala,proc - dostali narizeni z kraje, ze musi proverit vsechny, co pobiraji RP. proste kazdej obcan cr pobirajici rp musi doplnit tyhle novy formulare...buzerace jak hrom....

@mataharyy - ty si fakt narazila na k...u nebeskou