Pandemický rodičák a škôlka

mishach
1. sep 2020

Je možné poberať pandemicky rodicak a dať dieťa do škôlky? Pani na úrade práce mi povedala, že áno, môže ísť do škôlky a nárok na tento rodicak nezaniká. Ale nie som si istá....dakujem

oliali
1. sep 2020

@mishach prepac ale neznie to cudne poberat pandemicky rodicak a mat dieta v skolke? Keby nebola “pandemia” poberas co?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mishach
autor
1. sep 2020

Áno, viem. Preto sa pytam, či ste sa s ním nestretli niekto. Dokonca niekde volala. Informovala som sa o tom, aby som vedela, ako postupovať po 1. septembri. Ona mi povedala toto.
@oliali

renatik91
1. sep 2020

@mishach Jasné, my všetci, pracujúci, sa poskladáme na to, že budeš doma sedkať a v myšlienkach na diaľku ošetrovať svoje dieťa nachádzajúce sa v škôlke.

Nie, nemáš nárok, ak je dieťa v škôlke.

oliali
1. sep 2020

@viestta bezny rodicak sa poskytuje do 3 rokov dietata, pred 3tim rokom neberu deti do statnych skolok takze aj ked je mama na rodicaku a dieta v skolke tak s velkou pravdepodobnostou je v skolke sukromnej ... cize miesto nikomu nezabera... ale pandemicky rodicak je pre mna nezmysel pokial skolky funguju normalne tak naco riesit?

veronikaszabova
1. sep 2020

Kedy uz vsetky tieto "pandemicke" davky zrusia 🤦‍♀️

dzulli1980
1. sep 2020

Je toto vôbec možné? ... zrušila by som celú pandemickú OČR a všetkých takýchto zneužívateľov štátu by som nahnala do roboty ... to do konca života chcete takto žiť? ... fakt hanba takýmto "lenivcom",

pribinak
1. sep 2020

@veronikaszabova nemáme peniaze na nemocnice, podporu školstva, športu, lebo všetky prachy prezerieme na pandemickych dávkach

belllinka
1. sep 2020

@mishach A na co potrebujes pandemicku OCR, ked mas dieta v skolke a mozes ist robit?

ckatka
1. sep 2020

@oliali no mne náhodou zobrali dieťa do statnej škôlky v 2,5 roku. Proste som tam 2.9 zavolala ci nemajú volne miesto. A mali, lebo niekto sa cez leto odsťahoval. A rodičak mi bežal ešte pol roka. (Ale chodila som do prace). Takze prípady sú rôzne.

veronikaszabova
1. sep 2020

@belllinka ona ma RP, nie OČR

mishach
autor
1. sep 2020

Halooooo..dala som otázku a čakala som odpoveď. Nie, že budete niečo riešiť okolo. Áno, nech zrušia. Ale nech sa neriesia okolností okolo covidu a zatváranim skol a škôlok. Prišla som o zamestnanie, kvôli týmto nezmyslom. Keď zatvorili škôlky, kam som mal dať deti. Nemám babky, dedkov a súrodencov, ktorí sa mi mohli postarat o deti. Vo firme sme boli traja a keďže som vypadla, museli okamžite riešiť. A keďže sa mi táto skvelá situácia postarala o to, že sa nemám kam vrátiť, tak ako čo teraz. Budem poberať takéto dávky dovtedy kým si nenájdem prácu. Či je tu niektorá, ktorá sa dobrovoľne vzdá takého príspevku? A nesedim doma na zadku ako tu vypisujete niektoré. Hladam si pracu.....ale čo, keďže situacia v našom štáte je momentálne nevyspytateľná, a mám doma dve male deti. všetci zamestnavatelia ma čakajú s otvorenou náručou.....tak vás prosím nepíšte a hladte si vášho taniera, keď sa vás to netýka.....

renatik91
1. sep 2020

@veronikaszabova Predpokladám, že autorka má na mysli pandemické OČR (aj vzhľadom k veku dieťaťa).

ckatka
1. sep 2020

@viestta co robia matky kým majú dieťa v škôlke a sú doma? No napríklad sa starajú o mladšie dieťa. Alebo tehotné ležia lebo musia ako ja...alebo sa staraju o domácnosť, pretože nemaju na upratovačku a majú ďalšie deti a manžela, ktorým treba navariť, poprať a spraviť tých tisíc malých veci v domácnosti, ktoré sa "robia samé".
Alebo študujú.
Nech robia čokoľvek...keby aj sedeli doma na riti a čítali knižku...je to ich vec. Pokiaľ dali legálne žiadosť do škôlky a dieťa im vzali...tak nikoho nič do toho, čo robia v tom čase oni. Navyše dieťa sa potrebuje socializovat a učiť. A je jedno, ci ma pracujúceho rodiča alebo nezamestnaneho.
Ak,škôlka nemá v podmienkach, ze uprednostňuje deti zamestnaných rodičov...nikto nič nemôže.
Skôr treba vyvíjať tlak na mesto, aby malo kapacitu pre všetky deti s trvalým pobytom.

veronikaszabova
1. sep 2020

@renatik91 nie, nema na mysli OČR. Ved citaj. Pise o RP ( ten je tiez predlzeny)

draik
1. sep 2020

Dámy, zadávateľka @mishach a pýta na RP nie na OČR.
Pandemický RP je viazaný na osobu poberateľa (nemá príjem zo zamestnania, podnikania atď), u dieťaťa sa sleduje len to, či dosiahlo určený vek počas krízovej situácie (či by inak došlo k zániku RP počas korony).

sasanka605
1. sep 2020

Ak si pracovala a mas narok na podporu tak niektore pisali ze od 1.7. nie je narok na koronovy RP predlzeny lebo mas narok na inu davku od uradu prace.

mishach
autor
1. sep 2020

@draik ďakujem, že tu niekto aj číta. Ale vidím, že to nemá zmysel. Išlo mi len o to, že podľa mňa ma pani na úrade práce zle informovala. Že nech ho neruším, keď ide do škôlky, že pokracuje aj tak. Ževraj oni nepatraju, či nastúpilo dieťa, či nie....proste predĺžili rodicak a nárok je dovtedy, kým ho nezrusia. Nechcela som, aby vznikli nejaké nezrovnalosti....ale očividne som brnkla na citlivú strunu...

dzulli1980
1. sep 2020

Aj ja som celú pandémiu musela chodiť do roboty ... aj manžel ... máme 4 ročnú dcéru ... tiež nemám babky, dedkov, sesternice, bratrancov atď. ... platila som opatrovateľku ... inú možnosť som nemala ... takže keď sa chce, všetko sa dá riešiť ... kde je vôľa, tam je cesta.
@mishach

mishach
autor
1. sep 2020

@sasanka605 áno pracovala. Mne povedala na úrade, nech pokračujem na rp. Nech sa nenahlasujem ako nezamestnaná.

mishach
autor
1. sep 2020

@dzulli1980 tak som rada, že dobre zarobíte, prajem veľa šťastia do budúcnosti. My na opatrovateľku nemáme

veronikaszabova
1. sep 2020

@mishach inak ak si ukoncila PP a mas narok na podporu, nemas narok na pandemicky predlzeny RP - lebo mas narok na inu davku.

renatik91
1. sep 2020

@veronikaszabova Takže pandemické ošetrovné doteraz nepoberala (nepoberá), najmä ak bola škôlka uzavretá? @mishach

sofia1
1. sep 2020

@mishach
@mishach
@mishach ano plati ešte táto mimor .situacia. Bola som to zisťovať min.tyzden.

mishach
autor
1. sep 2020

@veronikaszabova no a mne povedala, že je jedno, čo poberám. Podmienkou je poberať iba jednu dávku.

draik
1. sep 2020

@mishach
Ak by ste začali poberať dávku v nezamestnanosti, na RP by ste už nárok nemali. Čiže vcelku dobré rady ste dostali.

@veronikaszabova
Určite stačí iba nárok na odňatie RP? Nemusí dávku aj poberať? 😉 Otázky pribúdajú, odpovede žiadne...

renatik91
1. sep 2020

@mishach Veď práve...pandemické OČR ste nepoberali (nepoberáte)?

mishach
autor
1. sep 2020

@renatik91 od sociálnej poisťovne ocr a úrad práce mi dopláca do výšky RP, nakoľko ocr bola nizsia

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
veronikaszabova
1. sep 2020

@draik suseda sa bola pytat a povedali jej, ze narok na RP nema, nakolko jej zrusili PP a ma narok na podporu. Tak neviem 🤷‍♀️