Poberá niekto materskú z Rakúska a žije na Slovensku?
Chcela by som sa poinformovať, či tu je niekto kto poberá materskú z Rakúska. Môj manžel tam pracuje, ja som na SR nezamestnaná, tak mám nárok poberať materskú a rodinné prídavky odtiaľ. Je tu ešte niekto taký ským by sme mohli otom pokecať?
Ahojte baby, neviete mi prosim poradit alebo nemate niektora podobnu situaciu ako ja, som na materskej, predtym som pracovala v Rakusku, priatel tam tiez robi, ale byvame na Slovensku, poberala som Wochengeld, pridavky mi schvalili do novembra 2016, maly sa narodil v septembri 2016, variant sme este nepodali, chcu potvrdenie o pobyte aj ohladne pridavkov nam prisiel papier ze chcu potvrdenie o o pobyte, nechapem ale naco ked byvam na Slovensku, myslite si ze by stacilo v nemcine prelozene cestne prehlasenie ze byvam na sr alebo musim ist na mestsky urad a od nich to ziadat, vdaka za rady
musíš ist na urad,vybav si papier,ten budeš potrebovat na viaceré účely v AT,je to uplne bežná vec,od každého to majú z uradu,nestačí čestné prehlásenie
@katlinkamt treba potvrdenie o spolocnom bydlisku teba a dietata z mes.uradu. A treba aby napisali od kedy sa dieta narodilo ze mate spol.bydlisko.
@1975renca dakujeeem za info 🙂
@wildcat dakujem za radu 🙂
@katlinkamt proste to treba mat z uradu,všetky osoby ktore tam byvaju na uvedenej adrese
@1975renca pojdem teda na urad, nech mi to vystavia a dam uradne prelozit , poviem im aj nech mi to vystavia bez datumu, lebo mam uz take potvrdenie ale je tam datum este december 2026 a oni asi potrebuju uz rok 2017
Neviem,ja. mam vsetky bez datumu,prelozit nemusis uradne,staci to poslat aj v slovencine alebo si to preloz sama
@1975renca a ty mas tiez taku situaciu ze byvas na sr, ale robila si v Rakusku? Dakujem
@katlinkamt robim tam stale,momentalne som na rodicovskej,ale ved všade potrebuju pomaly potvrdenie o trvalom pobyte,normalna vec ze to musi byt z úradu oficiálne 😊
Jj ano, len mi to pride nelogicke naco to chcu, ked byvam na sr a na obcianskom je adresa bydliska, inak aj rodinne pridavky mi zatial schvalili len na tri mesiace, dovtedy kym mi skoncil wochengeld, som uz fakt zufala ci sa dozijem penazi :(
@katlinkamt no ja cakam vyše roka na rodicak a ešte neposlali ani euro,tak urady potrebuju mat z uradov vsetko oficiálne,ved to budes dokladat znova a znova,vzdy ked tam budeš niečo vybavovať,posielaj len kópie,nie originály,aby si mala z coho prefocovat 🙂
@katlinkamt no ja som počkala kym mi skonci wochenged a hned na to som ziadala o rodinné prídavky,a hneď mi schvalili aspon na rok a tie mesiace dozadu doplatili,práve pre to že to dávajú len do konca wochengeld,ale s nimi raz tak,raz tak,človek niekedy nevie co je lepšie
@1975renca dakujem moc za tvoje rady, snad nam to uznaju , asi najlepsie bude tam sa prestahovat a mozem este prosim spytat ked si vyberiem variant 20 mesiacov, mozem ist tiez do prace, voem ze tam je strop ze nesmiem zarobit viac ako 16200, ale neviem ci to myslia za cele obdobie 20 mesiacov, alebo len za to co budem robit
aj ja som prave teraz nastuúpila po 20mes.naspat do prace...a ziadam tie4mes.na manzela...on nesmie presiahnut plat 16200 brutto rocne, tych 20mesiacov mi vyplacali kbg mesacne cca95eur...smiesne...som zvedava kolko doplatia ked bude mat maly 3roky
@ziza55 to preco tak malo vyplacali? A manzel teda bude doma 4 mesiace ci bude robit? Cize tych 16200 je myslene rocne , tolko max moze on zarobit , som myslela ci to nie je myslene ze moze robit tie 4 mesiace ale nesmie zarobit viac ako 16 200
@katlinkamt oni vyplacaju minimu,babam schvalovali aj 3,30,- na den a po troch rokoch dopkatia zbytok,tak to proste je...
@katlinkamt ...bude normalne pracovat tie 4mesiace...ano 16200eur rocne nesmie presiahnut...teda treba rozratat kolko to vychadza na mesiac..mne schvalili na den kbg3,30eur...ale teraz ma maly 20mes a ja som nastupila na elternteilzeit do prace
este si sa pytala na to potvrdenie o pobyte..vystavili mi to na obecnom urade u nas ze mam s dietatom rovnaku adresu...ak budes ziadat tie4mesiace na partnera, tak s tom potvrdeni musi byt aj on..teda ze aj on s vami byva...nedavala som to prekladat...poslala som v slovencine a uznali mi to
@ziza55 dakujem za radu, musime sa opytat na karenz ako by teda bolo v pripade priatela keby isiel, ale aj tebe schvalili iba 3,30 to preco tak malo? To je hrozne ,clovek tam odvadza dane a od nich sa nedocka :(
@katlinkamt no lebo ostatné peniaze doplatia az po troch rokoch,ked konci rodicak na SK,doplatia všetko,ale zial nie vtedy keď to clovek najviac potrebuje
@1975renca a ty poberas aj na Slovensku pridavky? Lebo som citala aj take pripady,ze doplatili rozdiel
ja poberám na slovensku rodičák a AT mi bude rozdiel doplácat,lebo priatel pracuje na SK a ja v AT ,ale ty nebudeš na sk poberat nič,lebo ked ti priatel pracuje v AT a ty si tam predtým robila,tak všetky dávky budete poberat odtial,v tejto chvíli si netrúfam povedat kedy sa dočkáte prvých penazí...je to vysoko individuálne,niektoré dievčatá beru každý mesiac,iné raz za pol roka dostali,iné zase za rok...tažko povedat,závisí od konkrétneho finanzamtu a ako rýchlo všetko doložíš atd...a ty máš rozviazaný prac.pomer z rakuska alebo sa tam ešte vrátiš? pracovala si tesne predtým tam?
@1975renca aha takze tvoj priatel robi tu, tak uz rozumiem teraz 🙂 ja som tam robila od augusta 2015 a v juli 2016 som nastupila na matersku, priatel tam robi uz rok, ja nemam rozviazany pracovny pomer, ja sa tam vratim
@katlinkamt ta na sk poberat nebudes nic,všetko v AT,aj cele rodinne pridavky aj celý rodičovský,treba požiadať co najskôr,lebo trva dlho kym to spracuju a vyplatia 1.peniaze,prídavky rýchlejšie ale rodicak...katastrofa
Mne.pridavky schvalili po 8 mesiacoch ak vsetko vyplatili,a teraz cakam uz 2mesiace na rodicak.Tiez ziadam vsetko z rakuska.

@wanesaz otec mojho dietata je slovak.takze nas budu posudzovat na slovensku. Zaraba 1750€,neviem kolko mam chcet od neho. Od je zgrlak na peniaze. A citala som ze sa da aj vyzivne na mna do 2 rokov dietata.